x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Reţete fine cu ciocolată

0
05 Dec 2007 - 00:00

Conquistadorul spaniol Hernando Cortez, cucerind Mezoamerica, a adus "lumii vechi" ciocolata, iar ciocolata… a cucerit intreaga lume.

Conquistadorul spaniol Hernando Cortez, cucerind Mezoamerica, a adus "lumii vechi" ciocolata, iar ciocolata… a cucerit intreaga lume. De la "cacauatl" - denumirea pe care vechii mayaşi o dădeau boabelor de cacao, pe care ei le considerau de origine divină şi din care preparau o băutură pe care o numiseră "xocolatl" - pănă la delicatesele care se pregătesc astăzi avănd ca ingredient principal amestecul subtil de pudră şi unt de cacao, zahăr şi lapte, gastronomia a cunoscut o evoluţie uimitoare, ai cărei beneficiari suntem.

Crustă parfumată cu inimă de ciocolată!

In Elveţia, la Broc, alături de Gérard Quera, omul care "dă gust" celui mai fin desert din lume, am aflat - sigur, atăt căt se poate, fără a devoala marile secrete ale producătorului - căte ceva din ceea ce s-ar putea numi "saga ciocolatei". Dincolo insă de reţetele "industriale", in Gruyère pasionaţii pregătesc acasă dulciuri la fel de savuroase şi de interesante. Chiar şi cei care lucrează in fabrica de la Broc - Gérard Quera, de asemenea - au propriile "reţete de suflet", pe care le prepară numai pentru cei dragi inimii lor. Oaspeţi in căteva cantoane helvete, ne-am străduit să "culegem" şi reţete "de casă", in care ingredientul cel mai important este, bineinţeles, ciocolata.

Un desert delicios

Unul dintre deserturile apreciate pe masa de duminică sau de sărbătoare a elveţienilor este "fondantul de ciocolată". Pentru prepararea lui, aveţi nevoie de 200 g ciocolată neagră (minimum 75% cacao), 70 g unt, 70 g zahăr, 50 g făină şi 4 ouă. Sfărămaţi ciocolata şi puneţi-o intr-un bol termorezistent, pe care il aşezaţi deasupra unei surse de căldură (se procedează ca la fondue), unde se lasă pănă se topeşte complet ciocolata. Se adaugă untul tăiat cubuleţe şi se lasă să se topească şi să se amestece cu ciocolata. Ouăle se sparg separat intr-un castron. Se adaugă peste ele puţin căte puţin zahărul, amestecănd pănă cănd se topeşte, apoi ouăle şi se omogenizează. Se adaugă, in ploaie, şi făina, amestecăndu-se bine. Se toarnă peste ciocolata topită şi se amestecă. Ungeţi cu unt şi tapetaţi cu făină in interior căteva forme mici (pentru ramequine, muffin sau sufleu). Turnaţi in aceste forme compoziţia obţinută după reţeta de mai sus, pănă la trei sferturi din inălţimea recipientelor. Coaceţi la cuptor, la 220ËšC, timp de 5-10 minute, pănă cănd prinde deasupra o crustă uşoară, care incepe să crape. Scoateţi din cuptor şi lăsaţi să se răcească un minut, ca să puteţi răsturna din forme. Le serviţi la masă calde, pe o farfurie decorată cu cremă de vanilie sau altă cremă albă. Se poate adăuga o frunză de mentă proaspătă. Atunci cănd se taie acest desert, ciocolata topită din inima lui "curge" in farfurie, imprăştiindu-şi aroma.

Chec-trufă de ciocolată

Ingrediente: 250 g ciocolată neagră (minimum 75% cacao), 20 de cireşe fără sămburi şi fierte in sirop, 150 g unt moale, 300 ml lapte, 3 gălbenuşuri, 50 g zahăr tos, o păstaie (baton) de vanilie, o lingură de pudră de cacao.

Preparare: Cireşele, după ce au fiert, se pun la scurs, iar siropul se păstrează. Ciocolata se rade şi se topeşte intr-un vas la bain-marie, incorporăndu-se puţin căte puţin untul, tăiat in bucăţi mici. Amestecaţi foarte bine şi păstraţi la cald. Tăiaţi păstaia (batonul) de vanilie in două, pe lungime, şi puneţi-o intr-un vas, impreună cu laptele şi pudra de cacao. Aduceţi la fierbere, după care trageţi cratiţa deoparte şi lăsaţi să se infuzeze fără foc. Intr-un castron, frecaţi bine gălbenuşurile cu zahărul. Adăugaţi, turnănd in fir subţire şi amestecănd incontinuu, laptele cald, aromat cu vanilie şi cacao. Lăsaţi să fiarbă la foc mic, amestecănd mereu, pănă ajunge la consistenţa unei creme. Trageţi de pe foc şi lăsaţi să se răcească. Incorporaţi ciocolata topită şi siropul in care au fiert cireşele (50 ml). Amestecaţi bine, eventual folosiţi un mixer. Lăsaţi să se răcească şi puneţi pentru 30 de minute la frigider. Intr-o formă de chec turnaţi un sfert din această cremă, adăugaţi căteva cireşe, turnaţi incă un sfert din cremă, adăugaţi iar cireşe, turnaţi şi al treilea sfert, apoi restul de cireşe, acoperiţi cu crema, nivelaţi cu o spatulă şi daţi tava la frigider 24 de ore.

