x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (9): Escalop domnesc / Drob de miel (cighir) / Cozonac cu miere

REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (9): Escalop domnesc / Drob de miel (cighir) / Cozonac cu miere

de Simona Lazar    |    12 Apr 2014   •   17:09
REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (9): Escalop domnesc / Drob de miel (cighir) / Cozonac cu miere

Sunt multe și neprețuite rețetele pentru sărbătoare ale româncelor, aduse până azi, în mileniul al treilea, de un șir nesfârșit de mame și bunici. Varietatea rețetarului de Paști este copleșitoare. E, dacă vreți, la fel de copleșitoare ca aceea a modelelor de ii și de catrințe, cusute și țesute cât e iarna de lungă, pentru ca să le îmbrace, cu fală frumuseții lor și cu smerenia cuvenită momentului, în ziua ce mare a Învierii Domnului, atunci când intră fiștecare în biserică, să ia Lumină.

Escalop domnesc
500 g carne de vițel (escalop), 250 g ciuperci, 150 g cașcaval, 20 g făină, o legătură de mărar, 5 roșii mari, 70 g de unt, două cepe, sare, piper.
Carnea de vițel se curăță, se spală și se porționează în felii potrivite, se sărează și se lasă deoparte. Ciupercile se curăță, se spală, se toac1 și se călesc în unt, adăugându-se ceapă tăiată mărunt. Se adaugă piper, sare și mărar tocat. Se lasă să scadă bine zeama. Carnea de vițel se trece prin făină și se prăjește în unt, apoi se așază pe fundul unui vas plat, termorezistent. Roșiile se curăță de pieliță și se taie felii. Se porționează și cașcavalul, după numărul de porții de escalop care ne-au ieșit.Se pune peste fiecare felie de carne câte puțin din compoziția de ciuperci, se așază deasupra câte o bucată de cașcaval și câte o felie de roșie, se mai presară asre și piper (cât e nevoie), după care se pune la cuptor, până se gratinează.

Rețetă culeasă de la o gospodină din Câmpulung Muscel, Argeș
 

Vezi şi:
Drob de miel, ca la Suceava
Cozonac cu miere, reţetă din Neamţ

×
Subiecte în articol: retete de pasti