x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

30 Noi 2004   •   00:00

 

1 DECEMBRIE 2004
 

 

 

PREPARATE DIN CARNE  

 

BORS TRANSILVANEAN CU LASCUTE (paste ardelenesti)
 

INGREDIENTE:
  • un ciolan afumat de porc
  • 600 gr taitei
  • 1 l bors
  • sare
  • patrunjel
  • piper  

    Ciolanul se pune la fiert in apa rece si se aduna spuma din cand in cand. Dupa ce s-a fiert se adauga taiteii, care au fost taiati in forma de patrate.  

    Se lasa pe foc pana cand se patrund taiteii, dupa care se toarna borsul fiert separat. Se potriveste de sare si piper.  

     

    SFAT Se serveste cu patrunjel tocat, presarat deasupra.  

     

    BAUTURA: Tuica  

     

    PLACINTA DE FICATEI SI CEAPA
     

    INGREDIENTE:
  • 400 gr faina
  • 250 gr apa calda
  • doua cepe
  • 200 gr ciuperci
  • 200 gr ficatei de pui
  • o legatura de marar
  • un pahar si jumatate de ulei
  • sare
  • piper  

    Se amesteca treptat faina cu apa, uleiul si sarea, se framanta bine si se bate cu maiul timp de 10 minute. Separat se caleste ceapa; cand s-a inmuiat, se adauga ciupercile si ficateii.  

    Se sareaza, se pipereaza si se amesteca cu mararul tocat. Se unge o tava cu ulei. Apoi se asterne o foaie de aluat, apoi un strat de umplutura, apoi iar aluat, iar umplutura. Ultimul strat va fi aluat, care se unge bine cu ulei.  

     

    SFAT Cuptorul trebuie sa fie incins cand se introduce placinta. Se coace la foc mic.  

     

    BAUTURA: Riesling  

     

    CIORBA DE BATAL CU LEGUME
     

    INGREDIENTE:
  • 800 gr carne de batal cu os
  • un morcov
  • o ceapa
  • 40 gr telina
  • o radacina de patrunjel
  • o radacina de pastarnac
  • doi cartofi
  • un ardei gras
  • 40 ml ulei
  • doua rosii
  • 40 gr varza alba
  • o lingura pasta de tomate  

    Se spala carnea, se transeaza in bucati de marime potrivita si se fierbe in apa cu un praf de sare. Se adauga zarzavatul curatat, spalat si taiat cuburi, apoi ceapa tocata marunt. Pasta de tomate se subtiaza cu apa, sare de lamaie si rosiile oparite, decojite si taiate sferturi. Se lasa sa fiarba la foc moderat, iar vasul de pe foc trebuie sa fie neaparat acoperit pe trei sferturi din suprafata cu un capac.  

    Se fierbe cam trei sferturi de ora, spumand din cand in cand, daca este necesar. Cand se ia de pe foc, se adauga leusteanul tocat marunt.  

     

    SFAT Se serveste fierbinte cu patrunjelul tocat marunt, presarat pe deasupra.  

     

    BAUTURA: Sauvignon  

     

    SUPA CU FIDEA
     

    INGREDIENTE:
  • un kg oase de vita
  • 100 gr fidea
  • doi morcovi
  • doi ardei grasi
  • doua rosii
  • doua legaturi de patrunjel
  • sare  

    Oasele se spala si se pun la fiert intr-o oala cu apa rece, cu putina sare. Separat, se fierbe fideaua, intr-un alt vas cu apa clocotita si sare. Cand s-a fiert suficient, se scoate cu spumiera, se trece printr-un jet de apa rece si se lasa la scurs.  

    Rosiile se oparesc in apa clocotita, apoi se curata si se taie marunt. Morcovii si ardeii se curata, se spala si se taie pe lungime, in fasii subtiri. Se pun sa fiarba morcovii, rosiile si ardeii in supa de oase obtinuta si, cand sunt gata, se adauga fideaua, se sareaza cu moderatie.  

     

    SFAT Se serveste calda, cu patrunjel tocat marunt, presarat pe deasupra.  

