x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

29 Mar 2005   •   00:00


  • 30 martie 2005

  • PREPARATE DIN CARNE

    MANCARE ORIENTALA
    INGREDIENTE:
  • 600 gr carne de vanat
  • 3 linguri margarina
  • doua cepe
  • un mar
  • o banana
  • un pumn stafide
  • usturoi
  • curry
  • boia de ardei
  • o lingura bulion
  • doua linguri faina
  • doua linguri smantana
  • 200 ml supa din vegeta
  • Se spala carnea bine si se taie bucati potrivite. Se curata marul si banana si se taie bucati medii, iar ceapa se curata si se taie felii. Se prajeste bine carnea pana se rumeneste, iar intr-o cratita se prajesc in putina margarina ceapa, usturoiul, marul, curry si boiaua de ardei. Se amesteca bine, iar deasupra lor se adauga carnea prajita separat. Se mai lasa cateva minute sa se omogenizeze bine compozitia, apoi se adauga bulionul, faina, supa din vegeta, stafidele si banana. Se lasa sa fiarba la foc mic aproximativ 45 de minute, pana ce carnea este bine patrunsa.

    SFAT

    Se serveste cu smantana.

    BAUTURA:

    Sampanie

    CORNURI CU CARNE
    INGREDIENTE:
  • 8 cornuri mici
  • 200 gr carne de pui
  • o salata verde
  • sare
  • piper
  • 50 ml lapte
  • Se taie cornurile in doua, pe latime, si se scobesc pe o singura parte de miez. Carnea se fierbe inainte, apoi se taie bucati mici, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se amesteca apoi cu miezul de paine scos din cornuri si inmuiat in lapte, pana ce se formeaza o pasta consistenta. Se umplu cornurile cu aceasta pasta si se lasa cateva minute la cuptor.

    SFAT

    Se garnisesc cu salata verde.

    BAUTURA:

    Votca

    SALATA UNGUREASCA DE CARTOFI
    INGREDIENTE:
  • 250 gr kaiser
  • 4 cartofi
  • o lamaie
  • 200 gr varza tocata
  • sare
  • ulei
  • piper
  • Se fierb cartofii si dupa ce s-au racit se taie cubulete. Kaiserul se taie felii subtiri, care se rumenesc in ulei. Se amesteca varza tocata cu cartofii, cu zeama de la o lamaie, un praf de sare, ulei si piper. Feliile de kaiser se asaza deasupra amestecului.

    SFAT

    Se orneaza cu patrunjel verde tocat.

    BAUTURA:

    Palinca

    PIEPT DE PUI CU PILAF DE CIUPERCI
    INGREDIENTE:
  • 600 gr piept de pui
  • 200 gr orez
  • 100 gr ciuperci
  • o ceapa
  • un morcov mic
  • piper
  • sare
  • ulei
  • Pieptul de pui, sarat si usor piperat, se frige pe gratar. Ceapa si morcovul se curata si se toaca marunt. Intr-o cratita se incinge uleiul si se inabusa ceapa, morcovul si ciupercile. Se adauga putina apa si se continua fierberea. Orezul, ales si spalat, se pune peste zarzavaturile inabusite. Se adauga sare si piper dupa gust, apa, daca mai este nevoie, si se da la cuptor. Dupa ce orezul s-a rumenit, se pune in farfurie alaturi de friptura de pui.

    SFAT

    Se serveste cu muraturi.

    BAUTURA:

    Muscat Ottonel

    CARNACIORI CU LEGUME
    INGREDIENTE:
  • 400 gr carnaciori
  • 100 gr gogosari murati
  • 150 gr porumb
  • 100 gr mazare
  • 100 gr fasole verde
  • ulei
  • sare
  • piper macinat
  • zeama de lamaie
  • Carnaciorii se frig pe gratarul incins. Gogosarii murati se taie cubulete si se amesteca cu legumele. Se stropeste totul cu ulei si zeama de lamaie si se potriveste de sare si piper.

