x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE

RETETE

04 Oct 2006   •   00:00

Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

RULOURI CU BANANE SI BACON
INGREDIENTE:
4 banane , 8 felii de bacon , rom , ulei de masline , 400 ml vin rosu , 5 boabe de piper , 20 g pasta de tomate , 30 g faina , o frunza de dafin , un betisor de scortisoara , sare , nucsoara , alune
MOD DE PREPARARE
Vinul se fierbe impreuna cu piperul boabe, frunza de dafin si pasta de tomate. Faina se dizolva in putina apa si se adauga in compozitia de vin. Se lasa sa fiarba pana cand sosul a scazut un pic si s-a ingrosat.
Bananele se curata de coaja, se taie pe jumatate, apoi se asaza intr-un castron. Se adauga betisorul de scortisoara rupt in bucatele si se toarna deasupra romul. Se lasa sa stea acoperite 20 de minute, apoi se scot din rom si se invelesc bananele in feliile de bacon.
Se prind cu o scobitoare si se pun la prajit intr-o tigaie cu ulei incins. Alunele se sfarama sau se macina si se amesteca impreuna cu pudra de nucsoara. Rulourile se servesc fierbinti, impreuna cu sosul de vin si alunele sfaramate.
SFAT
Rulourile se pot prepara si in cuptor.
BAUTURA:
Vermut
FICATEI PRAJITI CU LEGUME
INGREDIENTE:
500 ml lapte dulce , 500 g ficatei de pui , 4 morcovi , 6 ardei capia , 4 castraveti , un fir de praz , sare , piper , ulei de masline , otet de mere , boia iute

MOD DE PREPARARE
Ficateii de pui se introduc in lapte si se lasa sa stea 20 de minute. Se scurg apoi si se pun la prajit intr-o tigaie cu ulei incins. Cand sunt gata, se presara sare si piper, se scot din tigaie si se pun intr-un castron.
Morcovii se curata de coaja, se taie in bastonase si se pun la fiert in apa fierbinte in care s-a adaugat putina sare. Cand sunt gata, se scot din apa si se calesc zece minute in ulei incins. Castravetii se curata de coaja, se taie in bastonase si se presara sare, iar ardeii se curata de seminte, se spala si se taie fasii.
Prazul se spala, se taie in bucati, apoi in bastonase. Se face o vinegreta din uleiul de masline, sarea, piperul si otetul de mere. Se toarna deasupra legumelor si se serveste alaturi de ficatei.
SFAT
Ficateii se pot condimenta si cu boia iute.
BAUTURA:
Chardonnay
CHIFTELE CU SALATA DE SFECLA
INGREDIENTE:
un borcan cu salata de sfecla rosie , 200 g smantana , 500 g carne de porc , 400 g carne de vita , 300 g slanina , 3 oua , o ceapa , un morcov , doua linguri cu pesmet , sare , piper , praf de curry , ulei , faina , o legatura de patrunjel

MOD DE PREPARARE
Morcovul se curata de coaja, se spala, apoi se da pe razatoarea cu ochiuri mici. Carnea de porc, cea de vita si slanina se toaca marunt cu masina de carne. Se amesteca bine cu ceapa tocata, morcovul, ouale, sarea si piperul. Se adauga pesmetul si jumatate din patrunjelul tocat. Se amesteca totul, apoi se formeaza chiftelute.
Se incinge ulei intr-o cratita, se trec chiftelutele prin faina si se prajesc in uleiul fierbinte, avand grija sa nu se arda. Se scot cu o spumiera si se asaza intr-un castron. Smantana se toarna intr-un vas si se amesteca bine cu sarea, piperul si praful de curry. Se introduce la rece pentru zece minute. Chiftelele se servesc calde sau reci, cu sos de curry, salata de sfecla si restul de patrunjel.
SFAT
Cine doreste, poate sa nu puna pesmet in chiftelute.
BAUTURA:
Merlot
PUI CU CIUPERCI
INGREDIENTE:
doua piepturi de pui , 450 g ciuperci pleurotus , 8 ardei capia copti , sare , 4 boabe de piper , un varf de lingurita cu boabe de mustar , o frunza de dafin , 4 catei de usturoi , ulei de masline , o lingurita cu otet de mere , o legatura de marar , busuioc

