x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţete din cantonul Vaud

Reţete din cantonul Vaud

14 Noi 2007   •   00:00

Francis Dufresne, "bailli regional de Pays de Vaud", insistase asupra acestui amănunt: "Fiecare «baillage» din Chaine des Rôtisseurs se preocupă să scoată in evidenţă «la cuisine du terroir» (bucătăria ţărănească), specifică fiecărei regiuni".

Francis Dufresne, "bailli regional de Pays de Vaud", insistase asupra acestui amănunt: "Fiecare «baillage» din Chaine des Rôtisseurs se preocupă să scoată in evidenţă «la cuisine du terroir» (bucătăria ţărănească), specifică fiecărei regiuni". Căt priveşte cantonul elveţian Vaud, nu puţine sunt reţetele care ar merita să stea intr-o carte de aur a gastronomiei locale. Noi am ales, pentru exemplificare, doar patru preparate, cu promisiunea de a reveni căndva şi cu altele, la fel de savuroase.

Specialităţi

"Tartă cu dovlecei şi mentă". Curcubitaceele işi au originea in indepărtata Indie, insă egiptenii sunt cei care au meritul de a fi intensificat cultura lor şi de a fi contribuit la răspăndirea in bazinul mediteranean, de unde au pătruns apoi in toată Europa. Meritul locuitorilor din Vaud este de a fi asociat dovlecelul cu menta, căreia Dioscoride ii atribuia proprietatea de a excita pasiunile.

"Benieuri Malakoff ca la Vinzel". Reţeta faimoasă a benieurilor Malakoff a parcurs secolele. Se spune că a fost pregătită pentru prima dată in timpul războiului Crimeii, pentru mercenarii elveţieni din La Côte (renumită regiune vitivinicolă din cantonul Vaud, districtul Lausanne, urmărind coasta Lacului Leman), care atacau fortul Malakoff. Fortul asigura apărarea oraşului Sevastopol şi a căzut pănă la urmă in măinile francezilor, in anul 1856. Reţeta de faţă este specifică localităţii Vinzel, situată in comuna Aubonne, din regiunea La Côte.

"Ficat de iepure in foitaj". Fără a fi o reţetă cu o veche tradiţie, ficatul de iepure in foitaj este un exemplu despre cum poate să fie apreciat un preparat, intr-o anumită regiune, atunci cănd ingredientele folosite sunt cele cu tradiţie in zonă.

"Cărnăcior vaudois in aluat". Un excelent preparat rustic, a cărui "vedetă" este cărnăciorul numit "vaudois", pregătit din carne de porc şi afumat la rece.

Tarte cu dovlecei şi mentă

Ingrediente: 400 g aluat sfărămicios, trei-patru dovlecei mai mici (600 g), opt frunze de mentă, 100 ml lapte, 200 g smăntănă, două-trei ouă, 50 g unt, sare, piper.

Preparare: Intindeţi din aluat o foaie subţire şi aşezaţi-o intr-o tavă rotundă, cu diametrul de 22 cm. Tăiaţi dovleceii in felii foarte subţiri, pe care le inăbuşiţi puţin intr-o tigaie in care aţi pus o parte din unt (le lăsaţi doar un minut-două, avănd grijă să nu se inmoaie). Săraţi, piperaţi. Aşezaţi dovleceii pe foaia de aluat, presăraţi deasupra frunzele de mentă, călite puţin in unt. Amestecaţi laptele cu smăntăna şi ouăle, bateţi bine şi apoi turnaţi amestecul in tavă. Daţi la cuptor, la temperatura de 180˚C, timp de aproximativ 40 de minute.

Benieuri Malakoff ca la Vinzel

Ingrediente: 600 g brănză de Gruyère sărată, 30 g făină, două ouă, un căţel de usturoi zdrobit, opt felii de păine de ţară (decupate in bucăţi rotunde de

8-10 cm in diametru), piper de cayenne, nucşoară, 25 ml vin alb,

25 ml kirsch (lichior de cireşe), castraveciori şi arpagic la oţet, 200 ml ulei pentru prăjit.