     

    BAUTURA: Chardonnay  

     

    CIORBA DE CIOCANELE
     

    INGREDIENTE:
  • 4 picioare de porc
  • o ceapa
  • 2 morcovi
  • o telina
  • 4 catei de usturoi
  • 4 oua
  • 200 gr smantana
  • 50 ml ulei
  • sare
  • piper  

    Ceapa, morcovii si telina se curata, se spala si se taie in sferturi. Picioarele de porc se spala bine, se oparesc sau se parlesc daca e cazul, apoi se spala din nou si se pun la fiert, impreuna cu zarzavaturile, in apa rece cu sare. Se aduna spuma, lasandu-se sa fiarba cateva ore, pana ce carnea incepe sa se desprinda de pe os.  

    Se scot picioarele, se curata carnea, se taie in bucatele, iar zeama se strecoara. Ouale se bat cu smantana si se toarna incet peste zeama. Se adauga bucatelele de carne, usturoiul pisat, sare, piper si otet dupa gust.  

     

    SFAT Se serveste fierbinte cu ardei iute.  

     

    BAUTURA: Pinot noir  

     

    CORDON BLEU CU LEGUME
     

    INGREDIENTE:
  • 800 gr cotlet de porc
  • 300 gr cascaval
  • 100 gr sunca de Praga
  • 100 gr faina
  • 4 oua
  • 200 gr pesmet
  • doua rosii
  • 200 gr porumb
  • 3-4 ardei
  • sare
  • piper  

    Cotletul se spala, se portioneaza, se bate cu ciocanul de snitele, se sareaza si se pipereaza. Sunca se taie in felii, ca si cascavalul si rosiile.  

    Peste cotlete se asaza feliile de cascaval si sunca, pana la jumatatea suprafetei fiecarei portii, iar restul carnii se impacheteaza peste. Se dau apoi prin faina, ou si pesmet si se rumenesc usor. Se serveste asortat cu legumele fierte.  

     

    SFAT Se poate orna cu lamaie.  

     

    BAUTURA: Cabernet  

     

    FICATEI DE PUI CU LEGUME
     

    INGREDIENTE:
  • 400 gr ficatei de pui
  • un morcov
  • o telina
  • un ardei gras
  • o rosie
  • o ceapa
  • 50 gr unt
  • sare
  • piper  

    Ficateii se fierb in apa cat sa-i acopere, apoi se scot, se scurg si se pastreaza la cald. Legumele se curata si se spala. Ceapa se taie pestisori, morcovul, telina si ardeiul se taie in cubulete.  

    Rosia se opareste, se curata si se da pe razatoare. Se incinge untul intr-o tigaie, se caleste ceapa, apoi se adauga morcovul, telina, ardeiul gras, iar la sfarsit se sting toate cu rosia si zeama ei. Se fierb inabusit o jumatate de ora pe foc mic.  

     

    SFAT Legumele se servesc garnitura pentru ficatei.  

     

    BAUTURA: Vin rosu de buturuga  

     

    SALATA DE PUI CU OREZ SI STAFIDE
     

    INGREDIENTE:
  • un pui
  • 2 cepe
  • 50 gr visine
  • 80 ml ulei
  • 100 ml suc de portocale
  • 2 ardei grasi
  • 200 gr orez
  • 100 gr stafide
  • un pliculet de scortisoara
  • chimen
  • o legatura de verdeata
  • sare
  • piper  

    Puiul se spala, se curata si se pune la fiert. Ceapa se taie si se pune la calit cu 40 ml ulei. Orezul se fierbe separat si se amesteca cu ceapa si praful de scortisoara. Puiul se taie in bucati mici, se presara cu chimen si se asaza intr-o tava unsa cu ulei.  

    Se adauga sucul de portocale, ardeiul, visinele si stafidele. Se stropeste cu 20 de ml de ulei infierbantat. Puiul, astfel preparat, se da la cuptor pentru 45 de minute. Cand este gata se asaza pe un platou, se condimenteaza cu piper si sare.  

     

    SFAT Se serveste cald, cu verdeata tocata si garnitura de orez.  

     

    BAUTURA: Busuioaca  

     

    PREPARATE DIN PESTE  

     

    OUA CU SARDELE
     

    INGREDIENTE:
  • 5 oua
  • 10 sardele
  • 3-4 rosii
  • doua ridichi de luna
  • un castravete mic  

    sardele in forma de evantai, cu capetele in coltul platoului. Peste capete se pune o ridiche rosie curatata, dar cu coaja nedesprinsa.  

