x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE

RETETE

23 Aug 2006   •   00:00

Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

PATEURI CU CIUPERCI SI CARNE
INGREDIENTE:
un pachet de foitaj , 500 g ciuperci , un piept de pui , sare , piper , doua oua , parmezan , 3 rosii , o legatura de patrunjel , marar

MOD DE PREPARARE
Pieptul de pui se dezoseaza, se spala, se taie fasii subtiri si se pune pe o farfurie. Ciupercile se curata de pielita, se spala si se taie felii.
Se amesteca bine carnea de pui cu ciupercile si se condimenteaza cu sare si piper. Se adauga ouale, jumatate din legatura de patrunjel spalat si tocat. Se dezgheata foitajul, se taie in fasii late de 5 cm, apoi se decupeaza in dreptunghiuri egale ca lungime.
Se pune compozitie pe fiecare dreptunghi si se ruleaza. Se stropeste o tava cu apa rece, se pun pateurile si se introduce tava in cuptorul fierbinte. Dupa ce s-au copt, se scot din tava, se presara parmezan si restul de patrunjel. Se servesc alaturi de rosiile taiate felii.
SFAT
In umplutura se poate folosi si marar.
BAUTURA: Pinot Gris
PUI UMPLUT CU MERE
INGREDIENTE:
un pui , doua mere , 4 cuisoare , 20 g stafide , 3 linguri cu rom , sare , piper , ulei de masline , miere , lamai , o legatura de patrunjel , nuci

MOD DE PREPARARE
Puiul se curata de grasimea in exces, se spala si se pune pe o farfurie. Merele se curata de coaja, se taie cuburi si se stropesc cu suc de lamaie. Cuisoarele se piseaza si se amesteca impreuna cu merele. Se adauga stafidele inmuiate din timp in rom, se amesteca si se lasa sa se combine ingredientele.
In continuare se umple puiul cu aceasta compozitie. Se incinge putin ulei intr-o tigaie, se prajeste puiul cateva minute, pana cand incepe sa capete o culoare aurie.
Se incinge cuptorul, se unge o tava cu ulei, se pune puiul uns cu miere in ea si se adauga apa. Se introduce tava in cuptor si se coace puiul. Se serveste fierbinte, presarat cu patrunjel spalat si tocat, avand alaturi felii de lamaie.
SFAT
Se pot adauga si morcovi in compozitia pentru umplutura.
BAUTURA: Vin alb de buturuga
FRIPTURA DE OAIE
INGREDIENTE:
un kilogram de carne de oaie , un kilogram de cartofi , 4 rosii , 3 ardei grasi , doua cepe , 5 catei de usturoi , gogosari murati , ulei de floarea-soarelui , sare , piper , cimbru , o legatura de patrunjel , castraveti murati

MOD DE PREPARARE
Carnea se spala, se taie felii si se pune pe o farfurie. Ceapa se curata de foi, se spala si se taie marunt. Usturoiul se curata si se pune langa ceapa. Rosiile se curata de pielita si ardeii de seminte. Legumele se paseaza si se pun intr-un castron.
Se amesteca legumele cu sarea, piperul, uleiul si cimbrul. Se ung feliile de carne cu acest amestec si se pun la fript.
Cartofii se curata de coaja, se spala, se taie felii sau bastonase si se pun in apa rece ca sa nu se innegreasca. Apoi se scurg de apa si se pun la prajit intr-o cratita cu ulei incins. Se scurg cartofii de ulei si se asaza pe farfurie langa carnea fierbinte. Se presara patrunjel tocat si se servesc cu gogosari murati.
SFAT
Se pot folosi castraveti murati in loc de gogosari.
BAUTURA: Feteasca
TOCANITA DE CARNACIORI
INGREDIENTE:
500 g carnati de bere , un kilogram de rosii , 4 ardei grasi , doua cepe , 4 catei de usturoi , 200 g masline verzi , ulei de floarea-soarelui , sare , piper , 5-6 frunze de salvie , patrunjel

MOD DE PREPARARE
Rosiile se spala, se curata de pielita si se taie cuburi. Ardeii se spala, se taie pe jumatate, se curata de seminte, apoi se taie cubulete si se pun langa rosii. Ceapa curatata si spalata se taie rondele, usturoiul se curata si se pune langa ceapa pe o farfurie.
Carnatii se prajesc intr-o tigaie, in ulei incins, cate cinci minute pe fiecare parte. Se toarna ulei intr-o cratita, se pun ceapa, usturoiul si se calesc timp de cinci minute. Se adauga rosiile, sarea, piperul, ardeii si cateva frunze de salvie taiate fasii.
Cand sosul a scazut un pic, se pun carnatii si maslinele. Se lasa sa fiarba un pic, se indeparteaza cratita de pe foc si se adauga restul de frunze de salvie spalate si taiate.
SFAT
Salvia se poate inlocui cu patrunjel.
BAUTURA: Aligote

