x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE

RETETE

10 Mai 2006   •   00:00

Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

PASTE CU SUNCA
INGREDIENTE:
400 g spaghete , 3-4 rosii , 300 g sunca , sare , piper , ulei de masline , 3 catei de usturoi , 3-4 fire de ceapa verde , cimbru , carne tocata amestec
MOD DE PREPARARE
Pastele se pun la fiert in apa cu sare si putin ulei, ca sa nu se lipeasca. Dupa ce au fiert se trec sub un jet de apa rece si se scurg.
Se incinge putin ulei de masline intr-o tigaie si se pun la calit usturoiul taiat felii, ceapa verde tocata marunt si cimbru dupa gust. Sunca se taie felii si se rumeneste foarte putin alaturi de usturoi si ceapa. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Rosiile se spala si se taie felii sau julliene.
Pe un platou se asaza pastele peste care se adauga ceapa, feliile de sunca si usturoiul calite. Se orneaza cu rondele de rosii si cu ramurele de cimbru proaspat.
SFAT
Pastele se pot prepara cu carne tocata in loc de sunca.
BAUTURA: Riesling Italian
CIORBA DE GULII CU CARNE
INGREDIENTE:
500 g carne de vita , doua-trei rosii , 3-4 gulii , o ceapa , o radacina de patrunjel , un morcov , un ou , bors , sare , piper , o legatura de leustean , smantana

MOD DE PREPARARE
Carnea se curata de pielite, se spala, se portioneaza si se pune la fiert in apa rece cu un praf de sare. Din cand in cand se ia spuma.
Ceapa, morcovul si radacina de patrunjel se curata, se spala si se toaca marunt. Cand carnea este fiarta pe jumatate, se adauga legumele si guliile taiate felii. Rosiile se oparesc, se descojesc si se dau pe razatoare. Borsul se fierbe separat si impreuna cu rosiile se adauga in ciorba. Se mai lasa sa dea in cateva clocote.
La sfarsit se sareaza, se pipereaza dupa gust, se drege cu ou batut si se presara leustean verde tocat marunt.
SFAT
Ciorba de gulii se poate servi cu smantana.
BAUTURA: Tuica
AVOCADO CU PUI
INGREDIENTE:
doua avocado , un piept de pui mai mare , doua-trei rosii , o jumatate de lingura cu patrunjel uscat , ulei de masline , doi catei de usturoi , cimbru , sare , piper , patrunjel verde

MOD DE PREPARARE
Pieptul de pui se spala, se dezoseaza, se taie fasii, apoi cubulete. Se sareaza, se pipereaza, se presara cimbru uscat si se lasa deoparte.
Intr-o cratita se incing doua-trei linguri cu ulei de masline, se adauga cateii de usturoi curatati, sarea si piperul. Se pun si cubuletele de carne si se lasa la foc potrivit pana cand se rumenesc. Se amesteca din cand in cand, se scoate usturoiul si se adauga patrunjelul uscat.
Fructele de avocado se taie pe jumatate, se scobesc putin si se umplu cu bucatelele de carne rumenite.
SFAT
Se servesc cu rosii si patrunjel verde.
BAUTURA: Sauvignon Blanc
RINICHI CU FASOLE VERDE
INGREDIENTE:
600 g rinichi de miel , 300 g fasole verde , doua sfecle rosii , ulei de floarea soarelui , delikat , cimbru , otet , o radacina de hrean , sare , piper , mujdei

MOD DE PREPARARE
Fasolea verde se pune la fiert in apa clocotita cu un praf de sare si se lasa cel putin un sfert de ora. Se scoate, se scurge si se lasa deoparte.
Sfecla rosie se spala si se fierbe cu tot cu coaja. Se scoate, se lasa la racit, se curata si se da pe razatoare impreuna cu radacina de hrean. Se condimenteaza dupa gust si se stropeste cu otet.
Rinichii de miel se curata, se spala si se taie felii. Se sareaza, se pipereaza, se presara cimbru macinat, un praf de delikat si se prajesc in ulei incins pe ambele parti. Dupa ce s-au prajit, se scot pe o farfurie alaturi de fasolea verde fiarta si de salata de sfecla rosie.
SFAT
Se serveste cu mujdei.
BAUTURA: Cabernet Sauvignon

