x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

10 Noi 2004   •   00:00

 

 

PREPARATE DIN CARNE  

 

CIORBA DE FASOLE ALBA CU AFUMATURI

 

INGREDIENTE:
  • 300 gr fasole alba
  • doi morcovi
  • o radacina de albitura
  • o ceapa
  • doi catei de usturoi
  • 100 gr fidea
  • trei rosii
  • 50 ml otet
  • 350 gr carnati afumati
  • 100 gr costita afumata
  • cimbru  

    1Se fierbe fasolea in trei, patru ape, in ultima punandu-se si sare. Se adauga morcovii si albitura rase, ceapa tocata, mujdeiul de usturoi, cimbrul si rosiile pasate. Dupa ce a dat in fiert se pune fideaua.  

    2Costita se taie, se caleste, se adauga carnatii feliati, care apoi se pun la ciorba. Se acreste ciorba cu otet si sare dupa gust.  

     

    SFAT Se serveste cu muraturi.  

     

    BAUTURA: Merlot  

     

    BORS CU PERISOARE
     

    INGREDIENTE:
  • un kilogram oase de vaca
  • 500 gr carne de vaca
  • 20 gr orez
  • un ou
  • 500 ml bors
  • un morcov
  • jumatate de telina
  • o ceapa
  • o albitura
  • 200 gr rosii
  • sare, piper
  • patrunjel, leustean  

    1Oasele se fierb, in patru litri de apa cu sare si ceapa, o ora si jumatate, apoi se strecoara.  

    2 Perisoarele se fac din carne, un ou crud, piper, sare si orez, apoi se fierb in supa cu zarzavatul taiat cubulete. Cand este gata, se pun rosiile curatate de pielita si taiate si se mai fierbe 15 minute. Se ia de pe foc si se pune verdeata tocata.  

     

    SFAT Se poate prepara si fara oase.  

     

    BAUTURA: Tuica  

     

    PUI TARANESC
     

    INGREDIENTE:
  • un kilogram si jumatate de carne de pui
  • 100 gr unt
  • sase ardei grasi
  • 300 gr rosii
  • o ceapa
  • doi catei de usturoi
  • 50 gr malai
  • un ou
  • o legatura de marar
  • 100 gr smantana  

    1Se taie puiul in sase bucati. Fiecare bucata se trece prin ou si malai si se prajeste in unt fierbinte, rumenindu-se. Se asaza intr-o cratita rosiile si ardeii, taiati felii, ceapa, taiata solzi si usturoiul tocat.  

    2Se presara cu marar si se adauga bucatile de pui in 100 ml apa. Se dau toate la cuptor incins, pana se patrunde puiul.  

     

    SFAT Se serveste fierbinte, cu smantana si mamaliguta.  

     

    BAUTURA: Pinot Gris  

     

    PUI CU MAZARE
     

    INGREDIENTE:
  • un pui mijlociu
  • un kilogram de mazare
  • trei cepe
  • cinci rosii
  • 100 ml ulei
  • o lingurita de faina
  • o lingurita de zahar
  • o lingura de marar verde, tocat marunt
  • sare  

    1Puiul se curata, se spala si se taie in bucati si se rumeneste in uleiul incins. Se scot bucatile si se pun intr-o cratita potrivit de mare. Ceapa, curatata si tocata marunt, se caleste in uleiul ramas. Cand se rumeneste, se adauga faina si se stinge cu apa, se fierbe 15 minute, dupa care se adauga peste carne.  

    2Separat, se fierbe mazarea, cu zahar si sare dupa gust. Dupa 35 minute se pune in vasul cu carne, continuandu-se fierberea inca 20 minute. Se pun deasupra rosiile taiate felii, iar cand mancarea este gata, se presara mararul tocat.  

     

    SFAT Se serveste calda.  

