x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Reţete culese cu vreme în urmă din Oltenia

0
Autor: Diana Radu 19 Mar 2008 - 00:00

Pasiunea Sabinei Motea pentru colecţionarea reţetelor s-a născut după moartea soţului ei. “Am rămas singură cu aproape 30 de ani în urmă şi, de atunci, am început să mă preocup serios de colecţia mea.”

Pasiunea Sabinei Motea pentru colecţionarea reţetelor s-a născut după moartea soţului ei. “Am rămas singură cu aproape 30 de ani în urmă şi, de atunci, am început să mă preocup serios de colecţia mea.”

Pasiunea pentru gastronomie i-a fost alimentată de soţul său, care, din când în când, gătea. Şi încă foarte bine: “Odată, am plecat eu într-o delegaţie de serviciu, iar soţul meu a rămas acasă. Îmi amintesc că i-am lăsat frigiderul plin cu mâncare, iar la întoarcere am găsit neatinse bucatele. Gătise singur altceva! Îi plăcea să pregătească fel de fel de mâncăruri, dar, cum eu nu îl lăsam să intre în bucătărie, profita de fiecare ocazie şi prepara el câte ceva”.

 

Preferinţe

Continuă firul povestirii… “La fiecare sfârşit de săptămână erau ieşirile în parc şi întâlnirile cu prie­tenii. Eram un grup de şase prieteni – trei familii care ne vizitam periodic. În fiecare duminică, cineva pregătea masa. Mâncărurile variau, unele erau de la noi, de aici, specifice Olteniei, iar altele mai sofisticate, aflate de pe la străini. Fiecare se străduia să-şi surprindă musafirii, mai ales că ne vedeam săptămânal”.

Primăvara, vedetele meniului erau scrumbiile. Dacă se făcea un grătar, era musai să se frigă şi scrumbii, dacă nu, în tigaie, prăjite şi cu mujdei.

Cât despre pregătirea scrumbiilor, reţete sunt destule! Sabina Motea ne-a arătat “cutia cu scrumbii”, din care am cules o parte dintre cele mai de seamă reţete.

 

Scrumbii la tigaie

Ingrediente: un kilogram de scrumbie (2-4 peşti), 25 ml ulei, o lămâie, o legătură mică de pătrunjel verde, sare, piper; pentru garnitură: 500 g cartofi sau 500 g legume (ceapă, ardei gras, gogoşar, roşii, morcov, broccoli).

Preparare: Se curăţă scrumbiile, înlăturându-li-se capul, se spală, se taie în două (dacă sunt mai mici, peştii se pot pre­gă­ti şi întregi, dar fără cap), se usucă folosindu-se un prosop de hârtie şi se freacă apoi cu sare şi piper. Se pune pe foc o ti­gaie de teflon şi se lasă până se încinge bine, după care se unge doar cu puţin ulei (e de preferat să se folosească o pensulă) şi se pun bucăţile de scrumbie în ea. Nu este nevoie de mai mult ulei, deoarece peştele este foarte gras. Se prăjesc scrumbiile pe ambele părţi, după care se aşază pe platoul de servire şi se decorează cu pătrunjel tocat şi feliuţe de lămâie. Se pot folosi, drept garnitură, cartofi natur sau legume la tigaie.

 

Scrumbii cu sos englezesc

Ingrediente: 4 scrumbii de câte 250-300 g fiecare, două căni de zeamă (supă) de zarzavat (morcov, păstârnac, rădăcină de pătrunjel, cea­pă), zeama unei lămâi, o linguriţă de amidon alimentar, piper boabe, piper măcinat, sare, o foaie de dafin, o linguriţă de coajă rasă de lămâie; ­pentru garnitură: 500 g legume (ceapă, ardei gras, gogoşar, roşii, morcov).

