x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

22 Mar 2005   •   00:00

23 MARTIE 2005

PREPARATE DIN CARNE

SALATA BAVAREZA
INGREDIENTE:
  • 200 gr cascaval
  • maioneza
  • 200 gr sunca
  • doi castraveti
  • o ridiche
  • sare
  • piper
  • doi ardei rosii
  • doi cartofi
  • Se spala cartofii, se curata de coaja si se pun la fiert. Se taie cascavalul si sunca bucatele, iar ardeii, ridichea si castravetii se taie felii subtiri. Dupa ce cartofii s-au fiert, se taie bucatele si se amesteca cu sunca, cascavalul si legumele. Se sareaza si se condimenteaza dupa gust. Se adauga maioneza peste intreaga compozitie si se da cateva minute la rece.

    SFAT

    Se serveste rece.

    BAUTURA:

    Bere

    CARNATI CU SALATA DE CRUDITATI
    INGREDIENTE:
  • 300 gr carnaciori de bere
  • doua oua
  • o telina
  • o ridiche neagra
  • o salata verde
  • o varza dulce
  • un morcov
  • 4 mere
  • sare
  • piper
  • 3 cartofi
  • mustar
  • otet sau zeama de lamaie
  • ulei
  • Se dau pe razatoare telina, ridichea, morcovul si merele. Salata verde si varza se taie fideluta. Se amesteca totul cu sare si piper si se lasa la frigider timp de o ora. Separat, se fierb cartofii, se taie bucatele, se sareaza si se amesteca cu putin ulei.

    Se freaca bine galbenusurile de ou cu ulei si mustar, pana se obtine o maioneza care se subtiaza apoi cu zeama de lamaie sau cu otet. Se amesteca sosul cu tot zarzavatul si se asaza apoi pe farfurie. Intre timp se incinge ulei in tigaie si se pun la prajit carnaciorii. Se lasa pana ce capata o culoare aurie, apoi se scot si se pun pe farfurie alaturi de salata.

    SFAT

    Se stropeste totul cu zeama de lamaie.

    BAUTURA:

    Pinot Noir

    GULAS DE PORC
    INGREDIENTE:
  • 500 gr carne de porc
  • 4 cepe
  • 500 gr untura
  • o lingurita cu boia
  • 3 rosii
  • un catel de usturoi
  • chimen
  • morcov
  • patrunjel
  • sare
  • piper
  • un kg cartofi
  • 100 gr smantana
  • un litru apa
  • Se topeste intr-un vas untura, se pune in ea carnea taiata bucatele si se lasa pana ce capata o culoare aurie. Dupa ce au prins o usoara crusta, bucatile de carne se scot din untura si se tin la cald.

    In untura ramasa se pune ceapa taiata solzisori. Dupa ce s-a calit ceapa, se adauga usturoiul, morcovul dat prin razatoarea mare, rosiile taiate felii si bucatile de carne. Se adauga boiaua, chimenul, sarea si piperul si se toarna atata apa cat sa acopere mancarea. Cratita se lasa la foc mic sa clocoteasca incet. Cand carnea este aproape fiarta se mai toarna o cana cu apa calda si se adauga cartofii taiati cubulete. Se serveste cu patrunjel verde tocat fin.

    SFAT

    Se poate servi si cu smantana.

    BAUTURA:

    Vin rosu de buturuga

    ARDEI UMPLUTI CU OREZ SI CARNE
    INGREDIENTE:
  • 10 ardei
  • 400 gr carne de pui
  • un pahar cu orez
  • un morcov ras
  • 3 cepe
  • 3 linguri ulei
  • o lingura verdeata tocata
  • 500 gr rosii
  • faina
  • sare
  • piper
  • Se toaca ceapa si se inmoaie putin in doua linguri cu ulei. Se adauga peste ea orezul spalat si bucatile de carne tocate marunt si fierte in prealabil. Se lasa impreuna la prajit cu putina apa, pana ce orezul capata o culoare aurie si incepe sa se umfle. Apoi se da deoparte si se adauga morcovul ras, sarea, piperul si verdeata.

