x close
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Rețete de cozonaci și pască

0
Autor: Diana Scarlat 07 Apr 2018 - 12:15
Rețete de cozonaci și pască Victor Stroe/Intact Images
Vezi galeria foto

Deși par la fel, cozonacii tradiționali sunt diferiți de la o zonă a țării la alta. Dacă astăzi sunt căutați cozonacii cât mai pufoși, rețeta tradițională din  Moldova și din Bucovina este pentru cozonaci denși, foarte consistenți, cu umplutură de nucă. Astăzi se folosește și umplutura mixtă, cu rahat și cacao, care a completat-o pe cea tradițională.

„În compoziția pentru umplutura de nucă se pune și o bucățică de drojdie, la porția pentru un cozonac. Eu pun și cacao în compoziție. Coca trebuie să fie așezată ca o foaie, peste care se întinde crema. Se rulează foarte strâns. Fie că o facem simplă sau adăugăm cacao, compoziția trebuie să conțină zahăr și albuș de ou. Albușul de ou bătut, cu zahărul, se amestecă, până când compoziția iese groasă, ca o cremă pentru tort. Rahatul trebuie să fie bine distribuit. După ce se întinde crema, se pune deasupra rahatul, care trebuie să fie distribuit uniform. La un kilogram de făină se pun opt gălbenușuri de ou și se frământă cel puțin o oră. Cozonacul trebuie să stea la cuptor circa 50 de minute, pentru a fi bine copt”, explică Elena Timofte, specialistă în cozonaci de la Botoșani. Și numărul de ouă folosite pentru cozonaci diferă de la o zonă a țării la alta, în Moldova fiind cele mai multe rețete cu ouă din abundență, până la 30 pentru două kilograme de cozonac.

Pasca se prepară cu multă brânză dulce, de vaci, în cocă de cozonac. În mod tradițional, pasca are formă rotundă și poartă semnul cricii, ornamentul fiind făcut tot din cocă. Evoluția rețetelor culinare a adăugat în compoziție, pe lângă zahăr, și vanilie, stafide sau esență de rom. Compoziția de brânză de vaci conține, la rândul ei, ouă, care o leagă. Noile rețete de pască pot chiar să excludă coca de cozonac, lăsând doar brânza arămată, cu stafide.

Ardealul se remarcă prin umplutura de mac, ce înlocuiește nuca. Rețetele cu mac sunt caracteristice pentru țările vecine, de la vest, Ungaria și Serbia, ceea ce demonstrează că obiceiul culinar s-a extins în această regiune fără a ține cont de granițe.

 

Citeşte mai multe despre:   Rețete de cozonaci și pască

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Muzeul Satului Bucovinean de la Suceava

Muzeul Satului Bucovinean de la Suceava
Situat în imediata apropiere a Cetății Sucevei, Muzeul Satului Bucovinean reflectă organizarea și activitatea complexă a satului tradițional, arhitectura vernaculară a gospodăriilor și a construcțiilor...

Reţeta zilei: Pui în stil thailandez

Reţeta zilei: Pui în stil thailandez
Ingrediente: 4 piepți de pui fără piele, un dovleac, o vânătă,o lingură ulei de rapiță, 3 linguri fulgi de cocos, 4 linguri pesmet, un ou, 300 gr roșii cherry, 2 linguri pastă roșie de curry, câteva...

VIDEO - Practicanții sporturilor extreme au parte de o nouă distracție

VIDEO - Practicanții sporturilor extreme au parte de o nouă distracție
Noua Zeelandă a devenit și mai atractivă pentru fanii sporturilor extreme dupa inaugurarea celei mai mari catapulte care aruncă oamenii peste munții din sudul țării, în apropierea Queenstown. După ce a...

Radu Vâlcan schimbă aproape 50 de ținute la ”Temptation Island – Insula iubirii”

Radu Vâlcan schimbă aproape 50 de ținute la ”Temptation Island – Insula iubirii”
Ritmul alert de filmări presupune nu doar multe ore de muncă și drumuri între cele două insule pentru Radu Vâlcan, gazda emisiunii ”Temptation Island – Insula iubirii”, ce va avea premiera pe 3 septembrie,...

