x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE

RETETE

21 Iun 2006   •   00:00

Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

CARNATI CU LEGUME
INGREDIENTE:
un kilogram carnati de bere , 3 vinete , 4 rosii , doua cepe , doi ardei grasi , o legatura de patrunjel , sare , piper , ulei de floarea-soarelui , carnati cabanos
MOD DE PREPARARE
Rosiile se spala si se taie cubulete, vinetele se taie pe jumatate si apoi cuburi, ardeii se curata de seminte, se taie pe jumatate si apoi in felii subtiri. Cepele se curata de foi si se taie in rondele. Se incinge ulei intr-o cratita, se pun cepele la calit, se adauga vinetele si ardeii, iar la urma rosiile. Se calesc toate legumele pana cand s-au inmuiat, se adauga sare, piper si patrunjel tocat.
Carnatii se taie in bucati lungi de circa 5-7 cm, se inteapa din loc in loc cu o furculita sau cu o scobitoare si apoi se pun la prajit in ulei incins. Se scot din ulei, se pun pe o farfurie si se adauga legumele calite. Se presara legumele cu patrunjel tocat si se pune piper macinat.
SFAT
In loc de carnati de bere se pot folosi carnati cabanos.
BAUTURA: Merlot
RULADA DE PUI CU MERE
INGREDIENTE:
4 bucati de piept de pui , doua oua , 3 mere , pesmet picant , sare , piper , ulei de floarea-soarelui , frunze de busuioc , suc de lamaie , unt , carne de curcan

MOD DE PREPARARE
Pieptii de pui se spala si se dezoseaza cu grija. Bucatile de carne rezultate se taie in jumatate pe latime, se sareaza si se pipereaza. Se lasa sa stea zece minute ca sa se patrunda. Feliile de carne se ruleaza strans, fara sa se rupa carnea, se trec prin ouale batute cu sare si piper si apoi prin pesmetul picant. Se prajesc in ulei incins, avand grija sa nu se arda, caci se amaraste pesmetul.
Merele se spala si se taie in jumatati. Li se scot casutele cu seminte, se taie in felii, apoi se trec prin suc de lamaie si se pun pe o farfurie. Se incinge unt intr-o tigaie si se calesc feliile de mere, avand grija sa ramana albe. Se asaza rulourile pe farfurii, avand alaturi felii de mere si frunze de busuioc ca decor.
SFAT
Se pot face si din carne de curcan.
BAUTURA: Feteasca Alba
TOCANITA DE VITA
INGREDIENTE:
800 g carne de vita , 5 rosii , doi ardei grasi , doua cepe , un morcov , 3 catei de usturoi , ulei de floarea-soarelui , sare , piper , crutoane , cimbru , carne de vitel

MOD DE PREPARARE
Carnea se spala, se taie bucati mai mici, se presara cu sare si piper si se prajeste in ulei incins. Se scoate apoi din cratita si se pune pe o farfurie. In acelasi ulei se calesc cepele tocate marunt, pana cand incep sa devina sticloase, morcovul dat pe razatoarea cu gauri mici, apoi ardeiul gras taiat cubulete si rosiile taiate cuburi sau felii mai mici. Cand legumele sunt aproape fierte, se adauga cateii de usturoi taiati pe jumatate si apoi zdrobiti, sarea, piperul, putin cimbru uscat macinat si se mai lasa sa fiarba cinci minute.
Se asaza bucatile de carne pe farfurii, se adauga sosul de legume, se presara piper si cimbru verde. Se adauga crutoanele si se serveste fierbinte.
SFAT
Carnea de vita se poate inlocui cu carne de vitel.
BAUTURA: Cadarca de Minis
PENNE CU CHIFTELE
INGREDIENTE:
400 g paste penne , 300 g carne de porc , 250 g carne de vita , 100 g slanina , doua oua , un morcov , un cartof , 4 catei de usturoi , 5 rosii , ulei de floarea-soarelui , sare , piper , faina , o legatura de patrunjel , ceapa