PREPARATE DIN PESTE

PASTE CU ICRE
INGREDIENTE:
un pachet de paste late , 200 g smantana , 100 g icre de crap , ceapa verde , ulei de masline , suc de lamaie , sare , piper , macaroane , fidea

MOD DE PREPARARE
Pastele se pun la fiert in apa clocotita si se fierb 8-10 minute. Dupa ce au fiert, se trec sub un jet de apa rece si se lasa la scurs.
Din ulei, suc de lamaie, sare si piper se face un sos, care se toarna deasupra pastelor.
Pe o farfurie se asaza pastele, se toarna peste ele smantana amestecata cu sare, piper si ceapa verde tocata. Deasupra se pun icrele si se decoreaza cu fire lungi de ceapa verde.
SFAT
Pastele se pot inlocui cu macaroane sau fidea.
BAUTURA: Feteasca Alba
GULII UMPLUTE CU PESTE
INGREDIENTE:
4 gulii , 300 g peste , cimbru , patrunjel , ulei de floarea-soarelui , sare , piper , ceapa verde , doi ardei capia

MOD DE PREPARARE
Guliile se curata de coaja si se oparesc timp de 10 minute in apa clocotita. Se scot, se scurg, se lasa putin sa se racoreasca si se scobesc, avand grija sa nu se rupa peretii.
Pestele se curata de oase, se taie in bucati mai mici si se caleste cinci minute in ulei incins impreuna cu o ramurica de cimbru. Ceapa verde se toaca marunt si impreuna cu patrunjelul tocat se adauga peste peste. Se sareaza si se pipereaza dupa gust
Guliile se umplu cu compozitia de peste, se pun intr-o tava unsa cu ulei si se lasa in cuptor pana cand se rumenesc.
SFAT
Guliile se servesc cu ardei capia in otet sau copt.
BAUTURA: Cramposie
SALATA DE PESTE
INGREDIENTE:
doi-trei pesti afumati , 150 g fasole verde , 50 g masline verzi cu ardei , doua fire de praz , 100 g morcovi , o legatura de marar , ulei de masline , sare , piper , o lamaie , o limeta

MOD DE PREPARARE
Fasolea verde se curata, se spala si se fierbe in apa cu sare. Apoi se scurge si se taie in bucati mai mici. Morcovii se curata, se spala si se fierb intregi. Cand s-au fiert, se scot, se scurg si se taie felii sau cubulete. Prazul se curata si impreuna cu maslinele se taie rondele. Mararul se toaca marunt.
Pestele se curata de oase si se taie in bucatele potrivit de mari. Intr-un castron mai mare se amesteca pestele, morcovul, fasolea verde, prazul, maslinele, mararul. Se sareaza, se pipereaza si se stropeste cu ulei de masline si zeama de lamaie.
SFAT
Se orneaza cu felii de limeta.
BAUTURA: Chardonnay
PESTE CU BROCCOLI SI CURRY
INGREDIENTE:
450 g broccoli , o bucata de macrou afumat , o lamaie , unt , 100 g masline verzi , 100 g smantana , o lingurita cu curry , piper , sare

MOD DE PREPARARE
Macroul se curata de oase, se taie in bucati potrivit de mari si se stropeste cu zeama de lamaie.
Broccoli se spala si se fierb in apa clocotita cu sare. Dupa ce au fiert, se scot, se scurg, se rup buchetele si se stropesc cu putin unt topit.
Peste smantana se presara piper, curry, un praf de sare si se omogenizeaza foarte bine. Broccoli se asaza pe o farfurie, se toarna sosul si se servesc alaturi de pestele afumat.
SFAT
Se orneaza cu rondele de masline sau masline intregi.
BAUTURA: Vin alb de buturuga

PREPARATE DIN LEGUME

VINETE CU LEGUME
INGREDIENTE:
4 vinete mai mari , 100 g varza de Bruxelles , 3 ardei capia , doua legaturi de ceapa verde , 3 rosii , o legatura de patrunjel , sare , piper , ulei de masline , cascaval

