x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE

RETETE

09 Aug 2006   •   00:00

Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

MANCARICA DE CARNE
INGREDIENTE:
500 g carne de porc , doua vinete , 3 cepe , 3 ardei , 500 g rosii , boia iute , sare , piper , ulei de floarea-soarelui , o legatura de patrunjel , usturoi
MOD DE PREPARARE
Carnea se spala, se taie felii si se pune pe o farfurie. Se incinge ulei intr-o tigaie, se pun feliile de carne si se prajesc usor pe fiecare parte. Se scot din tigaie si se pun pe o farfurie. Vinetele se spala, se curata de coaja din loc in loc apoi se taie cuburi. Ceapa se taie rondele, ardeii se taie cuburi. Rosiile se curata de pielita si se taie felii sau cuburi.
Se incinge ulei intr-o cratita, se pune ceapa si se caleste timp de 5 minute. Se adauga ardeii si vinetele si se mai calesc timp de 5 minute. Se adauga carnea, rosiile, boiaua iute si se fierb. Daca este nevoie, se pune apa. Se condimenteaza cu sare si piper. Cand carnea este fiarta, se adauga patrunjel tocat.
SFAT
Se poate adauga si usturoi.
BAUTURA: Pinot Noir
BAGHETA CU SUNCA SI BUSUIOC
INGREDIENTE:
500 g faina , 350 ml apa , 25 g drojdie , 200 g cascaval , 300 g sunca presata , un varf de cutit cu sare , busuioc proaspat , costita afumata

MOD DE PREPARARE
Faina cernuta se pune intr-un castron. Drojdia se dizolva cu putina apa si o lingura cu faina. Se adauga sarea, iar compozitia rezultata se lasa sa dospeasca. Se framanta drojdia diz olvata cu restul de apa si faina. Se asaza aluatul pe masa si se imparte in doua parti egale.
Se framanta din nou partile si li se da forma de bagheta. Se presara tava cu faina, se pun baghetele, se cresteaza din loc in loc pe latime si se introduce tava la cuptor. Dupa ce s-au racit, se taie pe jumatate sau li se scoate miezul cu o lingura. Se introduc felii de cascaval taiate subtire, felii de sunca, se ung cu putin ulei si se presara cu busuioc tocat. Se introduc in cuptor pentru 10 minute, apoi se servesc.
SFAT
Se poate folosi si costita afumata.
BAUTURA: Cabernet
PIEPT DE PUI CU CAISE
INGREDIENTE:
4 bucati de piept de pui , 500 g caise , 8 linguri cu zahar , sare , piper , doua linguri cu vin rosu , suc de lamaie , cimbru , ulei de masline , oregano

MOD DE PREPARARE
Piepturile de pui se spala si se pun pe o farfurie. Se face o marinata din ulei, sare, piper, suc de lamaie si cimbru. Se amesteca toate ingredientele, se asaza piepturile de pui intr-o tava si se toarna marinata deasupra. Se acopera cu folie alimentara si se introduc la frigider pentru 30 de minute. Se scot din marinata, se incinge gratarul si se frig, avand grija sa nu se arda. Se iau de pe gratar, se pun pe o farfurie si se acopera cu un capac, ca sa stea calde.
Caisele se spala, se curata de samburi. Se pun la fiert in apa clocotita in care s-au adaugat 4 linguri cu zahar. Dupa ce s-au fiert se curata de coaja. Se face un sos caramel din zaharul ramas, vin si putina apa. Se servesc calde.
SFAT
Se poate adauga si oregano.
BAUTURA: Feteasca
APERITIV CU GHIUDEM
INGREDIENTE:
500 g faina , 300 ml apa , 25 g drojdie , doua linguri cu ulei de floarea-soarelui , 150 g cascaval , doi ardei capia , un ghiudem , un varf de cutit cu sare , o legatura de patrunjel , marar

MOD DE PREPARARE
Faina se cerne si se pune intr-un castron. Drojdia se dizolva cu doua linguri cu apa, se adauga sarea si doua linguri cu faina. Compozitia rezultata se acopera cu un servet de bucatarie. Se lasa sa dospeasca, se amesteca cu restul de apa, se adauga uleiul si faina ramasa. Se amesteca totul pana rezulta un aluat omogen.
Se intinde o foaie groasa de circa un centimetru. Se taie cu un pahar rondele, se presara o tava cu faina, se asaza rondelele si se introduce tava in cuptorul fierbinte. Se lasa pana cand se coc pe o parte, apoi se intorc si se coc si pe cealalta parte. Cascavalul se taie triunghiuri, ghiudemul, felii si ardeiul, fasii. Se suprapun, se presara cu patrunjel tocat si se servesc.
SFAT
Patrunjelul se poate inlocui cu marar.
BAUTURA: Vin alb de buturuga