MOD DE PREPARARE
Slanina, carnea de vita si cea de porc se toaca, se amesteca bine cu sare, piper, morcov si cartof ras. Se toaca patrunjelul si se adauga trei sferturi in compozitie. Se pun ouale batute, doi catei de usturoi pisati si se amesteca totul bine. Se fac apoi mingiute egale, se dau prin faina si se prajesc in ulei incins. Se scot din ulei cu o spumiera si se pun pe o farfurie. Rosiile se spala, se taie marunt, se pun la calit in ulei incins impreuna cu usturoiul ramas, sarea si piperul.
Pastele se fierb in apa cu sare si putin ulei. Cand s-au fiert, se scot din apa, se scurg, apoi se pun in farfurii si deasupra se adauga sosul de rosii si chiftelele calde. Se serveste cu patrunjel tocat.
SFAT
In locul usturoiului se poate pune ceapa tocata.
BAUTURA: Cabernet

PREPARATE DIN PESTE

CREVETE CU GHIMBER
INGREDIENTE:
doua pungi de crevete decorticate , un borcan cu ghimber marinat , un borcan cu capere , sos de soia , ulei de masline , sucul de la o portocala , sare , piper , suc de ananas

MOD DE PREPARARE
Crevetele decorticate se dezgheata la temperatura camerei pe o farfurie sau intr-un lighean cu apa potrivit de rece. Cand s-au dezghetat, se scot din pungi si se pun la scurs intr-o strecuratoare. Dupa ce s-au scurs de apa, se asaza pe o farfurie. Se incinge o cratita, se asaza doua-trei linguri cu ulei de masline si se lasa sa se incalzeasca usor. Cand uleiul incepe sa sfaraie, se adauga crevetele, sarea si piperul. Se calesc rapid si, cu cinci minute inainte de a se lua de pe foc, se adauga sucul de portocala si se mai lasa sa fiarba.
Se scot crevetele din tigaie, se scurg de suc, se aranjeaza pe farfurii, se adauga ghimberul tocat sau feliat si sosul de soia. Se presara deasupra caperele si putin piper macinat foarte fin.
SFAT
Sucul de portocala se poate inlocui cu suc de ananas.
BAUTURA: Votca
SALATA DE PESTE
INGREDIENTE:
un borcan cu macrou marinat in ulei , o legatura de ceapa verde , o legatura de ridichi , 3 castraveti , doi morcovi , o salata verde , 3-4 foi de varza cruda , o legatura de patrunjel , sare , piper , ulei de masline , suc de lamaie , ardei gras

MOD DE PREPARARE
Pestele se scoate din borcan, se scurge de ulei, se taie pe jumatate sau in bucati mai mici si se pune pe o farfurie. Morcovii se curata de coaja, se spala, se taie pe jumatate si se pun la fiert. Cand s-au fiert, se taie in cubulete sau rondele si se adauga in salata.
Varza se spala, se taie fasii mai mici si se pune intr-un castron. Salata se spala si se rupe in bucati, castravetii se curata de coaja sau se lasa cu coaja, se taie pe jumatate si apoi in felii. Ceapa si ridichile se spala, se taie in rondele si respectiv in felii si se pun in castron. Se adauga pestele, se toarna deasupra uleiul de masline, sucul de lamaie, sarea, piperul, patrunjelul tocat si se amesteca.
SFAT
Se poate adauga si ardei gras taiat cuburi.
BAUTURA: Francusa
SUPA CREMA DE PESTE
INGREDIENTE:
un kilogram de peste , un kilogram de ciuperci proaspete , doua cepe , un morcov , o radacina de patrunjel , smantana , sare , piper , ulei de floarea-soarelui , o legatura de marar , patrunjel