     

    BAUTURA: Pinot Gris  

     

    SUPA CONCENTRATA DIN CARNE DE PASARE
     

    INGREDIENTE:
  • 500 gr carne de pasare
  • doi morcovi
  • o legatura de patrunjel
  • o telina
  • o ceapa
  • trei cartofi
  • sare  

    1Carnea de pasare se spala si se pune la fiert in 1,5 litri de apa, de la care tot timpul se aduna spuma. Se adauga ceapa si legumele curatate, spalate si taiate in doua, lasandu-se la fiert inca 50 de minute.  

    2Se potriveste de sare si dupa ce legumele si carnea au fiert, se strecoara zeama.  

     

    SFAT Zeama ramasa se foloseste la pregatirea altor supe sau a altor preparate.  

     

    BAUTURA: Tuica  

     

    PUI CU CONOPIDA
     

    INGREDIENTE:
  • un pui mare
  • 700 gr de conopida
  • 150 ml ulei
  • o ceapa
  • 10 gr boia dulce
  • 400 gr rosii
  • o legatura de patrunjel
  • o lingura de faina
  • sare  

    1Puiul se spala, se curata si se taie bucati, care apoi se sareaza si se prajesc intr-o tigaie, in ulei incins, pe toate partile. Grasimea ramasa se scurge intr-o cratita in care se pune si restul de grasime, se adauga faina si se amesteca pana cand se rumeneste, apoi se pune ceapa taiata marunt, se presara boiaua si totul se stinge cu apa calda (500 ml).  

    2In acest sos se pun bucatile de carne si se lasa sa fiarba. Cand carnea este fiarta pe jumatate se adauga conopida, desfacuta in buchetele, care a fost prajita putin in grasime, apoi rosiile, curatate de coaja si seminte si taiate in sferturi. Mancarea se lasa sa fiarba, la cuptor, pana cand scade sosul.  

     

    SFAT Se serveste cu patrunjel taiat marunt.  

     

    BAUTURA: Riesling  

     

    VACUTA CU MASLINE
     

    INGREDIENTE:
  • 500 gr masline
  • supa din 1.500 gr carne de vaca
  • sos de ceapa
  • un pahar cu vin
  • patrunjel verde  

    1Se fierb 1.500 gr carne de vaca, se taie in bucati care se prajesc intr-o lingura de unt fierbinte, se adauga maslinele si sosul de ceapa. Se rumeneste, se adauga doua cepe taiate marunt si o lingura de zahar, sare, apa rece, amestecand continuu si lasandu-le sa fiarba 10 minute. Apoi se adauga doua linguri de smantana si trei linguri de otet, in care se pune un pahar de vin si patrunjel verde tocat, lasand sa fiarba pana scade zeama ca un sos potrivit.  

     

    SFAT Se serveste calda.  

     

    BAUTURA: Babeasca  

     

    OSTROPEL DE PUI
     

    INGREDIENTE:
  • un pui
  • o lingura de untura
  • o lingura de faina
  • o ceapa
  • patrunjel verde
  • otet
  • sare
  • usturoi  

    1Se curata si se spala puiul, se taie bucati mici, se sareaza si se prajeste in untura.  

    2In alta cratita se face un rantas dintr-o lingura de faina si untura; cand faina este rumenita, se adauga ceapa taiata marunt si patrunjelul verde, tocat marunt; se subtiaza rantasul cu supa de vita si se pune peste carnea de pui.  

    3La sfarsit se sareaza, se adauga otet, piper si patrunjel verde.  

     

    SFAT Se serveste cu smantana.  

     

    BAUTURA: Chardonnay  

     

    PREPARATE DIN PESTE  

     

    OUA UMPLUTE CU PASTA DE SARDELE
     

    INGREDIENTE:
  • sase oua
  • 50 gr masline
  • 150 gr unt
  • o cutie sardele
  • jumatate de lamaie
  • o salata verde
  • marar
  • un morcov  

    1Se scurg sardelele de ulei, se faramiteaza si se freaca bine cu unt si putina zeama de lamaie.  

    2Ouale fierte tari, se curata, se taie, se scot galbenusurile, se umple fiecare albus cu pasta de sardele si se intregeste oul. Se servesc ornate cu masline pe post de palarie, morcov ca fiind nasul, iar din boabe de piper negru se fac ochii.  