    De la un capat la altul al celor doua colturi libere se pun felii de rosii si peste ele se pun felii de oua. Peste acestea se pun felioare subtiri din castravete, astfel incat sa nu acopere decat o jumatate de galbenus.  

     

    SFAT In lipsa de castraveti puteti folosi patrunjel. Se serveste rece.  

     

    BAUTURA: Vermut  

     

    SALATA DE HERING
     

    INGREDIENTE:
  • 5 fileuri de hering
  • 4 cartofi
  • o ceapa
  • 4 linguri de ulei
  • o lingura de otet
  • sare
  • piper
  • o lingura de vin
  • patrunjel verde  

    Se fierb cartofii in coaja, se curata, se lasa sa se raceasca, se taie in doua, pe lungime, si apoi se taie felioare subtiri. Se desfac fileurile de hering.  

    Se aranjeaza pe salatiera cartofii, se acopera cu hering, cu rotocoale subtiri de ceapa. Sosul preparat din patru linguri de ulei frecat cu o lingura de otet, sare, piper si o lingura de vin, se toarna peste salata. La sfarsit se presara patrunjel tocat.  

     

    SFAT Se mai poate prepara salata de hering cu mere taiate cuburi, iar peste salata se poate turna smantana.  

     

    BAUTURA: Merlot  

     

    CHIFTELE DE PESTE
     

    INGREDIENTE:
  • un kg peste
  • doua cepe
  • un morcov
  • doi cartofi
  • 3 oua
  • verdeata
  • cimbru
  • usturoi
  • 100 gr faina
  • 100 ml ulei
  • sare  

    Se curata pestele, se scot fileuri, se dau prin masina de tocat de doua ori, o data cu morcovii si cartofii.  

    Se caleste ceapa in ulei, se amesteca cu pasta de peste, cu verdeata tocata, cimbrul, mujdeiul si ouale batute. Se fac chiftelute, se dau prin faina si se prajesc in ulei.  

     

    SFAT Se servesc cu garnitura de cartofi sau orez.  

     

    BAUTURA: Feteasca  

     

    PLACHIE DE CRAP
     

    INGREDIENTE:
  • 1,5 kg crap
  • 8 cepe mari
  • 100 ml ulei
  • 4 rosii
  • un ardei capia
  • 100 ml vin alb
  • patrunjel verde
  • sare
  • piper  

    Pestele se curata, se spala si se taie in bucati potrivite. Ceapa se taie pestisori, ardeiul feliute si se rumenesc in ulei. Se pun apoi rosiile curatate de coaja, patrunjelul verde, vinul, sarea si piperul.  

    Intr-un vas de sticla, rezistent la foc, se pune pestele si apoi se toarna sosul. Se introduce in cuptor, la un foc potrivit, pentru aproximativ 60 minute.  

     

    SFAT Se poate servi calda sau rece.  

     

    BAUTURA: Pinot gris  

     

    PATRAVI IN ASPIC
     

    INGREDIENTE:
  • 500 gr pastrav
  • zarzavat de supa
  • o foaie dafin
  • 80 gr gelatina
  • 200 gr ciuperci  

    Se fierb zarzavaturile si apoi pestele. Se lasa sa se raceasca zeama in care a fiert, apoi se scoate pestele si se asaza pe un platou mai adanc.  

    In zeama in care au fiert pestele si zarzavatul, se pun ciupercile, se fierb, apoi se adauga gelatina inmuiata in putina apa calduta si foaia de dafin. Se mai fierbe zeama inca 15 minute. Se toarna repede peste pastrav si se da la rece.  

     

    SFAT Se poate servi ca aperitiv sau ca felul doi.  

     

    BAUTURA: Feteasca  

     

    HERINGI AFUMATI CU PASTA DE CEAPA
     

    INGREDIENTE:
  • 600 gr heringi afumati
  • 500 gr ceapa
  • o lingurita sos picant de rosii
  • zeama de la o lamaie
  • 30 ml ulei
  • piper
  • sare
  • 30 ml otet diluat  

    Se da ceapa pe o razatoare mica, de preferinta din plastic, si se amesteca imediat cu sosul picant de rosii, zeama de lamaie, sare si piper.  

