x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE

RETETE

09 Noi 2005   •   00:00

Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

CHIFTELE CU SOS DE PORTOCALE
INGREDIENTE:
600 g carne tocata de miel , un ardei iute , putin chimen , o lingura de curry , 50 g orez , 150 g pulpa de mango tocata , un ou , ulei , 300 g rosii , 30 g stafide , doua portocale rosii , sare , piper , frunze de menta

MOD DE PREPARARE
Ardeiul iute se toaca marunt. Carnea se framanta cu chimen, curry, ardei, pulpa de mango si se omogenizeaza totul cu un ou. Se fac chiftele si se prajesc in ulei incins.
Stafidele se inmoaie in apa. O portocala se descojeste si se taie rondele, iar cealalta se stoarce. Rosiile se oparesc, se descojesc, se toaca marunt si se calesc intr-o lingura cu ulei, adaugandu-se rand pe rand stafidele, feliile de portocala, sucul, sarea si piperul dupa gust. Sosul obtinut se serveste cu orez, alaturi de chiftele.
SFAT
Se orneaza cu frunze de menta.
BAUTURA:
Feteasca neagra
VARZA CU CARNE DE BERBEC
INGREDIENTE:
un kg carne de berbec , o varza acra , foi de dafin , o ceapa , 50 ml ulei , boia de ardei dulce , sare , mamaliguta

MOD DE PREPARARE
Bucatile de carne se prajesc in uleiul incins. Se scot si in locul lor se pune varza acra taiata subtire si ceapa tocata marunt. Se amesteca pana cand varza s-a calit. Se pune din nou carnea, putina boia de ardei, sarea, un pahar cu apa, foile de dafin si se acopera cratita. In momentul in care incepe sa fiarba se da pentru o ora la cuptor.
SFAT
Se serveste cu mamaliguta.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga
SUPA DE PUI
INGREDIENTE:
un pui , 3 catei de usturoi , o ceapa , doi morcovi , o telina , o radacina de patrunjel , o mana de paste , doua linguri cu ulei , o lingurita cu cimbru , verdeata , sare , piper

MOD DE PREPARARE
Carnea de pui se portioneaza, se sareaza si se pipereaza. Se pune la calit intr-un vas cu ulei incins. Dupa ce s-a rumenit se acopera cu apa si se lasa la fiert. Zeama se lasa sa se raceasca, se ia grasimea care s-a ridicat deasupra si se pune din nou la fiert. Se adauga ceapa tocata marunt, usturoiul si morcovii rondele, patrunjelul si telina rase si cimbrul. Se lasa la foc pana se inmoaie legumele, dupa care se adauga pastele. Se sareaza si se pipereaza.
SFAT
Se presara cu verdeata tocata.
BAUTURA:
Visinata
CIULAMA DE RINICHI
INGREDIENTE:
800 g rinichi , o ceapa , o lingura cu faina , unt , o radacina de patrunjel , un morcov , o foaie de dafin , doua oua , smantana , zeama de lamaie , sare , piper , mamaliguta , muraturi

MOD DE PREPARARE
Rinichii se curata de pielite si de grasime, dupa care se pun la fiert in apa cu sare, atat cat sa-i acopere. Cand dau in clocot se ia spuma. Se adauga morcovul, ceapa, dafinul si patrunjelul intregi, iar la sfarsit se scot. Se lasa sa fiarba domol.
Se face un sos dintr-o lingura cu faina si o lingura cu unt. Se stinge cu zeama in care au fiert rinichii si se mai lasa sa dea cateva clocote. La sfarsit, se pun ouale batute cu smantana. Se adauga putina zeama de lamaie. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Rinichii se servesc in acest sos.
SFAT
Se serveste cu mamaliguta si muraturi.
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon

PREPARATE DIN PESTE

FILE DE SALAU CU GULII
INGREDIENTE:
4 fileuri de salau , sucul de la o lamaie , doua-trei gulii , doua linguri cu unt , 125 ml vin alb , 300 ml supa de legume , 100 g smantana , 3 linguri cu vermut sec , mujdei , sare , piper