PREPARATE DIN PESTE

BARBUN CU OREZ SI PORTOCALE
INGREDIENTE:
8 barbuni , 3 linguri cu faina , 300 g orez , doi ardei grasi , 4 portocale , doua linguri cu zahar , ulei de masline , o legatura de patrunjel , sare , piper , nucsoara

MOD DE PREPARARE
Pestii se eviscereaza, se spala si se pun pe o farfurie. Se incinge ulei intr-o cratita, se presara pestii cu sare si piper, se trec prin faina, se prajesc cate 5 minute pe fiecare parte. Se scot cu o spumiera, se asaza pe o farfurie si se acopera cu un capac.
Orezul se spala in apa rece. Se incinge uleiul, se adauga orezul, apoi apa cat sa-l acopere. Se amesteca, se sareaza, se pipereaza si se fierbe. Ardeii se curata, se taie cubulete si se pun peste orez, cand acesta este aproape fiert. Trei portocale se curata de coaja, se stoarce sucul. Se pune sucul intr-un ibric, se adauga zaharul si se fierbe pana cand scade un pic. Mancarea se serveste presarata cu patrunjel tocat.
SFAT
Se poate adauga si nucsoara macinata.
BAUTURA: Alligote
PLACINTA CU MACROU
INGREDIENTE:
doua bucati de macrou , 250 g faina , 150 ml apa , o jumatate de pachetel cu drojdie uscata , doua linguri cu ulei de masline , sare , piper , doua oua , boabe de porumb din conserva , o legatura de marar , margarina , cimbru

MOD DE PREPARARE
Se cerne faina si se pune intr-un castron. Drojdia se dizolva cu o lingura de apa si se pune in mijlocul fainii. Se acopera castronul cu un servet de bucatarie si se lasa sa dospeasca drojdia. Se adauga apoi restul de apa amestecata cu jumatate de lingurita cu sare, uleiul si se amesteca totul pana rezulta un aluat potrivit de tare.
Pestele se curata de solzi, se spala, se curata de oase, apoi se taie in bucati mici. Se amesteca cu sarea, piperul, ouale batute, mararul tocat si boabele de porumb dupa gust. Se unge o tava cu margarina si se presara cu faina.
Din aluat se intinde o foaie rotunda, se asaza in tava si se toarna deasupra compozitia. Se introduce tava la cuptor.
SFAT
Se poate adauga si cimbru.
BAUTURA: Sauvignon Blanc
FILE DE COD CU BROCCOLI
INGREDIENTE:
4 fileuri de cod , 400 g boabe de porumb din conserva , 800 g broccoli , 400 g morcovi , ulei de masline , sare , piper , cimbru , suc de lamaie , marar

MOD DE PREPARARE
Fileurile de cod se spala si se pun pe o farfurie. Se face un sos din ulei, sare, piper, suc de lamaie. Se adauga cimbru faramat si se amesteca. Se asaza fileuri de de peste intr-o tava, se toarna deasupra sosul si se lasa timp de 20 de minute, acoperindu-se cu folie alimentara. Se scot din tava, se incinge o tigaie antiaderenta si se pun fileurile la prajit. Se tin cate 5 minute pe fiecare parte. Se scot apoi din tigaie, se asaza pe o farfurie si se acopera cu un capac.
Morcovii se curata de coaja, se taie in doua pe lungime. Broccoli se spala, se rup buchetele. Se pune apa la fiert intr-o oala, se adauga legumele si sarea. Se servesc calde, impreuna cu boabele de porumb.
SFAT
Se poate adauga marar tocat.
BAUTURA: Feteasca Regala
CREVETE CU OREZ SALBATIC
INGREDIENTE:
500 g crevete , 400 g orez salbatic , sos de soia , vin alb , o foaie de dafin , sare , piper , ulei de masline , doua lamai , o legatura de marar , scortisoara

MOD DE PREPARARE
Crevetele se curata, se pune intr-un castron cu apa impreuna cu sucul de la o jumatate de lamaie. Se scoate apoi din apa si se pune la oparit timp de 5 minute in apa fierbinte, in care s-au pus sarea, piperul, foaia de dafin si vinul. Se scurge de apa si se asaza pe o farfurie.
Orezul se spala in apa rece, se pune la fiert in apa clocotita in care s-a adaugat putina sare. Se lasa sa fiarba pana cand boabele de orez sunt aproape fierte, se scoate din apa si se pune intr-o strecuratoare sa se scurga. Se amesteca apoi cu ulei de masline, sucul de la o jumatate de lamaie, piper si sare, daca este nevoie. Se serveste cu sos de soia si marar tocat.
SFAT
Se poate adauga si scortisoara.
BAUTURA: Pinot Gris

