x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE

RETETE

17 Aug 2005   •   00:00

Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

RETETE Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

CIORBA DE PUI
INGREDIENTE:
700 g tacamuri de pui , 3 morcovi , o telina , o radacina de patrunjel , o ceapa , 3 cartofi , 150 g rosii , 800 ml bors , leustean , sare , ardei iute

MOD DE PREPARARE
Bucatile de carne se curata, se spala si se pun la fiert in apa cu sare. Legumele se curata si se toaca marunt. Dupa ce s-a luat spuma din oala, se adauga legumele tocate si se continua fierberea. Cartofii se taie bucati mai mari si se adauga si ei in ciorba. Rosiile se descojesc, se toaca si se pun in ciorba.
Dupa ce totul a fiert, se potriveste de sare si se adauga borsul. Se lasa sa dea cateva clocote, se mai ia spuma daca e nevoie, dupa care se ia de pe foc. Leusteanul se spala bine si se toaca. O parte se pune in ciorba, iar cealalta in farfurie, inainte de a se servi.
SFAT
Se poate consuma cu ardei iute.
BAUTURA:
Traminer
TARTA APERITIV
INGREDIENTE:
Blat 4-5 linguri cu smantana , un ou , 500 g faina , sare , piper
Umplutura 300 g ciuperci , 300 g cascaval , 5-6 oua , 500 g ficatei de pasare , 50 ml ulei

MOD DE PREPARARE
Ficateii se curata, se spala si se fierb in apa cu sare. Dupa ce au fiert, se scot si se taie cubulete. Ciupercile se curata, se spala, se toaca si se calesc in ulei. Separat, cascavalul se taie si el cubulete, amestecandu-se apoi cu ciupercile si ficateii.
Blatul se prepara amestecandu-se smantana cu oul, faina, sarea si piperul. Dupa ce s-a obtinut un aluat moale, se intinde o foaie, care se asaza intr-o tava unsa cu ulei si pudrata cu faina. Peste blat se asaza umplutura, iar deasupra se toarna ouale batute spuma. Tarta se coace in cuptorul preincalzit, cam 50-60 de minute.
SFAT
Se poate orna cu frunzulite de patrunjel.
BAUTURA:
Pinot Gris
MANZAT CU LEGUME
INGREDIENTE:
800 g carne de manzat , 200 g fasole pastai , un ardei gras , doi-trei cartofi , o ceapa , un morcov , 50 g bulion , sare , piper , o legatura de patrunjel , 50 ml ulei

MOD DE PREPARARE
Carnea se curata de pielite, se taie felii si se pune la fiert in apa cu sare si ulei. Separat, se toaca ceapa, morcovii se taie cubulete, iar ardeiul felioare. Cartofii, curatati de coaja, se taie in patru.
Dupa ce carnea a fiert, se adauga legumele, fasolea curatata si se mai dau cateva clocote. Se pun apoi bulionul diluat cu apa, sarea si piperul. Vasul se introduce in cuptor si se lasa la rumenit.
SFAT
Se serveste ornat cu patrunjel verde.
BAUTURA:
Merlot
FILE DE VITEL CU OREZ
INGREDIENTE:
8 fileuri de vitel , 400 g orez , o ceapa , 100 g unt , 3 linguri cu ulei , un litru supa de carne , un praf de sofran , frunze de patrunjel , sare , piper , 8 felii de sunca , 50 ml vin alb , 100 g cascaval ras

MOD DE PREPARARE
Se curata si se toaca ceapa, dupa care se caleste in untul amestecat cu uleiul incins. Se adauga si orezul, iar apoi supa. Se lasa la fiert orezul, iar pentru culoare se adauga sofranul. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Carnea de vitel se spala si se condimenteaza. Pe fiecare file se asaza cate o felie de sunca si o frunza de patrunjel, fixate bine cu o scobitoare. Feliile se prajesc in unt, pe ambele parti. Separat, in orezul pregatit se incorporeaza jumatate din cascavalul ras impreuna cu vinul alb. Restul de cascaval se pune deasupra. Se servesc cate doua fileuri cu garnitura de orez.
SFAT
Se pot folosi, dupa dorinta, frunze de salvie in loc de patrunjel.
BAUTURA:
Merlot

PREPARATE DIN PESTE

CHEFAL LA GRATAR
INGREDIENTE:
4 chefali potriviti , 200 g paste fainoase , o lamaie , sare , piper , o legatura de patrunjel , 30 g unt

MOD DE PREPARARE
Pestii se curata, li se taie capetele, se spala si se condimenteaza. Fiecare peste se inveleste in folie de aluminiu, dupa care se asaza pe gratarul incins.
Pastele fainoase se fierb in apa cu sare, iar cand sunt gata se scurg de apa, se limpezesc si se amesteca cu putin unt.
Dupa ce pestele s-a fript pe ambele parti, se scoate pe un platou si se serveste alaturi de paste si felii de lamaie.
SFAT
Se orneaza cu patrunjel verde.
BAUTURA:
Pinot Gris
CHIFTELE DE SOMON
INGREDIENTE:
4 medalioane de somon , 150 g fulgi de cartofi , 50 g faina de orez , 50 g faina de grau , 50 g amidon , doua oua , ulei , sare , piper

