x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE

RETETE

20 Sep 2006   •   00:00

Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

CUSCUS CU FRIPTURA DE VITA
INGREDIENTE:
300 g cuscus , un kilogram muschi de vita , gogosari murati , o lamaie , sare , piper , ulei de floarea-soarelui , o foaie de dafin , boabe de piper , o ceapa , boia iute , morcovi
MOD DE PREPARARE
Se pune o oala cu apa la fiert, se presara putina sare si, cand a fiert apa, se indeparteaza oala de pe foc. Se adauga cuscusul, se amesteca si se acopera oala cu un capac. Se lasa sa se umfle, apoi se pun doua linguri cu ulei, sare, piper si se amesteca.
Muschiul de vita se spala, se taie in felii si se pune pe o farfurie. Se condimenteaza cu boia iute, sare si piper, apoi se asaza intr-o tava in care s-a turnat putin ulei. Se adauga ceapa taiata solzisori, foaia de dafin, piperul boabe si sucul de la lamaie. Se toarna deasupra apa, se introduce tava in cuptor si se frige. Cand este gata, se scoate din sos, se pune alaturi de cuscus si se serveste cu felii de gogosari murati.
SFAT
In cuscus se poate adauga si morcov ras calit.
BAUTURA: Pinot Gris
BUSEURI CU CARNE DE PUI
INGREDIENTE:
un pachet aluat de foitaj , un piept de pui , 200 g smantana , un ardei gras , un ardei capia , o ceapa , doi castraveti , un ou , ulei de masline , sare , piper , fire de rozmarin , patrunjel

MOD DE PREPARARE
Foitajul se dezgheata si se decupeaza forme rotunde cu un pahar. Se stropeste o tava cu apa rece si se pun cercurile in tava. Se ung la suprafata cu ou batut, se introduce tava in cuptor si se coc. Se scot apoi din tava si se lasa la racit.
Pieptul de pui se dezoseaza, se taie in cubulete si se caleste in ulei incins. Se condimenteaza cu sare si piper, se amesteca bine cu ceapa tocata marunt si smantana si se lasa sa fiarba pana cand scade sosul un pic. Se amesteca apoi cu rozmarin tocat si se umplu buseurile cu acest amestec.
Castravetii se spala si se taie rondele subtiri, ardeii se curata de seminte si se taie in jumatate, apoi in felii. Se orneaza buseurile cu feliile de castraveti si ardei, apoi se presara rozmarin.
SFAT
In loc de rozmarin se poate folosi patrunjel tocat.
BAUTURA: Merlot
MUSACA DE CARNE CU LEGUME
INGREDIENTE:
un kilogram de carne tocata de porc , 3 cartofi , o ceapa , 4 foi de lasagna , 500 g rosii , doua oua , sare , piper , ulei de floarea-soarelui , o salata verde , busuioc

MOD DE PREPARARE
Foile de lasagna se fierb in apa fierbinte, apoi se scot si se pun intr-o tava cu apa rece. Ceapa se toaca marunt, iar cartofii se taie in felii rotunde subtiri. Se incinge ulei intr-o cratita si se prajesc feliile de cartofi. Ceapa se caleste in ulei incins pana cand se inmoaie, se adauga carnea tocata si se condimenteaza cu sare si piper. Se pun rosiile curatate de coaja si pasate, apoi se lasa sa fiarba.
Se unge o tava de tarta cu ulei, se asaza doua foi de lasagna, se toarna putin din compozitia de carne, se asaza inca doua foi, apoi compozitie de carne si la sfarsit se aranjeaza feliile de cartofi. Se bat ouale cu sare si piper, se toarna deasupra si se introduce tava in cuptor. Se serveste cu salata verde si busuioc tocat.
SFAT
Busuiocul se poate adauga si in compozitia de carne.
BAUTURA: Feteasca Neagra
PUI CU MASLINE
INGREDIENTE:
un pui , 200 g masline verzi , 200 g masline negre , 200 g smantana , 3 catei de usturoi , o portocala , 4 cuisoare , sare , piper , ulei de masline , o salata verde , o legatura de patrunjel , doua linguri cu miere , o jumatate de lingurita cu scortisoara pudra , boia dulce