Preparare: Mai întâi se curăţă scrumbiile, înlăturându-li-se capul şi golindu-se de intestine (nu se taie pe burtă). Se spa­lă şi se pun 10 minute în apă rece. Peştii se crestează cu două “x”-uri pe ambele părţi, se freacă apoi cu sare şi piper, după care se pun într-un vas termorezistent şi se toarnă peste ei o cană de zeamă de zarzavat. Se dă vasul la cup­tor, la foc mic, unde se lasă 20 de minute. Se scot peştii apoi pe platoul de servit şi se napează (se acoperă) cu sos englezesc. Sosul se pregăteşte astfel: se dizolvă amidonul într-o cană de zea­mă de zarzavat, se pune sare şi apoi se lasă pe foc să fiarbă în clocot 5 minute împreună cu o foaie de dafin, piper boabe şi puţină coajă rasă de lămâie. În tot acest timp se amestecă în cratiţă cu o lingură de lemn. Când sosul s-a îngroşat suficient se pune în el zeama unei lămâi. Drept garnitură la scrumbie se pot servi legume fierte, sotate ori pregătite la cuptor sau la grătar.

 

Scrumbie în pergament

Ingrediente: un kg scrumbie (2-4 peşti), 100 ml ulei, o lămâie, o legătură mică de pătrunjel verde, sare, piper.

Preparare: Scrumbiile se curăţă (se taie pe burtă pentru a se scoate intestinele), se spală şi se freacă apoi cu sare şi piper. Se crestează cu două “x”-uri pe ambele părţi, după care se ung cu puţin ulei şi în interior, şi în exterior. Se înveleşte fiecare peşte într-o bucată de hârtie pergament şi se aşază pe un grătar încins. Se lasă câte 8-10 minute pe fiecare parte (depinde de grosimea peştelui). Se scot apoi peştii din pergament şi se pun pe platoul de servire, lăsându-se să se ră­cească bine. În acest timp se pre­gă­teşte un sos din restul de ulei, zeama de lămâie, sarea, piperul, pătrunjelul verde tocat. Se toarnă acest sos peste scrumbiile reci şi se servesc.

 

Scrumbii cu ciuperci

Ingrediente: 4 scrumbii de câte 250-300 g fiecare, 200 g ciuperci, două cepe uscate, 4 fire de ceapă verde, un pahar de vin alb sec, o lămâie, două gălbenuşuri, 120 g unt, o legătură mică de pătrunjel verde, sare, piper.

Preparare: Se curăţă ciupercile şi ceapa uscată, se taie julienne, iar ceapa verde se taie în bucăţi lungi de 2-3 cm. Scrum­biile se curăţă, înlăturându-li-se capul şi intestinele, se spală şi se usucă apoi cu un prosop de hârtie. Se taie în bucăţi şi se ung cu sare şi piper, după care se pun într-o tigaie fierbinte, în care s-au topit 50 g unt. Se adaugă peste ele ciupercile, ceapa uscată şi cea­pa verde. Se toarnă vinul, zeama de lămâie, se acoperă vasul şi se lasă să fiarbă, la foc mediu, timp de 20-25 de minute. Când este gata se scot legu­me­le şi peştele şi se aşază pe platoul de servire. Zeama se lasă să scadă pe foc, legându-se sosul cu cele două gălbe­nu­şuri şi restul de unt. Se acoperă scrum­biile şi garnitura de legume cu sos şi se presară pătrunjel verde tocat mărunt.

Reţete redactate de Carmen Drăgan

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   lămăie,   piper,   verde,   scrumbii,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

O instanță din SUA a dat câștig de cauză fripturilor fără carne și burgerilor vegetarieni

O instanță din SUA a dat câștig de cauză fripturilor fără carne și burgerilor vegetarieni
Fripturile şi burgerii vegetarieni şi vegani, o nouă tendinţă culinară în Statele Unite, au înregistrat o primă victorie în instanţă în lupta pentru libertatea de a utiliza referinţe la carne pe...

Ce utilizări are „cartoful săracului”

Ce utilizări are „cartoful săracului”
Topinamburul este o plantă de cultură de la care se folosesc, asemenea cartofului, tuberculii subterani. Cunoscut şi sub numele de „cartoful ciorii”, „nap porcesc” sau „cartoful săracului”, e o sursă exc...

Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei

Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei
Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei. Vedeta a precizat că este vorba doar de o separare și nu despre un divorț.  „Am ezitat de zeci de ori să fac aceasta postare ! Am scris o si...

Numere de stand-up, magie, dar și interpretări originale vor fi în marea finală iUmor

Numere de stand-up, magie, dar și interpretări originale vor fi în marea finală iUmor
După 11 ediții de audiții și o semifinală, iUmor, cel mai urmărit show de umor din România, a ajuns la marea finală în cadrul căreia 12 concurenți se vor lupta pentru marele premiu în valoare de 20.000 de...

