x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE

RETETE

06 Iul 2005   •   00:00

Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

ANTRICOT UMPLUT
INGREDIENTE:
600 g file de porc , 150 g cabanos , 150 g carne tocata amestec , 3 oua , 50 g mazare , o ceapa , o legatura de patrunjel , 50 g ulei , sare , piper , un ardei gras

MOD DE PREPARARE
Muschiul de porc se taie de-a lungul fibrei, astfel incat sa devina o bucata de carne plata. Se fierb doua oua tari. Separat, se amesteca bine carnea tocata cu ceapa taiata marunt, mazarea, patrunjelul tocat si un ou. Amestecul se potriveste de sare si de piper si se intinde peste carnea pregatita. Deasupra se asaza cabanosul intreg si jumatati de oua fierte. Muschiul se ruleaza cu umplutura si se leaga cu ata pentru a-si pastra forma. Se unge cu putin ulei, se asaza intr-o tava si se da la cuptor. Se scoate dupa ce s-a rumenit.
SFAT
Dupa preferinta se poate adauga in compozitie si un ardei gras.

BAUTURA:
Cabernet Sauvignon
MANCARE DE FASOLE VERDE
INGREDIENTE:
600 g fasole verde , 500 g carne de pasare , o ceapa , 50 ml ulei , 100 ml suc de rosii , un varf de cutit cu zahar , o legatura de marar , sare , smantana

MOD DE PREPARARE
Fasolea se curata, se spala si se caleste usor in ulei. Se adauga si ceapa tocata marunt impreuna cu o jumatate de pahar cu apa. Se lasa sa se inmoaie usor, dupa care se ia de pe foc. Separat, carnea se portioneaza, se spala si se pune la fiert in apa cu sare. Se ia spuma si se fierbe pana cand carnea este aproape gata. Se adauga carnea peste fasolea verde si se continua fierberea.
Cand este aproape gata, se adauga sosul de rosii si sare dupa gust. Pentru un gust mai bun, se pune si un varf de cutit de zahar si se lasa la fiert pana ce sosul a scazut, iar carnea este frageda. Se asezoneaza cu marar tocat.
SFAT
Se poate servi cu smantana.

BAUTURA:
Sauvignon Blanc
ARIPI DE CURCAN CU MASLINE
INGREDIENTE:
un kg aripi de curcan , 200 g masline , doua cepe , un morcov , o telina , trei linguri cu bulion , 100 ml vin rosu , doua linguri cu faina , o lamaie , ulei , foi de dafin , sare , piper

MOD DE PREPARARE
Maslinele se pun la desarat in apa rece. Aripile de curcan se spala, se curata, se sareaza, se pipereaza si se pun la prajit in ulei. Dupa ce s-au rumenit usor, se scot, iar in uleiul ramas se pun la calit ceapa, morcovul, telina, dupa ce au fost curatate, spalate si tocate marunt. Se lasa cateva minute, dupa care se adauga si faina, amestecand mereu. Se stinge totul cu bulion diluat cu vin.
In acest sos se adauga sare si piper dupa gust, foi de dafin si se lasa la foc mic cam o jumatate de ora. Dupa ce a fiert, se ia de pe foc, se strecoara sosul, iar legumele se trec prin sita, pasta rezultata amestecandu-se din nou cu sosul. In acest sos se pun aripile de curcan si maslinele si se mai fierb pana ce carnea s-a inmuiat.
SFAT
Se orneaza cu patrunjel verde.

BAUTURA:
Pinot Noir
SUPA DE VITA
INGREDIENTE:
un kg carne de vita , un morcov , o telina , o ceapa , 3 rosii , patrunjel verde , sare , o foaie de dafin

MOD DE PREPARARE
Carnea de vita se spala, dupa care se pune la fiert in apa rece cu sare. Se spumeaza mereu si se adauga zarzavatul, foaia de dafin si sare dupa gust. Se acopera oala si se lasa in continuare la fiert. Cand carnea este aproape fiarta, se adauga si rosiile curatate de coaja. La sfarsit se strecoara totul, pentru a se obtine o supa limpede si gustoasa.
SFAT
Se serveste cu verdeata.

