x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

10 Mai 2005   •   00:00


  • 11 mai 2005
  • PREPARATE DIN CARNE

    SALATA MEXICANA CU PUI
    INGREDIENTE:
  • 400 gr file de pui
  • un morcov
  • 200 gr fasole verde
  • 150 gr mazare
  • 100 gr boabe de porumb
  • 100 gr fasole boabe
  • sare
  • piper
  • boia iute
  • marar
  • Se spala boabele de fasole si se pun la fiert. Dupa primul clocot se arunca apa si se pune fasolea iarasi la fiert in apa rece, in care se adauga sare.

    Morcovul taiat cubulete, fasolea verde si mazarea se calesc usor intr-un vas cu ulei incins. Se adauga si carnea de pui taiata fasii si se continua calirea. Dupa cateva minute se adauga boabele de porumb, putina apa, sare, piper si boia, apoi se acopera cu un capac si se lasa in continuare pe foc. Dupa ce fasolea boabe a fiert, se adauga peste amestecul de pe foc si se mai lasa cateva minute sa fiarba la foc mic.

    SFAT

    Se serveste cu marar tocat.

    BAUTURA:

    Pinot Gris

    PACHETELE CU CARNE
    INGREDIENTE:
  • 400 gr carne tocata
  • o salata verde
  • o legatura de patrunjel
  • 100 gr faina
  • o cana cu lapte
  • 4 linguri cu pesmet
  • un morcov
  • o ceapa
  • 4 oua
  • 100 ml ulei
  • sare
  • piper
  • Carnea tocata se amesteca impreuna cu ceapa si patrunjelul tocate marunt, morcovul dat pe razatoarea mica si un ou. Acest amestec se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se caleste intr-o tigaie cu ulei incins.

    Din faina, lapte si doua oua se face un aluat de clatite si se coc foi de grosime potrivita. Se umple fiecare foaie cu doua linguri din amestecul de carne, apoi se ridica marginile si se leaga cu ata.

    Saculetii astfel obtinuti se tavalesc printr-un ou batut si pesmet, apoi se asaza intr-o tava. Se coc in cuptor la foc potrivit pana se rumenesc.

    SFAT

    Se servesc pe frunze de salata.

    BAUTURA:

    Votca

    PIZZA CU SUNCA
    INGREDIENTE:
  • un blat de pizza
  • doua cepe
  • un gogosar
  • 300 gr sunca
  • 100 gr costita
  • 200 gr cascaval
  • sos de rosii
  • sare
  • piper
  • Se rade cascavalul si se presara peste blatul de pizza. Sunca si costita se taie fasii, ceapa se taie solzisori, iar gogosarul se taie cubulete.

    Peste blatul pe care s-a pus deja cascavalul se asaza in ordine: ceapa, costita, sunca si gogosarul. Se sareaza si se pipereaza, apoi se toarna sosul de rosii. Se da la cuptor timp de 20 de minute, iar dupa ce se scoate, se presara cu verdeata tocata.

    SFAT

    Se serveste calda.

    BAUTURA:

    Bere

    FICATEI CU PIURE
    INGREDIENTE:
  • 600 gr ficatei de pasare
  • 500 gr cartofi
  • o salata verde
  • 100 ml ulei
  • 50 gr unt
  • zeama de lamaie
  • sare
  • piper
  • mujdei
  • verdeata
  • Se curata cartofii si se fierb in apa cu sare. Dupa ce au fiert se scurge apa, iar cartofii se zdrobesc, se adauga un praf de sare si untul, apoi se amesteca bine pana ce pasta se omogenizeaza.

    Ficateii de pasare se prajesc in ulei incins. Cand sunt pe jumatate facuti se adauga putina apa, se acopera cu un capac si se continua fierberea. Dupa ce s-au prajit, se potrivesc de sare si piper. Se aranjeaza pe o farfurie ficateii insotiti de piureul de cartofi si frunze de salata verde stropite cu zeama de lamaie.

    SFAT

    Se pot servi cu mujdei sau verdeata tocata.

    BAUTURA:

    Cabernet Sauvignon

    PREPARATE DIN PESTE

    LASAGNA cu FRUCTE DE MARE
    INGREDIENTE:
  • o cutie cu salata de fructe de mare
  • 400 gr caracatita
  • 6 foi de lasagna
  • doua cepe mici
  • ulei
  • sare
  • piper
  • lamaie
  • maioneza
  • Se pregateste o forma unsa cu ulei in care se pun alternativ foi de lasagna, salata de fructe de mare si caracatita. Se pregateste un sos din ceapa tocata marunt, calita in ulei cu putina apa si putina zeama de lamaie.