PREPARATE DIN LEGUME

FRIGARUI CU BRANZA ROQUEFORT
INGREDIENTE:
300 g branza Roquefort , 300 ml apa , o lingurita cu sare , o lingurita cu zahar , 300 g faina de secara , 200 g faina alba , 25 g drojdie , struguri rosii , castraveti

MOD DE PREPARARE
Drojdia se dizolva in putina apa. Se adauga o lingura cu faina si se lasa la dospit timp de 10 minute. Faina alba se amesteca cu faina de secara si se pun intr-un castron. Se face o adancitura in mijlocul fainii, se adauga drojdia dospita, zaharul si sarea amestecate cu restul de apa. Se amesteca totul si se framanta pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Se presara o tava de cozonac cu faina. Aluatul se scoate din castron, se da forma de cilindru si se pune in tava. Se introduce tava in cuptorul fierbinte si se coace. Dupa ce s-a racit se taie felii subtiri.
Branza se taie cubulete. Pe fiecare scobitoare se infig alternativ boabe de struguri, cuburi de branza si crutoane de paine.
SFAT
Se pot adauga si felii de castraveti.
BAUTURA: Vin rosu de buturuga
FLORI CU MAZARE
INGREDIENTE:
4 oua , 160 g faina , 100 ml lapte dulce , 300 g mazare , doua cepe , un pliculet cu praf de copt , sare , piper , boia dulce , praf de oregano , ulei de floarea-soarelui , marar

MOD DE PREPARARE
Mazarea se spala si se pune la fiert in apa clocotita, in care s-a adaugat putina sare. Dupa ce a fiert se scoate din apa si se pune la scurs intr-o strecuratoare. Ceapa se toaca marunt. Se mixeaza galbenusurile cu sarea; albusurile se mixeaza pana cand nu mai cad de pe bratele mixerului. Se amesteca galbenusurile cu piperul, boiaua dulce, praful de oregano. Se adauga ceapa, praful de copt, laptele, faina si la sfarsit albusurile. Se adauga mazarea racita si se amesteca. Daca este nevoie, se mai adauga faina sau lapte.
Se ung cu ulei formele de briose din hartie sau formele pentru briose din aluminiu si se pun pe o tava. Se toarna compozitia si se introduce tava la cuptor. Se servesc calde.
SFAT
Se poate inlocui oregano cu marar.
BAUTURA: Palinca
SALATA DE LEGUME
INGREDIENTE:
o jumatate de varza alba , doi ardei capia , un ardei iute , 4 rosii , 75 g masline verzi , 75 g masline negre , 300 g cascaval , sare , piper , ulei de masline , suc de lamaie , o legatura de marar , seminte de in

MOD DE PREPARARE
Varza se spala si se taie fideluta. Se amesteca cu putina sare si se amesteca putin ca sa se inmoaie. Rosiile se spala, se taie rondele sau felii; ardeii capia se spala, se curata de seminte, se taie rondele. Ardeiul iute se curata de seminte, se taie in cubulete foarte mici. Maslinelor li se scot samburii sau se lasa asa cum sunt. Cascavalul se taie cuburi. Se face o vinegreta din sare, piper, ulei de masline si suc de lamaie.
Mararul se spala, se toaca marunt si se pune pe o farfurie. Se pun legumele intr-un castron, se adauga mararul, se toarna deasupra vinegreta si se amesteca totul. Se adauga apoi cascavalul si se mai amesteca o data, avand grija sa nu se sfarame bucatelele de cascaval.
SFAT
Se pot adauga si seminte de in prajite.
BAUTURA: Riesling
DOVLECEI UMPLUTI
INGREDIENTE:
, 4 dovlecei , doua vinete , 500 g rosii , 3 cepe , 450 g ciuperci , 4 ardei , ulei de floarea-soarelui , sare , piper , o legatura de patrunjel , marar

MOD DE PREPARARE
Dovleceii se spala si se taie pe jumatate. Se presara sare si se pun pe o farfurie. Ardeii se spala, se curata de seminte si se taie cuburi. Ciupercile se spala, se taie bucati. Ceapa se curata de foi, se spala, se taie sferturi. Vinetele, spalate, se taie cuburi, rosiile se curata de pielita si se paseaza. Toate legumele taiate se amesteca bine cu sare, piper si ulei.
Se umplu dovleceii cu amestecul de legume, se pun intr-o tava unsa cu ulei, se pun deasupra rosiile, se adauga putina apa si se introduce tava in cuptorul fierbinte. Daca mai raman legume taiate, se asaza in tava alaturi de dovlecei. Se scot din cuptor si se presara cu patrunjel tocat.
SFAT
Se poate folosi si marar.
BAUTURA: Chardonnay

