x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețeta zilei de miercuri. Supă de găină cu tăiţei de casă, ca la Rimetea (rețete românești pe gustul tău)

Rețeta zilei de miercuri. Supă de găină cu tăiţei de casă, ca la Rimetea (rețete românești pe gustul tău)

30 Dec 2015   •   09:31
Rețeta zilei de miercuri. Supă de găină cu tăiţei de casă, ca la Rimetea (rețete românești pe gustul tău)

De multe ori, ne întrebăm, când vine vorba de retete romanesti, cât de mult s-au lăsat influențați românii de naționalitățile conlocuitoare. Un exemplu de retete romanesti adoptate de toate comunitățile etnice dintr-un areal este și cel pe care vi-l propun azi.

Inainte de a se numi Rimetea, satul a purtat alte trei nume, care amintesc de cele trei etnii ce sunt legate de istoria lui. Trascău i s-a spus imediat după Marea Unire, făcăndu-se referire la Munţii Trascăului, ce se află in apropiere. Aceeaşi referinţă o are şi numele unguresc: Torocko. In germană, i s-a spus Eisenburg. Iar această denumire aminteşte de rădăcinile austriece (localitatea Eisenwurzen) şi germane ale vechilor locuitori, veniţi aici in 1350, pentru a lucra la minele de fier.

Localitatea este insă mult mai bătrănă. Incă din timpul romanilor (106-274), zona a fost populată; o dovedesc monezile romane din timpul impăraţilor Antoninus Pius şi Maximinus Thrax, pe vremea cărora s-au deschis primele exploatări miniere. De altfel, după unele surse, insuşi numele Muntelui Trascău (şi, evident, al localităţii) vine de la impăratul Maximinus Thrax. "Thrax" - "Trascău".

Vezi mai multe rețete AICI -  Marea Carte de Bucate
Rețeta zilei de joi. Alivenci ca la Humulești (rețeta Smarandei, mama lui Ion Creangă) 
Rețeta zilei de miercuri. Pâine cu dovlecei și verdeață

Rețeta pe care v-o propun nu poate fi fixată exact în timp și e sigur că toate cele trei etnii legate de istoria locului și-au însușit-o.
 
Cum se prepară?

Se pune la fiert in apă rece zarzavat foarte mult: morcov, pătrunjel, ţelină, ceapă, cartofi, piper boabe, un căţel (sau doi) de usturoi. Găina...................

Află de pe ANTENA SATELOR detaliile de preparare ale acestei retete romanesti.

×