Tânăra activistă Greta Thunberg, desemnată Persoana Anului 2019 de revista Time

Tânăra activistă Greta Thunberg, desemnată Persoana Anului 2019 de revista Time
Suedeza Greta Thunberg, o tânără activistă pentru climă în vârstă de 16 ani, a fost desemnată Persoana Anului 2019 de revista americană Time, potrivit unui anunţ ce a fost făcut miercuri în emisiunea...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume ar putea fi vândută la licitație cu peste 15.000 de lire sterline

Cea mai mare sticlă de whisky din lume ar putea fi vândută la licitație cu peste 15.000 de lire sterline
Cea mai mare sticlă de whisky ''single malt'' este scoasă la vânzare în cadrul unei licitaţii online şi ar putea obţine peste 15.000 de lire sterline. Sticla de 105,3 litri conţinând whisky cu o vechime de 14...

Dolce&Gabbana a folosit ilegal numele lui Maradona

Dolce&Gabbana a folosit ilegal numele lui Maradona
Casa de modă italiană Dolce&Gabbana a fost condamnată să-i plătească 70.000 de euro, reprezentând daune şi interese, fostei legende a fotbalului argentinian Diego Armanda Maradona pentru folosirea numelui...

S-au ales semifinaliștii sezonului 7 Chefi la cuțite

S-au ales semifinaliștii sezonului 7 Chefi la cuțite
Galerie Foto Ultima confruntare pe echipe din sezonul 7, difuzată luni seară pe Antena 1, a clasat cel mai iubit show culinar ca lider detașat de piață pe toate categoriile de public, în intervalul 20.00-23.55 în care a fost...

Numele semifinaliștilor sezonului 7 Chefi la cuțite, dezvăluit în această seară

Numele semifinaliștilor sezonului 7 Chefi la cuțite, dezvăluit în această seară
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, concurenții rămași în competiția celui mai iubit show culinar își vor începe ziua cu același gând, acela de a se întoarce în bucătăria Chefi la cuțite, conștienți însă ca de...

Amalia Bellantoni părăsește Chefi la cuțite

Amalia Bellantoni părăsește Chefi la cuțite
Galerie Foto Ediția de luni seară a adus un nou record de audiență pentru emisiunea Chefi la cuțite: show-ul a înregistrat cea mai bună audiență la nivelul publicului comercial, de la lansarea sezonului 7. 29,3 procente...

Agenția TUI Travel se întoarce în România, cu un nou partener

Agenția TUI Travel se întoarce în România, cu un nou partener
Piața românească de turism a devenit un deziderat pentru marile agenții din lume, după creșterile succesive înregistrate în ultimii trei ani. TUI Group, cel mai mare tour operator din lume, va fi reprezentat în...

Vacanță de iarnă la schi, în România

Vacanță de iarnă la schi, în România
Iubitorii sporturilor de iarnă au de unde alege, dacă vor să-și petreacă vacanța de Crăciun în țară. Domeniul schiabil s-a extins în ultimii ani, iar hotelierii și-au diversificat ofertele. Cele mai populare...

Centrul de Agrement și Divertisment Poiana Brașov

Cei care vor să se relaxeze la Poiana Brașov și atunci când nu schiază, au la dispoziție un centru de agrement amplasat la poalele pârtiei de schi Bradul, în spatele complexului Capra Neagră, unde...

(P) Redecoreaza Craciunul cu oferte pentru casa ta!

(P) Redecoreaza Craciunul cu oferte pentru casa ta!
Galerie Foto Craciunul este la doar doua saptamani distanta asa ca, trebuie sa incepem pregatirile pentru cea mai frumoasa sarbatoare din an. Cu totii adoram sa redecoram in aceasta perioada, probabil si din simplul fapt ca dupa C...

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan – secrete de înfrumusețare din Asia Express

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan – secrete de înfrumusețare din Asia Express
Galerie Foto Când ești un influencer de succes, dar ai doar un 1 Euro pe zi, trebuie să găsești tot felul de soluții pentru a nu renunța la ritualurile de înfrumusețare. Alina Ceușan și Carmen Grebenișan și-au păstrat...
Serviciul de email marketing furnizat de