    Separat se curata heringii de pielita si sira spinarii, se taie in fasii si se amesteca cu ceapa. Se toarna deasupra un sos format din otetul diluat si ulei.  

     

    SFAT Se pot orna cu feliute de lamaie sau cu verdeata.  

     

    BAUTURA: Pinot gris  

     

    CIORBA DE PESTE CU ZEAMA DE VARZA
     

    INGREDIENTE:
  • 800 gr peste
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • o legatura de patrunjel
  • 2 l zeama de varza
  • sare  

    Se curata si se spala morcovii si cepele, apoi se toaca marunt si se pun sa fiarba in zeama de varza. Se curata bine pestele, iar daca este mai mare, se taie in bucati potrivite. Apoi se pun la fiert in oala cu legume.  

    Dupa ce s-au inmuiat atat legumele, cat si pestele, se potriveste ciorba de sare.  

     

    SFAT Se serveste cu patrunjel tocat marunt, presarat deasupra.  

     

    BAUTURA: Palinca  

     

    CRAP CU COSTITA AFUMATA SI SMANTANA
     

    INGREDIENTE:
  • 1 kg crap fara cap
  • 40 gr costita afumata
  • 600 gr cartofi
  • doua rosii
  • o ceapa
  • o lingura de paste de tomate
  • un ardei gras
  • 3 linguri de smantana
  • 80 ml de ulei
  • patrunjel verde
  • boia de ardei
  • cimbru  

    Se curata pestele, se taie bucati, se sareaza si se unge cu ulei, apoi se asaza intr-o tava si se da la cuptor. Cartofii, ceapa si ardeiul se taie felii si se inabusa in jumatate din cantitatea de ulei indoit cu apa.  

    Se adauga pasta de tomate, smantana, costita afumata taiata felii, cimbrul, boiaua, sarea, piperul si 150 ml apa. Bucatile de peste se asaza peste legume cu cate o felie de rosie deasupra si se dau iar la cuptor.  

     

    SFAT Se serveste cald, cu patrunjel verde tocat presarat deasupra.  

     

    BAUTURA: Cabernet  

     

    PREPARATE DIN LEGUME  

     

    OUA IN SOS DE CEAPA
     

    INGREDIENTE:
  • 4-5 oua
  • 30 gr unt
  • o lingurita cu faina
  • un pahar cu vin alb
  • o ceapa
  • felii de paine prajita in unt  

    Se fierb ouale rascoapte. Ceapa se taie feliute foarte subtiri si se pune in tigaie cu unt sa se inmoaie bine, pe foc mic.  

    Se adauga faina si se stinge cu vin, apoi se adauga sare, piper si se lasa sa fiarba in vin. Ouale se curata, se taie in sferturi si se introduc in sos.  

     

    SFAT Cand a scazut vinul, se servesc cu paine prajita in unt.  

     

    BAUTURA: Gin  

     

    BORS DE SFECLA ROSIE
     

    INGREDIENTE:
  • doi morcovi
  • doua radacini de albitura
  • o ceapa
  • 400 gr sfecla rosie
  • trei cartofi
  • 100 gr mazare
  • 100 gr fasole verde
  • 250 gr smantana
  • 1,5 l bors
  • 100 ml ulei
  • ienibahar
  • sare  

    Morcovii si albitura se spala, se taie si se pun la fiert in apa cu sare si boabe de ienibahar. Ceapa se caleste si se adauga la bors.  

    Dupa 30 de minute, se pun cartofii taiati marunt. Sfecla se fierbe separat, se curata de coaja, se taie si se pune la bors. Mazarea si fasolea se fierb separat si se adauga si ele. La sfarsit se pun smantana, sarea si borsul fiert separat.  

     

    SFAT Se serveste fierbinte.  