MOD DE PREPARARE
Pestele se spala, se sterge si se stropeste cu suc de lamaie. Se sareaza, se pipereaza si se prajeste in unt incins. Guliile se descojesc, se taie cuburi si se calesc in unt. Se sting cu vin, apoi se adauga supa, se sareaza si se pipereaza. Se lasa sa fiarba inabusit timp de cinci minute. Se adauga vermutul si smantana. Salaul se serveste cu garnitura de gulii.
SFAT
Se poate servi cu mujdei.
BAUTURA:
Pinot Gris
PESTE UMPLUT
INGREDIENTE:
un crap mare , 200 g ciuperci , un praz , cimbru , un pahar cu suc de rosii , vin , usturoi , sare , doua-trei rosii , doua linguri cu orez , piper , ulei , o ceapa , mujdei , patrunjel

MOD DE PREPARARE
Crapul se curata. Ciupercile taiate felii se inabusa in ulei, se adauga orezul, ceapa tocata, prazul taiat rondele, sarea, piperul, cimbrul si verdeata. Cu aceasta compozitie se umple pestele, se coase pe burta si se pune intr-o tava unsa cu ulei. Se adauga sucul de rosii, vinul, usturoiul si rosiile taiate pe jumatate. Se da la cuptor pentru 40 de minute.
SFAT
Se serveste cu mujdei si garnitura de cartofi.
BAUTURA:
Feteasca alba
TON CU MASLINE SI SOS PESTO
INGREDIENTE:
o cutie cu ton , 100 g masline verzi , o ceapa , sos pesto , sare , piper , pasta de usturoi , o lamaie

MOD DE PREPARARE
Se scoate tonul din conserva si se lasa sa se scurga putin de ulei. Intre timp, se indeparteaza samburii din masline. Apoi maslinele se taie rondele. Ceapa se curata, se spala si se taie marunt. Se amesteca tonul cu maslinele si cu ceapa, dupa care se omogenizeaza pana ce devine o pasta. Se stoarce zeama de la o lamaie. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se serveste cu sos pesto.
SFAT
Se poate servi si cu pasta de usturoi.
BAUTURA:
Chardonnay
SALATA DE FRUCTE DE MARE
INGREDIENTE:
100 g calamar , 100 g carne de scoici , 100 g caracatita , o mana de paste , mustar , un galbenus , 5 linguri cu ulei de masline , un ardei gras , o ceapa , doua linguri cu sos de soia , sare , piper , otet

MOD DE PREPARARE
Fructele de mare se fierb cateva minute in apa cu sare si putin otet. Calamarul si caracatita se taie in bucati de dimensiuni potrivite. Nu se adauga prea multa apa, ci doar atat cat sa se inabuse. Se rastoarna fructele de mare fierbinti in vasul in care se va servi salata. Se adauga sosul de soia, ceapa taiata fin si ardeiul cubulete. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se amesteca si se lasa la temperatura camerei aproximativ 20 de minute.
Pastele se fierb in apa cu sare, se trec sub un jet de apa rece si se scurg. Galbenusul se amesteca bine cu doua linguri cu mustar si se omogenizeaza cu putin ulei. Se amesteca impreuna cu pastele si se serveste alaturi de salata de fructe de mare.
SFAT
Se orneaza cu salata verde.
BAUTURA:
Sampanie

PREPARATE DIN LEGUME

SALATA DE FASOLE CU BURETI
INGREDIENTE:
200 g boabe de fasole , doua cani cu supa de legume , 6 cani cu apa , un borcan cu bureti , o ceapa rosie , broccoli , sare , piper , o foaie de dafin , mujdei , sos de rosii , otet , ulei