BAUTURA:
Palinca

PREPARATE DIN PESTE

PAELLA DE FRUCTE DE MARE
INGREDIENTE:
150 g calamar , 150 g sepie , 12 midii proaspete , 2-3 stridii , o lingurita cu boia dulce sau iute , ulei de masline , 300 g orez , 2-3 rosii , 2-3 catei de usturoi , supa de peste

MOD DE PREPARARE
Supa de peste este bine a fi pregatita in casa din cap si din coada de peste fierte impreuna cu o ceapa, o rosie, sare si o foaie de dafin. Calamarul si sepiile se curata si se taie cubulete. Intr-o tigaie cu ulei de masline se prajesc sepiile si calamarul, iar cand incep sa se coloreze, se adauga rosiile tocate si cateii de usturoi taiati foarte fin.
Se mai lasa la fiert pana ce culoarea devine mai inchisa. Se adauga apoi boiaua de ardei si orezul, se toarna supa de peste, inca un catel de usturoi tocat si se lasa la foc potrivit. Dupa 15 minute se adauga midiile si stridiile si se continua fierberea pana cand scade toata supa.
SFAT
Se serveste calda.

BAUTURA:
Chardonnay
CIORBA DE PASTRAV
INGREDIENTE:
un kg de pastrav , doi ardei grasi , 4 rosii , doua cepe , doi litri zeama de varza acra , o ceasca cu orez , sare , leustean

MOD DE PREPARARE
Pestele se spala si se taie in bucati de dimensiune medie. Se pune intr-o oala ceapa tocata foarte marunt. Dupa ce a dat in cateva clocote, se adauga orezul spalat, iar cand este aproape fiert, se adauga ardeiul taiat fideluta (sa nu fie iute). Dupa ce ciorba a dat in clocot, se adauga rosiile curatate de pielite si taiate felii subtiri, pestele curatat, spalat si taiat felii si zeama de varza fiarta separat si spumata. Se lasa sa fiarba la foc incet, iar dupa 10-15 minute, se incearca pestele, care nu trebuie lasat sa treaca din fiert, caci se sfarama.
SFAT
Se presara deasupra leustean tocat marunt.

BAUTURA:
Zghihara
RULOURI DE COD
INGREDIENTE:
6 bucati file de cod , zeama de portocale , 100 ml smantana , patrunjel , sare , piper

MOD DE PREPARARE
Pestele, dupa ce a fost oparit in apa cu sare, se scoate si se stropeste cu suc de portocale, apoi se ruleaza, rulourile fixandu-se cu scobitori. Separat, se pregateste un sos din smantana care se toarna peste rulourile facute. Se asezoneaza cu multa verdeata si cu piper boabe.
SFAT
Se poate servi cu felii de portocale sau rondele de morcovi.

BAUTURA:
Merlot
RULADA DE SOMON
INGREDIENTE:
400 g somon afumat , 50 g porumb dulce , 50 g mazare , 4-5 catei de usturoi , un ardei rosu gras , un ardei iute , un praf de sare , piper , aspic

MOD DE PREPARARE
Ardeiul iute si ardeiul gras se spala si se curata, dupa care se toaca marunt. Usturoiul se piseaza si se freaca impreuna cu putina sare si piper pana cand devine o pasta. Pasta de usturoi se amesteca si cu ardeii tocati, mazarea si porumbul. Fileurile se umplu cu compozitia obtinuta. Dupa gust se imbraca in aspic si se da la rece.
SFAT
Se serveste rece.