Inainte de a servi, răsturnaţi checul pe un platou. Pentru ca să se desfacă mai uşor puneţi tava căteva secunde in apă caldă. Tot pentru a desface mai uşor, puteţi tapeta tava cu o folie de aluminiu, dar in acest caz checul nu va mai fi atăt de neted. Tăiaţi checul in felii. Se poate servi cu budincă sau cu cremă de vanilie sau pudrat cu cacao.

Şarlotă de ciocolată cu cremă de cafea

Ingrediente: 12 biscuiţi (langue-de-chat), 80 g ciocolată neagră (minimum 75% cacao), 8 gălbenuşuri, 50 g pudră de cacao, 150 g unt, 375 g budincă, 50 g zahăr, 100 ml cafea rece; crema de cafea: 3 gălbenuşuri, 150 g zahăr pudră, 250 ml lapte, o linguriţă de cafea proaspăt măcinată.

Preparare: Pentru pregătirea şarlotei: Sfărămaţi ciocolata şi puneţi-o să se topească intr-un vas, la bain-marie. Adăugaţi jumătate din cantitatea de unt, tăiat in bucăţi mici, apoi lăsaţi să se topească. Amestecaţi bine şi daţi la rece. Frecaţi bine cele 8 gălbenuşuri cu zahărul, pănă ce acesta s-a topit. Adăugaţi crema de ciocolată topită şi amestecaţi cu o spatulă de lemn.

Intr-un alt vas frecaţi restul de unt

cu pudra de cacao, după care il incorporaţi şi pe el. Pregătiţi budinca (dacă nu o aveţi gata preparată),

apoi turnaţi-o peste compoziţia obţinută mai inainte şi amestecaţi puternic, pentru a se omogeniza.

Imbibaţi biscuiţii cu cafeaua lichidă, apoi tapetaţi cu ei pereţii unei forme de şarlotă. Turnaţi deasupra crema de şarlotă şi daţi la frigider mai multe ore, să se prindă.

Pentru crema de cafea: Fierbeţi laptele şi infuzaţi in el cafeaua măcinată (trageţi vasul deoparte de pe flacără). Frecaţi gălbenuşurile cu zahărul pudră, pănă se albesc. Filtraţi laptele de cafea şi adăugaţi-l şi pe el. Puneţi compoziţia intr-o crăticioară, la foc mic, amestecănd mereu, pănă cănd crema incepe să stea pe spatulă. Lăsaţi să se răcească.

Montarea: Răsturnaţi şarlota pe o farfurie intinsă (pentru a o putea scoate mai uşor, puneţi căteva secunde vasul in apă caldă). Turnaţi puţină cremă de cafea imprejur, iar restul de cremă puneţi-l in sosieră. Decoraţi cu o frunză de mentă sau cu spirală din coajă de portocală zaharisită.

Deliciu de ciocolată

Ingrediente: 250 g ciocolată neagră (minimum 75% cacao), 250 g unt,

250 g zahăr, 6 ouă, o lingură de cacao, 3 linguri de făină, o linguriţă de zeamă de lămăie.

Preparare: Sfărămaţi ciocolata. Separaţi albuşurile de gălbenuşuri. Bateţi gălbenuşurile ca pentru omletă, impreună cu zahărul. Puneţi ciocolata intr-un vas, la bain-marie, şi lăsaţi-o să se topească. Adăugaţi untul, amestecaţi bine pănă se topeşte, apoi daţi puţin deoparte să se răcească. Incorporaţi gălbenuşurile care au fost amestecate cu zahăr şi cacao. Bateţi albuşurile spumă, adăugăndu-le la sfărşit zeama de lămăie, puţin căte puţin, ca să rămănă tari. Incorporaţi apoi, lejer, făina şi spuma de albuşuri in crema de ciocolată. Ungeţi cu unt şi tapetaţi cu făină o formă de şarlotă. Turnaţi compoziţia obţinută şi puneţi forma la bain-marie timp de trei ore, la foc mic. Lăsaţi să se răcească, după care scoateţi din formă şi decoraţi după cum vă place.

Citeşte mai multe despre:   pană,   ciocolata,   intr-un,   zahăr,   cafea,   cacao,   crema,   caiet de retete,   lăsaţi,   turnaţi,   turna

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor
Grecia a relaxat, luni, restricţiile antiepidemice impuse hotelurilor, în contextul planului de iniţiere a sezonului estival în două săptămâni, relatează agenţia Associated Press. Măsurile antiepidemice au...

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale
Mai mult ca oricând, acum facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne "curăţa” trupul şi sufletul, în speranţa că vom primi binecuvantarea divină. Casa şi gospodăria trec şi ele în această perioadă...