     

    SFAT Se servesc pe platou de inox, pe marginea caruia se pun galbenusurile amestecate cu verdeata tocata.  

     

    BAUTURA: Kogor Ialoveni  

     

    CIORBA DE PESTE
     

    INGREDIENTE:
  • 1.500 gr obleti
  • 1.500 gr peste mare
  • trei l apa
  • doua cepe
  • 400 gr rosii
  • doi ardei grasi
  • o radacina patrunjel
  • corcoduse verzi sau agurida
  • sare
  • piper
  • leustean verde  

    1Se pun la fiert obletii, care dupa ce au fiert se dau printr-o strecuratoare.  

    2In zeama obtinuta se dau la fiert zarzavaturile tocate ca pentru ciorba; cand au fiert, se adauga pestele mare taiat felii. Cand pestele este fiert, se acreste cu agurida si se mai lasa sa mai dea in cateva clocote.  

    3Se sareaza, se pipereaza si se presara cu leustean.  

     

    SFAT Se serveste calda sau rece.  

     

    BAUTURA: Francusa de Cotnari  

     

    SCRUMBIE DE DUNARE LA GRATAR
     

    INGREDIENTE:
  • un kg de peste
  • 80 ml ulei
  • o jumatate de lamaie
  • patrunjel verde
  • sare
  • piper
  • hartie pergament  

    1Se curata scrumbiile, se spala, se sareaza, se pipereaza si se ung cu ulei in interior. Se ung cu ulei tot atatea bucati de hartie de pergament.  

    2Se inveleste scrumbia in hartia pergament si se asaza pe un gratar incins.  

    3Se scot scrumbiile fripte, se curata de hartie si se pun pe o farfurie la racit. Se face un sos din ulei, lamaie, piper si verdeata si se toarna peste scrumbii.  

     

    SFAT Se servesc reci.  

     

    BAUTURA: Cabernet  

     

    STIUCA CU SOS DE VIN
     

    INGREDIENTE:
  • 1.500 gr peste
  • 250 ml vin alb
  • o ceapa
  • 50 gr unt
  • 20 gr faina
  • o lamaie
  • 80 ml ulei
  • sare
  • piper
  • o foaie de dafin  

    1Stiuca se curata si se spala, dupa care se portioneaza in felii de circa 3 cm latime si se pune la fiert cu apa, ulei, sare, piper, foaia de dafin si ceapa tocata marunt.  

    2Separat se face un rantas din unt cu faina, se stinge cu vin si cu putina zeama in care a fiert pestele si se adauga zeama de lamaie.  

    3Se pune pestele intr-un vas rezistent la caldura, se adauga vinul si se da la cuptorul incins pentru 20 de minute.  

     

    SFAT Se serveste calda.  

     

    BAUTURA: Riesling Italian  

     

    PASTRAVI CU MUJDEI DE USTUROI
     

    INGREDIENTE:
  • sase fileuri de pastrav
  • 300 gr cartofi fierti
  • 50 gr unt
  • mujdei de usturoi
  • patrunjel
  • 250 ml zeama de carne  

    1 Se pun fileurile de peste intr-o tava impreuna cu zeama de carne, si se da la cuptor pentru 15 minute.  

    2 Se scoate tava de la cuptor, iar dupa ce se raceste se asaza cartofii fierti taiati in doua. Se toarna pe deasupra untul clocotit si mujdeiul de usturoi, se garniseste cu patrunjel verde.  

     

    SFAT Se serveste imediat.  

     

    BAUTURA: Sauvignon Blanc  

     

    CIORBA DE PESTE CU ZEAMA DE VARZA
     

    INGREDIENTE:
  • 3 l zeama de varza
  • zarzavat de supa
  • 1 kg peste
  • verdeata  

    1Zeama de varza se potriveste de acra dupa gust si se pun la fiert zarzavaturile si pestele taiat in bucati potrivite.  

    2Se ia spuma si se lasa sa fiarba la un foc potrivit. Se serveste cu verdeata tocata.  

     

    SFAT Se serveste calda sau rece.  

