x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețete de cozonaci și pască

Rețete de cozonaci și pască

de Diana Scarlat    |    07 Apr 2018   •   12:15
Rețete de cozonaci și pască
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Deși par la fel, cozonacii tradiționali sunt diferiți de la o zonă a țării la alta. Dacă astăzi sunt căutați cozonacii cât mai pufoși, rețeta tradițională din  Moldova și din Bucovina este pentru cozonaci denși, foarte consistenți, cu umplutură de nucă. Astăzi se folosește și umplutura mixtă, cu rahat și cacao, care a completat-o pe cea tradițională.

„În compoziția pentru umplutura de nucă se pune și o bucățică de drojdie, la porția pentru un cozonac. Eu pun și cacao în compoziție. Coca trebuie să fie așezată ca o foaie, peste care se întinde crema. Se rulează foarte strâns. Fie că o facem simplă sau adăugăm cacao, compoziția trebuie să conțină zahăr și albuș de ou. Albușul de ou bătut, cu zahărul, se amestecă, până când compoziția iese groasă, ca o cremă pentru tort. Rahatul trebuie să fie bine distribuit. După ce se întinde crema, se pune deasupra rahatul, care trebuie să fie distribuit uniform. La un kilogram de făină se pun opt gălbenușuri de ou și se frământă cel puțin o oră. Cozonacul trebuie să stea la cuptor circa 50 de minute, pentru a fi bine copt”, explică Elena Timofte, specialistă în cozonaci de la Botoșani. Și numărul de ouă folosite pentru cozonaci diferă de la o zonă a țării la alta, în Moldova fiind cele mai multe rețete cu ouă din abundență, până la 30 pentru două kilograme de cozonac.

Pasca se prepară cu multă brânză dulce, de vaci, în cocă de cozonac. În mod tradițional, pasca are formă rotundă și poartă semnul cricii, ornamentul fiind făcut tot din cocă. Evoluția rețetelor culinare a adăugat în compoziție, pe lângă zahăr, și vanilie, stafide sau esență de rom. Compoziția de brânză de vaci conține, la rândul ei, ouă, care o leagă. Noile rețete de pască pot chiar să excludă coca de cozonac, lăsând doar brânza arămată, cu stafide.

Ardealul se remarcă prin umplutura de mac, ce înlocuiește nuca. Rețetele cu mac sunt caracteristice pentru țările vecine, de la vest, Ungaria și Serbia, ceea ce demonstrează că obiceiul culinar s-a extins în această regiune fără a ține cont de granițe.

 

×
Subiecte în articol: Rețete de cozonaci și pască