x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţete fine cu ciocolată

Reţete fine cu ciocolată

05 Dec 2007   •   00:00

Conquistadorul spaniol Hernando Cortez, cucerind Mezoamerica, a adus "lumii vechi" ciocolata, iar ciocolata… a cucerit intreaga lume.

Conquistadorul spaniol Hernando Cortez, cucerind Mezoamerica, a adus "lumii vechi" ciocolata, iar ciocolata… a cucerit intreaga lume. De la "cacauatl" - denumirea pe care vechii mayaşi o dădeau boabelor de cacao, pe care ei le considerau de origine divină şi din care preparau o băutură pe care o numiseră "xocolatl" - pănă la delicatesele care se pregătesc astăzi avănd ca ingredient principal amestecul subtil de pudră şi unt de cacao, zahăr şi lapte, gastronomia a cunoscut o evoluţie uimitoare, ai cărei beneficiari suntem.

Crustă parfumată cu inimă de ciocolată!

In Elveţia, la Broc, alături de Gérard Quera, omul care "dă gust" celui mai fin desert din lume, am aflat - sigur, atăt căt se poate, fără a devoala marile secrete ale producătorului - căte ceva din ceea ce s-ar putea numi "saga ciocolatei". Dincolo insă de reţetele "industriale", in Gruyère pasionaţii pregătesc acasă dulciuri la fel de savuroase şi de interesante. Chiar şi cei care lucrează in fabrica de la Broc - Gérard Quera, de asemenea - au propriile "reţete de suflet", pe care le prepară numai pentru cei dragi inimii lor. Oaspeţi in căteva cantoane helvete, ne-am străduit să "culegem" şi reţete "de casă", in care ingredientul cel mai important este, bineinţeles, ciocolata.

Un desert delicios

Unul dintre deserturile apreciate pe masa de duminică sau de sărbătoare a elveţienilor este "fondantul de ciocolată". Pentru prepararea lui, aveţi nevoie de 200 g ciocolată neagră (minimum 75% cacao), 70 g unt, 70 g zahăr, 50 g făină şi 4 ouă. Sfărămaţi ciocolata şi puneţi-o intr-un bol termorezistent, pe care il aşezaţi deasupra unei surse de căldură (se procedează ca la fondue), unde se lasă pănă se topeşte complet ciocolata. Se adaugă untul tăiat cubuleţe şi se lasă să se topească şi să se amestece cu ciocolata. Ouăle se sparg separat intr-un castron. Se adaugă peste ele puţin căte puţin zahărul, amestecănd pănă cănd se topeşte, apoi ouăle şi se omogenizează. Se adaugă, in ploaie, şi făina, amestecăndu-se bine. Se toarnă peste ciocolata topită şi se amestecă. Ungeţi cu unt şi tapetaţi cu făină in interior căteva forme mici (pentru ramequine, muffin sau sufleu). Turnaţi in aceste forme compoziţia obţinută după reţeta de mai sus, pănă la trei sferturi din inălţimea recipientelor. Coaceţi la cuptor, la 220˚C, timp de 5-10 minute, pănă cănd prinde deasupra o crustă uşoară, care incepe să crape. Scoateţi din cuptor şi lăsaţi să se răcească un minut, ca să puteţi răsturna din forme. Le serviţi la masă calde, pe o farfurie decorată cu cremă de vanilie sau altă cremă albă. Se poate adăuga o frunză de mentă proaspătă. Atunci cănd se taie acest desert, ciocolata topită din inima lui "curge" in farfurie, imprăştiindu-şi aroma.

Chec-trufă de ciocolată

Ingrediente: 250 g ciocolată neagră (minimum 75% cacao), 20 de cireşe fără sămburi şi fierte in sirop, 150 g unt moale, 300 ml lapte, 3 gălbenuşuri, 50 g zahăr tos, o păstaie (baton) de vanilie, o lingură de pudră de cacao.

Preparare: Cireşele, după ce au fiert, se pun la scurs, iar siropul se păstrează. Ciocolata se rade şi se topeşte intr-un vas la bain-marie, incorporăndu-se puţin căte puţin untul, tăiat in bucăţi mici. Amestecaţi foarte bine şi păstraţi la cald. Tăiaţi păstaia (batonul) de vanilie in două, pe lungime, şi puneţi-o intr-un vas, impreună cu laptele şi pudra de cacao. Aduceţi la fierbere, după care trageţi cratiţa deoparte şi lăsaţi să se infuzeze fără foc. Intr-un castron, frecaţi bine gălbenuşurile cu zahărul. Adăugaţi, turnănd in fir subţire şi amestecănd incontinuu, laptele cald, aromat cu vanilie şi cacao. Lăsaţi să fiarbă la foc mic, amestecănd mereu, pănă ajunge la consistenţa unei creme. Trageţi de pe foc şi lăsaţi să se răcească. Incorporaţi ciocolata topită şi siropul in care au fiert cireşele (50 ml). Amestecaţi bine, eventual folosiţi un mixer. Lăsaţi să se răcească şi puneţi pentru 30 de minute la frigider. Intr-o formă de chec turnaţi un sfert din această cremă, adăugaţi căteva cireşe, turnaţi incă un sfert din cremă, adăugaţi iar cireşe, turnaţi şi al treilea sfert, apoi restul de cireşe, acoperiţi cu crema, nivelaţi cu o spatulă şi daţi tava la frigider 24 de ore.