MOD DE PREPARARE
Medalioanele de somon se dezoseaza si se trec prin masina de tocat. Se amesteca cu fulgii de cartofi, faina de orez, amidonul, un ou, sarea si piperul. Din aceasta compozitie se formeaza chiftele de marime potrivita, care se tavalesc prin faina si apoi prin oul ramas batut spuma.
Chiftelele se prajesc in ulei incins, rumenindu-se pe ambele fete.
SFAT
Se servesc alaturi de salata stropita cu zeama de lamaie.
BAUTURA:
Riesling
SCOICI CU VINETE
INGREDIENTE:
16 scoici , doua grepfrut , o lingura cu ulei de masline , doua vinete , 100 ml maioneza , o lingurita cu mustar , 50 ml suc de grepfrut roz , sare , piper , salata verde

MOD DE PREPARARE
Se taie scoicile in jumatate, pe orizontala, se amesteca cu sucul de la cele doua grepfruturi. Vasul se acopera si se lasa in frigider, la marinat, cam o jumatate de ora, pana cand scoicile capata un aspect opac si sunt tari la atingere. Intr-o tigaie neaderenta se incinge uleiul la foc puternic. Vinetele se curata de coaja, se taie rondele si se prajesc pe ambele parti pana cand devin aurii. Maioneza se amesteca cu mustarul si sucul de la grepfrutul roz si se mixeaza pana cand amestecul devine omogen.
Scoicile se scot din solutia de marinat si se servesc pe o farfurie intinsa, alaturi de feliile prajite de vinete si frunzele de salata. Deasupra scoicilor se pune maioneza.
SFAT
Pentru un plus de gust adaugati zeama de la o jumatate de lamaie.
BAUTURA:
Sauvignon Blanc
CIUPERCI UMPLUTE CU SCOICI
INGREDIENTE:
8 ciuperci mari , 100 g sunca , 200 g scoici , o felie de cascaval , un pahar cu vin alb sec , pesmet , ulei de masline , sare , piper

MOD DE PREPARARE
Se fierb scoicile in apa cu sare. Ciupercile se curata si se spala. Piciorusele ciupercilor se toaca marunt si se amesteca impreuna cu sunca taiata cubulete si cu cascavalul ras. Amestecul se stropeste cu vinul alb sec, peste care se pun scoicile fierte si taiate cubulete, sarea si piperul. Cu aceasta compozitie se umplu ciupercile, se asaza intr-o tava unsa cu ulei de masline si se presara deasupra pesmet. Se introduce tava in cuptor pentru cateva minute, la foc potrivit.
SFAT
Se servesc calde.
BAUTURA:
Aligote

PREPARATE DIN LEGUME

TOCANITA CU CIUPERCI
INGREDIENTE:
un kg de ciuperci , un ardei gras rosu , doua cepe , 4-5 rosii , 100 ml ulei , o lingura cu faina , sare , piper , marar , smantana

MOD DE PREPARARE
Ceapa se curata, se toaca marunt si se inabusa in ulei incins. Peste ea se adauga ardeiul taiat felioare, ciupercile curatate si taiate lamele si putina apa. Se lasa totul la fiert, amestecand din cand in cand. Rosiile descojite se toaca marunt si se adauga peste ciuperci. Se lasa la fiert. Se potriveste de sare si piper, iar cand legumele s-au fiert, se adauga o lingura cu faina amestecata cu putina apa. Mararul se toaca marunt si la sfarsit se adauga in mancare.
SFAT
Se poate servi adaugandu-se putina smantana, dupa gust.
BAUTURA:
Zghihara de Husi
SALATA DE VARA
INGREDIENTE:
4 rosii , un ardei gras , doua cepe , doi castraveti , 4 rosii galbene , sare , ulei de masline , branza , cascaval

MOD DE PREPARARE
Rosiile se taie felii, ardeii, fideluta, iar ceapa, solzisori. Castravetii se taie rondele si se amesteca cu celelalte legume. Se potriveste de sare si se adauga ulei de masline. Se amesteca foarte bine si se lasa in frigider timp de 10 minute inainte de a fi servita.
SFAT
Se poate servi cu branza rasa sau cu cubulete de cascaval.
BAUTURA:
Pinot Gris
SALATA DE VARZA CU MORCOVI
INGREDIENTE:
un ardei gras , doi morcovi , o varza alba mica , 50 g seminte de dovleac descojite , 50 g seminte de floarea-soarelui descojite , sare , piper , ulei de masline , maioneza , sos de mustar

MOD DE PREPARARE
Se toaca varza, morcovii se dau pe razatoarea mare, iar ardeiul se taie felioare. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, amestecandu-se bine. Se pune totul intr-o salatiera, se adauga semintele de dovleac si de floarea-soarelui. Se toarna putin ulei de masline si se amesteca din nou.
SFAT
Dupa preferinta, se poate servi si cu maioneza sau cu un sos de mustar.
BAUTURA:
Riesling
PLACINTA CU ROZMARIN
INGREDIENTE:
200 g telemea , 4 oua , 100 g smantana , 400 g aluat fraged din comert , 50 g rozmarin proaspat

