x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE

RETETE

23 Noi 2005   •   00:00

Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

ARIPI DE CURCAN CU OREZ
INGREDIENTE:
500 g aripi de curcan , ulei de masline , foi de dafin , piper rosu , piper negru , sare , 300 g orez , supa de gaina , verdeata , doua cepe , mirodenii

MOD DE PREPARARE
Aripile de curcan se spala si se pun intr-o tava impreuna cu uleiul de masline, foile de dafin, sarea si piperul, se acopera cu apa si se lasa sa fiarba la foc mic pana se inmoaie carnea. Separat se prepara garnitura de orez. Se taie ceapa rondele si se pune la fiert in ulei cu apa si mirodenii. Se adauga orezul si se acopera cu supa, cat de doua ori cantitatea de orez si se lasa la fiert fara a se mai adauga apa. Se serveste alaturi de aripile de curcan.
SFAT
Deasupra se presara verdeata tocata.
BAUTURA:
Pinot noir
SNITEL CU CONOPIDA GRATINATA
INGREDIENTE:
300 g carne de pui , o lingura cu pesmet , faina , un kg de conopida , o jumatate pachet de unt , un pahar cu lapte , doua oua , cascaval , sare , piper , ulei

MOD DE PREPARARE
Carnea de pui se taie in felii de aceeasi grosime, se sareaza si se pipereaza dupa gust si se bat cu ciocanul sa se fragezeasca. Snitelele astfel obtinute se dau prin faina, apoi prin oul batut si apoi prin pesmet. Se prajesc in uleiul bine incins, dupa care se asaza pe un platou. Se acopera sa se mentina calde, intre timp pregatindu-se conopida. Aceasta se spala in apa cu putin otet si se desface in buchetele. Se fierb in apa cu sare timp de 15 minute, dupa care se scot si se scurg. Separat, se pune la topit untul cu o lingurita cu faina si se amesteca pana la omogenizare. Peste ele se adauga laptele fierbinte si se amesteca in continuare pana ce sosul se ingroasa putin. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Conopida buchetele se trece prin acest amestec si se prajeste in putin unt incins. Se serveste alaturi de snitelul de pui.
SFAT
Se servesc cu gogosari.
BAUTURA:
Feteasca Regala
CARNATI CU LEGUME
INGREDIENTE:
4 carnati albi , 4-5 cartofi , un hrean , maioneza , doua gogonele murate , ulei de masline , sare , piper , suc de lamaie

MOD DE PREPARARE
Carnatii se pun la fiert in putina apa cu sare. Se lasa sa fiarba bine, dupa care se scot si se asaza pe un platou. Intre timp, cartofii se curata de coaja si se pun la fiert in apa cu sare si putin ulei. Dupa ce au fiert, se scurg si se amesteca cu hreanul ras, gogonelele murate taiate marunt si doua linguri cu maioneza. Se stropesc cu putin suc de lamaie. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
SFAT
Carnatii se pot servi si cu garnitura de paste.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga
CHIFTELE SPECIALE
INGREDIENTE:
400 g carne tocata amestec , doi cartofi , un morcov , doua oua , o ceapa , sare , piper , salata verde , usturoi , ulei , smantana

MOD DE PREPARARE
Cartofii, ceapa si morcovul se curata, se spala si se dau pe razatoarea mica. Se amesteca impreuna cu carnea tocata, se adauga ouale, usturoiul pisat, sarea si piperul si totul se omogenizeaza. Se formeaza chiftele de marime potrivita si se prajesc in uleiul incins. Se pot servi dupa preferinta cu smantana.
SFAT
Deasupra se presara verdeata tocata marunt.
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon

PREPARATE DIN PESTE

SALATA DE SFECLA CU PESTE
INGREDIENTE:
500 g macrou , 4 linguri cu unt , 3 oua , o sfecla rosie , doi castraveti murati , sare , piper , maioneza

MOD DE PREPARARE
Fileurile de macrou se taie in bucati de dimensiuni potrivite. Se amesteca impreuna cu untul, sfecla rosie fiarta si taiata cubulete, castraveciorii dati pe razatoare si ouale fierte tare si taiate rondele. Se adauga sare si piper dupa gust.
SFAT
Se poate servi si cu maioneza.
BAUTURA:
Pinot Gris
DOVLECEI CU FILEURI DE ANSOA
INGREDIENTE:
patru dovlecei , fileuri de ansoa , 100 g orez , doua oua , 250 g ceapa , o legatura de verdeata , un pahar cu ulei de masline , 100 g smantana , sare , piper , cascaval