MOD DE PREPARARE
Se amesteca smantana cu usturoiul pisat, sarea, piperul si patrunjelul tocat, apoi se introduce la rece.
Puiul se condimenteaza in interior si exterior cu sare si piper. Se scot samburii maslinelor si se pun intr-un castron. Portocala se spala, se introduc cuisoarele in ea si se pune langa masline. Puiul se umple cu masline si portocala umpluta cu cuisoare. Se leaga picioarele sau se cos cu ata de bucatarie, se unge puiul cu ulei, se asaza intr-o tava cu putin ulei si apa, apoi se introduce in cuptor.
Cand puiul este aproape gata, se unge cu mierea amestecata cu pudra de scortisoara si se introduce din nou in cuptor. Se serveste alaturi de salata verde si sosul de patrunjel.
SFAT
In loc de scortisoara, mierea se poate amesteca cu boia dulce.
BAUTURA: Vin alb de buturuga

PREPARATE DIN PESTE

TARTINE CU PESTE
INGREDIENTE:
un borcan de macrou marinat , 300 g faina , 150 ml apa , 10 g drojdie , ulei de masline , sare , piper , o salata verde , doi ardei capia , doi castraveti , o legatura de marar , fulgi de ton in ulei

MOD DE PREPARARE
Drojdia se dizolva in putina apa, se adauga un varf de cutit cu sare, o lingura cu ulei si se amesteca bine cu faina pana cand rezulta un aluat omogen. Se lasa la dospit zece minute, apoi se intinde o foaie grosuta. Se decupeaza cercuri cu un pahar si se lasa pe masa sa dospeasca inca zece minute. Se ung la suprafata cu ulei, se prajesc intr-o tigaie fara ulei, se intorc pe cealalta parte, se ung din nou cu ulei si se prajesc.
Ardeii se curata de seminte si se taie in felii subtiri, iar castravetii se taie rondele. Pe cercurile de aluat se asaza o foaie de salata, o felie de ardei, o felie de castravete presarata cu sare si piper, o bucata de macrou si marar tocat. Se servesc imediat sau se pot lasa la rece zece minute.
SFAT
Macroul marinat se poate inlocui cu fulgi de ton in ulei.
BAUTURA: Sauvignon Blanc
CHIFTELUTE DE PESTE
INGREDIENTE:
150 ml apa , 150 g unt , 300 g faina , 4 oua , 500 g fileuri de cod sau macrou , doi catei de usturoi , doua cepe , sare , piper , ulei de masline , marar , chimen

MOD DE PREPARARE
Se tapeteaza o tava cu hartie pentru copt prajituri. Se pune o oala cu apa la fiert impreuna cu putina sare si 150 g unt. Dupa ce s-a topit untul, se adauga faina dintr-o singura miscare si se amesteca bine cu o lingura ca sa nu faca cocoloase. Se indeparteaza oala de pe foc, se lasa sa se raceasca un pic compozitia, apoi se adauga pe rand cate un ou. Crema obtinuta se pune intr-o punga si se toarna in tava sub forma de cerculete. Se introduce tava in cuptor si se coc.
Pestele se fierbe cu putina apa si sare, apoi se sfarama cu o furculita. Se amesteca bine cu sarea, piperul, ceapa si usturoiul tocate. Se adauga mararul tocat, se formeaza chiftelute si se dau prin faina. Se prajesc in ulei incins si se servesc impreuna cu cerculetele de aluat.
SFAT
In compozitia de chiftelute se pot adauga si seminte de chimen.
BAUTURA: Vin alb de buturuga
PESTE IN CRUSTA DE BRANZA
INGREDIENTE:
4 fileuri de fitofag , 500 g branza telemea , doua oua , doua cepe , 4 catei de usturoi , sare , piper , pesmet picant , doua lamai , ulei de masline , rozmarin , orez