     

    BAUTURA: Votca  

     

    JUMARI CAMPENESTI
     

    INGREDIENTE:
  • opt oua
  • doi-trei cartofi
  • trei rosii
  • 100 gr ciuperci
  • 80 gr unt
  • 100 gr mazare
  • 100 gr telemea de vaca
  • sare
  • piper  

    Cartofii, rosiile si ciupercile se curata, se spala, si se taie cubulete mici. Intr-o cratita cu unt incins, se pun sa se caleasca intai cartofii, apoi, cand acestia incep sa se prajeasca se adauga rosiile si ciupercile, iar mai tarziu mazarea.  

    Ouale se bat, se sareaza, se pipereaza si se toarna in cratita. Se rade telemeaua deasupra, apoi se pune capacul si se lasa sa se inabuse cateva minute.  

     

    SFAT Se servesc cu paine prajita.  

     

    BAUTURA: Vin rosu de buturuga  

     

    SUFLEU DE CIUPERCI
     

    INGREDIENTE:
  • 200 gr ciuperci proaspete
  • 200 gr branza telemea de vaca
  • 6 oua
  • 100 gr unt
  • 3 linguri de smantana
  • 2 linguri de pesmet
  • sare
  • piper  

    Se separa albusurile de galbenusuri. Telemeaua se da pe razatoare. Ciupercile se curata, se spala, se toaca marunt si se inabusa in unt incins, apoi se lasa sa se raceasca. Albusurile se bat spuma. Galbenusurile se freaca, intr-un castron incapator, cu untul, sarea si piperul.  

    Cand amestecul capata o consistenta cremoasa se adauga branza, ciupercile, smantana si albusurile. Se unge o cratita cu unt, se tapeaza cu pesmet, se toarna compozitia si se da la cuptor, la foc moderat, 15 minute, sa se rumeneasca.  

     

    SFAT Se serveste cald.  

     

    BAUTURA: Vin alb de buturuga  

     

    SANDVIS CU CIUPERCI
     

    INGREDIENTE:
  • 500 gr ciuperci
  • un kg cartofi
  • 4-5 morcovi
  • 6 oua
  • 500 gr castraveciori
  • doua-trei chifle
  • ulei
  • sare
  • lamaie  

    Ciupercile se fierb 20 de minute in apa cu sare, se taie cubulete, amestecandu-se cu cartofii si castraveciorii fierti si taiati. Din galbenusuri se prepara maioneza, dupa care se amesteca intr-un castron cu ciupercile, cartofii si castraveciorii.  

    Dupa ce s-a obtinut amestecul, se taie chiflele la jumatate si se umplu cu salata de ciuperci. Se pun pe o farfurie si, in functie de preferinte, se pot da cateva minute la cuptor.  

     

    SFAT Se poate servi atat cald, cat si rece.  

     

    BAUTURA: Bere  

     

    SUPA DE CIUPERCI CU GALUSTE
     

    INGREDIENTE:
  • un kg ciuperci
  • 250 gr faina
  • doua oua
  • 250 gr smantana
  • doua cepe
  • o legatura de marar
  • o legatura de patrunjel
  • sare
  • piper  

    Se curata ciupercile, se spala in mai multe ape, se taie lame si se fierb in apa cu sare. Apa trebuie sa fie doar cat sa le cuprinda, pentru ca lasa si ele zeama. Ceapa se curata, se spala, se toaca marunt si se adauga la fiert cand s-au inmuiat pe jumatate ciupercile.  

    Dupa un clocot, se completeaza cu supa de carne sau cu apa calda si se lasa la fiert in continuare. Se amesteca faina cu ouale si cu putin patrunjel tocat, sare, piper, se omogenizeaza si se ia cate o lingura din compozitie, cufundandu-se usor in supa clocotinda. Galustele se fierb cam 10 minute, apoi supa se potriveste de sare si piper si se ia de pe foc.  

     

    SFAT Se serveste fierbinte, cu patrunjel tocat marunt pe deasupra.  

     

    BAUTURA: Merlot  

     

    RIZZI-PIZZI
     

    INGREDIENTE:
  • 7 legume
  • 200 gr orez
  • 200 gr mazare boabe
  • 2 linguri de unt
  • un pahar sos de rosii
  • sare  

    Mazarea se pune intr-o cratita cu o cana de supa de zarzavat si o lingura de unt. Se adauga un praf de sare, se acopera cratita si se lasa sa fiarba pana scade.  

