x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Reţete pentru trup şi suflet

0
14 Noi 2007 - 00:00

Este un post al bucuriei, pentru că la 25 decembrie este una dintre cele mai frumoase sărbători ale creştinătăţii, şi anume Naşterea Domnului.

Pentru creştinii ortodocşi Postul Crăciunului incepe de la data de 15 noiembrie şi se sfărşeşte la 24 decembrie.

Este un post al bucuriei, pentru că la 25 decembrie este una dintre cele mai frumoase sărbători ale creştinătăţii, şi anume Naşterea Domnului.

Interdicţii

In această perioadă nu se vor consuma proteine de origine animală, carne, lapte, brănză sau ouă, ci doar de origine vegetală, precum ciuperci, soia, fasole, linte etc., iar in zilele de miercuri şi vineri nu se va consuma nici măcar ulei.

De asemenea, zilnic trebuie să se mănănce legume şi fructe proaspete, dar in acest caz fiecare trebuie să ţină cont de afecţiunile de care suferă, alegănd alimentele pe care le poate consuma. Pentru o bună hidratare, un om trebuie să bea cel puţin doi litri de apă zilnic.

Timp pentru curăţare

Respectarea postului este un lucru benefic pentru fiecare dintre noi, fiind modalitatea ideală prin care organismul scapă de toxinele de origine animală acumulate de-a lungul timpului, pregătindu-se astfel pentru mesele imbelşugate ce vor veni o dată cu Sărbătorile. Vorbim despre "curăţarea trupului".

Se ştie insă că sănătatea trupului este străns legată de cea a sufletului, de aceea trebuie evitate in post situaţiile conflictuale, certurile şi discuţiile in contradictoriu. De asemenea trebuie să le cerem iertare tuturor celor pe care i-am supărat de-a lungul anului, iar cea mai frumoasă mulţumire pentru cei care respectă postul in totalitate este impărtăşania ce vine ca o răsplată a strădaniei creştineşti, după ce ne-am "curăţat sufletul".

Supă de linte

Ingrediente: 200 g linte, o ceapă mare, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, doi căţei de usturoi, o lingură de ulei, un fir de cimbru, 2.500 ml apă, sare după gust.

Preparare: Se alege lintea, se spală bine şi se pune la fiert. Zarzavatul se spală sub jet de apă, se curăţă şi se dă pe răzătoare. Se pune la fiert peste linte cănd aceasta incepe să clocotească. Se lasă la fiert pănă cănd lintea este moale, se adaugă usturoiul bine pisat, cimbrul şi se potriveşte de sare. Se presară pătrunjel verde tocat fin.

Ardei umpluţi cu ciuperci şi verdeaţă

Ingrediente: 8 ardei graşi, o cutie de ciuperci, 5 roşii, o cană de orez, două cepe, o legătură de pătrunjel, o legătură de mărar, 4 linguri de ulei, sare şi piper după gust.

Preparare: Ceapa se curăţă, se spală, se toacă fin şi se căleşte in ulei incins pănă cănd devine sticloasă. Ciupercile se spală, se toacă mărunt şi se pun peste ceapă. Orezul se spală, se curăţă şi se adaugă in compoziţie, după care

se acoperă cu apă şi se lasă la fiert. Cănd legumele sunt aproape gata, se adaugă roşiile spălate, curăţate şi tăiate. Cănd sunt gata, se lasă la răcit, se adaugă verdeaţa, sarea şi piperul. Separat, ardeii se curăţă, se spală şi se lasă la scurs. Aceştia se umplu cu legumele fierte, se ung cu ulei, se aşază in cratiţă, iar printre ei se pun felii de roşii.

Se dau la cuptor, la foc mic, pentru 50 de minute, iar cu puţin timp inainte de a fi scoşi din cuptor se toarnă deasupra un sos de roşii.

Humus

Ingrediente: 300 g boabe de humus fără coajă, o ceaşcă de ulei de susan, un căţel de usturoi pisat, zeama de la două lămăi, 4 linguri de ulei de măsline, sare şi piper alb după gust.

Preparare: Se pun boabele de năut la inmuiat pănă a doua zi. Se lasă la fiert aproximativ 30 de minute, iar cănd sunt fierte se scurg, se păstrează o jumătate de pahar de apă fiartă şi se mixează bine năutul. Se adaugă sarea, piperul, usturoiul, zeama de lămăie, uleiul şi se omogenizează compoziţia pănă devine o pastă.

Chiftele de post

Ingrediente: o cutie de ciuperci, doi cartofi de mărime potrivită, două linguri de orez, două cepe mici, 3 linguri de făină, boia, o legătură de pătrunjel, sare, piper şi ulei pentru prăjit.

Preparare: Cartofii se curăţă, se spală şi se pun la fiert. Orezul se spală, se curăţă şi se pune separat la fiert. Ceapa se curăţă, se spală, se toacă fin şi se căleşte. După ce au fiert, cartofii se scurg de apă, se pasează, se adaugă ceapa şi orezul, se amestecă bine pătrunjelul tocat şi ciupercile date prin maşina de tocat. Compoziţia obţinută se potriveşte de sare şi piper, se fac chifteluţe, se dau prin făină şi se prăjesc. Se servesc calde.