MOD DE PREPARARE
Fileurile de peste se spala, se dezoseaza, se stropesc cu sucul de la o lamaie, apoi se condimenteaza cu sare si piper. Cepele se curata de foi si se toaca marunt. Cateii de usturoi se curata de coaja si se piseaza. Branza se spala si se da pe razatoarea cu ochiuri mici, apoi se pune intr-un castron. Se adauga ouale, ceapa, usturoiul, piperul, putin pesmet si se amesteca.
Se acopera fileurile de peste cu acest amestec, se asaza intr-o tava unsa cu ulei si se introduce tava in cuptor. Sunt gata atunci cand pasta incepe sa devina ca o crusta.
Se scot din tava, se lasa un pic sa se raceasca, apoi se servesc presarate cu rozmarin tocat si felii de lamaie.
SFAT
Pot fi servite alaturi de orez fiert.
BAUTURA: Pinot Noir
BARBUN CU OREZ
INGREDIENTE:
500 g barbun , doi ardei grasi , o ceapa , doua piersici , 200 g orez , ulei de floarea-soarelui , sare , piper , faina , busuioc , stafide

MOD DE PREPARARE
Barbunii eviscerati se spala in apa rece si se pun pe o farfurie. Se incinge ulei intr-o tigaie, se condimenteaza pestii cu sare si piper, se dau prin faina apoi se prajesc cate cinci minute pe fiecare parte. Se scot cu o paleta, se asaza pe un platou si se acopera cu un capac.
Se incinge ulei intr-o tigaie, se adauga ceapa tocata, se lasa sa se inmoaie, apoi se pune si orezul. Se condimenteaza cu sare si piper, se adauga apa cat sa-l acopere, apoi se lasa sa fiarba. Se toarna apa de cate ori este nevoie ca sa fiarba orezul. Cand este aproape fiert, se pun ardeii taiati cubulete si se lasa sa mai fiarba zece minute. Se serveste alaturi de peste si feliile de piersica, presarat cu busuioc tocat.
SFAT
La orez se pot adauga si stafide.
BAUTURA: Mustoasa de Maderat

PREPARATE DIN LEGUME

SALATA DE LEGUME
INGREDIENTE:
4 cartofi , 200 g masline , doi ardei grasi , 300 g mazare , doi morcovi , o ceapa , sare , piper , ulei de masline , otet de mere , o legatura de marar , patrunjel

MOD DE PREPARARE
Cartofii se spala si se pun la fiert in apa clocotita, in care s-a adaugat putina sare. Morcovii se curata de coaja, apoi se spala. Se pun legumele la fiert in apa fierbinte, apoi se lasa sa se raceasca.
Ceapa se curata de foi, se spala si se taie solzisori. Ardeii se curata de seminte, se spala si se taie in felii subtiri. Cartofii si morcovii se taie in cubulete, apoi se pun intr-un castron. Se adauga mazarea, ceapa si ardeii. Se condimenteaza cu sare si piper.
Se toarna deasupra uleiul de masline si otetul, apoi maslinele. Se presara mararul tocat si se amesteca. Se acopera castronul cu folie alimentara si se introduce la rece pentru zece minute, apoi se serveste.
SFAT
In loc de marar se poate adauga patrunjel.
BAUTURA: Muscat Ottonel
PASTE CU LEGUME
INGREDIENTE:
un pachet de spaghete , 500 g rosii , 500 g fasole verde , sare , piper , ulei de masline , o lingura cu zahar tos , o jumatate de lingurita cu otet de mere , o foaie de dafin , o legatura de patrunjel , busuioc