PREPARATE DIN PESTE

PACHETELE DE PRAZ CU PESTE
INGREDIENTE:
doua bucati de praz , 4 fileuri de pastrav , un pahar cu vin alb , painite de orez expandat , doua linguri cu ulei de masline , sare , piper , doua cuisoare , lamai , o legatura de patrunjel , marar

MOD DE PREPARARE
Fileurile de peste se spala si se lasa pe o farfurie. Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga sarea, piperul, sucul de la o lamaie, uleiul, cuisoarele si vinul alb. Se adauga fileurile de peste si se fierb.
Prazul se curata si se desface fiecare frunza cu grija, ca sa nu se rupa. Separat, se pune o oala cu apa la fiert, se adauga sarea, frunzele de praz si se lasa sa se inmoaie. Se scot fileurile din apa si se pun la scurs pe o farfurie, apoi se taie in bucati patrate. Se scot frunzele de praz din apa si se pun la scurs intr-o strecuratoare.
Se aleg frunzele mai late, se pun bucatile de peste, se ruleaza, apoi se leaga cu fasii subtiri de praz. Se servesc cu lamaie, painite de orez expandat si patrunjel tocat.
SFAT
Se poate folosi marar in loc de patrunjel.
BAUTURA: Chardonnay
SACULETI CU CREVETE
INGREDIENTE:
250 g faina , un ou , 30 g unt , 100 ml apa , crevete , sare , piper , ulei de masline , lamai , cimbru , marar

MOD DE PREPARARE
Se pune o oala cu apa la fiert. Se adauga sarea si, cand incepe apa sa fiarba, se introduc crevetele si se lasa cinci minute. Se scot din apa si se pun la scurs intr-o strecuratoare. Se amesteca apoi cu un sos facut din sare, piper, ulei de masline si suc de lamaie.
Se topeste untul, se amesteca bine cu sarea si cu apa. Se cerne faina, se face o adancitura in mijlocul ei, se toarna untul si oul. Se amesteca totul pana cand rezulta un aluat potrivit de tare.
Se intinde o foaie din aluat si se taie in patrate egale. In mijlocul fiecarui patrat se pune cate o creveta, se inchide patratul, se presara cimbru si se pun intr-o tava unsa cu ulei. Se introduce tava in cuptor si se coc saculetii pana cand se inchid un pic la culoare.
SFAT
Se poate folosi si marar.
BAUTURA: Sauvignon
CIORBA DE PESTE CU PASTE
INGREDIENTE:
o jumatate de kilogram de rosii , 3 bucati de macrou , o telina , doi morcovi , doua cepe , paste sub forma de cercuri , sare , ulei de masline , o legatura de patrunjel , marar

MOD DE PREPARARE
Ceapa se curata de foi, se spala, se taie in patru sau se lasa intreaga. Morcovii si telina se curata de coaja, se dau pe razatoarea cu ochiuri mici sau se taie cubulete.
Pestele se curata, se eviscereaza si se taie in bucati mai mici. Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga legumele taiate si putina sare. Se lasa sa fiarba pana cand se inmoaie legumele, se adauga rosiile si pastele. Se lasa sa fiarba pastele, se toarna deasupra uleiul, se mai pun putina sare si bucatile de peste.
Se fierbe pana cand pestele este gata. Se ia oala de pe foc, se presara patrunjelul spalat si tocat. Se acopera oala cu un capac si se lasa deoparte.
SFAT
Se poate folosi si marar.
BAUTURA: Mustoasa de Maderat
MANCARE CU MIDII
INGREDIENTE:
6 rosii , 4 ardei grasi , doua cepe , doi morcovi , midii , sare , piper , ulei de masline , o legatura de marar , busuioc

MOD DE PREPARARE
Midiile se curata, se spala si se pun la fiert cinci minute in apa fierbinte, in care s-a adaugat putina sare. Ceapa se curata de foi, se spala si se taie rondele. Rosiile se spala, se curata de pielita si se taie cuburi. Ardeii se spala, se curata de seminte si se taie fasii mai mici.
Morcovii se curata, se taie cuburi si se pun la fiert in apa in care s-a adaugat putina sare. Se incinge ulei intr-o cratita, se adauga ceapa, se lasa sa se inmoaie cinci minute, apoi se adauga ardeii. Se toarna deasupra rosiile si morcovii. Se condimenteaza cu sare, piper si se lasa sa fiarba.
Cand sosul a scazut un pic, se adauga midiile si se mai lasa sa fiarba inca zece minute. La sfarsit se presara mararul tocat si se serveste.
SFAT
Se poate folosi si busuioc.
BAUTURA: Riesling