MOD DE PREPARARE
Se face o vinegreta din uleiul de masline, otetul de mere, sarea si piperul.
Piepturile de pui se spala si se pun la fiert in apa fierbinte in care s-au adaugat sarea, piperul boabe, boabele de mustar si foaia de dafin. Dupa ce s-au fiert, se scot din apa si se pun intr-un castron. Se incinge putin ulei intr-o tigaie, se adauga cateii de usturoi nedescojiti, se prajesc timp de cinci minute, apoi se scot si se asaza piepturile de pui dezosate. Se lasa sa se prajeasca zece minute la foc mic, apoi se scot din tigaie si se asaza pe farfurie.
Ciupercile se spala, se presara sare si piper, apoi se frig. Se asaza pe farfurie langa pui, impreuna cu fasii de ardei copt, se toarna deasupra vinegreta si se presara mararul tocat.
SFAT
In loc de marar se poate folosi busuioc proaspat.
BAUTURA:
Riesling

PREPARATE DIN PESTE

CIORBA DE LEGUME SI PESTE
INGREDIENTE:
4 ardei grasi , un kilogram de peste , 700 g fasole alba pastai , doua cepe , un morcov , 3 rosii , o jumatate de telina , o radacina de patrunjel , ulei de floarea-soarelui , o lamaie , sare , o legatura de patrunjel

MOD DE PREPARARE
Pestele se curata, se eviscereaza, se taie in bucati potrivit de mari, apoi se spala si se pune pe o farfurie.
Ceapa se toaca marunt, iar morcovul si radacina de patrunjel se dau pe razatoarea cu ochiuri mari. Telina se curata, se taie in cuburi mari, iar fasolea se taie in bucati mai mici. Ardeii se curata de seminte, se spala si se taie in bucati potrivit de mari.
Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga putina sare si legumele taiate, in afara de fasole si ardei. Cand sunt aproape fierte, se pun trei linguri cu ulei, fasolea, rosiile taiate cuburi si ardeii. Se lasa sa fiarba, se adauga bucatile de peste si sucul de lamaie. Se lasa sa fiarba inca zece minute, apoi se serveste cu patrunjel tocat.
SFAT
Daca nu este suficient de acra, se mai pune suc de lamaie.
BAUTURA:
Muscat Ottonel
PESTE AFUMAT IN FOITAJ
INGREDIENTE:
doua bucati de macrou afumat , un pachet de foitaj , un ardei capia , doua cepe , o portocala , o lamaie , sare , piper , ulei de masline , doua cuisoare , o legatura de patrunjel , cimbru

MOD DE PREPARARE
Ceapa se taie in rondele si ardeiul in felii subtiri. Se incinge uleiul intr-o tigaie, se adauga ceapa si ardeii, apoi cuisoarele, sarea, piperul, sucul de portocala si jumatate din sucul de lamaie. Se lasa sa se calesca legumele pana cand sucul format scade un pic, apoi se scot cuisoarele.
Pestii se curata de pielita si oase, apoi se asaza pe o farfurie. Se dezgheata foitajul, se taie o fasie de doi centimetri, iar pe restul de foitaj se asaza pestii pe o margine, se toarna deasupra amestecul de legume, se presara patrunjel tocat si se ruleaza. Se orneaza cu rondele din fasia de aluat, se stropeste o tava cu apa rece, se asaza rulada si se introduce in cuptor. Se serveste rece, cu felii de lamaie.
SFAT
In loc de patrunjel se poate folosi cimbru.
BAUTURA:
Sauvignon Blanc
CARTOFI NATUR CU HAMSII
INGREDIENTE:
8 cartofi , 200 g hamsii afumate , doi ardei grasi , 100 g capere , o cutie cu rosii cherry , sare , piper , nucsoara , o lamaie , ulei de masline , o legatura de marar , masline