     

    BAUTURA: Pinot Gris  

     

    SALATA DE ICRE DE STIUCA
     

    INGREDIENTE:
  • 150 gr icre
  • 200 ml ulei
  • o lamaie
  • o felie de franzela
  • 100 ml apa
  • sare
  • masline negre
  • o ceapa  

    1Se spala icrele si se lasa sa se scurga pe un tifon asezat pe o strecuratoare, dupa care cu o furculita se scot pielitele. Se da sare dupa gust si se lasa la rece pentru o zi.  

    2A doua zi se pun icrele intr-un castron si se bat cu furculita, picurand uleiul, care trebuie sa fie rece. Se toarna din cand in cand cate o lingurita de apa.  

    3Se adauga miezul de franzela inmuiat in apa si stors bine, ceapa tocata marunt si zeama de la o lamaie. Se bat din nou. Icrele ies albe ca zapada, cu boabele umflate si tari.  

     

    SFAT Se serveste pe un platou lung si se orneaza cu feliute de lamaie si masline taiate.  

     

    BAUTURA: Francusa  

     

    BURTA DE CRAP CU SARAMURA
     

    INGREDIENTE:
  • 1.500 gr burta de crap
  • 100 ml ulei
  • doi ardei iuti
  • o lamaie
  • saramura cu ardei iute  

    1Se curata si se spala burta de crap, se despica in doua bucati si se unge cu lamaie. Se incinge gratarul, se ung bucatile de peste cu ulei si se asaza pe gratar; se rumenesc pe ambele parti.  

    2Dupa ce pestele s-a rumenit, se asaza intr-o tava si se toarna saramura facuta din trei pahare de apa fierbinte, 50 gr sare si ardei iute. Saramura se pune sa dea in cateva clocote, dupa care se lasa sa se raceasca.  

     

    SFAT Se serveste cu mamaliguta calda si cu ardei iute.  

     

    BAUTURA: Pinot Gris  

     

    PREPARATE DIN LEGUME  

     

    SUPA-CREMA DE CARTOFI
     

    INGREDIENTE: ă€¢ un kg de cartofi ă€¢ doua cepe ă€¢ 10 gr faina ă€¢ 50 gr unt ă€¢ 200 ml lapte ă€¢ un ou ă€¢ sare, verdeata  

    1Se curata cartofii, se spala si se taie bucati; ceapa se taie marunt si se inabusa in unt, se adauga cartofii si se inabusa alaturi de ceapa. Se stinge cu apa sau zeama de carne. Dupa ce au fiert se trec prin sita.  

    2Separat se prepara un sos alb din faina, pusa la foc cu lapte, la care se adauga cartofii pasati si zeama respectiva. Se fierbe putin, avand grija sa se indeparteze caimacul care se formeaza.  

    3Se pune vasul pe o baie de aburi, unde se drege cu galbenusul de ou si se adauga sare, dupa gust. La sfarsit se adauga cubulete de unt si verdeata tocata marunt.  

     

    SFAT Se serveste cu crutoane de paine prajita.  

     

    BAUTURA: Tuica  

     

    SALATA COMBINATA
     

    INGREDIENTE: ă€¢ sase cartofi fierti ă€¢ sase morcovi fierti ă€¢ trei castraveti murati ă€¢ 200 gr sunca ă€¢ 100 gr branza telemea ă€¢ sare ă€¢ piper ă€¢ patrunjel verde ă€¢ doua rosii ă€¢ o lingurita de mustar ă€¢ sase linguri de maioneza  

    1Cartofii, morcovii, castravetii, merele, sunca si branza se taie marunt, apoi se amesteca usor cu maioneza, mustarul, sarea si piperul.  

    2Se orneaza cu rosii si patrunjel verde.  

     

    SFAT Se serveste rece.  

     

    BAUTURA: Riesling  

     

    LEGUME LA CUPTOR CU SMANTANA
     

    INGREDIENTE: ă€¢ 100 gr unt ă€¢ doi cartofi ă€¢ 100 gr vinete conservate ă€¢ o ceapa ă€¢ doua rosii ă€¢ 150 gr mazare conservata ă€¢ 50 ml ulei ă€¢ 100 gr smantana  

    1Intr-o tava unsa cu unt se pun 100 gr cartofi fierti taiati cubulete, 150 gr vinete din conserva, o ceapa mica taiata marunt, doua rosii taiate felii si 150 gr mazare din borcan.  