PREPARATE DULCI

CREMA DE PIERSICI CU SAMPANIE
INGREDIENTE:
800 g piersici , 5 oua , 170 g zahar , 240 ml sampanie , 3 foi de gelatina , doua pliculete de zahar vanilinat , un varf de cutit cu sare , un pachet de piscoturi , scortisoara , esenta de lamaie

MOD DE PREPARARE
Gelatina se pune la inmuiat in apa rece. Piersicile se curata de pielita si samburi (se opresc patru piersici), se taie cubulete si se pun intr-o cratita antiaderenta. Se adauga zaharul si se amesteca pana cand fructele incep sa se inmoaie. Se adauga sampania si se lasa sa fiarba pana cand fructele devin ca un piure. Se adauga gelatina inmuiata si galbenusurile mixate impreuna cu sarea. Se ia cratita de pe foc, se lasa sa se raceasca, apoi se adauga albusurile batute spuma. Astfel se obtine crema.
Piersicile ramase se curata de coaja si se taie felii. Se pun fructe in pahare, se adauga crema, fructe, piscoturi si iar crema. Se presara cu scortisoara si se introduc la rece pentru jumatate de ora.
SFAT
Se poate adauga esenta de lamaie.
BAUTURA: Sampanie
PLACINTA CU CAISE
INGREDIENTE:
150 g faina , 120 g zahar tos , 100 g margarina , o jumatate de pliculet cu praf de copt , 3 oua , 250 g branza de vaci , 500 g caise , 3 pliculete cu zahar vanilinat , zahar pudra , scortisoara

MOD DE PREPARARE
Branza de vaci se amesteca cu doua oua, 60 g zahar tos si doua plicuri cu zahar vanilinat. Faina se cerne, se pune intr-un castron. Se adauga oul ramas, restul de zahar tos si cel vanilinat, margarina (se opreste putina pentru uns tava) si praful de copt.
Se amesteca totul pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Se unge o tava de tarta cu margarina, se presara cu faina. Din aluat se intinde o foaie rotunda care se asaza in tava. Se toarna deasupra compozitia de branza si se niveleaza. Caisele se spala, se curata de samburi si se taie felii mai groase. Se pun feliile de caise deasupra branzei si se introduce tava in cuptor. Se coace, fara sa se arda caisele. Dupa ce s-a racit placinta se pudreaza.
SFAT
Se poate adauga si scortisoara.
BAUTURA: Ceai verde
TARTE CU PRUNE
INGREDIENTE:
200 g prune uscate , 4 oua , 120 g zahar tos , 130 g de faina , doua pliculete cu zahar vanilinat , o jumatate de pliculet cu praf de copt , o jumatate de lingurita cu praf de scortisoara , un varf de cutit cu sare , praf de cuisoare

MOD DE PREPARARE
Prunele se spala, se curata de samburi si se taie marunt. Galbenusurile se mixeaza impreuna cu sarea pana cand isi dubleaza volumul. Albusurile se mixeaza impreuna cu zaharul tos pana cand nu mai cad de pe bratele mixerului. Se amesteca galbenusurile cu praful de copt, zaharul vanilinat, praful de scortisoara. Se adauga albusurile mixate, apoi faina. Se amesteca totul cu o lingura din lemn, ca sa nu se lase compozitia.
Se asaza forme de briose pe o tava, se ung cu ulei, se pun cateva bucati de prune pe fundul fiecarei forme, apoi se toarna umplutura. Se introduce tava in cuptorul incins si se coc. Se lasa pana cand, daca se introduce o scobitoare in briose, nu ramane compozitie pe ea.
SFAT
Se poate adauga si praf de cuisoare.
BAUTURA: Ceai de fructe
CREMA CU AFINE
INGREDIENTE:
500 ml lapte , un plic cu crema de vanilie instant , un plic cu crema de ciocolata instant , 150 g zahar pudra , 350 ml frisca , doua linguri cu lichior de ciocolata , doua linguri cu lichior de lamaie , un pliculet de gelatina , doua pliculete de zahar vanilinat , afine , scortisoara

MOD DE PREPARARE
Se inmoaie gelatina in putina apa rece, apoi se dizolva pe baie de aburi. Se amesteca jumatate din cantitatea de lapte cu crema de vanilie, se adauga 75 g zahar pudra, un pliculet cu zahar vanilinat si jumatate din cantitatea de gelatina. Se adauga lichiorul de lamaie si se amesteca totul. Crema rezultata se pune intr-un castron.
Se amesteca restul de zahar vanilinat, zaharul pudra, praful de crema de ciocolata. Se adauga laptele, lichiorul de lamaie si se amesteca. Se pune si aceasta crema intr-un castron, se acopera cu folie alimentara si se introduc castroanele in frigider pentru jumatate de ora. Dupa ce s-au racit, se pun in cupe, se adauga afine si se servesc.
SFAT
Se poate adauga si scortisoara.
BAUTURA: Sauvignon
×