MOD DE PREPARARE
Cartofii se curata de coaja, se spala si se pun la fiert in apa clocotita, in care s-au adaugat putina sare si o lingura cu ulei. Ardeii se curata de seminte, se spala si se taie in felii subtiri sau cuburi. Hamsiilor li se indeparteaza capetele, apoi se taie in bucati. Se scot cartofii din apa, se lasa sa se raceasca, apoi se taie in cuburi sau felii.
Se face o vinegreta din uleiul de masline, sucul de lamaie, sarea, piperul si nucsoara. Se asaza legumele taiate pe farfurie, se presara caperele, se adauga bucatile de hamsii si se toarna vinegreta deasupra.
Rosiile cherry se spala, se taie pe jumatate sau in patru si se asaza pe farfurie. Se presara mararul spalat si tocat si se serveste.
SFAT
Se pot adauga si masline fara samburi.
BAUTURA:
Francusa
STIUCA CU LEGUME
INGREDIENTE:
o stiuca mai mare , 800 g cartofi , 450 g broccoli , 450 g fasole verde , o ceapa , doua lamai , sare , piper , ulei de masline , patrunjel

MOD DE PREPARARE
Cartofii se curata de coaja, se spala, se taie in cuburi si se pun la fiert, impreuna cu ceapa curatata de foi si spalata, in apa fierbinte in care s-a adaugat putina sare.
Broccoli si fasolea se pun la fiert impreuna cu putina sare si o lingura cu ulei. Stiuca se curata, se eviscereaza, apoi se spala si se asaza pe o farfurie.
Se unge o tava cu ulei, se asaza stiuca, se unge cu ulei, se condimenteaza cu sare, piper si se asaza de-a lungul ei feliile de lamaie, apoi se introduce tava in cuptor.
Cand este gata, se scoate din tava si se serveste fierbinte, impreuna cu legumele fierte si felii de la lamaia ramasa.
SFAT
Se poate servi cu patrunjel tocat.
BAUTURA:
Feteasca Alba

PREPARATE DIN LEGUME

BARCUTE DE VINETE
INGREDIENTE:
3 vinete , 200 g boabe de porumb din conserva , 100 g cuscus , 100 g morcovi , 100 g ciuperci din conserva , 3 rosii , doi ardei capia , o legatura de marar , sare , piper , ulei de floarea-soarelui , ardei iute

MOD DE PREPARARE
Se incinge o tigaie fara ulei in care se prajesc vinetele taiate in rondele subtiri. Se scot apoi din tigaie si se pun pe o farfurie. Morcovii se curata de coaja, se taie in bucatele si se calesc timp de cinci minute.
Intr-o oala se fierbe putina apa, apoi se toarna deasupra cuscusului si se lasa sa se umfle. Se amesteca apoi cuscusul cu morcovii, boabele de porumb scurse de apa si ciupercile taiate marunt. Se condimenteaza cu sare si piper, se toarna putin ulei si se amesteca totul.
Se umplu feliile de vinete cu acest amestec, se ruleaza sau se prind marginile opuse cu scobitori sau cozi de marar. Se presara marar tocat si se servesc impreuna cu felii de rosii si ardei capia.
SFAT
Pentru un gust picant, se poate adauga ardei iute.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
PLACINTA CU BRANZA SI CIMBRU
INGREDIENTE:
3 cartofi , 3 oua , 200 g branza telemea , 150 g ciuperci marinate , doua cepe , sare , piper , boia iute , 100 ml lapte dulce , doua linguri cu pesmet , cimbru , ulei de masline , praf de copt , 100 g faina , masline