MOD DE PREPARARE
Dovleceii se spala si se scobesc de miez atat cat sa poata fi umpluti. Separat, orezul se pune la fiert in apa cu sare si putin ulei. Ceapa se curata, se toaca marunt, dupa care se caleste in ulei. Se adauga orezul si se omogenizeaza cu ouale. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se umplu dovleceii, iar deasupra se asaza fileurile de ansoa si se rade cascaval. Se da la cuptor si se lasa sa se topeasca cascavalul.
SFAT
Deasupra se presara verdeata tocata marunt si se seveste cu smantana.
BAUTURA:
Chardonnay
PESTE CU CASTRAVECIORI
INGREDIENTE:
un macrou , 2-3 castraveciori acri , o ceapa , cateva linguri cu suc de rosii , cateva linguri cu ulei de masline , sare , piper , o lamaie , susan

MOD DE PREPARARE
Macroul se taie in bucati mici si se pune la fiert in putina apa cu sare. Ceapa se curata, se spala si se caleste in uleiul incins. Se adauga ceapa calita si castraveciorii acri taiati marunt si se lasa la inabusit. Dupa ce sosul a inceput sa scada, se adauga sucul de rosii si se lasa sa mai dea un clocot. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Deasupra se adauga susan si se stropeste cu putin suc de lamaie.
SFAT
Dupa preferinta se poate orna cu felii de masline.
BAUTURA:
Muscat Ottonel
FRIGARUI DE CREVETE CU OREZ
INGREDIENTE:
o jumatate kg de crevete , salata verde , sare , piper , doua-trei fructe de kiwi , garnitura de orez , sos de usturoi , otet

MOD DE PREPARARE
Crevetele se decongeleaza, se pun la fiert cu sare, piper si putin otet. Se scurg, dupa care se lasa sa se raceasca. Fructele de kiwi se curata de coaja si se taie bucati mici. Pe betele folosite special pentru frigarui se pun alternativ cate o creveta si cate o bucata de kiwi. Orezul se spala si se pune la fiert in apa cu sare, o ceapa intreaga si un morcov. Se serveste drept garnitura la frigarui.
SFAT
Frigaruile se servesc si cu sos de usturoi.
BAUTURA:
Vin spumant

PREPARATE DIN LEGUME

CIUPERCI UMPLUTE CU OREZ
INGREDIENTE:
500 g ciuperci , un pahar cu orez , 150 g smantana , o ceapa , o lingura cu untura , patrunjel , un morcov , parmezan , sare , piper

MOD DE PREPARARE
Se alege orezul, se fierbe si se clateste cu apa rece. Se curata ciupercile, se spala si se separa palariile de codite. Ceapa se toaca marunt si se caleste in untura, peste ea se adauga coditele de ciuperci si zarzavatul, tocate marunt, un praf de sare si putin piper. Se calesc bine, dupa care se adauga orezul si se amesteca. Se mai lasa cateva minute si se ia de pe foc.
Se umplu ciupercile cu aceasta compozitie, se pun intr-o tava unsa cu untura si se dau la cuptor pentru o jumatate de ora.
SFAT
Ciupercile se servesc cu parmezan ras deasupra.
BAUTURA:
Souvignon Blanc
PASTE CU ROSII CHERRY
INGREDIENTE:
500 g paste , 100 g unt , 300 g rosii cherry , doi morcovi , 100 g nuca , sare , piper , dafin , verdeata , ulei , nuca macinata

MOD DE PREPARARE
Pastele se pun la fiert in apa cu sare si putin ulei. Cand sunt gata se clatesc bine sub jet de apa rece si se asaza intr-un vas Jena, pe fundul vasului avand grija sa puneti untul. Separat, preparati un amestec din morcov dat pe razatoare si nuca macinata, condimentat dupa gust si calit intr-un cubulet de unt. Taiati rosiile si scobiti-le putin, in asa fel incat sa le puteti umple cu amestecul de nuca si morcov. Asezati rosiile umplute in vasul de Jena, peste paste, si presarati deasupra verdeata, apoi dati la cuptor.
SFAT
Puteti pune deasupra nuca macinata.
BAUTURA:
Riesling
VINETE UMPLUTE
INGREDIENTE:
4 vinete , 3 linguri cu unt , 4-5 cepe , 3-4 ardei , un morcov , o capatana de usturoi , un pahar cu ulei , o ceasca cu orez , doua-trei rosii , pesmet , cascaval , sare , piper , verdeata , sos de rosii , zahar