    Intre timp se spala ardeii, li se scot cotorul si se curata de seminte. Rosiile spalate se fierb in apa cu sare si apoi se paseaza. Se pune in fiecare ardei umplutura de orez si carne, dupa care se asaza in cratita si se toarna peste ei un sos preparat dintr-o ceapa taiata marunt, amestecata cu o lingura cu ulei, o lingura cu faina si cu rosiile pasate. Se da la cuptor pana ce scade sosul.

    SFAT

    Se servesc calzi, cu smantana sau iaurt.

    BAUTURA:

    Cabernet Sauvignon

    CIORBA ARDELENEASCA
    INGREDIENTE:
  • 5 salate
  • 5 catei de usturoi
  • o felie slanina afumata
  • 3 linguri cu otet
  • un litru lapte dulce fiert
  • doua oua
  • 4 linguri cu smantana
  • o legatura marar
  • Se spala bine salata si se opareste in apa cu sare. Se asaza in sita si se lasa la racit. Intre timp se taie slanina marunt, se amesteca cu usturoiul si se pune la prajit intr-o oala cu putin ulei. Dupa ce salata s-a racit complet, se taie fideluta si se adauga in oala, alaturi de slanina si de usturoi. Se toarna deasupra otetul si se lasa pana ce salata se caleste putin. Deasupra se adauga laptele si se lasa pe foc pana ce da in clocot. Apoi se drege ciorba cu ouale batute cu smantana si se adauga deasupra verdeata tocata fin.

    SFAT

    Se serveste fierbinte.

    BAUTURA:

    Tuica

    SALATA GERMANA
    INGREDIENTE:
  • 200 gr mazare
  • 200 gr carne
  • 3 castraveti
  • masline
  • piper
  • sare
  • maioneza
  • o lingurita cu ulei de masline
  • Se curata carnea de pielite si se fierbe bine. Mazarea se fierbe si ea in apa cu sare sau se ia din conserva. Mazarea se lasa sa se scurga, iar castravetii se spala bine. Carnea si castravetii se taie feliute subtiri. Se curata maslinele de samburi si se toaca marunt. Se amesteca apoi legumele cu carnea, iar sarea si piperul se freaca cu o lingurita de ulei de masline. Se toarna apoi peste amestecul obtinut si se adauga maioneza.

    SFAT

    Se serveste rece.

    BAUTURA:

    Cognac

    CIORBA CA LA RADAUTI
    INGREDIENTE:
  • o gaina
  • doua legaturi patrunjel
  • 3 legaturi marar
  • un morcov
  • doua cepe
  • un gogosar
  • boia iute
  • 50 ml ulei
  • 6 oua
  • 300 ml smantana
  • untura
  • sare
  • piper
  • Se pune gaina la fiert si se tine pana ce se inmoaie bine carnea. Se curata apoi carnea de pe oase si se lasa cateva minute sa se raceasca. Intre timp se caleste ceapa in untura, iar peste ea se adauga morcovul, gogosarul si verdeata, toate tocate. Se stinge cu o cana cu apa si se acopera cu un capac, lasandu-se sa se inabuse cateva minute. Se presara apoi putina boia, sare si piper, se amesteca, lasandu-se in continuare pe foc.

    Tot amestecul de legume obtinut si carnea se pun in zeama in care a fiert gaina. Apoi se freaca bine galbenusurile cu smantana si se adauga putin cate putin in oala, amestecand continuu. Se pune din nou oala pe foc si se lasa sa dea in clocot.

    SFAT

    Se serveste calda, cu verdeata tocata deasupra.