Muzeul Judeţean de Istorie Braşov

Muzeul Judeţean de Istorie Braşov
Una dintre cele mai importante instituţii culturale publice ale judeţului Braşov este Muzeul Judeţean de Istorie, care deţine cel mai vast patrimoniu istoric mobil al Braşovului. Cele 159.255 de piese ale colecţii...

Daniela Crudu a plecat doar cu strictul necesar în Madagascar. Colegii s-au speriat cât cântăreau bagajele ei

Daniela Crudu a plecat doar cu strictul necesar în Madagascar. Colegii s-au speriat cât cântăreau bagajele ei
Drumul de peste 11.000 de kilometri până în Madagascar nu a speriat-o pe Daniela Crudu, care și-a dorit să își asigure o viață ușoară în ”Ultimul Trib” cu orice sacrificiu. Simpatica brunetă a plecat...

4 reguli sănătoase de urmat în dormitor

4 reguli sănătoase de urmat în dormitor
Dacă vrei nu doar un somn liniștit, ci și un corp puternic, de afectat de o serie întreagă de boli, atunci e bine să ții seama de aceste 4 reguli sănătoase de urmat în dormitor, recomandate de dr. Lisa...

Staţiuni balneare. Mofetele de la Băile Balvanyos

Staţiuni balneare. Mofetele de la Băile Balvanyos
Băile Balvanyos sunt situate la numai zece kilometri distanță față de Lacul Sfânta Ana, la o altitudine de aproape 900 de metri, în Munții Bodoc (Carpații de Curbură), aproape de orașul Sfântu Gheorghe, în...

Bucovina, locul unde începe povestea satului tradițional

Bucovina, locul unde începe povestea satului tradițional
Galerie Foto Nordul României este preferat de turiștii români și străini care caută liniștea satului tradițional, cultura populară și mănăstirile unice prin arhitectura și picturile lor murale. Gastronomia este o...

Adela Diaconu: ”Recomand Brașovul ca destinația turistică numărul 1 în România” 

Adela Diaconu: ”Recomand Brașovul ca destinația turistică numărul 1 în România” 
Vedeta postului Nova Tv, Adela Diaconu, premiată la ”Romanian Fashion Awards”, pentru ”Cea mai buna emisiune de fashion si lifestyle”, recomandă Brașovul ca destinația turistică numărul 1 a...

33 de amenzi de circulatie in doar patru ore!

33 de amenzi de circulatie in doar patru ore!
Ajuns in concediu la Dubai, un turist britanic a inchiriat o masina si, nestiind probabil regulile locale de circulatie, a primit 33 de amenzi pentru depasire de viteza in doar patru ore.    In...

REȚETA ZILEI: Cartofi dulci la cuptor 

REȚETA ZILEI: Cartofi dulci la cuptor 
Ingrediente: 2 cartofi dulci, 1 linguriță oregano uscat, sare, piper, 2-3 linguri ulei.  Mod de preparare: Se curăță cartofii și se taie bețișoare. Se presară sare, se adaugă piper negru...

Sibiu: S-a reluat circulaţia pe Transfăgărăşan

Sibiu: S-a reluat circulaţia pe Transfăgărăşan
Circulaţia rutieră a fost reluată luni, la ora 16.00, pe ambele sensuri pe DN 7C, Transfăgărăşan, între Bâlea Cascadă şi Cârţişoara, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al...

Printul Harry s-a certat cu socrul sau la telefon!

Printul Harry s-a certat cu socrul sau la telefon!
Thomas Markle, fiul ducesei de Sussex, Meghan, a povestit ca printul Harry l-a sunat cand era in spital, dupa infarctul suferit, cerandu-i explicatii pentru publicarea in presa a fotografiilor din perioada de pregatire...

Genisti pe Transfăgărăşan. Nu se circula între Bâlea Lac şi Bâlea Cascadă

Genisti pe Transfăgărăşan. Nu se circula între Bâlea Lac şi Bâlea Cascadă
Şoferii nu vor putea circula luni, timp de patru ore, pe Transfăgărăşan, între Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac, unde o echipă pirotehnică va detona o stâncă care pune în pericol traficul rutier, a anunţat...
Serviciul de email marketing furnizat de