x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețeta zilei de miercuri. Păstrăv cu praz, mere și vin (rețetă dintr-un sat șters de pe harta lumii)

Rețeta zilei de miercuri. Păstrăv cu praz, mere și vin (rețetă dintr-un sat șters de pe harta lumii)

06 Iul 2016   •   09:56
Rețeta zilei de miercuri. Păstrăv cu praz, mere și vin (rețetă dintr-un sat șters de pe harta lumii)

O dimineață sprintenă și masa plină cu bucate! Retete romanesti!  În străchină de lut și pe tipsie așezate! Iar dacă ești în căutare de oale, farfurii și căni de apă, pe roată de olar lucrate, dă o fugă în satul gorjenesc zis Găleșoaia. Mai e acolo un meșter care știe-a face vase de lut... cu vino-ncoace. El știe-a modela povești în humă... și-a face păsărea să cânte în buza ulcelelor cu vin. Care vin, cuvene-se a fi adus la masă alături de bucate. Acolo, în cuhnia gorjenească, gătim azi păstrăv la cuptor, cu mere, praz și... vin.

E neobișnuită-asocierea, dar cu atât mai mult va fi gustoasă.

Dar mai 'nainte de-a afla rețeta, vreo două vorbă să vă spun despre olarul amintit. Fiu de olar, din sat de vrednici modelatori în lut, Ion Retezeanu a crescut acolo, între oale, străchini, vise, cu mâinile-i micuțe netezind copilăria. Din așezarea odinoară plină de meșteri azi numai el lucrează-n dorul unui trecut care nu vrea să plece. Căci nu doar meșterii de-alt'dat, dar satul însuși e dispărut azi de pe harta lumii. Meșterul se-ntoarce, an de an, în vatra satului bătrân să-și ia de-acolo lutul, inspirația, vigoarea...

Dar să ne-ntoarcem la rețeta noastră.

 

În tipsie vom așeza întâi de toate prazul și merele-n felii tăiate.

Apoi ne ocupăm de pește..............

Citește mai departe ca să afli detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI

 

×