x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE

RETETE

15 Iun 2005   •   00:00

Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

CIORBA DE BURTA
INGREDIENTE:
un kg de burta de vaca , un picior de vaca , un rasol de vita , un morcov , o radacina de patrunjel , o ceapa , 3 foi de dafin , 4 galbenusuri , 3 linguri cu otet , piper boabe , sare , 100 ml de smantana , o capatana de usturoi

MOD DE PREPARARE
Burta, piciorul si rasolul se curata bine, se spala in mai multe ape si se pun la fiert in apa cu sare. Se adauga apoi piperul boabe si frunzele de dafin. Se lasa totul la fiert, la foc moderat. Cand sunt aproape fierte se adauga si zarzavatul curatat. Se scoate burta, se lasa la racit, apoi se taie sub forma de taitei mai grosi. La fel se procedeaza si cu carnea de pe piciorul de vita. Rasolul se scoate si se serveste separat.

Taiteii obtinuti se pun intr-o oala, se toarna peste ei zeama strecurata in care au fiert si se lasa sa mai dea in cateva clocote. Se ia oala de pe foc, adaugandu-se galbenusurile batute cu otet.
SFAT
Se drege cu smantana si mujdei.

BAUTURA:
Tuica
MUSACA DE CARTOFI CU KAISER
INGREDIENTE:
800 g cartofi , o ceapa , 200 g kaiser , zeama de carne sau apa , 50 ml suc de rosii , sare , piper , foi de dafin , ulei , marar

MOD DE PREPARARE
Ceapa se toaca marunt si se inabusa usor in putin ulei, fara a se rumeni. Se adauga kaiserul taiat felii si cartofii curatati de coaja si taiati in bucati mari. Peste aceasta compozitie se adauga zeama de carne sau apa cat sa acopere cartofii.

Se adauga suc de rosii, sare si piper dupa gust, dupa care se da la cuptor pana cand se inmoaie cartofii.
SFAT
Se serveste cu marar verde tocat.

BAUTURA:
Pinot Noir
TAGANO CU PUI
INGREDIENTE:
doi piepti de pui , 300 g cascaval , 400 g ciuperci , 150 ml suc de rosii , o ceapa , 100 ml ulei , sare , piper macinat , patrunjel

MOD DE PREPARARE
Pieptii de pui se taie fasii, se bat usor si se pun la fript pe gratarul incins. Cascavalul se taie felii si se asaza o bucata de piept fript, o felie de cascaval, alta bucata de friptura si inca o felie de cascaval. Preparatul se da la cuptor pentru cateva minute, adaugandu-se si 50 ml suc de rosii.

Ciupercile se curata, se spala si se taie felioare. Intr-o cratita se pun la calit ciupercile si ceapa curatata si tocata marunt. Dupa ce s-au inmuiat, se pune restul de suc de rosii, se adauga sare si piper si se continua fierberea pana cand sosul scade.

Pe o farfurie se asaza o bucata de friptura scoasa din cuptor si mancarea de ciuperci pregatita separat.
SFAT
Se garniseste cu patrunjel verde tocat.

BAUTURA:
Cabernet
MUSACA DE VINETE CU CARNE
INGREDIENTE:
4 vinete mijlocii , 600 g carne macra , un cartof , doua cepe , un ou , sare , piper macinat , doua linguri cu smantana , doua linguri cu pesmet , doua linguri cu faina , 4 rosii , ulei , patrunjel, castraveti

MOD DE PREPARARE
Se aleg vinete potrivite, se spala, se taie in felii mai groase fara sa se curete de coaja si se oparesc in apa sarata. Apoi se scot si se lasa la scurs. Carnea se toaca impreuna cu cartoful crud. Intr-un vas cu ulei incins se pun la calit ceapa tocata marunt, carnea si cartoful, si se sting cu putina apa. Dupa ce s-a racit se adauga smantana, oul, sarea si piperul dupa gust.