    Dupa ce a capatat o culoare aurie, sosul obtinut se toarna peste lasagna asezata in tava. Se da la cuptor la foc potrivit.

    SFAT

    Se poate servi si cu maioneza.

    BAUTURA:

    Sampanie

    TARTINE CU PASTA DE PESTE
    INGREDIENTE:
  • o jumatate de kg de macrou afumat
  • 4 oua
  • o lingurita de condimente
  • 200 gr margarina
  • zeama de lamaie
  • sare
  • piper
  • masline
  • felii de paine
  • Se fierb doua oua tari. Se curata pestele de oase, se sfarama si se freaca impreuna cu margarina pana ce devine o pasta bine legata. Se omogenizeaza cu galbenusurile de la ouale fierte si de la alte doua crude. Se adauga condimentele, zeama de lamaie, sare si piper dupa gust. Cu aceasta pasta se ung feliile de paine.

    SFAT

    Se orneaza cu masline.

    BAUTURA:

    Palinca

    MACROU CU CARTOFI
    INGREDIENTE:
  • 600 gr macrou marinat
  • 500 gr cartofi
  • 100 gr masline
  • o salata verde
  • marar
  • sare
  • piper
  • o lamaie
  • maioneza
  • Se curata cartofii, se spala, se taie bucati potrivite si se fierb in apa cu sare.

    Pestele marinat se taie bucati mai mari si se asaza peste cartofii fierti. Se adauga maslinele, salata verde taiata fasii subtiri si mararul verde tocat marunt. Se sareaza si se pipereza dupa gust.

    SFAT

    Se poate servi cu zeama de lamaie sau cu maioneza.

    BAUTURA:

    Merlot

    PASTE CU SOMON AFUMAT
    INGREDIENTE:
  • 200 gr paste
  • 100 gr somon
  • o salata verde
  • o legatura de marar
  • 150 gr smantana
  • sare
  • piper
  • masline
  • Se fierb pastele in apa cu sare. Dupa ce au fiert, se scurg, se limpezesc si se amesteca cu bucati de file de somon, salata verde taiata taitei subtiri si marar verde tocat. Se adauga sare si piper dupa gust si apoi smantana.

    SFAT

    Se poate servi cu masline.

    BAUTURA:

    Bere bruna

    PREPARATE DIN LEGUME

    SALATA DE HUMUS
    INGREDIENTE:
  • 300 gr naut
  • patrunjel
  • doua linguri cu ulei de masline
  • sare
  • piper
  • lamaie
  • Se inmoaie boabele de naut intr-un vas cu apa. Se pun apoi la fiert circa o jumatate de ora. Cand s-au inmuiat suficient, se scurg de apa in care au fiert, pastrandu-se insa jumatate de pahar din aceasta apa.

    Se piseaza boabele de naut, se adauga uleiul, sarea si piperul dupa gust. Dupa omogenizare, se adauga treptat jumatatea de pahar cu apa, amestecandu-se continuu, pana ce se obtine o pasta.

    SFAT

    Se serveste cu felii de lamaie si verdeata tocata.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    SALATA DE VINETE
    INGREDIENTE:
  • un kg vinete
  • o ceapa
  • 100 ml ulei
  • sare
  • 100 gr maioneza
  • ardei capia
  • frunze de salata
  • Se aleg vinete frumoase si se coc. Dupa coacere, se curata de coaja si se lasa la scurs, cel putin 12 ore, pe un tocator de lemn usor inclinat. Dupa ce s-au scurs se toaca cu un tocator de lemn, apoi se pun intr-o salatiera. Se amesteca impreuna cu ulei si cu un praf de sare. Se adauga apoi maioneza si o ceapa tocata marunt.

    Ardeii capia se coc pe o tava, se curata, iar dupa ce s-au racit se taie pe lung si se umplu cu salata de vinete.

    SFAT

    Se poate servi pe frunze de salata.

    BAUTURA:

    Gin

    HAMBURGERI VEGETALI
    INGREDIENTE:
  • o cutie de hamburgeri vegetali
  • 200 gr cascaval
  • un ardei gras
  • o legatura marar
  • o salata verde
  • o paine feliata
  • Se ia o felie de paine si se asaza pe ea o felie de cascaval. Deasupra se pun o frunza de salata si una sau doua felii de hamburger. Peste hamburger se asaza o felie de ardei, apoi inca o felie de paine.

    Sandvisurile astfel aranjate se pun intr-o tava si se dau la cuptor cateva minute, pana se topeste cascavalul si se rumenesc hamburgerii.

    SFAT

    Se servesc cu marar tocat si ardei copti.