MOD DE PREPARARE
Cartofii se fierb in apa fierbinte in care s-a adaugat putina sare. Se scot din apa, se lasa sa se raceasca un pic, apoi se sfarama. Ceapa se curata de foi, se spala si se toaca marunt, iar ciupercile marinate se taie in felii subtiri. Se incinge putin ulei intr-o tigaie, se adauga ceapa, ciupercile si se calesc cinci minute.
Branza se da pe razatoare sau se sfarama cu furculita. Se amesteca legumele cu branza, ouale, o jumatate de pliculet cu praf de copt, laptele si boiaua. Se condimenteaza cu sare si piper, se adauga putin cimbru, faina si se amesteca totul. Se unge cu ulei o tava rotunda de tarta, se presara pesmetul si se toarna compozitia. Daca este prea lichida, se mai adauga faina. Se introduce tava in cuptor si se coace placinta.
SFAT
In compozitie se mai pot adauga si masline tocate.
BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin
SALATA CU CIUPERCI
INGREDIENTE:
450 g ciuperci , 4 cartofi , 150 g masline cu cimbru , 3 ardei capia , sare , piper , ulei de masline , otet de mere , cimbru

MOD DE PREPARARE
Cartofii se curata de coaja, se spala si se pun la fiert in apa fierbinte in care s-a adaugat putina sare. Ciupercile se curata de pielita, se spala, apoi se taie in felii subtiri si se calesc in putin ulei incins. Se scot din ulei si se asaza intr-o strecuratoare ca sa se elimine uleiul in exces.
Ardeii capia se curata de seminte, se spala, apoi se taie in felii subtiri. Se face o vinegreta din uleiul de masline, otetul de mere, sarea si piperul. Se taie cartofii cuburi sau felii, se adauga ciupercile, maslinele si feliile de ardei.
Se toarna deasupra vinegreta, se amesteca totul si se introduce la rece pentru 15 minute sau se poate servi imediat.
SFAT
Se poate adauga si cimbru uscat.
BAUTURA:
Pastis
SALATA DE BRANZA CU CHIMEN
INGREDIENTE:
o salata verde , 200 g branza de vaci , 250 g branza telemea , 100 g branza de burduf , 4 linguri cu smantana , 3 ardei capia , seminte de chimen , piper , un sfert de lingurita cu boia dulce , 100 g masline fara samburi , o legatura de marar , ceapa

MOD DE PREPARARE
Frunzele de salata se spala, apoi li se indeparteaza cotoarele si se pun pe o farfurie. Branza telemea se da pe razatoarea cu ochiuri mici sau se sfarama cu furculita. Se amesteca bine cu branza de vaci, branza de burduf, piperul, boiaua dulce, semintele de chimen si smantana pana cand rezulta o crema.
Daca este prea tare, se mai adauga smantana. Se ia din compozitie cu o lingurita, se pune in mijloc cate o maslina, apoi i se da forma de bila.
Ardeii capia se curata de seminte, se spala, se taie in felii subtiri si se asaza alaturi. Mararul se spala, se toaca si se presara deasupra mingiutelor.
SFAT
In compozitie se poate adauga si ceapa tocata.
BAUTURA:
Pinot Noir

PREPARATE DULCI

CORNULETE CU PORTOCALE
INGREDIENTE:
doua portocale , 300 g faina , 170 g zahar pudra , 90 g unt sau margarina , doua oua , un pliculet cu praf de copt , un varf de cutit cu sare , doua pliculete cu zahar vanilinat , zahar tos , scortisoara

MOD DE PREPARARE
Portocalele se spala si se dau pe razatoarea cu ochiuri mici. Coaja se amesteca bine cu o lingura cu zahar pudra si se lasa pe farfurie.
Se cerne faina, se adauga untul, zaharul pudra ramas, sarea, zaharul vanilinat si ouale. Se pun praful de copt, coaja si sucul de la portocale. Se amesteca totul pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Se acopera cu folie alimentara si se introduce la rece pentru 30 de minute. Se imparte aluatul in bucati si se modeleaza in betisoare cu diametrul de un centimetru. Ele se taie apoi in bucati lungi de circa 4 cm si li se da forma de cornulete.
Se tapeteaza o tava cu hartie pentru copt prajituri si se coc. Se scot din tava, se trec prin zaharul tos si se lasa sa se raceasca.
SFAT
In aluat se poate adauga si scortisoara macinata.
BAUTURA:
Suc de fructe
CREMA DE PIERSICI
INGREDIENTE:
un kilogram de piersici , 250 g afine , 500 ml lapte dulce , un plic cu budinca de vanilie instant , doua pliculete cu zahar vanilinat , esenta de lamaie , 100 ml vin alb dulce , doua cuisoare , un betisor de scortisoara , 150 g zahar tos , 500 ml apa , menta , migdale