    Dupa ce carnaciorii s-au fript, se servesc calzi, cu garnitura de legume.

    SFAT

    Se servesc simpli sau cu diverse sosuri.

    BAUTURA:

    Vin rosu de buturuga

    FRIPTURA CU CARTOFI PICANTI
    INGREDIENTE:
  • un pui
  • 5 cartofi
  • 300 gr varza rosie
  • sare
  • piper
  • ulei
  • paprika
  • otet
  • Se alege un pui frumos, se spala bine si se sareaza, se pipereaza si se unge cu ulei. Se asaza intr-o tava cu putina apa si se da la cuptor.

    Separat, cartofii curatati se taie in bucati mai mari si se presara un praf de sare si un praf de paprika. Se prajesc in ulei incins. Se toaca apoi varza rosie si se adauga otet, ulei si putina sare.

    Dupa ce puiul s-a rumenit, iar cartofii s-au prajit, se serveste cate o bucata de carne cu cartofi prajiti si cu garnitura de varza rosie.

    SFAT

    Se poate servi si cu muraturi.

    BAUTURA:

    Vin rosu de buturuga

    SALATA DE PUI CU PORUMB
    INGREDIENTE:
  • 400 gr piept de pui
  • 4 stiuleti de porumb
  • o salata verde
  • 4 ardei copti
  • sos de maioneza
  • Pieptul de pasare, spalat, se fierbe in apa cu sare. Dupa ce a fiert si s-a racit, se taie cubulete sau fasii subtiri. Salata verde se spala foaie cu foaie si apoi se taie fideluta. Se iau stiuletii de porumb, intregi sau taiati rondele si ardeii copti taiati felii si se amesteca cu salata verde si pieptul de pasare. Peste acest amestec se toarna un sos de maioneza.

    SFAT

    Se serveste rece cu verdeata.

    BAUTURA:

    Gin

    CARTOFI TARANESTI CU COSTITA
    INGREDIENTE:
  • 500 gr cartofi fierti
  • 250 gr costita
  • doua cepe mari
  • 200 gr branza rasa
  • 5 oua
  • sare
  • piper
  • ulei
  • Cartofii se fierb in coaja si se taie felii subtiri. Costita se taie felii, iar ceapa se toaca marunt. In uleiul incins se calesc ceapa si costita pana cand aceasta din urma incepe sa se rumeneasca. Intr-o forma yena unsa se asaza cartofii, iar deasupra ceapa si costita. Se pipereaza si se sareaza dupa gust. Deasupra se toarna compozitia obtinuta din cele 5 oua amestecate cu branza rasa si se da la cuptor sa se rumeneasca.

    SFAT

    Se serveste cu patrunjel verde tocat.

    BAUTURA:

    Cabernet

    PREPARATE DIN PESTE

    SALATA DE HERINGI CU PASTE
    INGREDIENTE:
  • doua bucati de heringi
  • 3 cepe
  • 400 gr paste
  • sare
  • piper
  • ulei
  • un ardei rosu
  • ceapa verde
  • otet
  • patrunjel
  • Se fierb pastele, iar dupa ce s-au fiert se scurg bine. Se amesteca cu putin ulei, dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust. Pestele se rupe in fasii foarte mici, iar ceapa se curata si se taie pestisori si ardeiul in felii subtiri. Ceapa, ardeiul si ceapa verde se amesteca impreuna cu pastele, patrunjelul si cu putin otet, iar pestele se serveste alaturi de ele.

    SFAT

    Se poate servi impreuna cu maioneza sau ketchup, de preferinta rece.