MOD DE PREPARARE
Rosiile se curata de pielita, se paseaza, se condimenteaza cu sare si piper, apoi se pun intr-o cratita. Se adauga doua linguri de ulei si se lasa sa fiarba. Cand a scazut sosul un pic se adauga zaharul tos, otetul, foaia de dafin si se mai fierbe cinci minute. Se indeparteaza cratita de pe foc si se acopera cu un capac.
Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga putina sare si fasolea taiata in bucati mai mici. Se lasa sa fiarba, apoi se pune intr-o strecuratoare si se lasa sa se scurga de apa. In alta oala se pun la fiert spaghetele, impreuna cu putina sare si o lingura cu ulei.
Se asaza spaghetele in farfurie, se adauga fasolea si se toarna deasupra sosul de rosii. Se presara patrunjelul tocat si se serveste.
SFAT
In loc de patrunjel putem folosi busuioc proaspat.
BAUTURA: Sauvignon Blanc
CIUPERCI APERITIV
INGREDIENTE:
500 g ciuperci , 300 g faina , 150 ml apa , 10 g drojdie , ulei de masline , sare , piper , suc de la o lamaie , 4 catei de usturoi , boia iute , busuioc

MOD DE PREPARARE
Ciupercile se curata de pielita, se spala, apoi se pun intr-un castron. Se face un amestec din uleiul de masline, sucul de lamaie, sarea, piperul, boiaua iute si se stropesc ciupercile cu acest amestec. Se acopera castronul cu folie alimentara si se introduc la rece pentru zece minute.
Se cerne faina, se toarna in mijlocul ei drojdia dizolvata in putina apa, se adauga restul de apa, un varf de cutit cu sare, putin piper, doua linguri cu ulei si se amesteca totul pana cand rezulta un aluat potrivit de tare.
Se taie bucati din aluat si se fac betisoare cu care se infasoara ciupercile. Se asaza intr-o tava, se presara busuioc tocat, se introduce tava in cuptor si se coc.
SFAT
Busuiocul se poate adauga si in compozitia pentru aluat.
BAUTURA: Cabernet Sauvignon
CHEC CU BRANZA SI MARAR
INGREDIENTE:
300 g branza de vaci , 500 g faina , 250 g lapte dulce , 100 ml smantana , un pliculet cu praf de copt , ulei de masline , un ou , o lingurita cu zahar tos , sare , piper , o legatura de marar , rosii

MOD DE PREPARARE
Faina se cerne si se pune intr-un castron. In mijlocul ei se face o adancitura unde se toarna laptele, zaharul, sarea, doua linguri cu ulei si praful de copt. Se amesteca totul pana cand rezulta un aluat omogen. Se lasa zece minute sa se odihneasca, acoperit cu un servet de bucatarie.
Branza se amesteca bine cu smantana, oul, sarea, piperul si mararul tocat pana cand rezulta o crema. Se intinde o foaie de aluat mai grosuta, se asaza crema de branza pe ea si se ruleaza.
Se unge cu ulei o tava de cozonac sau o tava rotunda, se asaza rulada in ea si se introduce tava in cuptor. Se coace pana cand aluatul incepe sa se inchida la culoare. Se serveste alaturi de rosii taiate felii.
SFAT
Rulada se poate unge si ea cu ou batut.
BAUTURA: Feteasca Neagra

PREPARATE DULCI

CORNULETE CU AFINE
INGREDIENTE:
250 g afine , 300 g faina , 3 oua , 60 g unt , 100 g zahar tos , 100 ml lapte dulce , 15 g drojdie , un varf de cutit cu sare , gem de afine , fulgi de cocos , nuca macinata