    BAUTURA:

    Feteasca regala

    CARNE CU SOS DE MUSTAR SI PORUMB
    INGREDIENTE:
  • 800 gr carne
  • 500 gr porumb fiert
  • doua lingurite cu mustar
  • o lingura cu faina
  • 3 castraveciori
  • o lingurita cu zahar
  • sare
  • 4 cartofi
  • Carnea se curata de pielite si se pune la fiert. Dupa ce a fiert si apa a scazut, se adauga mustarul, zaharul, faina, castraveciorii taiati cubulete si se amesteca totul bine. Se lasa inca vreo cateva minute pe foc pana ce scade bine sosul. Cartofii se fierb in apa cu sare, apoi se scurg si se taie cubulete. Carnea se scoate, se taie felii sau bucati mai mici si se toarna peste ea sosul obtinut. Se pune apoi in farfurie si se asaza langa ea porumbul fiert.

    SFAT

    Se poate servi cu verdeata tocata.

    BAUTURA:

    Cabernet

    PREPARATE DIN PESTE

    MACROU AFUMAT CU MANCARE DE CEAPA
    INGREDIENTE:
  • macrou afumat
  • 4 cepe
  • un morcov
  • 4 linguri cu bulion
  • gogosari murati
  • patrunjel
  • 50 ml ulei
  • sare
  • piper
  • Se ia un macrou afumat si se taie in bucati mai mici. Ceapa se curata de coaja, dupa care se pune la calit in ulei. Cand ceapa capata o culoare aurie, se adauga bulionul, morcovul taiat felii si se stinge totul cu apa calduta.

    Se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se adauga patrunjelul. Mancarea obtinuta se serveste alaturi de bucatile de macrou afumat.

    SFAT

    Se serveste cu gogosari acri.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    FILE DE HERING CU MASLINE VERZI
    INGREDIENTE:
  • un kg hering
  • 100 gr cascaval
  • 100 gr masline verzi
  • zeama de lamaie
  • salata verde
  • sare
  • piper
  • Fileurile de peste se asaza intr-un vas uns cu ulei. Se sareaza si se pipereaza dupa gust si se dau la cuptor. In timpul rumenirii se adauga deasupra cascaval ras.

    Se scot, se stropesc cu zeama de lamaie si se servesc cu masline verzi si salata verde taiata fideluta.

    SFAT

    Se pot servi si cu smantana sau maioneza.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    PASTRAV CU PIPER VERDE SI LAMAIE
    INGREDIENTE:
  • 4 pastravi
  • o lamaie mare
  • o lingura cu otet
  • doua linguri cu piper boabe
  • 75 gr unt
  • sare
  • Untul se topeste intr-o tava, se adauga otetul, piperul si sare dupa gust. Se omogenizeaza amestecul si se pun pastravii in el. Se introduce tava in cuptor, iar dupa ce pestii s-au rumenit usor, se scoate tava si apoi se adauga sucul de lamaie si rondelele de lamaie taiate in patru.

    SFAT

    Se serveste cu mamaliga calda.

    BAUTURA:

    Riesling

    PESTE RASOL CU LEGUME
    INGREDIENTE:
  • 750 gr peste
  • o ceapa
  • un morcov
  • patrunjel
  • foi de dafin
  • o ceasca cu vin
  • Ceapa, morcovul si patrunjelul se curata, se spala si se pun la fiert, adaugandu-se vinul si foile de dafin, cand legumele sunt bine fierte. Pestele se spala si se curata, dupa care se introduce in apa in care au fiert legumele si se lasa la fiert la foc mic cateva minute.

    SFAT

    Se serveste cald sau rece, cu sos de vinegreta sau garnitura de legume si lamaie.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    MACROU CU SMANTANA SI LAMAIE
    INGREDIENTE:
  • 4 bucati macrou
  • o ceasca cu smantana
  • unt cat o nuca
  • 3 lamai
  • 3 linguri cu ulei
  • 3 cepe
  • patrunjel
  • piper
  • sare
  • Se curata cepele si se taie rondele. Untul si uleiul se pun intr-o tigaie, se adauga ceapa si se caleste, dupa care se stropeste cu sucul de lamaie. Se da tigaia la o parte, iar intre timp se pregateste pestele. Macroul se spala si se pune intr-o tava la cuptor. O parte din ceapa calita se intoduce in burta pestelui, iar cealalta jumatate se pune deasupra.