    2Se stropesc cu ulei si se coc la cuptor circa 15 minute.  

     

    SFAT Se servesc cu smantana.  

     

    BAUTURA: Tuica  

     

    SALATA DE LEGUME CU USTUROI
     

    INGREDIENTE: ă€¢ o jumatate de varza alba sau rosie ă€¢ sase rosii ă€¢ doi ardei grasi ă€¢ doi morcovi ă€¢ doua cepe ă€¢ doua capatani de usturoi ă€¢ o legatura de patrunjel ă€¢ o legatura de marar ă€¢ doua mere ă€¢ sare, ulei, otet  

    1Se taie varza fideluta, rosiile - felii, ceapa si usturoiul se taie in feliute foarte subtiri, ardeii - rondele, morcovii si merele se rad, iar verdeata se toaca marunt.  

    2Se amesteca bine totul si se adauga ulei.  

     

    SFAT Se serveste imediat.  

     

    BAUTURA: Sauvignon Blanc  

     

    ZACUSCA DE CIUPERCI
     

    INGREDIENTE: ă€¢ trei gogosari rosii ă€¢ trei ardei verzi ă€¢ patru cepe ă€¢ 250 gr ciuperci ă€¢ sare ă€¢ piper ă€¢ patrunjel  

    1Ciupercile se pun la fiert cu putina sare, apoi se taie in bucati foarte mici. Legumele spalate se taie marunt si se pun in vase separate. Intr-o cratita mare se pune la calit ceapa si se tine 30 de minute. Asa se procedeaza cu toate legumele in parte.  

    2La sfarsit, se amesteca, se aduga rosiile date prin masina, sarea, piperul si putin zahar. Se mai tine totul pe foc 30 de minute, dupa care compozitia se pune in borcane uscate si incalzite, care se asaza intr-o oala mare cu apa si se mai fierb 30 de minute.  

     

    SFAT Se pastreaza intr-un loc racoros si fara lumina.  

     

    BAUTURA: Sec de Murfatlar  

     

    MAMALIGUTA CU BRANZA
     
     

    INGREDIENTE: ă€¢ 400 gr malai ă€¢ sare ă€¢ 200 gr branza ă€¢ 100 gr unt ă€¢ doua oua ă€¢ doua linguri de lapte  

    1Se face din malai, apa si sare o mamaliguta moale. Aceasta se pune in straturi alternative cu branza, intr-o tava unsa cu ulei, ultimul fiind de mamaliga.  

    2Se bat ouale cu laptele si sarea si se toarna peste mamaliga, apoi se presara putina branza si se pune la cuptor pana se rumeneste.  

     

    SFAT Se serveste calda.  

     

    BAUTURA: Vin rosu de buturuga  

     

    PILAF BANATEAN
     

    INGREDIENTE: ă€¢ 200 gr orez ă€¢ un gogosar rosu ă€¢ o ceapa rosie si una alba ă€¢ o telina mica ă€¢ un morcov ă€¢ o rosie ă€¢ un dovlecel ă€¢ un ardei gras ă€¢ ulei, usturoi ă€¢ un litru supa de carne ă€¢ verdeata ă€¢ sare, piper  

    1Legumele se curata, se spala si se taie marunt sau se dau pe razatoare. Se pun la prajit toate in ulei incins, dupa care se adauga orezul, piperul, sarea si supa. Se amesteca pana incepe sa clocoteasca.  

    2Se da la cuptorul incins, cam 30 de minute, la foc mic. Deasupra se presara verdeata tocata marunt.  

     

    SFAT Se serveste cald, cu castraveciori acri.  