    BAUTURA:

    Traminer

    SALATA MEXICANA DE TON
    INGREDIENTE:
  • doua cutii ton bucati conservat in ulei
  • o conserva cu porumb
  • o ceapa
  • un ardei rosu
  • sare
  • piper
  • Tonul se scurge de surplusul de ulei si se pune intr-un castron. Porumbul se scurge de zeama si se adauga peste bucatile de ton. Ceapa se taie solzisori, iar ardeiul se taie feliute subtiri. Se amesteca totul, dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust.

    SFAT

    Se serveste rece, cu maioneza.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    PASTE CU CREVETI
    INGREDIENTE:
  • 300 gr creveti
  • 250 gr paste
  • ketchup
  • sare
  • piper
  • o foaie de dafin
  • vin alb
  • patrunjel verde
  • unt
  • Se fierb pastele, iar dupa ce s-au fiert se scurg bine. Se amesteca si cu putin unt, dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust. Crevetii se oparesc timp de 5 minute in putina apa clocotita cu putina sare, boabe de piper, o foaie de dafin si 100 ml vin alb. Dupa ce s-au fiert, se scurg de apa si se lasa la racit. Crevetii preparati se servesc alaturi de paste.

    SFAT

    Se servesc cu ketchup si cu patrunjel verde tocat.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    MANCARE DE VARZA CU PESTE OCEANIC
    INGREDIENTE:
  • 500 gr peste oceanic
  • o varza mica
  • sare
  • piper boabe
  • verdeata
  • 4 linguri cu bulion
  • sare de lamaie
  • un pahar cu ulei
  • faina
  • Pestele se curata si se portioneaza, dupa care se trece prin faina si se pune la prajit in ulei. Dupa ce se prajeste, se scoate pe un platou.

    Intre timp se pregateste varza, care se taie fasii subtiri. Se freaca apoi cu sare de lamaie, dupa care se pune la calit in ulei. Dupa ce a inceput sa se inmoaie, se adauga bulionul si cateva boabe de piper. Se serveste alaturi de pestele prajit.

    SFAT

    Se serveste cu marar verde tocat.

    BAUTURA:

    Traminer

    OMLETA DE PESTE
    INGREDIENTE:
  • 4 oua
  • o ceapa verde
  • doi ardei grasi
  • 150 gr cascaval
  • 100 gr stavrid
  • ulei
  • sare
  • piper
  • Se bat bine ouale, pana ce devin spuma. Se taie ceapa verde fasiute, ardeiul gras cubulete si se rade cascavalul. Se incinge uleiul intr-o tigaie si se pun la calit ceapa si ardeiul gras. Intre timp, se taie pestele bucatele, apoi se amesteca in tigaie alaturi de legume.

    In ouale batute spuma se adauga cascavalul ras, un praf de sare si se amesteca bine. Se toarna apoi compozitia in tigaia de pe foc si se omogenieaza bine cu legumele calite. Se lasa cateva minute pana ce capata o culoare maronie, apoi se intoarce si pe partea cealalta, astfel incat sa fie prajita uniform. Se scoate apoi pe o farfurie si se pipereaza dupa gust.

    SFAT

    Se poate servi cu ketchup sau cu diverse sosuri.

    BAUTURA:

    Vermut

    SALATA DE OU CU PESTE
    INGREDIENTE:
  • 3 oua
  • 200 gr macrou marinat
  • doua cepe verzi
  • 200 gr porumb
  • maioneza
  • salata verde
  • sare
  • piper
  • Se fierb ouale tari, se lasa sa se raceasca si se curata de coaja, apoi se taie rondele. Fileul de peste marinat si ceapa verde se taie in bucatele marunte. Salata se taie fasiute subtiri si se amesteca impreuna cu rondelele de ou. Se amesteca apoi toate ingredientele, se adauga boabele de porumb fiert, sarea si piperul si se amesteca totul cu maioneza.