MOD DE PREPARARE
Branza se da pe razatoarea mare si se amesteca cu 3 oua, smantana si rozmarinul tocat marunt. Foaia de aluat se desface si se unge cu crema de branza si rozmarin. Se ruleaza si apoi se taie in mai multe bucati mai mici. Fiecare bucata se unge cu ou batut si se asaza in tava. Se pune in cuptor, la foc potrivit. Dupa ce s-a rumenit, se scoate si se asaza pe un platou.
SFAT
Se poate servi atat calda, cat si rece.
BAUTURA:
Francusa

PREPARATE DULCI

CHEC MARMORAT
INGREDIENTE:
200 g zahar , 4 oua , 100 ml ulei , 100 ml lapte , 300 g faina , doua linguri cu cacao , un praf de copt , esenta de vanilie , zahar pudra

MOD DE PREPARARE
Zaharul impreuna cu ouale se bat bine. Dupa ce compozitia a devenit omogena, se adauga, pe rand, putin lapte, putin ulei si putina faina, amestecand mereu, pana la terminarea cantitatilor specificate in reteta. Se adauga apoi praful de copt, amestecand pana cand se obtine o smantana groasa. In aceasta se pune esenta de vanilie. Se ia o treime din cantitate si se amesteca cu cacaua.
Forma de chec se unge cu ulei si se pudreaza cu faina. In forma astfel pregatita se toarna jumatate din compozitia ramasa galbena, se pune apoi cea maronie, iar deasupra, restul de compozitie. Se introduce in cuptorul incalzit in prealabil. Dupa ce s-a copt, se scoate si se lasa la racit.
SFAT
Dupa dorinta, checul se poate pudra cu zahar.
BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin
PRAJITURA CU CIOCOLATA
INGREDIENTE:
300 g unt , 750 g zahar , 3 linguri cu cacao , 6 oua , un pliculet praf de copt , 300 g faina , 200 g nuci macinate , 100 ml apa , 100 g ciocolata amaruie , dulceata de portocale

MOD DE PREPARARE
Untul cu zaharul, cacaua si apa se pun intr-o cratita, la foc mic, amestecandu-se bine. Dupa ce s-au omogenizat si au clocotit de cateva ori, se scot 15 linguri din aceasta compozitie in care se adauga ciocolata rasa si amestecandu-se pana cand se topeste.
Restul compozitiei, dupa ce s-a racorit, se amesteca impreuna cu galbenusurile puse unul cate unul, cu nuca, praful de copt si faina. Albusurile, batute spuma tare, se pun peste galbenusuri, amestecand usor, de jos in sus. Compozitia se toarna intr-o tava unsa cu unt si pudrata cu faina. Tava se introduce in cuptor, unde se lasa cel mult 30 de minute. Dupa ce prajitura s-a copt, se scoate si se lasa la racit. Apoi se taie in doua, intre cele doua blaturi punandu-se crema de ciocolata. Deasupra se pune dulceata de portocale.
SFAT
Prajitura se poate orna si cu glazura de ciocolata.
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon
CREMA DE OREZ
INGREDIENTE:
Se fierbe laptele cu zaharul si orezul, cam o jumatate de ora, amestecandu-se din cand in cand. Se lasa apoi la racit, dupa care se pune in frigider o ora.
Separat se bate frisca cu zaharul vanilinat, adaugandu-se si intaritorul de frisca. Ciocolata amaruie se rade si se amesteca cu orezul racit si cu frisca. Compozitia se pune in cupe pentru a se obtine o forma piramidala, apoi se rastoarna pe farfurii de desert.
Conserva de mango se scurge de zeama. Trei sferturi din fructe se paseaza, restul se taie cubulete, totul asezandu-se de jur imprejurul orezului.

MOD DE PREPARARE

SFAT
Se serveste rece si se orneaza cu migdale pisate.
BAUTURA:
Sarba de Odobesti
CREMA ESPRESSO CU PIERSICI
INGREDIENTE:
8 galbenusuri , 8 linguri cu zahar , 300 ml cafea espresso rece , 500 ml frisca nebatuta , 4 piersici , 100 g fulgi de migdale

MOD DE PREPARARE
Galbenusurile se bat intr-un vas, in bain marie, impreuna cu 6 linguri cu zahar. Dupa ce s-au amestecat bine, se inglobeaza incet-incet, folosind telul, cafeaua rece, obtinandu-se in cele din urma o crema pufoasa. Vasul se ia apoi de pe foc si se asaza intr-un vas mai mare cu gheata, amestecandu-se pana la racirea compozitiei.
Frisca se bate bine impreuna cu doua linguri cu zahar, se inglobeaza in compozitia deja pregatita si se toarna in boluri de desert. Piersicile se spala, se taie felioare si se asaza decorativ peste crema. Deasupra felioarelor se presara fulgii de migdale.
SFAT
Se pot folosi si frunze de menta pentru ornat.
BAUTURA:
Lichior de caise
×