    Se presara sare si piper si se introduce tava cu peste la cuptor, la foc potrivit. Se toaca o legatura de patrunjel si se amesteca cu smantana. Pestii astfel preparati se garnisesc cu amestecul de smantana si se servesc imediat.

    SFAT

    Se poate servi si cu mamaliguta calda.

    BAUTURA:

    Traminer

    MANCARE DE SARDINE CU ROSII
    INGREDIENTE:
  • un kg sardine
  • 4 linguri cu ulei
  • doua linguri cu faina
  • o ceapa mare
  • 6 rosii
  • o lingurita cu zahar
  • o foaie de dafin
  • sare
  • Se curata sardinele, se spala si se taie bucati. Se toaca ceapa marunt, se rumeneste in ulei, dupa care se adauga o lingura cu faina, sarea, zaharul, foaia de dafin si rosiile fierte si strecurate. Se lasa sa dea cateva clocote si se ia de pe foc.

    Bucatile de sardine date prin faina se rumenesc pe ambele parti, se asaza in cratita, se toarna sosul deasupra si se da la cuptor ca sa scada.

    SFAT

    Se serveste cu gogosari acri.

    BAUTURA:

    Pinot gris

    STAVRID CU LEGUME SOTE
    INGREDIENTE:
  • un kg stavrid
  • doi morcovi
  • 4 cartofi
  • 200 gr ciuperci
  • 4 linguri cu ulei
  • o lingurita cu condimente
  • ulei
  • Se curata si se spala legumele. Se taie cartofii cubulete, morcovii rondele, iar ciupercile se taie bucati sau se pot lasa intregi. Se asaza toate legumele intr-o tava unsa cu ulei, dupa care se toarna apa cat sa le acopere, adaugandu-se doua linguri cu ulei. Se presara condimentele si se da tava la cuptor.

    Intre timp se spala stavrizii si se portioneaza. Cand legumele sunt aproape gata, se pune pestele la fiert in apa clocotita cu sare, la foc mic. Se lasa sa se raceasca, dupa care se scoate si se serveste alaturi de legume.

    SFAT

    Se poate servi cu maioneza.

    BAUTURA:

    Muscat Ottonel

    CIORBA DE PESTE CU CORCODUSE
    INGREDIENTE:
  • un kg peste
  • 3 cepe
  • doi ardei grasi
  • doi litri apa
  • doua oua
  • 3 rosii
  • o bucata hrean
  • o mana corcoduse
  • marar
  • patrunjel
  • sare
  • piper
  • Ceapa se toaca marunt si se pune intr-o oala cu apa, la foc potrivit. Cand ceapa este aproape fiarta se adauga ardeii taiati subtiri, rosiile curatate de pielite, putin hrean ras si pestele curatat, spalat si taiat bucati. Se condimenteaza dupa gust.

    Cand pestele este bine fiert, fara insa sa se sfarame, se ia oala de pe foc. Se acreste cu corcoduse si se drege cu ou. Se toaca verdeata si se presara deasupra. Bucatile de peste se scot din oala una cate una si se asaza cu atentie pe platou, ca sa nu se sfarame. Se serveste zeama de ciorba separat.

    SFAT

    Se poate servi cu ardei iute.

    BAUTURA:

    Riesling

    PREPARATE DIN LEGUME

    MACROU AFUMAT CU MANCARE DE CEAPA
    INGREDIENTE:
  • macrou afumat
  • 4 cepe
  • un morcov
  • 4 linguri cu bulion
  • gogosari murati
  • patrunjel
  • 50 ml ulei
  • sare
  • piper
  • Se ia un macrou afumat si se taie in bucati mai mici. Ceapa se curata de coaja, dupa care se pune la calit in ulei. Cand ceapa capata o culoare aurie, se adauga bulionul, morcovul taiat felii si se stinge totul cu apa calduta.