    SFAT

    Se serveste rece.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    MACROU PRAJIT CU OREZ
    INGREDIENTE:
  • 200 gr orez
  • 400 gr macrou
  • 100 gr porumb
  • 200 gr ciuperci
  • un gogosar murat
  • o ceapa verde
  • zeama de lamaie
  • Se fierbe bine orezul si se taie bucati marunte ceapa verde, ciupercile si gogosarul. Se curata pestele, se taie si se prajeste usor intr-o tigaie cu ulei incins. Intre timp se amesteca in orezul fiert legumele taiate si cu porumbul si se mai lasa cateva minute la foc mic. Cand este gata, se pune pe farfurie si se asaza deasupra bucatile de macrou. Se picura deasupra putina zeama de lamaie.

    SFAT

    Se garniseste cu verdeata si se serveste cald.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    MANCARE DE CEAPA CU PESTE
    INGREDIENTE:
  • 400 gr file de salau
  • 5 cepe
  • 3 rosii
  • doi gogosari
  • 50 ml vin alb
  • sare
  • piper
  • oregano
  • ulei
  • faina
  • Se taie ceapa si gogosarii cubulete, iar rosiile rondele sau feliute. Se calesc intr-o tigaie cu ulei incins, iar peste ele se toarna apa si se lasa cateva minute la fiert. Se condimenteaza cu sare, piper si oregano.

    Separat, se prajeste usor fileul de peste, dat in prealabil prin faina. Se adauga apoi fileul peste fiertura de legume, lasandu-se cateva minute sa fiarba impreuna. In timpul fierberii, se adauga vinul.

    SFAT

    Se serveste calda, cu paine sau mamaliguta.

    BAUTURA:

    Riesling

    PREPARATE DIN LEGUME

    SALATA DE PRIMAVARA
    INGREDIENTE:
  • 4 rosii
  • doi ardei grasi
  • un castravete
  • 150 gr orez
  • 4 catei usturoi
  • o ceapa
  • patrunjel verde
  • busuioc verde
  • otet
  • ulei
  • sare
  • piper
  • Orezul spalat se fierbe in apa cu sare. Rosiile si ardeii se taie felii subtiri, iar castravetele se taie rondele. Se taie usturoiul si ceapa solzisori si se amesteca impreuna cu legumele deja taiate, cu patrunjelul si busuiocul tocate. Dupa ce orezul a fiert si s-a racit, se amesteca si cu legumele. Se condimenteaza si se amesteca impreuna cu otet si ulei.

    SFAT

    Se poate servi simpla sau drept garnitura.

    BAUTURA:

    Feteasca Regala

    PIURE DE SPANAC CU OCHIURI
    INGREDIENTE:
  • 4 oua
  • 500 gr spanac
  • o ceapa
  • o lingura cu suc de rosii
  • sare
  • ulei
  • Se alege spanacul, se spala bine si se fierbe in apa cu sare. Dupa fierbere, se scurge si se lasa la racit. Ceapa curatata si tocata fin se caleste in ulei incins. Spanacul racit se toaca marunt si se pune peste ceapa. Se adauga sucul de rosii, se potriveste de sare si se lasa la fiert pana cand capata consistenta piureului. Daca mai este nevoie, se poate adauga putin din zeama in care a fiert spanacul.

    Ouale se prajesc ochiuri si se asaza peste spanacul din farfurie.

    SFAT

    In piureul de spanac se poate pune si zeama de lamaie, dupa gust.

    BAUTURA:

    Vin alb de buturuga

    MANCARE DE CIUPERCI CU CASCAVAL
    INGREDIENTE:
  • 500 gr ciuperci
  • doua linguri cu faina
  • o ceapa mare
  • sare
  • piper
  • 5 linguri cu bulion
  • ulei
  • cimbru
  • 100 gr cascaval ras
  • apa
  • Ceapa se toaca si se caleste in ulei. Cand incepe sa capete o culoare aurie se adauga si ciupercile taiate marunt. Se calesc impreuna cateva minute si se adauga bulionul. Faina se amesteca impreuna cu ciupercile si se adauga apa. Se lasa la fiert pana ce mancarea capata o consistenta pastoasa si se condimenteaza.