BAUTURA:
Sauvignon Blanc

PREPARATE DIN LEGUME

CIORBA RUSEASCA
INGREDIENTE:
un morcov , o radacina de patrunjel , o ceapa , un ardei gras , fasole verde , o salata verde , 400 g rosii , 50 ml ulei , o jumatate de lingurita cu faina , doua lingurite cu verdeata tocata , sare , un litru de bors , 100 g smantana

MOD DE PREPARARE
Morcovul, patrunjelul si ceapa, taiate fideluta, se pun la fiert. Dupa ce au dat in cateva clocote, se pune si fasolea taiata bucati. Dupa aproximativ 20 de minute de fierbere, se adauga ardeiul gras taiat fasii, rosiile curatate de pielite si seminte si taiate cubulete, verdeata si sarea. La sfarsit se adauga salata verde taiata fasii.
Separat, se amesteca o jumatate de lingurita de faina cu o lingura cu ulei si putina apa si se toarna apoi peste ciorba. Se adauga borsul fiert separat si se mai lasa sa dea in cateva clocote, apoi se ia de pe foc.
SFAT
Se serveste cu smantana.

BAUTURA:
Votca
OREZ CU CIUPERCI SI MAZARE
INGREDIENTE:
250 g orez , 200 g mazare verde , un galbenus , 500 g ciuperci , un morcov , doua cepe , patrunjel verde , 2-3 linguri cu ulei , sare , piper

MOD DE PREPARARE
Morcovul si ceapa se fierb intr-un litru de apa cu sare si apoi se strecoara. In zeama ramasa se fierbe mazarea. Separat, se caleste in putin ulei orezul spalat, se amesteca apoi cu mazarea strecurata, iar dupa ce s-au racit se adauga galbenusul si restul de ulei. Se asaza totul intr-o forma rotunda, goala la mijloc. Se da la cuptor pentru un sfert de ora.
Ciupercile se taie bucatele, se calesc cu o ceapa in ulei, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Pilaful de orez cu mazare se rastoarna pe un platou, iar in golul ramas in mijloc se pun ciupercile.
SFAT
Se serveste cu patrunjel tocat.

BAUTURA:
Pinot Gris
ROSII UMPLUTE CU VINETE
INGREDIENTE:
4 rosii mari , doi catei de usturoi , doua vinete , 30 g patrunjel tocat , sare , piper , 50 ml ulei

MOD DE PREPARARE
Se spala rosiile, se taie capacelele si se scobesc de miez, iar interiorul se presara cu sare. Vinetele se spala, se curata de coaja, se taie cubulete si se prajesc in ulei incins impreuna cu usturoiul pisat si miezul rosiilor trecute prin sita. Se umplu rosiile cu aceasta compozitie, se stropesc cu ulei si se dau putin la cuptor sa se inmoaie.
SFAT
Se orneaza cu verdeata.

BAUTURA:
Gin
SALATA PICANTA DE OUA
INGREDIENTE:
8 oua , doua salate verzi , o legatura de ridichi , un ardei gras , 6 fire de ceapa verde , 4 linguri cu ulei , doua linguri cu zeama de lamaie sau otet , doua linguri cu mustar , sare , piper

MOD DE PREPARARE
Ouale se fierb tari, se scot si se pun in apa rece ca sa se descojeasca mai usor, iar dupa ce s-au racit se taie in sferturi. Salata verde se desface foaie cu foaie, se spala foarte bine si se asaza intr-o salatiera, astfel incat sa imbrace vasul. Ceapa verde se curata, se spala si se taie betisoare cam de 2 cm, ardeiul se taie rondele, iar ridichile se curata si se dau pe razatoare.
Separat, se pregateste un sos picant, amestecand mustarul cu ulei, sare si piper, totul subtiindu-se apoi cu zeama de lamaie sau otet. In salatiera se pun ceapa verde, ardeiul, ridichile, iar deasupra sferturile de ou. Peste toate se toarna sosul picant si se serveste imediat, pentru a nu se vesteji salata.
SFAT
Se consuma simpla sau drept garnitura la friptura.