MOD DE PREPARARE
Vinetele se spala, se taie in doua pe lungime si se oparesc in apa cu sare timp de trei minute. Dupa ce s-au racit se scobesc la mijloc, lasand o margine de un cm pana la coaja, ca sa nu se rupa. Miezul se toaca marunt.
Varza de Bruxelles se fierbe in apa cu sare si apoi se lasa la scurs. Ardeii capia taiati cubulete, rosiile tocate, ceapa verde si patrunjelul tocate marunt se calesc intr-o tigaie cu ulei de masline incins. Peste ele se adauga varza de Bruxelles, miezul de vinete si se lasa la foc potrivit pana cand se rumenesc. Se sareaza si se pipereaza. Cu aceasta compozitie se umplu vinetele, apoi se asaza intr-o tava unsa cu ulei si se dau la cuptor pentru un sfert de ora.
SFAT
Se orneaza cu frunzulite de patrunjel si cascaval ras.
BAUTURA: Feteasca Regala
RULOURI DE PRAZ CU MAZARE
INGREDIENTE:
4-5 fire de praz mai groase , 400 g mazare verde , ulei de floarea-soarelui , o ceapa , sare , piper , marar , ardei capia copt

MOD DE PREPARARE
Prazul se curata, se spala si se taie in bucati de circa 7 cm lungime. Se opareste in apa clocotita cu un praf de sare, timp de doua minute. Se scot bucatile de praz, se scurg si li se indeparteaza mijlocul.
Separat, se fierbe mazarea in apa cu sare, o lingura cu ulei si o ceapa intreaga. Cand este apa aproape scazuta, se scoate ceapa, se pipereaza dupa gust si se adauga marar verde tocat marunt.
Se unge o tava cu ulei, se asaza bucatile de praz umplute cu mazare si se lasa la cuptor 10-15 minute.
SFAT
Se servesc cu ardei capia copt.
BAUTURA: Pinot Gris
RULADA DE LOBODA CU BRANZA
INGREDIENTE:
un pachet de foi de placinta , 4-5 legaturi de loboda , 200 g branza de vaci , doua oua , sare , piper , ulei de floarea-soarelui , o legatura de patrunjel , spanac , stevie

MOD DE PREPARARE
Loboda se spala, se curata de codite si se opareste cinci minute in apa clocotita. Se scurge, se lasa putin sa se racoreasca si se toaca. Intr-o tigaie, in care s-au incins doua-trei linguri cu ulei, se caleste loboda. Branza de vaci se condimenteaza, se amesteca impreuna cu patrunjelul tocat, ouale batute si se adauga peste loboda.
Foile de placinta se ung fiecare cu ulei, se suprapun si se umplu cu compozitia de loboda si branza. Se ruleaza, avand grija sa nu iasa compozitia din foi. Se unge o tava cu ulei si se asaza rulada. Se lasa in cuptor la foc potrivit pana cand foile se inchid la culoare.
SFAT
Rulada se poate umple si cu spanac sau stevie.
BAUTURA: Horinca
SUPA-CREMA DE CONOPIDA
INGREDIENTE:
o conopida potrivita , o ceapa , un morcov , o cescuta cu smantana , un galbenus , unt , o legatura de marar , sare , piper , crutoane

MOD DE PREPARARE
Conopida se curata, se spala si se desface in buchetele. Se lasa sa stea un sfert de ora intr-o oala cu apa rece. Apoi se pune la fiert in apa cu sare.
Ceapa si morcovul se curata si se adauga intregi peste conopida. Se lasa, la foc potrivit, sa fiarba foarte bine si la sfarsit se scot si se paseaza. Piureul astfel obtinut se subtiaza cu zeama in care au fiert legumele, se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Galbenusul se omogenizeaza cu smantana, cu o lingura cu unt si se toarna peste supa crema. La sfarsit se presara marar verde tocat marunt.
SFAT
Se serveste cu crutoane.
BAUTURA: Palinca

PREPARATE DULCI

CAPSUNE CU FRISCA
INGREDIENTE:
500 g capsune , o rodie , doua foi de placinta , frisca , zahar pudra , ulei , topping de capsune , un pliculet cu zahar vanilinat