PREPARATE DIN LEGUME

DOVLECEL UMPLUT
INGREDIENTE:
4 dovlecei , 300 g cuscus , 300 ml vin rosu , doua linguri cu faina , doua cepe , sare , piper , ulei de floarea-soarelui , doua legaturi de marar , morcovi

MOD DE PREPARARE
Se pune o oala cu apa la fiert, se presara sare si, cand apa incepe sa fiarba, se adauga cuscusul. Se indeparteaza oala de pe foc, se acopera cu un capac si se lasa sa se umfle cuscusul, apoi se pune intr-o strecuratoare. Se incinge uleiul intr-o cratita, se pune ceapa taiata si se caleste. Se adauga cuscusul, sarea, piperul si se amesteca. In continuare se presara mararul spalat si tocat.
Dovleceii se taie pe jumatate, li se scoate miezul si se umplu cu amestecul de cuscus. Se unge o tava cu ulei, se asaza dovleceii si se adauga putina apa. Se introduce tava in cuptor si se tine pana cand dovleceii s-au inmuiat.
Vinul se amesteca bine cu faina, sarea, piperul si se fierbe. Se servesc fierbinti, alaturi de acest sos.
SFAT
Se pot adauga si morcovi in compozitia pentru umplutura.
BAUTURA: Vin alb de buturuga
SUPA DE DOVLECEI
INGREDIENTE:
3 dovlecei , o telina , doua cepe , un morcov , o radacina de patrunjel , 400 g spaghete , sare , ulei de masline , o legatura de patrunjel , smantana

MOD DE PREPARARE
Ceapa se curata de foi, se spala, se taie in sferturi sau se lasa intreaga. Morcovul si radacina de patrunjel se curata de coaja, se spala si se dau pe razatoarea cu ochiuri mici sau se taie cubulete. Telina se curata de coaja, se spala si se taie julien. Dovleceii se spala, se taie pe jumatate si apoi in felii mai subtiri.
Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga sarea, morcovul si radacina de patrunjel. Se pun apoi telina si ceapa si se fierb. Cand legumele sunt aproape fierte, se adauga spaghetele intregi sau rupte in bucati mai mici si uleiul. Se pun dovleceii si se fierbe totul.
Cand supa este gata, se presara patrunjelul spalat si tocat. Se acopera oala si se lasa deoparte putin.
SFAT
Supa se poate servi cu smantana.
BAUTURA: -
SALATA DE MASLINE CU CIMBRU
INGREDIENTE:
o salata , 4 rosii , 3 castraveti , doi ardei , o legatura de ceapa , masline verzi , ulei de masline , sare , piper , o lamaie , cimbru , nucsoara , marar

MOD DE PREPARARE
Salata se spala, se rupe fasii mai mici si se pune pe o farfurie. Rosiile se spala, se taie felii subtiri sau se taie sferturi. Ardeii se spala, se curata de seminte si se taie fasii sau cubulete. Castravetii se spala, se curata de coaja sau se lasa cu coaja si se taie felii sau cubulete.
Ceapa se spala si se toaca. Se pune putin ulei intr-un castron, se adauga cimbrul taiat marunt sau faramat, maslinele si piperul. Se amesteca totul si se lasa deoparte timp de zece minute.
Se pun legumele intr-un castron, se adauga sarea, piperul, sucul de lamaie, maslinele si sosul in care au stat. Se amesteca totul, se presara nucsoara si se lasa la rece pentru 20 de minute.
SFAT
In salata se poate adauga si marar.
BAUTURA: Votca
TARTA CU LEGUME
INGREDIENTE:
200 g orez , 300 g faina , 15 g drojdie , 125 ml apa , ulei de masline , un ardei gras , 200 g ciuperci , doua oua , sare , piper , busuioc , porumb

MOD DE PREPARARE
Orezul se pune la fiert in apa clocotita, apoi se pune la scurs intr-o strecuratoare. Drojdia se dizolva in putina apa si se adauga o lingura cu faina. Restul de faina se amesteca impreuna cu apa, sarea, drojdia si doua linguri cu ulei, pana cand rezulta un aluat potrivit de tare.
Ardeiul se taie cubulete, ciupercile se curata de pielita si se taie lamele. Se amesteca orezul cu ardeiul, ciupercile, busuiocul taiat fasii, sarea si piperul. Se adauga un ou si un albus.
Se intinde o foaie de aluat, se unge o tava de tarta cu ulei si se pune foaia in ea. Se toarna deasupra compozitia si se niveleaza. Se ung marginile tartei cu galbenusul ramas si se introduce tava in cuptor.
SFAT
Se poate adauga in compozitia pentru umplutura si porumb.
BAUTURA: Tuica

PREPARATE DULCI

INGHETATA DE NUCI
INGREDIENTE:
doua bucati de avocado , 3 galbenusuri , 75 g zahar tos , 10 g amidon , 200 ml lapte dulce , 75 ml frisca , zahar vanilinat , nuci , menta , alune

