x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţete celebre: Omleta Tegetthoff

Reţete celebre: Omleta Tegetthoff

de Simona Lazar    |    01 Iul 2011   •   11:18

Amiralul Wilhelm Freiherr von Tegetthoff a marcat istoria militara a Austro-Ungariei si a Europei, dar si pe cea a gastronomiei. A ramas cunoscut pana in zilele noastre ca amiralul care i-a invins pe italieni in batalia navala de la Lissa (in 1866) obisnuia sa manance, in fiecare dimineata, o omleta pregatita dupa propria-i reteta. Reteta pe care o aflam astazi in analele culinare vieneze, chiar cu acest nume: Tegetthoff-Omelette.
Inainte insa de a afla cum se prepara, sa facem cativa pasi in istorie.
Familia Tegetthoff a fost innobilata de Imparateasa Maria Tereza, in secolul al XVIII-lea, iar bunicul dinspre partea mamei a fost unul dintre celebrii primari ai Vienei, baronul Seiller. Nascut in 1827, Wilhelm von Tegetthoff a urcat prima data la bordul unui vas de razboi in iulie 1845. Ca tanar ofiter, a participat la blocada de la Venetia, in 1848-1849, promovand apoi rapid in cariera. In 1854 conduce prima sa nava de razboi, "Elisabeth', pentru ca in anul urmator sa comande "Taurus', vaporul austriac care avea operatiuni in Delta Dunarii. In 1861 comanda deja flota austriaca din Levant, pentru ca in 1868 sa fie numit amiral imperal si sef al Departamentului Naval din Ministerul de Razboi. Daca nu ar fi murit la 43 de ani, ar fi ajuns, probabil, Ministru de Razboi. Chiar si asa, amprenta lui a fost vizibila multe decenii de atunci inainte, lui datorandu-i-se reorganizarea Fortelor Navale austriece. La numai un an dupa moartea sa, exploratorii Julius Payer si Karl Weyprecht, care au plecat intr-o expeditie polara austro-ungara, au dat numele sau primului punct descoperit din arhipelagul Franz Josef, respectiv Capul Tegetthoff. Ar mai fi multe de spus despre excelentul om de arme care a fost Wilhelm Freiherr von Tegetthoff, dar a venit timpul sa ne intoarcem la reteta noastra si sa aflam cum ii placea amiralului sa-i pregateasca bucatarul de campanie omleta. Si sa ne inchipuim ca nu lua micul dejun singur, ci cu inca trei ofiteri din Statul Major (deci, dam ingredientele pentru patru portii).

Omleta Tegetthoff
● Ingrediente: 8 oua, o lingura de unt topit, sare, doua linguri de unt (solid), pentru umplutura: 100 g mazare proaspata (sau congelata), 100 g fasole verde (fiarta si scursa), 100 g conopida, 250 g piept de pui (fiert sau pregatit pe gratar), 50 g ciuperci; pentru sos: 2 linguri de unt si 2 linguri de faina, supa concentrata de pasare, un galbenus de ou, 100 ml smantana pentru gatit, sare, piper; unt pentru prajit.

● Preparare: Mai intai se bat cele opt oua cu untul topit si se asezoneaza cu putina sare. Se topeste putin din untul pentru prajit in tigaie si se prajeste prima omleta (care trebuie sa acopere tot fundul vasului) pe prima fata, se trage tigaia de pe foc, se intoarce perfect, apoi se prajeste si pe cealalta parte, dupa care se pun pe o farfurie intinsa. Se procedeaza la fel si cu celelalte omlete.

Pentru umplutura se taie marunt toate ingredientele (fasolea, conopida, pieptul de pui, ciupercile) si se soteaza lejer in unt. Intr-un alt vas se topesc doua linguri de unt si se rumenesc in el doua linguri de faina. Se invarte cu lingura, ca sa nu se arda, se adauga putina supa concentrata de pasare (poate fi si din cea in care a fiert pieptul de pui mai inainte), se asezoneaza cu sare si piper. La sfarsit, pentru a face sosul mai fin si mai cremos, se adauga putin cate putin, amestecand mereu (si pastrand flacara mica), smantana in care s-a batut bine un galbenus.

Pentru finalizare, se pune o parte din umplutura pe fiecare omleta, se toarna putin sos, se ruleaza si, inainte de servire, restul de sos se toarna deasupra.

×
Subiecte în articol: retete omleta culinar retete celebre