    BAUTURA:

    Bere blonda

    DOVLECEI CU SMANTANA
    INGREDIENTE:
  • 4 dovlecei medii
  • 150 gr smantana
  • o legatura de marar
  • 3 linguri cu faina
  • 100 ml ulei
  • sare
  • piper
  • pesmet
  • Se curata dovleceii de coaja, se spala si se taie rondele. Acestea se trec prin faina si se prajesc intr-o tigaie in care s-a incins deja uleiul. Mararul se spala si se toaca marunt. Dupa ce dovleceii s-au prajit, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se asaza pe o farfurie, se adauga smantana si marar tocat.

    SFAT

    Inainte de prajire se pot da si prin pesmet.

    BAUTURA:

    Muscat Ottonel

    PREPARATE DULCI

    SARLOTA DE CAISE
    INGREDIENTE:
  • un plic de sarlota de vanilie
  • 200 gr caise confiate
  • 50 gr stafide
  • 200 gr frisca
  • Se prepara sarlota dupa recomandarile de pe plic. Se adauga stafidele, caisele confiate intregi sau taiate cubulete.

    Amestecul astfel obtinut se toarna in cupe. Se garniseste cu frisca si se da la rece. Se serveste a doua zi.

    SFAT

    Se poate adauga peste sarlota toping de fructe.

    BAUTURA:

    Ceai verde

    "SCOARTA" CU NUCA
    INGREDIENTE:
  • un pachet de margarina
  • 10 cescute cu faina
  • o cana cu zahar pudra
  • 100 gr nuci
  • In baie de aburi se topeste margarina si se amesteca apoi cu zaharul si faina. Se adauga nucile zdrobite si se face un aluat.

    Din acest aluat se iau bucatele cat nuca, se modeleaza cu mana in forma dorita, se asaza in tava si se presara nuci zdrobite. Se coc apoi in cuptor 30 de minute.

    SFAT

    Se poate presara deasupra zahar pudra.

    BAUTURA:

    Riesling

    PRAJITURA CU CACAO
    INGREDIENTE:

    BLAT
  • o cana si jumatate cu zahar
  • o cana si jumatate cu apa
  • 3 cani cu faina
  • doua linguri cu cacao
  • 10 linguri cu ulei
  • un plic praf de copt
  • 5 linguri cu gem

    UMPLUTURA
  • doua pahare cu zahar
  • un pahar cu lapte
  • un pachet de unt
  • esenta de vanilie
  • Se amesteca intr-un castron zaharul, apa si faina. Se adauga cacaoa, uleiul, gemul si praful de copt. Se amesteca bine pana se omogenizeaza. Compozitia de rastoarna intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se da la cuptor la foc moderat. Cand este gata se scoate si se lasa la racit. Apoi se taie in doua.

    Un pahar cu zahar se caramelizeaza si se stinge cu laptele fiert impreuna cu celalalt pahar cu zahar. Se da un clocot si se ia de pe foc. Se adauga pachetul de unt si esenta de vanilie. Crema se toarna calda intre cele doua foi de blat si se lasa la racit.

    SFAT

    Deasupra se presara zahar pudra si se orneaza cu cirese.

    BAUTURA:

    Moccaccino

    PRAJITURA CU BRANZA SI VISINE
    INGREDIENTE:

    UMPLUTURA
  • 500 gr visine
  • 500 gr branza de vaci
  • 150 gr zahar
  • 3 foi de gelatina
  • esenta de migdale

    BLAT
  • 5 linguri cu zahar
  • 5 oua
  • 3 linguri cu faina
  • doua linguri de cacao
  • nuca de cocos
  • toping de fructe pentru glazura
  • Se amesteca branza cu zaharul si cu esenta de migdale dupa gust. Foile de gelatina se inmoaie intr-un bol cu apa rece. Se pun pe foc, intr-o craticioara, 3 linguri cu apa sa se infierbante. Se scoate gelatina din bol, se scurge de apa, se pune in apa clocotita (luata de pe foc) si se amesteca bine pana ce se topeste. Se toarna gelatina peste compozitia de branza si se amesteca bine. Se curata visinele de samburi si se amesteca in compozitia de branza. Se da la rece.

    Se bat 5 oua cu 5 linguri de zahar. Se adauga apoi, amestecand usor de jos in sus, faina si cacaua. Se coace in tava de aragaz unsa si tapetata cu faina. Dupa ce s-a copt se rastoarna pe o planseta si se lasa la racit. Se taie in doua si se umple cu crema pregatita. Se taie bucati potrivite.

    SFAT

    Se adauga toping si se poate presara nuca de cocos.

    BAUTURA:

    Busuioaca de Bohotin
    ×