Inainte de a servi, răsturnaţi checul pe un platou. Pentru ca să se desfacă mai uşor puneţi tava căteva secunde in apă caldă. Tot pentru a desface mai uşor, puteţi tapeta tava cu o folie de aluminiu, dar in acest caz checul nu va mai fi atăt de neted. Tăiaţi checul in felii. Se poate servi cu budincă sau cu cremă de vanilie sau pudrat cu cacao.

Şarlotă de ciocolată cu cremă de cafea

Ingrediente: 12 biscuiţi (langue-de-chat), 80 g ciocolată neagră (minimum 75% cacao), 8 gălbenuşuri, 50 g pudră de cacao, 150 g unt, 375 g budincă, 50 g zahăr, 100 ml cafea rece; crema de cafea: 3 gălbenuşuri, 150 g zahăr pudră, 250 ml lapte, o linguriţă de cafea proaspăt măcinată.

Preparare: Pentru pregătirea şarlotei: Sfărămaţi ciocolata şi puneţi-o să se topească intr-un vas, la bain-marie. Adăugaţi jumătate din cantitatea de unt, tăiat in bucăţi mici, apoi lăsaţi să se topească. Amestecaţi bine şi daţi la rece. Frecaţi bine cele 8 gălbenuşuri cu zahărul, pănă ce acesta s-a topit. Adăugaţi crema de ciocolată topită şi amestecaţi cu o spatulă de lemn.

Intr-un alt vas frecaţi restul de unt

cu pudra de cacao, după care il incorporaţi şi pe el. Pregătiţi budinca (dacă nu o aveţi gata preparată),

apoi turnaţi-o peste compoziţia obţinută mai inainte şi amestecaţi puternic, pentru a se omogeniza.

Imbibaţi biscuiţii cu cafeaua lichidă, apoi tapetaţi cu ei pereţii unei forme de şarlotă. Turnaţi deasupra crema de şarlotă şi daţi la frigider mai multe ore, să se prindă.

Pentru crema de cafea: Fierbeţi laptele şi infuzaţi in el cafeaua măcinată (trageţi vasul deoparte de pe flacără). Frecaţi gălbenuşurile cu zahărul pudră, pănă se albesc. Filtraţi laptele de cafea şi adăugaţi-l şi pe el. Puneţi compoziţia intr-o crăticioară, la foc mic, amestecănd mereu, pănă cănd crema incepe să stea pe spatulă. Lăsaţi să se răcească.

Montarea: Răsturnaţi şarlota pe o farfurie intinsă (pentru a o putea scoate mai uşor, puneţi căteva secunde vasul in apă caldă). Turnaţi puţină cremă de cafea imprejur, iar restul de cremă puneţi-l in sosieră. Decoraţi cu o frunză de mentă sau cu spirală din coajă de portocală zaharisită.

Deliciu de ciocolată

Ingrediente: 250 g ciocolată neagră (minimum 75% cacao), 250 g unt,

250 g zahăr, 6 ouă, o lingură de cacao, 3 linguri de făină, o linguriţă de zeamă de lămăie.

Preparare: Sfărămaţi ciocolata. Separaţi albuşurile de gălbenuşuri. Bateţi gălbenuşurile ca pentru omletă, impreună cu zahărul. Puneţi ciocolata intr-un vas, la bain-marie, şi lăsaţi-o să se topească. Adăugaţi untul, amestecaţi bine pănă se topeşte, apoi daţi puţin deoparte să se răcească. Incorporaţi gălbenuşurile care au fost amestecate cu zahăr şi cacao. Bateţi albuşurile spumă, adăugăndu-le la sfărşit zeama de lămăie, puţin căte puţin, ca să rămănă tari. Incorporaţi apoi, lejer, făina şi spuma de albuşuri in crema de ciocolată. Ungeţi cu unt şi tapetaţi cu făină o formă de şarlotă. Turnaţi compoziţia obţinută şi puneţi forma la bain-marie timp de trei ore, la foc mic. Lăsaţi să se răcească, după care scoateţi din formă şi decoraţi după cum vă place.

×