BAUTURA:
Traminer

PREPARATE DULCI

TARTE CU STRUGURI
INGREDIENTE:
Cosulete 200 g unt , 200 g zahar , 4-5 oua , 400 g faina , zahar vanilinat , un varf de lingurita cu bicarbonat , 250 g struguri
Crema doua oua , patru linguri cu zahar , doua linguri cu faina , 500 ml lapte , doua plicuri de zahar vanilinat

MOD DE PREPARARE
Se amesteca untul cu zaharul, cu ouale, faina, bicerbonatul si zaharul vanilinat (acest aluat nu se framanta). Se introduce la frigider pentru 15 minute pentru a se intari. Dupa ce s-a intarit, se scoate si se rup cocoloase care se modeleaza pe peretii formelor mici de tava unse cu putin unt. Se coc in cuptorul incins.
Separat, se pregateste o crema din ingredientele de mai sus. Dupa ce au fost amestecate, se fierb in baie de aburi si se amesteca pana la omogenizare. Se ia de pe foc si se lasa la racit.
Cosuletele coapte se umplu cu crema si boabe de struguri.
SFAT
Dupa preferinta, se pot orna cu topping de fructe.

BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin
PRAJITURA RACORITOARE
INGREDIENTE:
Blat 1: 200 g margarina , 350 g faina , un ou , 100 g zahar , o lingurita cu amoniac, 4 linguri cu lapte , o lingurita cu cacao
Blat 2: 4 oua , 4 linguri cu zahar , doua linguri cu faina , doua linguri cu cacao
Crema: 200 g unt , 150 g zahar , 250 ml lapte , o lamaie , doua linguri cu faina , 300 g kiwi

MOD DE PREPARARE
Pentru crema se amesteca untul cu zaharul. Laptele si faina se fierb impreuna pe foc, amestecand mereu sa nu se prinda. Dupa ce s-a ingrosat, se ia de pe foc si se lasa la racit, apoi se adauga untul frecat cu zaharul, amestecand mereu. La sfarsit se amesteca zeama de lamaie. Cand crema s-a omogenizat, se pune si coaja rasa de lamaie.
Pentru primul blat se freaca: margarina cu zaharul, oul, laptele, faina, cacao si amoniacul. Aluatul obtinut se framanta si se imparte apoi in doua foi care se coc pe dosul tavii. Pentru celalalt blat, se amesteca ingredientele, iar compozitia se toarna in tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Dupa ce s-a copt, se scoate si se lasa la racit. Cel de-al doilea blat se asaza la mijloc intre foile primului, toate unite prin crema de lamaie.
SFAT
Se orneaza cu felii de kiwi.

BAUTURA:
Cappuccino
COMPOT DE VISINE
INGREDIENTE:
un litru de apa , 200 g zahar , 500 g visine , un plic de zahar vanilinat , sare de lamaie , piscoturi

MOD DE PREPARARE
Se curata visinele de codite si se spala. Se fierbe apa cu zaharul, se adauga visinele si zaharul vanilinat. Dupa ce fructele au fiert, se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca.
O alta metoda pentru obtinerea compotului de visine este urmatoarea: Un borcan de 800 g se umple pe jumatate cu visine, se adauga apa rece, 4 linguri cu zahar si un praf de sare de lamaie. Se pune capacul, se agita bine pana se topeste zaharul si se pune la fiert la bain-marie. Dupa ce a fiert, se lasa pana a doua zi sa se raceasca.
SFAT
Se poate consuma cu piscoturi.

BAUTURA:
-
PRAJITURA CU CAISE
INGREDIENTE:
150 g faina , 4 oua , 150 g zahar , 200 g unt , o jumatate kg caise , o esenta de vanilie , 100 g zahar pudra

MOD DE PREPARARE
Untul se freaca spuma, se adauga zaharul si se freaca in continuare. Se separa galbenusurile de albusuri si se pun unul cate unul, amestecand mereu. Nu se adauga altul pana cand precedentul nu s-a omogenizat perfect. Se cerne deasupra faina, se amesteca bine, adaugandu-se la sfarsit albusurile batute spuma si esenta de vanilie. Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina.
Caisele se spala, se curata de samburi si se asaza jumatati deasupra compozitiei. Tava se da la cuptor si se lasa pana ce compozitia creste.
SFAT
Se pudreaza cu zahar cat este calda.

BAUTURA:
Lichior de fructe de padure
×