    La fel se procedeaza si cu orezul. Cand au fiert, mazarea si orezul se amesteca, se pun in forme mici si se lasa sa se raceasca.  

     

    SFAT Se servesc cu sos de rosii turnat peste formele rasturnate.  

     

    BAUTURA: Feteasca  

     

    SUPA PARMANTIER
     

    INGREDIENTE:
  • 1 kg cartofi
  • o lingura de unt
  • o cana de lapte
  • 1 l supa de zarzavat
  • sare
  • un pahar de smantana  

    Se curata cartofii, se spala cu multa apa rece si se taie felii mari, apoi se pun sa fiarba in supa de zarzavat. Se scot cand se sfarama usor, se trec prin sita sau se mixeaza.  

    Pasta de cartofi se subtiaza cu lapte dulce si se sareaza. Piureul se pune in oala in care au fiert cartofii, impreuna cu o lingura de unt. Se fierbe supa 10 minute si la o jumatate de ora dupa ce este gata se drege cu smantana.  

     

    SFAT De preferinta se serveste calda cu crutoane de paine prajita.  

     

    BAUTURA: Chardonnay  

     

    PREPARATE DULCI  

     

    PLACINTE MOCANESTI
     

    INGREDIENTE:
  • 150 gr faina
  • 60 gr unt
  • 100 ml ulei
  • doua oua
  • 100 ml lapte
  • 100 gr branza de burduf
  • o lamaie
  • o sticluta de esenta de rom
  • sare  

    Se framanta faina cu un galbenus, cu laptele, coaja rasa de lamaie, putina esenta de rom si un praf de sare. Se imparte aluatul in patru bucati, care se intind in foi. Acestea se ung bine cu unt, se suprapun si se lasa o ora sa se odihneasca, dupa care se intind intr-o singura foaie, subtire, care se imparte in patrate de cate 10 centimetri pe fiecare latura.  

    Se amesteca branza cu un galbenus si se intinde uniform pe patratele de aluat, apoi acestea se indoaie in forma triunghiulara, se lipesc bine si se pun la prajit in ulei, pe ambele parti.  

     

    SFAT Cand sunt gata, se scurg de ulei si se servesc calde.  

     

    BAUTURA: Vin rosu de buturuga  

     

    FURSECURI CU VANILIE
     

    INGREDIENTE:
  • 400 gr faina
  • 150 gr zahar tos
  • 150 gr unt
  • o lamaie
  • un ou
  • o lingurita de vanilie  

    Lamaia se da pe razatoare si se stoarce de zeama. Se amesteca faina cu zaharul, care in prealabil a fost pisat cat mai marunt posibil, cu untul, cu coaja rasa de lamaie si cu scortisoara.  

    Se omogenizeaza acest amestec si se lasa, pentru o jumatate de ora, sa se odihneasca, dupa care se intinde o foaie cu grosimea de un centimetru. Se decupeaza aluatul in diverse forme, apoi se pun pe o tava uscata si se dau la cuptor.  

     

    SFAT Focul de la cuptor trebuie sa fie moderat. Fursecurile se lasa pana se rumenesc.  

     

    BAUTURA: Cafea  

     

    BETISOARE CU CASCAVAL SI CHIMEN
     

    INGREDIENTE:
  • 100 gr cascaval
  • 250 ml ulei
  • o lingura de ulei
  • o lingura de smantana
  • 100 gr faina
  • doua oua
  • sare
  • chimen  

    Se fierbe uleiul cu o cana de apa si o lingurita de sare, timp de aproximativ 30 de minute. Dupa ce se raceste, se adauga cascavalul ras si smantana, apoi se incorporeaza faina. Se omogenizeaza si se framanta, apoi se intinde o foaie groasa cam de 5 centimetri.  

    Se bat ouale spuma si se unge foaia cu ele, apoi se presara chimen peste tot. Se taie aluatul in bucatele de dimensiunile unui creion. Acestea se dau la cuptor, pana se rumenesc.  

     

    SFAT Tava trebuie sa fie neunsa.  

