x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

25 Ian 2005   •   00:00

26 IANUARIE 2005

PREPARATE DIN CARNE

BORS RUSESC

INGREDIENTE:
  • un kg oase de porc afumate
  • 800 gr piept de porc
  • 100 gr cremvursti
  • 100 gr smantana
  • 300 gr zarzavat
  • 50 gr bulion
  • 60 gr untura
  • 400 gr varza acra
  • 500 gr sfecla rosie
  • 100 gr costita afumata
  • patrunjel verde
  • o lingura de zahar
  • 3 linguri otet Se pun la fiert pieptul de porc si oasele. Dupa ce au dat in fiert, se aduna spuma si se lasa sa fiarba incet. Sfecla se taie subtire si se pune la calit cu putina sare, untura, bulion, otet si zahar. Se taie varza si se inabusa cu cateva linguri din grasimea stransa de la fierberea oaselor.

    In aceeasi grasime se calesc si legumele taiate marunt. Cand carnea si oasele au fiert bine, se scot, iar in zeama ramasa se pun legumele calite, varza, sfecla, costita si cremvurstii taiati rondele si caliti inainte.

    Borsul se potriveste de sare si se acreste cu bors de tarate sau otet.

    SFAT

    Smantana se serveste separat sau se amesteca cu borsul.

    BAUTURA:

    Votca

    FICAT PRAJIT CU CEAPA

    INGREDIENTE:
  • 600 gr ficat
  • 500 gr ceapa
  • 150 ml ulei
  • o lingura de faina
  • un kg de cartofi
  • o legatura de patrunjel verde
  • sare
  • piper
  • 100 ml vin

    Ficatul se taie in felii, se da prin faina si se prajeste in ulei fierbinte. Uleiul in care s-a prajit ficatul se stinge cu 1-2 linguri de apa calda, adaugandu-se sare si piper dupa gust. Se da intr-un clocot si se strecoara peste feliile de ficat. In restul de ulei se prajeste ceapa taiata in felii foarte subtiri. Ceapa se prajeste pana cand capata o culoare aurie.

    Peste feliile de ficat se pun ceapa prajita si sosul de ficat.

    SFAT

    Ficatul se serveste cu cartofi piure sau fierti natur, presarati cu patrunjel verde taiat marunt.

    BAUTURA:

    Pinot gris

    PUI INABUSITI

    INGREDIENTE:
  • 800 gr carne de pui
  • 200 gr slanina
  • un morcov
  • 200 gr ciuperci
  • 20 gr unt
  • o radacina de patrunjel
  • o telina
  • sare
  • piper boabe
  • piper macinat

    Se curata carnea, se spala si se portioneaza. Slanina se taie feliute subtiri. Morcovul, radacina de patrunjel si telina se curata, se spala si se taie rondele. Intr-o cratita uscata, tapetata cu feliute de slanina, se asaza rondele de zarzavat, se pun apoi puii, iar peste toate se pune inca un strat de slanina.

    Se presara cu sare si piper, se toarna o jumatate de cana de supa sau de apa calduta, se acopera cratita cu un capac si se lasa sa fiarba inabusit. Cand s-a fiert carnea, se scoate, se serveste cu zeama si zarzavaturi date prin sita.

    SFAT

    Se poate servi si cu ciuperci tocate, inabusite in unt.

    BAUTURA:

    Pinot gris

    MANCARE DE VITA CU SOS DE SMANTANA

    INGREDIENTE:
  • 600 gr carne de vita
  • 50 gr slanina
  • o ceapa
  • 250 gr morcov, pastarnac, telina
  • sare
  • piper
  • frunze de dafin
  • un pahar cu smantana
  • suc de lamaie
  • otet
  • faina

    Se impaneaza carnea de vita cu bucatele de slanina si se frige pe ambele parti. In acelasi vas in care s-a fript carnea se fierb, acoperind vasul cu un capac, legumele si ceapa taiate. Dupa ce sunt gata adaugam peste ele carnea, turnam apa si fierbem iar inabusit, pana cand e gata.

    Cand s-a racit se taie felii, iar zeama in care s-a gatit mancarea se trece prin sita impreuna cu legumele, se amesteca apoi cu smantana si un praf de faina. Se pune din nou la fiert. Se condimenteaza cu suc de lamaie si otet, iar feliile de carne se incalzesc in acest sos fara insa a se aduce la fierbere.

    SFAT

    Friptura se serveste cu galuste de paine si compot de afine.