Dupa ce vinetele s-au scurs, se dau prin faina si se prajesc in ulei incins pe ambele fete. Intr-o cratita unsa cu ulei si pudrata cu pesmet se pune un rand de vinete si unul de carne pana se termina compozitia, ultimul strat fiind de vinete. Deasupra se pun rosile taiate rondele si o cescuta cu apa sau cu zeama de carne. Se da la cuptor si se lasa sa se rumeneasca.
SFAT
Se serveste cu salata de castraveti si ornata cu patrunjel verde tocat.

BAUTURA:
Vin rosu de Buturuga

PREPARATE DIN PESTE

CLATITE CU SALAU
INGREDIENTE:
12 foi de clatita , 450 g salau , 200 ml vin alb , 200 g smantana , 50 ml ulei de masline , o ceapa rosie , 100 g parmezan

MOD DE PREPARARE
Se curata carnea de peste si se taie cubulete. Se incinge intr-o cratita uleiul de masline si se pun la calit ceapa tocata si pestele. Se adauga vinul si se lasa la fiert. Dupa ce compozitia, fiert suficient, se lasa cateva minute sa se raceasca, apoi se umplu cu ea foile de clatita.

Se asaza apoi clatitele intr-o tava termoizolanta, se pune deasupra smantana, apoi parmezanul ras. Se da vasul la cuptorul gata incins si se lasa circa un sfert de ora.
SFAT
Se servesc calde.

BAUTURA:
Sauvignion Blanc
GUVIZI CU USTUROI
INGREDIENTE:
600 g guvizi , doua capatani de usturoi , 50 g faina , 50 g malai , sare , 100 ml ulei , mamaliguta

MOD DE PREPARARE
Guvizii se curata, se spala si se lasa la scurs. Dupa ce s-au scurs suficient, se sareaza si se trec printr-un amestec de faina si malai. Se pun in tigaia cu ulei incins si se rumenesc pe ambele parti.

Separat, se curata usturoiul, se piseaza si se freaca bine cu sare si cu o lingura de ulei. Se adauga apa si se amesteca pana se omogenizeaza. Pestele prajit se pune pe o farfurie, iar deasupra se adauga mujdeiul.
SFAT
Se pot servi simpli sau cu mamaliguta calda.

BAUTURA:
Vin alb de buturuga
CIORBA DE CRAP
INGREDIENTE:
doi litri de apa , un litru de bors , 4 bucati de crap , un morcov , o ceapa , 3 rosii , o radacina de patrunjel , 3 linguri cu orez , sare , o legatura de leustean

MOD DE PREPARARE
Morcovul, radacina de patrunjel si ceapa se taie marunt si se pun la fiert in apa cu sare. Se lasa cateva minute, apoi se adauga orezul si rosiile decojite si taiate cuburi. Intre timp se curata crapul, se scoate osul amar de la cap, se curata de intestine si se spala bine, fara a fi tinut prea mult in apa.

Se taie bucati potrivite si se adauga in ciorba cand legumele sunt aproape fierte. Se lasa sa fiarba la foc potrivit si se spumeaza ori de cate ori este nevoie. Se fierbe borsul separat si se adauga in ciorba cand aceasta e aproape gata. La final se adauga leusteanul taiat marunt si se lasa sa mai dea intr-un clocot.
SFAT
Se serveste calda sau rece.

BAUTURA:
Chardonay
PASTE CU PESTE IN SOS PICANT
INGREDIENTE:
800 g macrou , 300 g paste , 50 suc de rosii , un ardei iute , o ceapa , ulei , doua foi de dafin , sare , piper , patrunjel verde

MOD DE PREPARARE
Se fierb pastele in apa cu sare, dupa care se limpezesc si se lasa la scurs.

Se face un sos din ceapa tocata marunt, amestecata cu ardeiul iute tocat, sucul de rosiile, foile de dafin, sarea si piperul. Se pune amestecul pe foc si se lasa cateva minute la foc mic.

Pestele, fiert separat in apa cu sare, se scoate, se curata de pielite si oase si se taie fasii. Pastele se pun intr-un vas, se adauga pestele si deasupra se toarna sosul picant.
SFAT
Se servesc calde cu patrunjel verde tocat.