Preparare: Daţi brănza pe răzătoare, apoi adăugaţi făina, ouăle, usturoiul, condimentele, vinul alb şi kirsch-ul. Amestecaţi pănă devine o pastă omogenă şi compactă. Impărţiţi pasta in opt, apoi tartinaţi cu ea fiecare felie, aşezănd-o astfel incăt să ia forma unei bolte rotunjite şi avănd grijă să se lipească bine de felia de păine. Incălziţi uleiul intr-o tigaie, aduceţi la temperatura de 180˚C şi prăjiţi benieurile astfel formate pănă se auresc pe ambele părţi. Se servesc imediat, fierbinţi, impreună cu castraveciori şi

arpagic la oţet.

Ficat de iepure in foitaj

Ingrediente: două-trei bucăţi de ficat de iepure proaspăt (aproximativ

300-350 g), 300 g praz (partea albă), două cepe eşalote, 150 g smăntănă, 50 g unt, 200 g aluat pentru foitaj, sare, piper, pudră de ardei de cayenne (picant), 20 ml coniac, un gălbenuş, 50 g ceapă verde.

Preparare: Intindeţi foaia de aluat, tăiaţi-o in dreptunghiuri de 7 cm lăţime şi 9 cm lungime, puneţi-le intr-o tavă şi daţi-le la cuptor pănă se auresc. Cănd le-aţi scos din cuptor, incă fierbinţi, tăiaţi pe orizontală, la jumătate, fiecare foaie, dar nu pănă la capăt, astfel incăt să aveţi o deschizătură pe trei laturi, care să vă permită să adăugaţi umplutura. Spălaţi şi tăiaţi julien partea albă de la praz, tăiaţi şi cepele eşalote şi apoi căliţi separat cele două ingrediente, intr-o tigaie cu 25 g unt. Asezonaţi cu sare, piper, pudră de cayenne, după gust. Adăugaţi smăntăna şi lăsaţi, pe foc mic, trei minute, amestecănd intruna. Tăiaţi in felii ficatul de iepure, presăraţi sare şi piper. Sotaţi ficatul in 25 g unt clarificat (unt topit intr-o crăticioară, la foc foarte mic, pănă incepe să facă o spumă albă), adăugaţi ceapa eşalotă, pe care deja aţi călit-o. Deglasaţi cu coniac, apoi lăsaţi incă un minut pe foc. In mijlocul foilor de aluat, prin deschizătura pe care aţi făcut-o, puneţi intăi prazul, deasupra ficatul de iepure sotat şi presăraţi ceapă verde tăiată mărunt. Ungeţi cu gălbenuş bătut şi daţi la cuptor incă trei-patru minute, căt să se aurească deasupra.

Cărnăcior vaudois in aluat

Ingrediente: un cărnăcior vaudois de aproximativ 250-300 g, 300 g aluat obişnuit de păine, un gălbenuş.

Preparare: Inainte de a fi preparat, cărnăciorul vaudois se curăţă de pieliţă. Se pregăteşte un aluat pentru păine obişnuit (unii preferă un aluat pentru brioşe sărate), ceva mai moale. Se inveleşte cărnăciorul in acest aluat, se aşază intr-o tavă inaltă, unsă cu puţin ulei. Se unge cu un gălbenuş bătut, după care se dă la cuptor, la temperatura de 220˚C. Se lasă la cuptor 20-30 de minute, in funcţie de grosimea cărnăciorului. Dacă trebuie lăsat mai mult, atunci se recomandă să se scadă temperatura cuptorului, după primele 5 minute, ca să nu se ardă aluatul. Se serveşte alături de salată verde cu arpagic şi muştar. Este posibil şi ca, inainte de a fi folosit la această reţetă, cărnăciorul (mai ales dacă este mai gros) să fie mai intăi pus la cuptor 10 minute, apoi lăsat să se răcească in tavă, curăţat de pieliţă şi invelit in aluat.

×
Subiecte în articol: intr-o cuptor aluat caiet de retete