x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţete pentru sărbători şi mese festive

Reţete pentru sărbători şi mese festive

de Carmen Dragan    |    17 Sep 2008   •   00:00

Încă din cele mai vechi timpuri, indiferent de ţară, masa s-a desfăşurat după un anumit ritual. Fie că este o masă simplă, fără nici o ocazie, fie că e oferită la aniversări sau alte evenimente, s-au impus anumite reguli de decorare a mesei, de aranjare a preparatelor pe farfurie şi de ornare, dar şi a comportamentului invitaţilor în timpul mesei.



Încă din cele mai vechi timpuri, indiferent de ţară, masa s-a desfăşurat după un anumit ritual. Fie că este o masă simplă, fără nici o ocazie, fie că e oferită la aniversări sau alte evenimente, s-au impus anumite reguli de decorare a mesei, de aranjare a preparatelor pe farfurie şi de ornare, dar şi a comportamentului invitaţilor în timpul mesei.

Ne hrănim cu ochii

Nunţi, botezuri, aniversări, toate sînt pretexte pentru organizarea meselor festive. Chiar dacă acestea nu mai sînt la fel de fastuoase ca pe vremea romanilor sau în perioada Renaşterii, chiar dacă azi nu se mai bea din pocale de aur, în schimb a mînca din farfurii de porţelan de bună calitate şi a bea din pahare de cristal la anumite evenimente este o notă de eleganţă şi rafinament.

Un vechi dicton spune că “un om inteligent se hrăneşte cu ochii”. De aceea este important cum este aranjată masa, începînd cu faţa de masă, farfuriile, tacîmurile şi şerveţelele, pînă la florile care se pun pe masă şi care trebuie să se potrivească evenimentului.

O soluţie pentru pregătirea meniului unei mese festive o găsim în cartea “Reţete pentru sărbători şi mese festive”, apărută la Editura House of Guides, în Colecţia Gastronomica. Volumul ne oferă reţete de aperitive, preparate cu aluaturi, salate, preparate din peşte sau preparate calde. Nu lipsesc reţetele tradiţionale, internaţionale pentru diverse sărbători. Şi cum de la o masă festivă nu pot să lipsească dulciurile, cartea ne prezintă numeroase reţete de dulciuri tradiţionale româneşti pentru sărbători, dar şi dulciuri internaţionale pentru mese festive.

Dintre toate reţetele strînse în carte, vă propunem somon în sos de şampanie, pui cu rozmarin şi suc de portocale sau căprioară cu trufe la cuptor, dar şi multe alte minunăţii.

Cordon bleu

Ingrediente: un kg fileuri de porc, 300 g caşcaval, 12 felii şuncă de Praga, 100 g făină, 4 ouă, 200 g pesmet, 120 g ketchup, două roşii, o jumătate de lămîie, sare, piper.

Preparare: Fileul de porc se spală, se curăţă de pieliţe, se taie în 12 felii, se bate cu ciocanul de şniţele, se sărează şi se piperează. Caşcavalul, roşiile şi lămîia se taie fiecare în 12 felii. Cotletele se dau prin ketchup şi peste fiecare se aşază cîte o felie de caşcaval şi una de şuncă, acoperind numai jumătate din suprafaţa feliei de carne pentru ca restul acesteia să poată acoperi umplutura. Se pliază feliile de carne, se dau prin făină, ou bătut şi pesmet şi se rumenesc în ulei încins. Se serveşte asortat cu feliuţe de roşii proaspete şi feliuţe de lămîie.

Somon în sos de şampanie

Ingrediente: 6 fileuri de somon, 6 cepe arpagic, 400 g ciuperci mici, 750 ml şampanie (vin spumos), o lingură suc de lămîie, o ceaşcă de smîntînă grasă, 4 linguri de unt, sare, piper, fire de mărar şi pătrunjel.