    Se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se adauga patrunjelul. Mancarea obtinuta se serveste alaturi de bucatile de macrou afumat.

    SFAT

    Se serveste cu gogosari acri.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    SALATA DE CIUPERCI DE PADURE CU MASLINE VERZI
    INGREDIENTE:
  • un kg ciuperci
  • 200 ml ulei
  • zeama de la o lamaie
  • sare
  • piper
  • patrunjel verde
  • 100 gr masline verzi
  • otet
  • Se curata ciupercile, se spala bine si se pun la fiert in apa cu sare si putin otet. Cand sunt fierte se lasa sa se racoreasca, se taie felii si se stropesc cu un sos preparat din ulei, zeama de lamaie si piper.

    Maslinele verzi se curata de samburi, dupa care se amesteca cu restul compozitiei.

    SFAT

    Se serveste cu patrunjel verde tocat.

    BAUTURA:

    Palinca

    SALATA DE VINETE CU CASCAVAL RAS
    INGREDIENTE:
  • 3 vinete mari
  • 100 gr maioneza
  • o ceapa mica
  • sare
  • piper
  • 200 gr cascaval
  • Se coc vinetele, se curata, se lasa sa se scurga si se toaca bine. Se taie ceapa marunt si impreuna cu maioneza se amesteca cu vinetele. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.

    SFAT

    Se orneaza cu cascaval ras.

    BAUTURA:

    Tuica

    SARMALE IN FOI DE VARZA CU SMANTANA
    INGREDIENTE:
  • o cana cu orez
  • 4 cepe
  • o cutie cu ciuperci
  • foi de varza
  • 100 gr smantana
  • vegeta
  • o cana cu bors
  • trei linguri cu bulion
  • sare
  • piper
  • Ceapa se taie marunt si se pune la calit in ulei. Ciupercile se spala si se taie felii. Cand ceapa a capatat o culoare aurie se amesteca cu ciupercile, dupa care se adauga vegeta, sare, piper macinat si apoi orezul ales si spalat. Se lasa totul pe foc pana cand se umfla orezul.

    Dupa ce compozitia s-a racit, se fac sarmalutele cu foi de varza, carora li s-au scos cotoarele. Peste ele se toarna un sos facut din: apa, bors si bulion.

    SFAT

    Se servesc cu smantana si cu mamaliguta.

    BAUTURA:

    Vin rosu de buturuga

    SALATA DE CRUDITATI
    INGREDIENTE:
  • o telina
  • o ridiche neagra
  • o salata verde
  • varza dulce
  • un morcov
  • patrunjel verde
  • un galbenus
  • piper
  • zeama de lamaie
  • ulei
  • sare
  • Morcovul, telina, ridichea si varza, curatate de coaja, se dau pe razatoare. Salata verde se spala si se taie fideluta. Se prepara maioneza dintr-un galbenus, ulei, zeama de lamaie, sare si piper. Maioneza se adauga peste legumele taiate si se amesteca bine.

    SFAT

    Platoul se orneaza cu frunze de salata verde peste care se asaza preparatul.

    BAUTURA:

    Votca

    MAMALIGA CU BRANZA SI SMANTANA
    INGREDIENTE:
  • malai
  • un litru apa
  • 100 gr branza
  • 100 gr smantana
  • sare
  • Se pune intr-un tuci un litru de apa. Se adauga sare. Se lasa apa sa fiarba, dupa care se adauga treptat malaiul si se amesteca bine. Cand s-a ingrosat suficient, se mai lasa putin pe foc si se rastoarna intr-o farfurie intinsa. Branza se da prin razatoare si se serveste alaturi de mamaliga si de smantana.

    SFAT

    Se poate servi, dupa preferinta, cu unt sau cu oua.