MOD DE PREPARARE
Se curata ciupercile de pielita, se spala cu apa rece, se taie felii si se pun pe o farfurie. Cepele se curata de foi, se spala, se toaca si se pun la calit in ulei incins. Cand ceapa este aproape calita (e sticloasa), se adauga ciupercile si se calesc in continuare, adaugandu-se putina sare. Se pastreaza cateva ciuperci calite pentru sfarsit.
Morcovul si radacina de patrunjel se spala, se dau pe razatoare si se pun la fiert in apa cu sare. Cand morcovii sunt pe jumatate fierti se adauga pestele, ceapa si ciupercile si se fierb pana cand se inmoaie morcovii. Se indeparteaza oala de pe foc si se mixeaza legumele. Se pun inapoi in oala, se adauga smantana si se mai lasa pe foc cinci minute. Se pune supa in farfurii, se pun ciupercile oparite si marar tocat.
SFAT
Mararul se poate inlocui cu patrunjel.
BAUTURA: Mustoasa de Maderat
PESTE CU SOS ALB
INGREDIENTE:
4 fileuri de cod , doua oua , 5 castraveti verzi , o legatura de marar , 150 g smantana , o lingura cu ulei de masline , o lingura cu suc de lamaie , ulei de floarea-soarelui , sare , piper , boia dulce

MOD DE PREPARARE
Fileurile de peste se spala, se sareaza si se pun pe o farfurie timp de zece minute ca sa se patrunda. Ouale se bat intr-un castron cu sare si piper. Fileurile se trec prin ouale batute si se prajesc in ulei incins, avand grija sa nu se arda, caci se farama pestele. Se scot din ulei si se pun pe un servet absorbant, ca sa se elimine uleiul in exces.
Castravetii se spala, se curata de coaja sau se lasa cu tot cu coaja si se taie in felii subtiri. Se presara cu sare si se lasa putin la scurs intr-o strecuratoare. Se face un sos din smantana, ulei de masline, suc de lamaie, sare si piper. Se asaza fileurile pe farfurii, se adauga castravetii, sosul de smantana si mararul tocat.
SFAT
In sosul de smantana se poate pune si boia dulce.
BAUTURA: Sauvignon Blanc

PREPARATE DIN LEGUME

OREZ CU LEGUME
INGREDIENTE:
400 g orez , doi morcovi , 300 g fasole galbena , 300 g fasole verde , o ceapa , 3 rosii , o legatura de patrunjel , sare , piper , ulei de floarea-soarelui , mazare

MOD DE PREPARARE
Ceapa se curata de foi, se taie marunt si se pune pe o farfurie. Se incinge ulei intr-o cratita, se adauga ceapa si se caleste pana cand devine transparenta. Se adauga orezul, se caleste putin si apoi se toarna o cana cu apa, sare si piper. Se adauga cata apa este nevoie ca sa fiarba orezul. Dupa ce a fiert, se pune orezul in castronele rotunde de sticla si se lasa putin sa se raceasca.
Morcovii se curata de coaja, se taie in bastonase si se pun la fiert impreuna cu celelalte legume, adaugand putina sare in apa in care fierb. Se rastoarna castronelele cu orez pe farfurii, se pun legumele de jur-imprejurul orezului, se asaza feliile de rosii, se presara piper si patrunjel tocat.
SFAT
Se poate adauga si mazare fiarta.
BAUTURA: Sake
PATEURI CU BRANZA SI MASLINE
INGREDIENTE:
500 g branza feta , 500 g faina , un pahar cu apa , o jumatate de pahar cu ulei , o jumatate de lingurita cu otet , o jumatate de lingurita cu sare , 150 g masline feliate , o salata verde , cascaval , ulei pentru uns tava , piper , branza telemea

MOD DE PREPARARE
Faina se cerne si se pune intr-un lighean. Apa se amesteca bine cu sarea, otetul si uleiul intr-un ibric si se toarna in mijlocul fainii. Se framanta totul pana cand rezulta un aluat elastic, potrivit de tare. Daca este nevoie, se mai adauga faina. Aluatul se imparte apoi in mai multe bucati. Se presara faina pe masa, se intind foi subtiri din fiecare bucata de aluat si se suprapun doua cate doua.
Branza feta se taie felii sau se farama si se pune pe foaie, la distante de circa 7 cm. Se presara deasupra felii de masline si piper, se taie aluatul in forma de patrat sau dreptunghi si se impacheteaza. Se ung pachetelele cu ulei si se coc in tava unsa cu ulei. Se servesc pe pat de salata, presarate cu cascaval ras.
SFAT
Branza feta se poate inlocui cu branza telemea.
BAUTURA: Retzina
ARDEI UMPLUTI
INGREDIENTE:
8 ardei grasi mai mici , 500 g cartofi , 4 rosii , 3 linguri cu smantana , o legatura de patrunjel , sare , piper , ulei de floarea-soarelui , telina