MOD DE PREPARARE
Fasolea se pune la fiert. Dupa cateva clocote se schimba apa, se adauga doua cani cu supa de legume, putina sare, o foaie de dafin si se lasa la fiert. Dupa ce a fiert, se strecoara fasolea si se trece sub un jet de apa rece.
Buchetelele de broccoli se fierb separat in apa cu putina sare, se amesteca impreuna cu buretii din conserva, cu ceapa taiata solzisori si se adauga peste fasole. Se omogenizeaza cu otet si ulei dupa gust, se sareaza si se pipereaza.
SFAT
Se serveste cu sos de rosii sau mujdei.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
SUPA DE MORCOVI
INGREDIENTE:
200 g morcovi , 4 cartofi , doua ceape , 20 g margarina , verdeata , sare , crutoane , verdeata , cocos , un litru de apa

MOD DE PREPARARE
Morcovii si cartofii se curata de coaja, dupa care se spala si se pun la fiert in apa cu sare. Ceapa se curata, se taie marunt si se pune la calit intr-o tigaie cu margarina incinsa si cu putina apa. Morcovii si cartofii fierti se paseaza, se amesteca impreuna cu ceapa calita si cu zeama in care au fiert. Se sareaza dupa gust. Se serveste cu crutoane si cu verdeata tocata marunt.
SFAT
Deasupra se poate presara dupa preferinte si nuca de cocos.
BAUTURA:
Sauvignon Blanc
SPARANGHEL CU PORTOCALE
INGREDIENTE:
un kg sparanghel , o lingurita cu zahar , 50 g unt , o portocala , 250 ml suc de portocale , o lingurita cu otet , 125 ml ulei de masline , 10 ml lichior de portocale , piper , 4 felii paine prajita , maioneza , sare

MOD DE PREPARARE
Sparanghelul se curata, se spala, se taie bucati, dupa care se opareste circa 15 minute in apa fiarta cu sare, zahar si putin unt. Coaja rasa de la o jumatate de portocala se amesteca impreuna cu sucul de portocale, otetul, uleiul de masline si lichiorul. Se condimenteaza cu sare si piper. Sosul se toarna intr-un castron, peste care se adauga bucatile de sparanghel calde si se amesteca. Se lasa la marinat cel putin o ora, acoperindu-se vasul cu un capac. Cealalta jumatate de portocala se curata de coaja si se taie felii, care se servesc alaturi de bucatile de sparanghel marinat.
SFAT
Se serveste cu paine prajita sau cu maioneza.
BAUTURA:
Vin spumant
ARDEI UMPLUTI CU BRANZA
INGREDIENTE:
200 g branza dulce , 4-6 ardei rosii si galbeni , doi-trei morcovi , o telina mare , smantana , sare , piper , verdeata

MOD DE PREPARARE
Ardeii se taie in doua, dupa care se curata de seminte si se spala. Se lasa la scurs, iar intre timp se pregateste umplutura din crema de branza cu telina. Morcovii si telina se curata de coaja si se dau pe razatoare. Se amesteca branza cu telina si cu morcovii si cu putina smantana pana cand devine o pasta omogena. Se sareaza si se pipereaza dupa gust si cu aceasta compozitie se umplu jumatatile de ardei.
SFAT
Deasupra se presara verdeata.
BAUTURA:
Tuica

PREPARATE DULCI

PRAJITURA CU NUCA SI VANILIE
INGREDIENTE:
doua oua , 150 g zahar , 200 g margarina , 200 g nuca , 150 g smantana , faina cat cuprinde , un praf de copt CREMA , 5 linguri cu zahar , 150 ml lapte , 3 oua , 150 g frisca , 3 foi de gelatina , zahar vanilinat , doua linguri cu lichior