MOD DE PREPARARE
Faina se cerne si se pune intr-un castron. Zaharul se amesteca bine cu laptele, drojdia, sarea si doua oua. Se amesteca totul, se toarna in mijlocul fainii, se adauga untul si se framanta pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa zece minute sa dospeasca la loc cald.
Din aluat se intinde o foaie rotunda care se taie in triunghiuri. Se unge fiecare triunghi cu gem, se presara fulgi de cocos, apoi se ruleaza si se asaza intr-o tava unsa cu ulei. Se lasa sa dospeasca inca zece minute, se ung cu oul ramas, apoi se introduce tava in cuptor. Se scot cand au inceput sa se inchida la culoare pe margine. Se servesc calde, decorate cu afine si presarate cu fulgi de cocos.
SFAT
Gemul se poate amesteca cu nuca macinata.
BAUTURA: Afinata
CREMA DE KIWI
INGREDIENTE:
un pachet cu budinca instant , 500 ml lapte dulce , 200 ml frisca , 6 kiwi , cafea granulata , o lingura cu lichior de lamaie , piscoturi , doua pliculete cu zahar vanilinat , o jumatate de lamaie , menta

MOD DE PREPARARE
Frisca se mixeaza si se introduce la rece. Patru fructe de kiwi se curata de coaja, se taie cubulete, apoi se paseaza. Fructele ramase se curata de coaja, se taie in felii si se stropesc cu sucul de la jumatatea de lamaie.
Budinca se prepara conform instructiunilor de pe plic, apoi se transfera intr-un castron de portelan. Se raceste budinca obtinuta si se amesteca bine cu zaharul vanilinat, lichiorul de lamaie, frisca mixata si piureul de kiwi. Se introduce crema la rece pentru zece minute, se repartizeaza in cupe, se adauga piscoturile, se presara putina cafea granulata si se decoreaza cu feliile de kiwi. Se poate lasa in frigider pana cand este suficient de rece sau se poate servi imediat.
SFAT
In crema se mai pot adauga si frunze de menta tocate.
BAUTURA: Cafea
TARTE CU FRUCTE
INGREDIENTE:
un pachet cu crema de vanilie instant , 350 ml lapte dulce , 5 oua , 200 g zahar tos , 120 g faina , un praf de copt , doua pliculete cu zahar vanilinat , esenta de lamaie , un praf de sare , ulei de floarea-soarelui , mure , kiwi , topping de caramel

MOD DE PREPARARE
Crema se prepara conform instructiunilor de pe plic, apoi se introduce la rece. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul tos si zaharul vanilinat pana cand isi dubleaza volumul. Se adauga praful de copt, doua linguri cu lapte, esenta de lamaie si faina.
Albusurile se mixeaza impreuna cu sarea pana cand nu mai cad de pe bratele mixerului si se adauga peste compozitia de galbenusuri. Se amesteca bine cu o lingura ca sa nu se lase compozitia.
Se ung formele de tarta cu ulei, se asaza in alta tava, se toarna compozitia in forme si se introduce tava in cuptor. Dupa ce s-au copt, se scot din forme si se lasa la racit. Se toarna deasupra crema rece, se decoreaza cu fructe si se servesc.
SFAT
Tartele se pot servi si cu topping de caramel.
BAUTURA: Ceai de fructe
PACHETELE CU COACAZE
INGREDIENTE:
500 g faina , 3 oua , 40 g unt , 60 g zahar tos , 100 ml lapte dulce , doua pliculete cu zahar vanilinat , gem de zmeura , coacaze , menta , seminte de mac , 10 g drojdie

MOD DE PREPARARE
Drojdia se amesteca bine cu laptele, zaharul tos, zaharul vanilinat si doua oua. Se adauga peste faina cernuta impreuna cu untul taiat cubulete si se amesteca totul pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Se acopera cu un servet de bucatarie si se tine la cald ca sa dospeasca. Se unge o tava cu ulei si se tine la cald.
Se intinde o foaie din aluat si se decupeaza cercuri cu un pahar. Se unesc colturile doua cate doua, se pune cate o lingurita cu gem in mijlocul lor, apoi se asaza intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt prajituri. Se ung cu oul ramas, se introduce tava in cuptor si se coc. Sunt gata atunci cand se inchid un pic la culoare pe margini. Se scot din tava, se lasa sa se raceasca si se servesc impreuna cu boabe de coacaze si frunze de menta.
SFAT
In gemul de zmeura se pot adauga si seminte de mac.
BAUTURA: Cappuccino
×