MOD DE PREPARARE
Cartofii se curata de coaja, se spala, se taie pe jumatate si apoi in felii mai subtiri. Se pune o oala cu apa la fiert, se presara putina sare si se adauga cartofii. Cand s-au fiert, se scot din apa cu spumiera, se paseaza, avand grija sa nu ramana bucati de cartofi intregi, se amesteca si cu sarea, piperul si smantana pana cand rezulta un piure nu foarte moale.
Ardeii se spala, se taie pe jumatate, se curata de seminte, se presara cu sare si se lasa zece minute la scurs pe un gratar de bucatarie. Apoi se asaza pe o farfurie. Piureul racit se pune intr-o punga de plastic cu coltul taiat si se spriteaza in jumatatile de ardei. Rosiile se spala, se taie felii si se pun pe farfurie alaturi de ardeiul decorat cu frunze de patrunjel.
SFAT
In piure se poate adauga si telina fiarta.
BAUTURA: Vin de buturuga
TERINA DE LEGUME
INGREDIENTE:
o telina mare , doi morcovi , doua gulii , o sfecla rosie , 200 g mazare , doua plicuri cu gelatina , o legatura de patrunjel , sare , piper , doua foi de dafin , oua

MOD DE PREPARARE
Legumele se curata de coaja, se taie felii si se fierb. Sfecla se fierbe separat, deoarece coloreaza celelalte legume. Gelatina se desface in apa rece, se lasa sa se umfle zece minute si apoi se pune la topit, pe foc potrivit, impreuna cu apa fiarta inainte cu foile de dafin, sarea si piperul. Intr-o tava de cozonac se toarna putina gelatina, se raceste, se asaza un strat de legume, se toarna iar gelatina, apoi se baga in frigider sa se intareasca.
Se scoate din frigider, se pun celelalte straturi de legume si iar gelatina, pana cand se umple tava. Se introduce tava la rece si se tine pana cand gelatina nu mai curge din tava. Se scoate terina pe un platou, se taie felii si se orneaza cu frunze de patrunjel.
SFAT
Se pot adauga si felii de ou fiert.
BAUTURA: Zghihara

PREPARATE DULCI

TARTA CU BRANZA SI KIWI
INGREDIENTE:
400 g faina , 130 g margarina , 3 oua , un praf de sare , 20 g drojdie , 3 pliculete cu zahar vanilinat , 250 g branza de vaci , 75 g zahar tos , coaja rasa de lamaie , una-doua linguri cu lapte dulce , gris , 3-4 kiwi , menta , mere

MOD DE PREPARARE
Margarina se amesteca bine cu sarea, un plic cu zahar vanilinat, drojdia dizolvata in lapte, doua oua batute. Se amesteca totul cu faina, pana rezulta un aluat omogen. Se lasa aluatul la dospit zece minute, invelit cu un servet.
Branza de vaci se amesteca si cu zaharul tos, zaharul vanilinat ramas, coaja de lamaie si ou. Daca e prea fluida compozitia, se adauga una-doua linguri cu gris. Aluatul se pune pe masa presarata cu faina, se intinde o foaie subtire si rotunda, care se asaza intr-o forma de tarta unsa cu margarina. Se toarna compozitia de branza peste foaie, iar deasupra se pun felii de kiwi curatate de coaja. Se introduce in cuptor si se coace la foc potrivit. Se serveste decorata cu frunze de menta.
SFAT
In loc de kiwi se pot pune mere.
BAUTURA: Busuioaca de Bohotin
BISCUITI CU MIGDALE SI ALUNE
INGREDIENTE:
380 g faina , 150 g unt sau margarina , 150 g zahar tos , o lingurita cu bicarbonat de sodiu , o jumatate de lingurita cu otet , un varf de cutit cu sare , doua oua , coaja rasa de lamaie , migdale , alune , cuisoare