Ciuperci ţărăneşti

Ingrediente: o ceapă mare, 500 g ciuperci proaspete, o ceaşcă de vin, o ceaşcă de ulei, mărar tocat fin, sare şi piper după gust.

Preparare: Ciupercile se spală sub jet de apă, se curăţă şi se taie in felii subţiri. Ceapa se curăţă, se spală, se toacă fin şi se pune la călit intr-o tigaie cu ulei incins impreună cu ciupercile. Se acoperă şi se lasă la fiert. Pe parcurs se adaugă vinul, sarea şi piperul şi se lasă pănă cănd scade. Cănd sunt gata, se adaugă verdeaţa. Ciupercile sunt delicioase alături de mămăliguţă.

Ciuperci umplute

Ingrediente: două cepe mari, 10 ciuperci, o legătură de mărar, ulei, sare, piper.

Preparare: Ciupercile se spală, se scot codiţele cu grijă şi se dau deoparte. Ceapa se curăţă, se spală, se toacă fin şi se lasă la călit aproximativ 3 minute, apoi se pun codiţele de la ciuperci şi se ţine la foc pănă cănd se inmoaie. Se adaugă sarea, piperul şi mărarul, spălat şi tocat fin şi se ia de pe foc. Pălăriuţele ciupercilor se umplu cu această compoziţie, se aşază intr-o tavă şi se dau la cuptor pentru 40 de minute. Cănd sunt gata, se pot orna cu feliuţe de ardei roşu.

Cartofi la cuptor cu lămăie şi pătrunjel

Ingrediente: un kg cartofi tăiaţi in cubuleţe de 2 cm, două fire de pătrunjel verde, 40 g margarină, o ceapă mare tocată, zeama şi coaja rasă de la o lămăie, sare, piper.

Preparare: Cartofii se curăţă, se spală, se taie in cubuleţe şi se pun la fiert timp de trei minute, după care se scurg. Intr-o cratiţă se topeşte margarina, se prăjeşte ceapa pănă devine sticloasă, se adaugă zeama de lămăie, pătrunjelul tocat şi se potriveşte de sare şi piper. Se pun şi cartofii şi, din cănd in cănd, se intorc uşor cu lingura, avănd grijă ca tot timpul să fie acoperiţi de sos. Se scot, se pun intr-o tavă de budincă, se dau la cuptor, unde se lasă să se rumenească.

Dovlecei cu măsline

Ingrediente: un kg dovlecei, două cepe mari, 200 g măsline, 150 ml ulei, o lămăie, o foaie de dafin, sare şi boabe de piper după gust.

Preparare: Dovleceii se curăţă de coajă şi de seminţe, se spală, se taie in felii ceva mai groase şi se călesc impreună cu ceapa, care a fost curăţată, spălată şi tocată fin. Se acoperă cu apă şi se lasă să fiarbă inăbuşit. Cănd sunt aproape gata, se adaugă măslinele desărate, foaia de dafin, se potrivesc de sare şi piper, se adaugă zeama de lămăie şi se iau de pe foc.

Citeşte mai multe despre:   pană,   două,   sare,   cănd,   apă,   ulei,   piper,   ceapa,   ciuperci,   lasa,   ingrediente,   curata,   spala,   fiert,   preparare,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani
Celebrul actor american Sean Penn s-a căsătorit cu actriţa australiană Leila George, într-o ceremonie oficiată prin videoconferinţă, transmite ABC.  "Am avut o nuntă COVID....

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții
Pe data de 07 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuvioasei Teodora. Aceasta este prima româncă trecută în rândul sfinților. A fost fiica lui Ștefan Joldea, comandant de artilerie la Cetatea...

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România
Departamentul de Stat şi Centrul de Control al Bolilor şi Prevenţie (CDC) din SUA transmite avertismente de călătorie față de mai multe state unde infecțiile cu COVID-19 sunt în creștere. Acestea...

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor
Una dintre reşedinţele oficiale ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îşi va deschide grădinile pentru public, prima dată în peste 40 de ani, transmite Reuters. Turiștii vor putea face un...

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute
Deși se află pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale Bucureștiului, ar trece, poate, neobservată, în plimbările noastre la Șosea, dacă nu i-am ști, dinainte, povestea... O poveste aproape la fel de...

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță
Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranță felul în care vei consuma o astfel de vacanță merită punctajul maxim. Și asta pentru că vei beneficia de...

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță
De fapt, dacă ar fi să luăm ca structură de rezistență arcul carpatic, urmându-l de o parte și de alta a semețelor lui vârfuri, nu trei cercuri concentrice ale credinței am afla, ci mult mai multe, din care...

Athos - sfaturi pentru pelerini

Athos - sfaturi pentru pelerini
Oricât am lărgi conceptul de turism religios, la Athos, călătorul nu mai e turist, ci pelerin. Cu avantajele și dezavantajele sale. Ortodoxia slujită la Athos, ca și cea repovestită în paginile...

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță
Galerie Foto Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la...

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale
Turiștii care merg în Grecia vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru asistența medicală primită pe perioada vacanței în această țară. Este pentru prima oară când autoritățile impun această măsură,...

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...
Serviciul de email marketing furnizat de