MOD DE PREPARARE
Vinul se pune la fiert impreuna cu betisorul de scortisoara, cuisoarele si 50 g zahar tos. Se strecoara si se lasa la racit. Piersicile se spala, se opresc cateva pentru decor, iar restul se curata de coaja si se pun la fiert impreuna cu 100 g zahar tos si 500 ml apa. Cand s-au inmuiat, se scot din sirop si se paseaza. Budinca se prepara conform instructiunilor de pe plic, apoi se amesteca bine cu vinul, esenta de lamaie si zaharul vanilinat.
Se adauga piureul de piersici, se amesteca totul si se toarna intr-o forma pentru budinca, stropita cu apa rece. Se lasa sa se raceasca, apoi se introduce la rece ca sa se intareasca. Se poate servi calda sau rece, decorata cu felii de piersici, afine si frunze de menta.
SFAT
Se mai pot adauga si migdale sfaramate.
BAUTURA:
Cafea
RULOURI CU CREMA DE CASTANE
INGREDIENTE:
500 ml lapte dulce , un borcan de castane fierte , 3 albusuri , 100 g unt , 100 g faina , 100 g zahar pudra , doua pliculete cu zahar vanilinat , un varf de cutit cu sare , un pachetel de frisca instant , topping de ciocolata , menta , scortisoara

MOD DE PREPARARE
Frisca se prepara conform instructiunilor de pe plic. Castanele se paseaza, se amesteca bine cu frisca si cu un pliculet cu zahar vanilinat, apoi se introduce la rece.
Untul se mixeaza impreuna cu zaharul pudra, sarea si zaharul vanilinat ramas. Albusurile se mixeaza pana cand nu mai cad de pe bratele mixerului, apoi se amesteca bine cu untul si faina cu o lingura de lemn. Se tapeteaza o tava cu hartie pentru copt prajituri si se toarna din compozitie cu o lingura, sub forma de cercuri. Se introduce tava in cuptor si se coc pana cand incep sa sa inchida un pic la culoare. Se scot cu o paleta si se ruleaza pe betisoare speciale. Se lasa sa se raceasca, apoi se umplu cu crema de castane si se servesc cu topping si frunze de menta.
SFAT
Se poate adauga si pudra de scortisoara.
BAUTURA:
Cappuccino
TARTE CU MERE
INGREDIENTE:
un kilogram de mere , gem de gutui , 250 g faina , un ou , 150 g unt , 200 g zahar tos , o jumatate de pliculet cu praf de copt , doua linguri cu lapte , doua pliculete cu zahar vanilinat , un varf de cutit cu sare , menta , scortisoara , miere

MOD DE PREPARARE
Merele se spala, se dau pe razatoarea cu ochiuri mari, se amesteca bine cu 100 g zahar tos, praful de scortisoara, menta tocata si se calesc pana cand se inmoaie. Se pun la scurs intr-o strecuratoare si se lasa sa se raceasca.
Se mixeaza 100 g unt cu zaharul tos ramas, zaharul vanilinat, oul, sarea, praful de copt si laptele dulce. Se toarna in mijlocul fainii si se amesteca pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Daca este nevoie, se mai adauga faina.
Se decupeaza forme rotunde cu o cana, se ung formele de tarta cu untul ramas si se asaza cercurile de aluat. Se preseaza pe peretii formelor, se pune in mijloc din compozitia de mere, se ung cu gem de gutui si se introduc formele in cuptor.
SFAT
Tartele cu mere pot fi unse deasupra cu miere in loc de gem.
BAUTURA:
Ceai de fructe
×