    SFAT

    Se serveste cu cascaval ras deasupra.

    BAUTURA:

    Cabernet Sauvignon

    CIORBA DE SALATA VERDE SI ARPAGIC
    INGREDIENTE:
  • 3 bucati salata verde
  • 100 gr arpagic
  • doua legaturi ceapa verde
  • verdeata
  • o lingura cu unt
  • sare
  • bors
  • apa
  • un morcov
  • o telina
  • o radacina de patrunjel verde
  • Se pun la fiert intr-o oala cu apa si sare un morcov, o telina mica si o radacina de patrunjel tocate. Dupa ce au fiert, se adauga salata taiata fasii, ceapa verde tocata si verdeata tocata. Arpagicul se caleste in putin unt si se adauga peste zarzavatul fiert. Cand zarzavatul este fiert, se adauga borsul si patrunjelul verde tocat.

    SFAT

    Se poate servi si cu smantana.

    BAUTURA:

    Tuica

    BORS DE CIUPERCI
    INGREDIENTE:
  • o cutie ciuperci
  • un morcov
  • doua cepe
  • doua oua
  • mujdei
  • marar tocat
  • sare
  • otet
  • 100 gr smantana
  • Se spala ciupercile, dupa care se pun la fiert impreuna cu cepele si morcovul intreg. Cand legumele sunt fierte, se scoate ceapa, iar morcovul se scoate si se da prin razatoarea mica, dupa care se pun inapoi in oala.

    Separat, se freaca ouale cu smantana si se adauga in ciorba impreuna cu mujdeiul. Se mai lasa la fiert cateva minute. La sfarsit, se acreste dupa gust cu otet.

    SFAT

    Deasupra se adauga marar tocat marunt.

    BAUTURA:

    Tuica

    PIZZA CU CIUPERCI
    INGREDIENTE:

    BLATUL
  • 200 gr faina
  • sare
  • un pachetel drojdie
  • doua linguri cu ulei
  • un ou
  • 5 linguri cu lapte

    COMPOZITIA
  • 100 gr ciuperci maruntite
  • doua linguri cu sos de rosii
  • sare
  • piper
  • doua oua
  • Pentru aluat se amesteca toate ingredientele, pana se obtine o coca consistenta. Se intinde o foaie in tava tapetata cu hartie de copt. Ciupercile se taie marunt si se asaza deasupra blatului uns cu sos de rosii. Se bat ouale si se toarna peste. Se condimenteaza si se coace la foc potrivit.

    SFAT

    Se poate servi calda sau rece.

    BAUTURA:

    Bere

    ARDEI COPTI CU SALATA DE CRUDITATI
    INGREDIENTE:
  • jumatate kg de ardei gras
  • o telina
  • o ridiche neagra
  • zeama de lamaie
  • un morcov
  • o ceapa
  • o varza
  • sare
  • piper
  • Se coc ardeii, se curata, dupa care se pun intr-un castron. Telina, ridichea neagra si morcovul se spala, se curata si se dau pe razatoare. Ceapa se curata si se taie solzisori, iar varza se taie in feliute subtiri. Se stropesc cu zeama de lamaie, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Salata obtinuta se serveste alaturi de ardeii copti.

    SFAT

    Se servesc cu maioneza.

    BAUTURA:

    Palinca

    SALATA DE CRUDITATI CU PORUMB
    INGREDIENTE:
  • o cutie porumb boabe
  • doi morcovi
  • o varza rosie
  • o ceapa
  • patrunjel
  • marar
  • otet
  • sare
  • piper
  • Legumele crude se spala bine si se curata de coaja, daca e cazul. Morcovul se da pe razatoare, iar ceapa si varza rosie se feliaza dupa preferinta. Se amesteca toate intr-un castron, se adauga otet, dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust. Peste intreaga compozitie se adauga porumbul, iar deasupra patrunjel si marar verde.