     

    BAUTURA: Chardonnay  

     

    FASOLE PASTAI CU MUJDEI DE USTUROI
     

    INGREDIENTE: ă€¢ un kg fasole verde ă€¢ 10 catei de usturoi ă€¢ 20 ml ulei ă€¢ 20 ml otet ă€¢ sare ă€¢ piper  

    1Fasolea se spala, se curata de codite, se taie in doua si se pune in apa cu sare, la fiert. Dupa ce s-a inmuiat, se strecoara si se lasa la scurs.  

    2Se amesteca apoi cu usturoiul pisat cu sare, uleiul si otetul.  

     

    SFAT Se serveste ca aperitiv.  

     

    BAUTURA: Sauvignon Blanc  

     

    PREPARATE DULCI  

     

    SALATA DE FRUCTE
     

    INGREDIENTE:
  • patru mere
  • doua pere
  • doua portocale
  • doua banane
  • un greapfruit
  • un borcan compot de cirese
  • 50 gr stafide
  • 300 gr frisca
  • 25 ml rom
  • un pachet de zahar vanilinat  

    1Fructele se curata de coaja, se taie sau se desfac in felii, apoi in cuburi mici si se asaza, intr-o compotiera, impreuna cu stafidele.  

    2Deasupra se toarna compotul de cirese, se stropesc cu rom si se tin la rece pana in momentul cand se servesc, cand se pun deasupra frisca si zaharul vanilinat.  

     

    SFAT Dupa gust, se poate adauga si zahar.  

     

    BAUTURA: Busuioaca de Bohotin  

     

    SARAILIE
     

    INGREDIENTE: Umplutura
  • 300 gr zahar
  • 150 gr miere
  • 400 gr nuci
  • apa de flori sau de citrice  

    Aluatul
  • 400 gr faina
  • doua linguri de ulei
  • sare
  • scortisoara  

    1Se prepara o foaie de strudel si se intinde. Cand s-a uscat putin, se taie de marimea tavii. Nucile se macina mai mari. Se pun in tava trei foi, unse cu unt, una peste alta, apoi nucile macinate si se repeta operatia, in asa fel incat deasupra sa se termine cu foi.  

    2Se taie in patrate sau romburi si se unge cu unt topit deasupra. Se da la cuptor, la foc potrivit, o ora. Cand este coapta bine, se scoate si se toarna peste ea siropul facut din zahar, miere, apa de flori, un pahar de apa si zece picaturi de zeama de lamaie.  

     

    SFAT Sarailia se prepara cu o zi inainte de a fi servita.  

     

    BAUTURA: Muscat Ottonel  

     

    SAVARINA
     

    INGREDIENTE:
  • 750 gr zahar
  • zece oua
  • o lamaie
  • doua linguri de faina
  • sase linguri de pesmet
  • unt
  • un baton de vanilie
  • frisca  

    1Se pun intr-un castron zece galbenusuri, 250 gr zahar pudra, zeama si coaja de la o lamaie si se amesteca intr-o singura directie 45 de minute, se mai adauga doua linguri de faina si sase linguri de pesmet, apoi se amesteca usor cu zece albusuri batute spuma.  

    2Se unge o forma mare cu unt, se presara cu faina, se pune compozitia, se coace incet 45 de minute. Se fierbe un sirop din 500 gr zahar si jumatate litru de apa sau vin alb bun, in care se pune un baton de vanilie si se rastoarna peste savarina.  

     

    SFAT Se serveste rece, cu rom sau frisca.  

     

    BAUTURA: Chardonnay  

     

    PLACINTELE CU BRANZA SI STAFIDE
     

    INGREDIENTE:
  • 375 gr de zahar
  • 300 gr unt
  • 400 gr faina
  • 500 gr branza de vaci
  • 100 gr gris
  • 100 gr stafide
  • 50 gr coaja de lamaie
  • doua oua
  • un plic de zahar vanilinat  

    1In faina cernuta se adauga zaharul, untul, putina apa si se framanta o coca mai tare. Coca se lasa 15 minute la rece, apoi se imparte in bucati din care se formeaza cosulete in forma de savarine.  

    2Separat se amesteca branza de vaci, grisul, stafidele, vanilia, coaja de lamaie si ouale. Cu aceasta compozitie se umplu cosuletele.  