    BAUTURA:

    Vin alb de buturuga

    CHIFTELE DE POST CU CIUPERCI
    INGREDIENTE:
  • 200 gr soia
  • doua cepe
  • 200 gr ciuperci
  • doua teline
  • usturoi
  • 3 cartofi
  • 3 linguri cu gris
  • sare
  • piper
  • marar
  • patrunjel
  • faina
  • ulei
  • Se caleste ceapa si se lasa putin la racit. Ciupercile, telina si cartofii se dau prin masina de tocat si se amesteca cu ceapa. Soia se pune la fiert, se scurge si se adauga apoi sare si piper dupa gust, marar si patrunjel. Se amesteca toate legumele si se omogenizeaza totul cu grisul. Se formeaza apoi chiftele, care se trec prin faina si se prajesc in ulei.

    SFAT

    Se servesc reci.

    BAUTURA:

    Gin

    SALATA DE FASOLE BOABE CU CEAPA
    INGREDIENTE:
  • 250 gr fasole boabe
  • doua linguri cu ulei
  • doua-trei linguri cu otet
  • o ceapa mare
  • o legatura de patrunjel verde
  • sare
  • piper
  • Fasolea boabe, fiarta si racita, se strecoara bine de apa in care a fiert si se amesteca cu ceapa taiata pestisori. Se adauga uleiul, sarea, otetul si putin piper.

    SFAT

    Se presara deasupra patrunjel verde tocat.

    BAUTURA:

    Tuica

    PREPARATE DULCI

    HALVA TURCEASCA
    INGREDIENTE:
  • 400 gr faina
  • 800 ml lapte
  • 100 gr zahar
  • 50 gr nuci pisate
  • 50 gr grasime (ulei, unt)
  • 100 gr cacao
  • Se incinge grasimea, se pune faina si se prajeste pana ce capata o culoare mai inchisa. Se stinge apoi cu laptele clocotit, in care s-a dizolvat inainte zaharul. Se amesteca mereu ca sa nu ramana cocoloase. Se ia apoi de pe foc, se adauga nucile si cacaua si se pune intr-o tava, in care se lasa sa se inchege.

    SFAT

    Se poate servi cu nuca de cocos sau toping de vanilie.

    BAUTURA:

    Ceai verde

    BRIOSA FRANTUZEASCA CU STAFIDE
    INGREDIENTE:
  • 6 oua
  • 250 gr faina
  • 250 gr unt
  • 250 gr zahar
  • vanilie
  • 100 gr stafide
  • sare
  • coaja de lamaie sau portocala
  • Se bat intr-un castron ouale intregi cu zaharul, pana ce devin o spuma alba si densa. Se adauga faina, se amesteca totul, apoi se toarna untul topit dinainte. Se amesteca totul usor, se adauga un praf de sare, vanilie, coaja rasa de lamaie sau de portocala si stafidele.

    Se iau forme mici de briose si se ung cu unt. Se toarna compozitia in forme, umplandu-se pana la trei sferturi, pentru a nu da pe dinafara cand cresc. Se coc pana ce se rumenesc, incercandu-se din cand in cand cu o scobitoare. Dupa ce s-au copt, se scot din forme si se asaza pe un platou.

    SFAT

    Se pudreaza cu zahar.

    BAUTURA:

    Ceai fructe de padure

    PATEURI CU BRANZA
    INGREDIENTE:
  • 500 gr foi de placinta
  • un pahar cu zahar
  • 200 gr branza de vaci
  • 3 oua
  • zahar pudra
  • ulei
  • Se iau din pachetul de foi de placinta 4-5 foi, se ung cu ulei si se asaza unele peste altele. Foile astfel asezate se taie patrate.

    Se intind pe o masa foi de placinta, astfel incat sa se obtina o grosime de aproape 2 centimentri. Se taie foile in patrate.

    Pentru umplutura se amesteca bine branza de vaci cu doua oua si cu zaharul. Se pune o lingurita de umplutura in mijlocul fiecarui patrat si se impacheteaza apoi in forma de triunghi sau in orice alta forma. Se procedeaza la fel pana la terminarea tuturor foilor de placinta si a umpluturii. Se asaza pateurile pe o tava, se ung cu ou batut si se pun in cuptorul gata incins. Se l
    ×