MOD DE PREPARARE
Se mixeaza galbenusurile impreuna cu zaharul si amidonul. Laptele se fierbe intr-un ibric, avand grija sa nu se afume. Se toarna laptele peste compozitia de oua si amidon, apoi se pune totul intr-o oala si se lasa la fiert la bain-marie. Se fierbe pana cand compozitia nu mai cade de pe lingura cu care amestecam.
Se indeparteaza oala de pe foc si se lasa la racit. Cand s-a racit compozitia se amesteca bine cu nucile sfaramate si frisca batuta. Se toarna totul intr-o forma si se introduce in congelator.
Dupa ce s-a racit indeajuns, se taie fructele de avocado pe jumatate, se scot samburii, se presara in golul lasat de sambure zahar vanilinat si se umple cu inghetata. Se decoreaza cu frunze de menta.
SFAT
In compozitie se pot folosi si alune.
BAUTURA: Cafea turceasca
BRIOSE CU CREMA DE AFINE
INGREDIENTE:
200 g branza de vaci , 500 g faina , 300 g zahar tos , 25 g drojdie , doua oua , 100 ml ulei de floarea-soarelui , 150 ml lapte dulce , doua pliculete cu zahar vanilinat , coaja rasa de lamaie , un varf de cutit cu sare , afine , scortisoara

MOD DE PREPARARE
Faina se pune intr-un castron si se face o gropita in mijlocul ei. Drojdia se dizolva in putin lapte caldut. Restul de lapte se amesteca impreuna cu sarea, 250 g zahar tos, coaja de lamaie, un ou intreg si un albus. Se adauga drojdia dizolvata si se toarna in mijlocul fainii. Se amesteca, se adauga uleiul si se framanta pana cand rezulta un aluat omogen. Se pune intr-un castron, se acopera cu un servet si se lasa la dospit.
Se imparte apoi in mingiute egale si se asaza intr-o tava unsa cu ulei. Se cresteaza cu un cutit, se ung cu galbenusul ramas si se introduce tava in cuptor. Branza se amesteca bine cu zaharul tos ramas si zaharul vanilinat. Dupa ce s-au racit briosele, se umplu cu crema de branza in care s-au adaugat afine.
SFAT
In compozitie se poate adauga si scortisoara.
BAUTURA: Ceai de fructe
FURSECURI CU CIOCOLATA
INGREDIENTE:
500 g faina , 3 oua , 170 g zahar tos , 50 g unt , 25 g drojdie , doua pliculete cu zahar vanilinat , 3 linguri cu lapte , un varf de cutit cu sare , ciocolata alba de menaj , praf de cuisoare , scortisoara

MOD DE PREPARARE
Ouale se mixeaza impreuna cu sarea si zaharul tos. Se adauga untul, zaharul vanilinat si drojdia dizolvata in lapte. Se amesteca totul, apoi se adauga faina amestecata cu praful de cuisoare. Se framanta pana rezulta un aluat potrivit de tare. Se acopera aluatul cu folie alimentara si se lasa la rece pentru 20 de minute. Se imparte aluatul in mingi cu diametrul de 3 cm.
Se tapeteaza o tava cu hartie pentru copt prajituri, se pun mingiutele de aluat pe ea si se introduce tava in cuptorul fierbinte. Sunt gata cand incep sa se inchida la culoare pe margini.
Se pune ciocolata la topit intr-un ibric, la bain-marie (baie de aburi). Cand fursecurile sunt reci, se glazureaza cu ciocolata calduta.
SFAT
In compozitia de aluat se poate adauga si scortisoara.
BAUTURA: Cappuccino
INGHETATA DE AFINE
INGREDIENTE:
400 g afine , 400 g frisca , doua albusuri , 250 g zahar tos , o lamaie , doua pliculete cu zahar vanilinat , menta

MOD DE PREPARARE
Se opresc 100 g afine, iar restul se paseaza. Se mixeaza albusurile pana cand nu mai cad de pe paletele mixerului. Zaharul tos se topeste intr-un ibric, se lasa sa se raceasca un pic, apoi se toarna in fir subtire peste albusuri. Se mixeaza in continuare, apoi se adauga zaharul vanilinat. Se mixeaza frisca, apoi se amesteca si cu compozitia de albusuri.
Se imparte compozitia rezultata in doua. O parte se amesteca cu sucul afinelor pasate, iar cealalta cu sucul si coaja de lamaie. Se pun compozitiile intr-o casoleta si se introduc in congelator.
Se lasa o ora la congelat, se scoate si se mai mixeaza o data, apoi se reintroduce in congelator. Dupa ce s-a inghetat, se pune in cupe si se decoreaza cu afine.
SFAT
Se poate servi si cu frunze de menta.
BAUTURA: Ceai negru
×