    SFAT

    Se poate servi si cu maioneza.

    BAUTURA:

    Vermut

    PREPARATE DULCI

    PRAJITURA CU OREZ SI CARAMEL
    INGREDIENTE:
  • 180 gr orez
  • 500 ml de lapte
  • 300 gr zahar
  • 3 oua
  • un baton vanilie
  • sucul de la o lamaie
  • sare
  • Se spala orezul si se pune la fiert in apa fierbinte pentru 5 minute, dupa care se strecoara si se clateste cu apa rece. Intre timp se pune la fiert laptele cu putina sare si vanilie. Cand incepe sa fiarba, se adauga orezul si se mai lasa la foc mic timp de cateva minute, amestecand din cand in cand, la sfarsit adaugandu-se ouale batute spuma.

    Separat se topeste zaharul cu sucul de lamaie si o lingura cu apa pana cand prinde culoarea maro si peste el se toarna compozitia de mai sus. Se da la cuptor la foc moderat. Se lasa sa se raceasca, dupa care se intoarce ca sa iasa din forma, astfel incat partea cu caramel sa fie in sus.

    SFAT

    Deasupra se presara nuca de cocos.

    BAUTURA:

    Moccaccino

    PRAJITURA CU LAMAIE SI NUCA DE COCOS
    INGREDIENTE:

    ALUAT
  • 7 albusuri
  • 300 gr zahar pudra
  • esenta de vanilie
  • 200 gr faina
  • unt

    CREMA
  • doua lamai, sucul si coaja rasa
  • 200 gr unt
  • 300 gr zahar tos
  • 4 oua
  • o punguta cu nuca de cocos
  • Se bat albusurile spuma, iar zaharul se incorporeaza usor. Se adauga esenta de vanilie si faina. Se amesteca bine si se lasa compozitia sa se odihneasca putin.

    Intre timp, se unge o tava cu unt si se pudreaza cu faina. Se toarna compozitia obtinuta si se da la cuptor. Se incearca din cand in cand cu o scobitoare, iar cand este gata se scoate si se taie blatul obtinut in doua.

    Pentru crema de lamaie, se amesteca intr-un vas (la foc mic) ouale cu zaharul, untul topit, sucul si coaja de lamaie. Se ia de pe foc, se amesteca in continuare, dupa care se lasa la racit. Se pune crema obtinuta intre cele doua jumatati de blat.

    SFAT

    Deasupra se presara nuca de cocos.

    BAUTURA:

    Lichior

    RULADA CU CREMA DE CIOCOLATA
    INGREDIENTE:
    RULADA
  • unt, pentru uns
  • zahar pudra
  • 200 gr ciocolata amaruie
  • 5 oua
  • 150 gr zahar tos

    CREMA
  • 300 gr unt
  • 300 gr zahar pudra
  • 35 gr cacao
  • 5 oua
  • o ceasca cu lapte
  • 200 gr ciocolata
  • Intr-un vas se pune la foc mic ciocolata impreuna cu 80 ml apa. Dupa ce s-a topit se lasa sa se raceasca. Intre timp se omogenizeaza galbenusurile cu zaharul, peste care se adauga ciocolata topita.

    Intr-un alt vas se bat albusurile pana cand capata consistenta si se incorporeaza apoi in compozitia obtinuta anterior. Se tapeteaza tava cu hartie de pergament, se unge cu unt si se presara zahar pudra, apoi se toarna compozitia. Se da la cuptor la foc moderat. Dupa ce s-a copt, se scoate tava si se lasa la racit.

    Pentru crema se amesteca la foc mic toate ingredientele prezentate, dupa care se intinde crema pe rulada. Se ruleaza apoi pe lungime, iar hartia se desprinde pe masura ce se ruleaza.

    SFAT

    Se poate presara zahar pudra.

    BAUTURA:

    Cappuccino

    ×