MOD DE PREPARARE
Vinetele se taie in jumatati si se oparesc in apa clocotita cu sare 10-20 minute. Li se scoate miezul, dupa care se prepara umplutura astfel: se inabusa ceapa in ulei, se adauga ardeii, morcovul ras, piperul, miezul de la vinete si usturoiul. Se lasa sa scada si se adauga o cescuta cu orez. Se mai lasa sa se inabuse bine si cu orezul, apoi se adauga cateva rosii curatate de pielita si tocate. Se scade bine si se adauga verdeata tocata marunt. Cu aceasta compozitie se umplu vinetele, se asaza in cratita, se toarna pe deasupra sos de rosii indulcit cu zahar si se dau la cuptor.
SFAT
Se servesc cu smantana, cascaval ras si pesmet.
BAUTURA:
Feteasca alba
MANCARE DE MAZARE
INGREDIENTE:
un kg de mazare , 1/2 litru suc de rosii , 50 ml de ulei sau unt , 25 g faina , marar , 50 g ceapa , sare , piper boabe , vegeta

MOD DE PREPARARE
Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Se caleste in uleiul incins. Se adauga mazarea, se pune apa cat sa o acopere, adaugandu-se sare, piper si vegeta dupa gust. Se acopera vasul si se lasa sa fiarba la foc mic. Faina se amesteca impreuna cu sucul de rosii si se adauga in mancare. Se mai lasa 10 minute sa fiarba, dupa care se ia de pe foc si se adauga mararul tocat marunt.
SFAT
Se poate servi cu branza rasa si cu un ou ochi.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga

PREPARATE DULCI

CHEC CU CIOCOLATA
INGREDIENTE:
75 g unt moale , 100 g zahar , un zahar vanilinat , 4 oua , 150 g faina , un praf de copt , doua lingurite cu rom , o lingura cu cacao

MOD DE PREPARARE
Se freaca untul cu zaharul si cu ouale puse pe rand. Se adauga si restul ingredientelor si se toarna amestecul in tava de chec unsa cu ulei si tapetata cu faina. Se da la cuptor la foc potrivit, timp de 35-40 de minute. Dupa preferinta, se poate imbraca in ciocolata.
SFAT
Deasupra se presara alune sau nuci pisate.
BAUTURA:
Grasa de Cotnari
CREMA DE CASTANE
INGREDIENTE:
100 g piure de castane , 6 oua , 500 ml lapte , 3 linguri cu zahar , frisca

MOD DE PREPARARE
Galbenusurile se freaca bine cu zaharul si piureul de castane, dupa care se adauga laptele. Se bate bine pe aburi cu telul, pana incepe treptat-treptat sa se ingroase. Se da deoparte si se amesteca pana se racoreste, apoi se adauga si albusurile batute spuma. Crema se pune in pahare si se da la rece.
SFAT
Se serveste cu frisca.
BAUTURA:
Cafea
BOMBITE CU NUCI
INGREDIENTE:
500 g biscuiti , 200 g unt , doua linguri cu cacao , 100 g zahar pudra , 200 g nuci , doua lingurite cu rom , visine din visinata , alune

MOD DE PREPARARE
Se dau biscuitii prin masina de tocat. Se amesteca untul lasat la temperatura camerei cu zaharul pudra, se adauga cacaua, 100 g nuci macinate si se framanta impreuna cu praful de biscuiti. Se adauga si romul. Se ia cam o lingurita din compozitie si se modeleaza niste bilute in mijlocul carora punem cate o visina. Bilutele se tavalesc apoi prin nuca macinata.
SFAT
In loc de nuci se pot folosi alune prajite si macinate.
BAUTURA:
Kagor
TAITEI CU MAC SI CARAMEL
INGREDIENTE:
500 g taitei , 300 g zahar , 50 g mac , 500 ml lapte , menta

MOD DE PREPARARE
Se fierb taiteii in apa cu 100 g zahar. Macul se pune la fiert in putin lapte. Separat, se prepara zaharul caramel, care se stinge cu laptele ramas. In acest amestec se adauga taiteii si se lasa la fiert pana se patrund. Deasupra se presara mac.
SFAT
Se orneaza cu frunzulite de menta.
BAUTURA:
Ciocolata calda
×