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci
Plantele din ghiveci au nevoie de fertilizatori pentru a se dezvolta, mai ales dacă sunt cumpărate de la magazin. Şi asta deoarece rezerva de fertilizator a unui sol de flori de calitate superioară, care este...

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate
Este perioada în care cei pasionați de plante își înfrumusețează balcoanele și terasele, astfel că mușcatele vă pot zâmbi necondiționat de fiecare dată când poate sunteți triști. Fie că ați...

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”
Anul acesta, Ziua Internaţională a Copilului are o semnificaţie aparte la TVR. Dacă până acum, de 1 iunie, TVR şi-a deschis larg porţile pentru copiii de toate vârstele cărora le-a oferit petreceri, jocuri,...

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător
S-a demonstrat științific faptul că persoanele care trăiesc într-o zonă bogată în vegetație au toate condițiile să-și îmbunătățească sănătatea fizică și mentală, iar 30% dintre cei care locuiesc...

Sfaturi pentru plantarea, înmulțirea și îngrijirea lavandei

Sfaturi pentru plantarea, înmulțirea și îngrijirea lavandei
Oricine poate avea în propria grădină câteva fire de lavandă. Important e să-ți dorești, iar apoi, după ce lavanda va înflori, știm bine câte întrebuințări poate avea. Este o plantă aromatică foarte...

Cum se însămânțează și se întreține gazonul

Cum se însămânțează și se întreține gazonul
Cui nu ii place verdele ? Mai ales că poluarea e la tot pasul, o fâșie de gazon într-o curte, fie ea cât de mică, poate să vă aducă zâmbetul pe față în fiecare dimineață. Amestecurile de iarbă, adică...

Prințul Joachim s-a infectat cu coronvirus după ce a participat la o petrecere în Spania

Prințul Joachim s-a infectat cu coronvirus după ce a participat la o petrecere în Spania
Prințul belgian Joachim s-a infectat cu coronavirus după ce a participat la o petrecere care a avut loc în Spania, în timpul restricțiilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus. El are simprome...

Niculina Stoican, Maria Buzã şi Anda Ghiţã se alãturã reality show-ului matrimonial Mireasa, de la Antena 1

Niculina Stoican, Maria Buzã şi Anda Ghiţã se alãturã reality show-ului matrimonial Mireasa, de la Antena 1
Galerie Foto Cea mai nouã galã a emisiunii Mireasa a venit cu o veste foarte importantã pentru bãieţii care au pornit în competiţie cu gândul de a-şi gãsi sufletul pereche, de a lupta pentru a-l cuceri şi de a câştiga ma...

Cum se curăță corect cotețele găinilor. 6 pași de urmat

Cum se curăță corect cotețele găinilor. 6 pași de urmat
Infecțiile și problemele de sănătate ale găinilor - între care se numără și temuta gripă aviară - se pot manifesta și în spații restrânse, nu doar în fermele mari. Pe lângă un adăpost...

Observator lansează campania Eroul meu de acasă

Observator lansează campania Eroul meu de acasă
Poveștile eroilor din prima linie au fost în atenția tuturor în ultima perioadă. S-a vorbit mult despre cei în halate albe, albastre, în uniforme sau echipament de protecție. Mulți dintre ei nu și-au mai...

Radu Tudor, despre jurnaliștii CNN arestați în timp ce transmiteau din Minneapolis: Sper ca libertatea presei să fie garantată

Radu Tudor, despre jurnaliștii CNN arestați în timp ce transmiteau din Minneapolis: Sper ca libertatea presei să fie garantată
Jurnalistul Radu Tudor a declarat că imaginile cu jurnaliștii CNN încătușați în timp ce transmiteau în direct din Minneapolis sunt îngrijorătoare. „Sunt îngrijorătoare imaginile, mai ales că...

Duminicã, 31 mai, de la 10:00, Antena 1 difuzeazã o ediţie-eveniment Gaşca Zurli, prezentatã de Mirela Retegan

Duminicã, 31 mai, de la 10:00, Antena 1 difuzeazã o ediţie-eveniment Gaşca Zurli, prezentatã de Mirela Retegan
Galerie Foto Duminicã, în weekendul special dedicat Zilei Copilului, de la ora 10:00, Antena 1 aduce spiritul Zurli în casele românilor într-o ediţie-eveniment prezentatã de Mirela Retegan. Cum limitãrile impuse de starea de...

Sâmbãtã, de la 20:00, pe Antena 1, Juraţii iUmor aleg ultimul finalist al show-ului

Sâmbãtã, de la 20:00, pe Antena 1, Juraţii iUmor aleg ultimul finalist al show-ului
Galerie Foto Cea mai îndrăgită emisiune de umor din România se apropie de finalul celui de-al optulea sezon, iar înainte de marea finalã, difuzatã pe 6 iunie, de la 20:00, la Antena 1, juraţii vor alege ultimul finalist în...
Serviciul de email marketing furnizat de