MOD DE PREPARARE
Faina se cerne si se pune intr-un lighenas. Bicarbonatul se dizolva intr-un pahar cu otetul si se pune apoi in mijlocul fainii. Se adauga zaharul tos, sarea, ouale, alunele si migdalele macinate fin, untul sau margarina. Se framanta pana cand rezulta un aluat omogen, potrivit de tare. Se acopera cu folie alimentara si se lasa la rece pentru 30 de minute.
Se scoate de la rece, se intinde o foaie groasa de circa 0,5 cm, se imparte in fasii si apoi in dreptunghiuri egale. Se taie biscuitii cu o roata zimtata sau cu ajutorul unui cutit. Se inteapa din loc in loc cu furculita si se pun pe o tava. Se presara deasupra zahar tos si se introduce tava in cuptor. Se servesc alaturi de alune sau migdale intregi.
SFAT
In aluat se poate adauga si pudra de cuisoare.
BAUTURA: Muscat
FLORI SI CIRESE
INGREDIENTE:
150 g margarina sau unt , 275 g faina , 75 g zahar tos , o jumatate de plic cu praf de copt , coaja rasa de lamaie , 3 pliculete cu zahar vanilinat , un ou , un praf de sare , ciocolata de menaj neagra , frisca , cirese , caise

MOD DE PREPARARE
Margarina se amesteca bine cu zaharul tos, doua pliculete cu zahar vanilinat, sarea si coaja de lamaie. Se adauga oul, praful de copt si se mixeaza. Compozitia rezultata se amesteca bine cu faina pana rezulta un aluat omogen. Se da la rece 30 de minute, acoperindu-se cu o folie alimentara.
Se scoate aluatul de la rece, se intinde o foaie groasa de jumatate de centimetru, se taie forme de flori sau orice alta forma, se asaza pe o tava neunsa si se introduc in cuptor. Cand s-au copt, se scot de pe tava si se pun pe o farfurie la racit. Reci, se presara cu ciocolata de menaj rasa si se orneaza cu un mot de frisca batuta cu zaharul vanilinat ramas si cirese intregi, fara samburi.
SFAT
Ciresele se pot inlocui cu caise proaspete sau din compot.
BAUTURA: Grasa de Cotnari
TORT DE CACAO SI CAPSUNE
INGREDIENTE:
3 oua , 120 g zahar pudra , 115 ml ulei , 110 ml apa , 130 g faina , o jumatate de plic cu praf de copt , 3 linguri cu cacao , esenta de rom , un varf de cutit cu sare , fulgi de cocos , gem de capsune , capsune , menta , kiwi

MOD DE PREPARARE
Ouale se amesteca bine cu zaharul pudra, sarea si se mixeaza pana cand se topeste zaharul si se obtine o spuma. Se adauga uleiul, apa, esenta de rom, praful de copt, cacaua si faina. Se mixeaza totul pana cand rezulta o compozitie ca de chec. Daca este nevoie, se mai adauga faina. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, se unge cu ulei si se toarna compozitia in ea. Se introduce in cuptor si se coace 20-25 de minute.
Rece, se taie in doua pe latime, apoi in doua pe lungime, rezultand astfel patru foi. Se pune o foaie ca baza, se unge cu gem de capsuni, se pun felii de capsuni, blat, gem si capsuni, iar blat uns cu gem si avand capsuni pe el, apoi ultima foaie de blat. Se unge totul cu gem, se presara fulgi de cocos, se decoreaza cu frunze de menta si capsuni.
SFAT
Capsunele se pot inlocui cu kiwi.
BAUTURA: Kagor
×