MOD DE PREPARARE
Din foile de placinta se decupeaza stelute, se prajesc in ulei incins si, cat sunt fierbinti, se pudreaza cu zahar. Capsunele se curata de codite, se spala si se pun la scurs intr-o sita.
Rodia se curata de coaja si samburii se aleg cu grija, sa nu se zdrobeasca. Frisca se amesteca impreuna cu zaharul vanilinat. Fructele se repartizeaza egal pe farfurii. Frisca se pune intr-o punga cu varful taiat si cu ea se orneaza capsunele. Pe frisca se asaza samburii de rodie. Capsunele astfel preparate se servesc alaturi de stelutele pudrate cu zahar.
SFAT
Se serveste cu topping de capsune.
BAUTURA: Busuioaca de Bohotin
FURSECURI CU NUCA
INGREDIENTE:
300 g faina , 150 g unt , 80 g zahar pudra , un ou , doua linguri cu lapte dulce , 100 g nuca macinata , doua plicuri cu zahar vanilinat , un varf cutit cu sare , ciocolata de menaj neagra , crema de ciocolata , gem de mere

MOD DE PREPARARE
Se amesteca faina, zaharul, untul, sarea, oul, zaharul vanilinat si laptele pana cand se obtine un aluat potrivit. Se lasa la rece timp de 20 de minute.
Apoi se ia aluatul, se imparte in bucati si din fiecare bucata se intind foi de aproximativ 0,5 cm grosime. Se decupeaza cercuri cu diametrul de 3 cm si se pun in tava la copt. Sunt gata cand incep sa se inchida la culoare. Fursecurile se scot din tava si se lasa la racit.
Dupa ce s-au racit, se unesc la mijloc cu crema de ciocolata si se decoreaza cu ciocolata de menaj topita. Marginile se inmoaie in ciocolata calda si se dau prin nuca macinata.
SFAT
Fursecurile se pot umple si cu gem de mere.
BAUTURA: Ceai verde
TORT DOMINO CU CAISE
INGREDIENTE:
8 oua , 170 g faina , un plic cu praf de copt , 200 g zahar tos , zahar vanilinat , doua linguri cu cacao , o lamaie , esenta de rom , un plic cu crema de lamaie , un plic cu crema de cacao , fulgi de nuca de cocos , caise confiate , lapte dulce , 50 g unt

MOD DE PREPARARE
Din oua, zahar, praf de copt (stins cu zeama de lamaie) si faina se face o compozitie ca de chec. Intr-o jumatate din compozitie se pun zahar vanilinat si coaja rasa de lamaie, iar in cealalta jumatate - cacao si esenta de rom. Compozitiile se toarna in doua forme de tort.
Cremele se prepara cu lapte conform indicatiilor de pe plic. Din fiecare blat copt se decupeaza cate cinci-sase cercuri. Se alterneaza cercurile de culori diferite, fiecare ungandu-se pe interiorul marginilor cu crema diferita. Se realizeaza astfel un blat. Dupa ce s-a completat blatul, se unge la suprafata cu crema si se incepe construirea celui de-al doilea blat. Se unge tortul cu crema, se presara fulgii de nuca de cocos si se orneaza cu caise confiate.
SFAT
In locul fulgilor de cocos se poate folosi ciocolata rasa.
BAUTURA: Grasa de Cotnari
PRICOMIGDALE CU CIOCOLATA
INGREDIENTE:
4 albusuri , o jumatate de lingurita cu zeama de lamaie , 150 g zahar pudra , 200 g migdale macinate , un praf de sare , ciocolata , crema de cacao , gem de capsuni

MOD DE PREPARARE
Albusurile impreuna cu sarea si sucul de lamaie se bat pana cand rezulta o spuma tare. Se adauga zaharul treptat. Se mixeaza la viteza maxima, pana cand spuma este foarte tare si straluceste. Se pun migdalele macinate amestecand incet cu o lingura de lemn sau de plastic.
Se introduce compozitia intr-o punga cu varful taiat si se fac mici gramajoare pe tava tapetata cu hartie pentru prajituri. Se coc cca 30 de minute la o temperatura de 150°C.
Se scot din tava, se lasa sa se raceasca si apoi se unesc doua cate doua cu crema de cacao. Se decoreaza cu ciocolata topita.
SFAT
Crema de ciocolata se poate inlocui cu gem de capsuni.
BAUTURA: Kagor
×