BAUTURA:
Feteasca Regala

PREPARATE DIN LEGUME

MANCARE DE SPANAC
INGREDIENTE:
un kg spanac , doua linguri cu faina , zeama de la o lamaie , 100 ml suc de rosii , o ceapa , sare , piper , ochiuri sau friganele

MOD DE PREPARARE
Se curata spanacul, se spala bine in mai multe ape si se opareste in apa cu sare. Apoi se scoate si se lasa la scurs intr-o strecuratoare. Ceapa se curata, se toaca marunt si se lasa sa se inabuse intr-o tigaie cu ulei incins. Se adauga spanacul tocat, sucul de rosii, zeama de lamaie si faina. Se lasa la fiert pana scade sosul. Se adauga sare si piper.
SFAT
Se serveste cu ochiuri sau cu friganele.

BAUTURA:
Vin alb de buturuga
SALATA MONOCROMA VERDE
INGREDIENTE:
doi castraveti , o varza mica , o salata verde , 100 g spanac fiert , 3 fire de ceapa verde , doua fire de usturoi , 100 g masline verzi , un ardei gras , 50 ml ulei de masline , 50 ml otet de mere , sare

MOD DE PREPARARE
Legumele crude se spala bine in mai multe ape. Castravetii se taie rondele, ardeiul se taie feliute, iar varza si salata verde se taie taitei. Ceapa si usturoiul se taie bucati mai mici. Se amesteca toate legumele si se pun intr-o salatiera, apoi se adauga sarea si maslinele. La final se adauga uleiul si otetul.
SFAT
Se poate servi cu maioneza.

BAUTURA:
Vermut
MAZARE CU MARAR
INGREDIENTE:
un kg mazare verde boabe , marar tocat , 4 rosii , o lingurita cu zahar , sare , piper , salata de castraveti , 50 ml ulei

MOD DE PREPARARE
Se alege mazarea si se pune la fiert in apa cu sare, cam o jumatate de ora, la foc moderat. Dupa ce mazarea a fiert se adauga rosiile taiate marunt si se lasa la fiert pana scade sosul. Se adauga sare si piper dupa gust, o lingurita cu zahar, iar la sfarsit se presara marar verde tocat.
SFAT
Se serveste cu salata de castraveti.

BAUTURA:
Merlot
SUPA DE LEGUME
INGREDIENTE:
un morcov , o radacina de patrunjel , un fir de praz , o jumatate de telina , 3 cartofi , o lingura cu unt , sare , o legatura de patrunjel verde

MOD DE PREPARARE
Prazul si radacina de patrunjel se taie cat mai marunt. Cartofii, telina si morcovul se dau pe razatoarea mare. Se incinge untul intr-o cratita si se pune tot zarzavatul in afara de cartofi.

Se amesteca mereu cu o lingura de lemn, pana ce incep sa se inmoaie, fara sa se rumeneasca. Se toarna apa si cand legumele sunt aproape fierte, se adauga si cartofii. Se sareaza, dupa gust.
SFAT
Se serveste cu patrunjel verde

BAUTURA:
Palinca

PREPARATE DULCI

PRAJITURA CU CIOCOLATA
INGREDIENTE:

Blat 6 oua , 150 g zahar , 75 g faina , 50 g cacao , 50 g unt
CREMA 300 g zahar , o cescuta cu apa , 50 g cacao , 300 g unt

MOD DE PREPARARE
Se bat ouale intregi cu zaharul, pana ce cresc in volum. Se adauga, amestecand usor, faina cernuta bine impreuna cu cacaua. Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se coace o ora la foc mic. Dupa ce e gata, se taie in trei straturi egale.

Se pune pe foc apa si se adauga zaharul, amestecand pana se topeste. Se tine pe foc pana ce siropul se ingroasa. Se adauga apoi treptat cacaua, amestecand mereu. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Se adauga apoi untul taiat bucatele. Se continua omogenizarea pana ce crema devine spumoasa. Se pune crema intre foi, apoi se taie dreptunghiuri sau patrate.
SFAT
Se orneaza dupa gust.