    3Se asaza intr-o tava si se tin in cuptor circa 20 de minute. Cand sunt gata, se pudreaza cu zahar farin.  

     

    SFAT In umplutura puteti adauga cateva picaturi de esenta de rom  

     

    BAUTURA: Merlot  

     

    NEGRESA
     

    INGREDIENTE:
  • 500 gr zahar tos
  • 125 gr unt
  • 50 gr cacao
  • 150 ml lapte
  • patru oua
  • 100 gr nuci
  • 200 gr faina
  • un pliculet praf de copt  

    1Zaharul, untul, laptele si doua linguri de cacao se topesc la foc mic. Din aceasta compozitie se scot 15 linguri care se pun deoparte. Restul se raceste si apoi se adauga cele patru galbenusuri, pe rand, amestecand continuu.  

    2Se bat albusurile spuma si se adauga, alternativ, cu faina si praful de copt, dizolvat in lamaie si apoi nucile date prin masina. Compozitia se toarna intr-o tava unsa si tapetata cu faina, si se coace pana se dezlipeste de pe margini.  

    3Cele 15 linguri pastrate se pun pe foc cu restul de cacao si se dau in doua, trei clocote. Aceasta crema se toarna peste aluatul din tava, se intinde cu un cutit si apoi prajitura se da la rece.  

     

    SFAT Puteti presara deasupra ciocolata rasa.  

     

    BAUTURA: Feteasca neagra  

     

    STRUDEL CU BRANZA DE VACI
     

    INGREDIENTE:
  • 400 gr branza
  • 200 gr zahar
  • un pahar de lapte
  • 50 gr gris
  • patru oua
  • vanilie
  • 150 gr stafide
  • 100 gr unt  

    1Grisul se fierbe in lapte si se amesteca cu branza, vanilia, doua oua, zaharul si stafidele.  

    2Se intinde o foaie, se lasa 20 de minute si apoi se unge, pe toata suprafata, cu unt. Branza se pune pe foaie, in lungime, dupa care se ruleaza placinta.  

    3Se pune intr-o tava unsa cu unt, se unge si aluatul pe deasupra si se da la cuptor 40 de minute. Se taie bucati si se pudreaza cu zahar vanilinat.  

     

    SFAT Se serveste cald sau rece.  

     

    BAUTURA: Feteasca Neagra  

     

    TARTA CU STRUGURI
     

    INGREDIENTE: aluat:
  • 200 gr zahar
  • 300 gr faina
  • doua oua
  • 100 ml untdelemn
  • 2,5 gr praf de copt
  • doua lingurite esenta de vanilie
  • 100 ml lapte  

    umplutura
  • 200 gr zahar
  • un kilogram de struguri
  • trei pachete de zahar vanilinat  

    1Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul si untdelemnul, se adauga praful de copt, dizolvat in lapte, vanilia, faina si albusurile batute spuma.  

    2Compozitia se toarna intr-o tava, tapetata cu untdelemn si faina, se presara boabele de struguri, restul de zahar si se da la cuptor, la foc potrivit. Dupa ce s-a copt, se pudreaza, rece, cu zahar vanilinat.  

     

    SFAT Tarta se serveste rece.  

     

    BAUTURA: Busuioaca de Bohotin  

     

    DELICIA
     

    INGREDIENTE: coca
  • 200 gr faina
  • 100 gr unt
  • 100 ml apa  

    crema
  • opt linguri cu migdale
  • trei linguri cu miere
  • doua linguri cu smantana
  • un ou
  • un pahar cu lapte
  • o lamaie, zahar pudra  

    1Se pregateste aluatul si se asaza intr-o tava, inclusiv pe margini.  

    2Migdalele se piseaza si se amesteca cu mierea, smantana, oul batut si laptele. Aceasta crema se asaza peste aluatul din tava. Dupa ce prajitura s-a copt, se pudreaza cu zahar amestecat cu coaja rasa de lamaie.  

     

    SFAT Se serveste rece.  

     

    BAUTURA: Muscat Ottonel
  • ×