Preparare: Se încinge cuptorul. Se spală ciupercile, se dau de-o parte 12 pălării mici, restul se taie felii. Se curăţă cepele şi se taie rondele. Se unge bine cu unt o formă întinsă, se aranjează feliile de somon, se presară ceapa şi ciupercile tocate, apoi sare şi piper, iar la sfîrşit se toarnă şampania. Se coace în cuptor, fără capac, la foc mediu, circa 45 de minute sau cît e nevoie ca peştele să fie gata. Între timp, se fierb pălăriile de ciuperci rămase, într-o cană de apă cu sare şi zeamă de lămîie. Se scot şi se scurg ciupercile fierte. Cînd peştele e gata, se scoate cu grijă din tavă. Sosul rămas se strecoară şi se fierbe pînă scade şi nu mai rămîne decît o jumătate de cană. Se adaugă smîntîna şi se mai fierbe pînă ce sosul este gros. Se ia de pe foc şi se adaugă treptat untul, amestecînd mereu. Se servesc feliile de peşte stropite cu sos şi decorate cu pălăriuţe de ciuperci şi fire de verdeaţă.

Căprioară cu trufe la cuptor

Ingrediente: 800 g carne de căprioară, 200 g trufe, 150 g unt proaspăt, 3 pliculeţe de zahăr vanilinat, 3 ouă, 200 g smîntînă, 200 g compot de ananas.

Preparare: Carnea se spală, se curăţă de pieliţe, se sărează şi se pune într-o tavă cu untul topit. Se face un amestec din ouăle bătute bine, smîntînă şi zahăr vanilinat, care se pune în tavă, peste carne. Se adaugă trufele, zeama de la compotul de ananas şi jumătate din feliile de ananas, tăiate subţire. Se lasă tava în cuptorul încins, timp de 40-50 de minute. Se scoate carnea din cuptor şi se serveşte caldă, ornată cu feliuţe de ananas.

Cotlet de porc cu piersici

Ingrediente: 1,500 kg cotlet cu os (bucată întreagă), o linguriţă cimbru, 200 g unt, 8 piersici (curăţate de coajă şi de sîmburi), cumino, piper, sare.

Preparare: Se crestează bucata de cotlet, de-a latul, din 2 în 2 cm, pe toată adîncimea părţii de grăsime. Carnea se desface de pe coaste, dar numai pe jumătate din lungimea coastelor. Se amestecă untul cu sare, piper, cimbru şi un praf de cumino şi se îndeasă între carne şi coaste. În acelaşi spaţiu se pun cît mai multe sferturi de piersici. Se fixează cu aţă sau cu scobitori şi se pudrează bucata de carne cu sare şi piper. Se pune carnea în tava unsă cu ulei, aşezînd în jurul ei restul de piersici şi orice altă legumă bună ca garnitură (cartofi, ţelină, anghinare). Se introduce în cuptorul încins şi se coace aproximativ o oră.

Pui cu rozmarin şi suc de portocale

Ingrediente: 12 ciocănele, 200 ml zeamă de lămîie, o portocală, 100 ml vin alb sec, ulei, sare, piper, rozmarin uscat.

Preparare:
Se freacă bine pulpele cu coaja rasă de portocale, apoi se prăjesc în ulei încins, pînă ce pielea s-a rumenit. Se scot în vas, împreună cu două linguri din uleiul de la prăjit, se adaugă zeama de portocale, vinul, rozmarinul, sarea şi piperul, după gust. Se fierbe acoperit, la foc moderat, pînă ce carnea s-a pătruns bine.
(Reţetă tradiţională americană)

Creier cu legume asortate

Ingrediente: 400 g creier proaspăt de porc, 20 ml oţet, doi morcovi, 100 g mazăre, o rădăcină de păstîrnac, 100 g broccoli, o legătură de mărar verde, sare, piper.

Preparare:
Creierul se spală în apă rece, se curăţă de sînge şi de pieliţe şi apoi se lasă la macerat în apă cu oţet. Morcovii şi păstîrnacul se curăţă, se spală şi se taie în fîşii lungi. Broccoli se rupe în bucăţi mari. Se pun la fiert, într-o cratiţă, broccoli, morcovul şi păstîrnacul în apă fierbinte, cu sare. După 30 de minute se adaugă mazărea. Cînd legumele sînt gata, se scot pe o farfurie. În apa în care au fiert acestea se pune creierul. După 20 de minute se scoate şi creierul, se pune pe un platou, împreună cu legumele asortate. Se condimentează cu piper şi se adaugă verdeaţa tocată mărunt. Se poate servi cu zeamă de lămîie.

(Reţete din volumul “Reţete pentru sărbători şi mese festive”, Editura House of Guides, Colecţia Gastronomica)

×
Subiecte în articol: sare piper retete cultura si piper festive