BAUTURA:
Capucino
DOBOS ALB
INGREDIENTE:

BLAT 5 oua , 5 linguri cu faina , 125 g zahar , 25 g unt
CREMA 4 oua , 150 g zahar , trei batoane de ciocolata alba , 200 g unt , esenta de vanilie

MOD DE PREPARARE
Se freaca galbenusurile cu zaharul, iar dupa ce au capatat consistenta unei creme se adauga faina si albusurile batute spuma, ca pentru bezea. Se amesteca usor de jos in sus. Din aceasta compozitie se coc trei foi intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se scot pe o planseta cat sunt inca fierbinti.

Pentru crema se bat ouale intregi cu zaharul si vanilia, intr-un vas pus in baie de aburi, pe foc. Ciocolata alba se inmoaie la cald, amestecandu-se cu o lingura cu apa. Se omogenizeaza bine, apoi cea mai mare parte se adauga peste crema de oua, amestecandu-se mereu. Cand compozitia s-a omogenizat, se ia de pe foc si se amesteca mereu, pana cand se raceste. Untul se freaca spuma, apoi se amesteca incet cu crema racita. Se asaza foile una peste alta, cu crema intre ele.
SFAT
Se orneaza cu restul de ciocolata alba.

BAUTURA:
Suc de cirese
HAWAI
INGREDIENTE:

BLAT doua oua , doua linguri cu lapte , o lingurita cu amoniac , 5 linguri cu ulei , doua lingurite cu zeama de lamaie , 5 linguri cu zahar , 400 g faina
CREMA 500 g zahar , 4 oua, 200 g unt , un litru de lapte , 5 linguri cu faina , esenta de vanilie

MOD DE PREPARARE
Se amesteca intr-un vas cele doua oua pentru blat, impreuna cu laptele, amoniacul stins cu zeama de lamaie, zaharul si uleiul. Se adauga apoi faina, astfe incat sa se obtina un aluat bun de framanat si de intins. Se imparte in trei parti, din fiecare parte intinzadu-se cate o foaie. Foile se coc pe rand, pe fundul tavii de la aragaz. Se desprind apoi foarte usor, pentru a nu se rupe si se lasa pe o planseta sa se raceasca.

Se face apoi crema, amestecandu-se ouale cu zaharul, laptele, esenta de vanilie si faina. Se pune crema la fiert in baie de aburi. Se amesteca continuu, iar dupa omogenizare se ia de pe foc si se lasa la racorit. Se adauga apoi untul topit, iar crema astfel obtinuta se pune intre foi.
SFAT
Deasupra se toarna un topping de fructe peste care se asaza fructe confiate.

BAUTURA:
Ceai de fructe de padure
FANTEZIE CU VISINE
INGREDIENTE:

BLAT 6 oua , 200 g faina , doua plicuri zahar vanilinat , 50 g cacao
CREMA un plic de sarlota de visine , doua oua , 200 g zahar , 50 ml lapte , 50 g faina , 400 g visine , esenta de vanilie , 200 g frisca

MOD DE PREPARARE
Se bat ouale cu zaharul pana cand compozitia creste si capata consistenta unei smantani groase. Se adauga zaharul vanilinat, faina proaspat cernuta si cacaua, amestecand mereu. Aceasta compozitie se toarna intr-o tava si se coace la cuptor, la foc moderat. Dupa ce s-a copt, se scoate si se lasa la racit.

Se amesteca intr-un vas ouale cu zaharul, laptele si faina. Dupa ce s-a ingrosat se ia de pe foc si se amesteca cu visinele fara samburi, plicul de sarlota si esenta de vanilie. Crema se asaza peste o foaie decupata din blat, apoi deasupra se pune o alta foaie sau bucati din blatul ramas.
SFAT
Se orneaza cu frisca.

BAUTURA:
Lapte cu cacao
×