MOD DE PREPARARE
Se bat ouale cu zaharul, apoi se adauga margarina, smantana si nuca macinata. Dupa aceea se pune faina impreuna cu praful de copt si se amesteca totul pana la omogenizare. Iese un aluat mai moale, care se intinde intr-o tava unsa cu margarina si tapetata cu faina. Se coace la foc potrivit timp de o jumatate de ora.
Intre timp se pregateste crema. Se bat ouale cu zaharul, se adauga laptele caldut si se pune la fiert. Se amesteca incontinuu, pana cand incepe sa se ingroase, dupa care se ia de pe foc si se incorporeaza gelatina, dizolvata in putina apa rece. Se lasa sa se raceasca, apoi se adauga frisca, zaharul vanilinat si lichiorul. Dupa ce s-a racit blatul, se pune peste el crema obtinuta si se orneaza cu frisca. Se da la rece pentru o ora.
SFAT
Se poate orna cu glazura de vanilie sau ciocolata.
BAUTURA:
Lapte
PRAJITURA CU FRISCA SI FRUCTE
INGREDIENTE:
6 oua , 6 linguri cu zahar , 6 linguri cu faina , un plic cu zahar vanilinat , un praf de copt , sare
CREMA 500 ml frisca , doua foi de gelatina , doua plicuri cu zahar vanilinat , o portocala , doi kiwi , ciocolata rasa

MOD DE PREPARARE
Se freaca galbenusurile cu zaharul, iar albusurile se bat spuma cu putina sare. Apoi se incorporeaza albusurile in galbenusuri si se adauga faina impreuna cu praful de copt si zaharul vanilinat. Toate ingredientele se amesteca pana la omogenizare. Se coc doua blaturi.
Pentru crema se amesteca frisca impreuna cu zaharul vanilinat si se adauga foile de gelatina dizolvate in apa rece. Dupa aceea, crema se pune la rece timp de 45 de minute. Fructele se spala si se taie felii. Se scoate crema de la frigider si se adauga jumatate din cantitatea de fructe. Crema se asaza intre cele doua blaturi, punandu-se si bucatele de fructe. Se imbraca impreuna cu restul de crema si cu felii de portocale.
SFAT
Se poate orna cu ciocolata rasa.
BAUTURA:
Limonada
PRAJITURA CARAMEL CU NUCI
INGREDIENTE:
doua oua , 100 g zahar , 200 g margarina , 100 g smantana , un plic cu zahar vanilinat , un praf de copt , faina cat cuprinde
CREMA: 700 g smantana , 250 g zahar , doua plicuri cu zahar vanilinat , 150 g nuca , topping de caramel , glazura de ciocolata

MOD DE PREPARARE
Se amesteca ouale intregi cu zaharul, se adauga margarina topita, smantana, zaharul vanilinat si faina impreuna cu praful de copt. Aluatul obtinut se imparte in trei foi, care se coc pe fundul unei tavi unse cu unt si tapetate cu faina.
Crema se face din smantana batuta cu zahar, la care se adauga nucile macinate si zaharul vanilinat. Foile racite se ung cu crema obtinuta si deasupra se orneaza cu topping de caramel.
SFAT
Se poate orna cu glazura de ciocolata.
BAUTURA:
Kagor
GUTUI IN SOS DE VIN
INGREDIENTE:
doua gutui , 6 linguri cu zahar , o lingurita cu praf de ghimbir , doua linguri cu suc de lamaie , 300 g fructe de soc , 500 ml Cabernet Sauvignon , un plic cu zahar vanilinat , o lingurita cu amidon , topping de caramel

MOD DE PREPARARE
Se descojesc gutuile, se taie jumatati si li se scot semintele, dupa care se taie felii. Se fierbe un litru de apa cu doua linguri cu zahar, ghimbir si suc de lamaie. Se introduc gutuile si se lasa la fiert 20 de minute, avand grija sa nu se inmoaie prea mult. Se scurg si se pastreaza zeama.
Fructele de soc se fierb cu vin, 500 ml zeama de la gutui, 4 linguri cu zahar si zahar vanilinat. Se fierbe sosul timp de 10 minute, apoi se strecoara. Amidonul se amesteca in 3 linguri cu apa si se toarna in sos. Se lasa sa se raceasca, amestecand din cand in cand. Pe o farfurie se toarna sosul si se orneaza cu felii de gutui.
SFAT
Se poate servi si cu topping de caramel.
BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin
×