     

    BAUTURA: Cabernet  

     

    CHEC DE PORTOCALE
     

    INGREDIENTE:
  • 200 gr zahar
  • 150 gr zahar
  • 125 gr unt
  • 3 oua
  • o portocala
  • un pliculet de praf de copt  

    Portocala se da pe razatoare si se stoarce de zeama. Untul se freaca, mai intai singur, apoi cu zaharul, dupa care se adauga, unul cate unul, cele trei galbenusuri, coaja si zeama de portocale.  

    Albusurile se bat spuma, dupa care se adauga in compozitie, pe rand, cate o lingura de faina amestecata cu praf de copt si una de albus. Se da la cuptor intr-o tava unsa, la foc moderat.  

     

    SFAT Se serveste rece, cu zahar pudra pe deasupra.  

     

    BAUTURA: Merlot  

     

    BRIOSE CU STAFIDE
     

    INGREDIENTE:
  • 250 gr stafide
  • 15 gr drojdie
  • 100 ml lapte
  • o lingura de unt
  • o lingurita de zahar pudra
  • 50 gr unt
  • un ou
  • 200 g stafide
  • sare  

    Se amesteca doua liguri de faina cu drojdie, zaharul si laptele, se lasa la cald un sfert de ora, timp in care, separat, restul de faina se amesteca bine cu un praf de sare, untul si oul batut, apoi cu compozitia de mai sus.  

    Se framanta si se lasa pana-si dubleaza volumul. Se framanta din nou, se intinde o foaie care se unge cu unt si se presara cu stafide. Se amesteca si se formeaza briosele, care se pun intr-o tava unsa si se mai lasa o jumatate de ora sa creasca, dupa care se introduc in cuptorul incins o jumatate de ora.  

     

    SFAT Sunt excelente pentru micul dejun.  

     

    BAUTURA: Heres  

     

    PRUNE CU OREZ
     

    INGREDIENTE:
  • 500 gr prune
  • 100 gr orez
  • 100 gr zahar
  • 50 gr margarina
  • un pliculet de zahar vanilinat
  • scortisoara  

    Se spala prunele, se curata de coaja, se cresteaza si se scot samburii. Orezul se alege, se spala in mai multe ape si se lasa la scurs. Intr-o oala cu apa clocotita se pun sa fiarba prunele si orezul.  

    Cand au fiert, se adauga margarina, zaharul tos si cel vanilinat, amestecand usor, cu grija sa nu se sfarame prunele. Se lasa inca un clocot, dupa care se ia oala de pe foc si se lasa la racit.  

     

    SFAT Se serveste in cupe de compot, presarand scortisoara deasupra.  

     

    BAUTURA: Lichior  

     

    CLATITE CU MERE
     

    INGREDIENTE:
  • un ou
  • 10 linguri de faina
  • 4 mere
  • sare
  • o lingura de rom
  • 750 ml lapte
  • zahar  

    Se curata merele de coaja si de seminte, se dau pe razatoare, se pun intr-o farfurie adanca impreuna cu doua linguri de zahar tos si o lingura de rom.  

    Se lasa la macerat o ora, dupa care sunt amestecate cu aluatul de clatite.  

     

    SFAT Se servesc presarate cu zahar tos si rulate sau impaturite in forme geometrice.  

     

    BAUTURA: Kagor  

     

    BISCUITI CU CACAO
     

    INGREDIENTE:
  • 100 gr unt
  • 80 gr zahar pudra
  • un ou
  • 200 gr faina
  • 2 linguri cacao
  • coaja rasa de la o lamaie
  • sare
  • 2 linguri de zahar pudra  

    Se freaca spuma untul, cu zaharul si cu oul intreg. Cand crema devine spumosa, se adauga cacaua, se parfumeaza cu coaja de lamaie si se pune un praf de sare.  

    Se adauga faina, treptat, si se incorporeaza prin frecare. Se framanta apoi un aluat tare care se lasa sa se odihneasca la rece doua ore. Se scoate aluatul de la rece, se intinde o foaie groasa de un centimetru, se taie forme diferite si se asaza pe o foaie neunsa. Apoi se introduc in cuptorul fierbinte. Se coc la foc potrivit o jumatate de ora.  

     

    SFAT Se pudreaza cu zahar farin.  

     

    BAUTURA: Ceai verde
  • ×