    BAUTURA:

    Cadarca de Minis

    SNITELE VIENEZE

    INGREDIENTE:
  • 4 snitele de vitel
  • sare
  • 50 gr faIna
  • doua oua
  • o lingura de ulei
  • doua linguri de lapte
  • 80 gr pesmet
  • 4 felii de lamaie

    Se curata bucatile de carne de pielite, se taie marginile si se taie in felii subtiri de circa 4 mm. Se bat intr-o farfurie ouale si se amesteca cu laptele, uleiul si sarea. In alte doua farfurii se pun faina si pesmetul. Se sareaza carnea si se da prin faina, apoi prin oua si prin pesmet.

    Se unge un vas cu ulei, se pune carnea in el si se frige pana cand se rumeneste.

    SFAT

    Se serveste alaturi de cartofi fierti stropiti cu lamaie.

    BAUTURA:

    Bere blonda

    CARNATI CU BRANZA

    INGREDIENTE:
  • 8 carnati afumati
  • 300 gr branza
  • chifle
  • sare
  • piper

    Carnatii se taie oblic si se pune intre ei cate o felie de branza. Se prajesc intr-un vas cu ulei timp de zece minute, intorcandu-se mereu de pe o parte pe alta.

    Se scot pe farfurie si se presara deasupra branza rasa.

    SFAT

    Se servesc cu castraveti murati.

    BAUTURA:

    Bere blonda

    BORS DE MIEL

    INGREDIENTE:
  • un kg carne de miel
  • 4 cepe
  • 50 gr orez
  • un morcov
  • patrunjel
  • o telina
  • 2 oua
  • 100 gr smantana
  • un litru de bors
  • leustean
  • 50 gr untura

    Se curata carnea de pielite si se taie in bucati. Se pun doi litri de apa pe foc si se adauga legumele curatate, spalate si crestate in lung la capete. Se adauga doua cepe taiate marunt, sarea si se lasa la fiert o ora, dupa care se adauga carnea de miel oparita, orezul si se aduna spuma care apare.

    Dupa o jumatate de ora de fierbere, se adauga ceapa ramasa, taiata marunt si calita in untura si se potriveste de acreala cu borsul fiert separat. Se mai lasa sa dea in cateva clocote, dupa care se ia de pe foc. Se drege borsul cu galbenusul si smantana.

    SFAT

    Se serveste borsul numai presarat cu leustean si patrunjel verde tocate.

    BAUTURA:

    Vin rosu de buturuga

    BORS TARANESC DE GAINA

    INGREDIENTE:
  • o gaina
  • doi ardei grasi
  • radacini de patrunjel
  • un morcov
  • o telina
  • trei cartofi
  • fasole verde
  • mazare boabe
  • 300 gr rosii
  • un litru de bors
  • marar
  • leustean

    Se taie gaina in bucati si se pune pe foc intr-un vas cu doi litri de apa. Cand este aproape sa dea in fiert, se curata spuma, se adauga o lingurita de sare si zarzavatul curatat, spalat si taiat, in ordinea duratei de fierbere.

    Dupa ce totul este bine fiert, se adauga rosiile curatate de pielite si se presara cu verdeata taiata foarte marunt.

    SFAT

    Se poate servi si cu smantana.

    BAUTURA:

    Vin alb de buturuga

    PREPARATE DIN PESTE

    FILE DE PESTE PRAJIT

    INGREDIENTE:
  • un somn
  • piper
  • sare
  • faina
  • pesmet
  • ou
  • ulei

    Pestele se curata, se spala, se taie felii si se inlatura oasele. Se sareaza si se da prin faina, ou batut si pesmet, dupa care se prajeste in ulei incins pana se rumeneste frumos pe ambele parti.

    Se serveste cald cu cartofi fierti natur, stropiti cu unt si presarati cu patrunjel verde. Peste fiecare file se pune cate o felie de lamaie.

    SFAT

    Se poate servi cu maioneza sau diverse sosuri.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    CROCHETE DE PESTE

    INGREDIENTE:
  • 600 gr peste fiert sau prajit
  • 100 gr unt
  • 100 gr faina
  • jumatate de litru de lapte
  • 3 oua
  • pesmet
  • ulei
  • sare
  • piper

    Se prepara un sos alb astfel: se pune untul intr-o craticioara pe foc, se adauga faina, se amesteca pana incepe sa capete o culoare galbuie. Se stinge cu lapte si se amesteca pana se ingroasa. Se adauga in sos carnea de peste fiarta sau fripta, se zdrobeste marunt si se amesteca bine cu sosul.

    Din aceasta compozitie se modeleaza crochete de grosimea unui deget si lungi de 4-5 cm. Acestea se trec prin faina sau prin pesmet, dupa aceea prin oua batute si din nou prin pesmet. Apoi se prajesc in ulei bine incins. In timpul prajirii crochetele se intorc mereu ca sa nu se arda.

    SFAT

    Se servesc calde, stropite cu unt topit.

    BAUTURA:

    Cabernet Sauvignon

    PUI DE BALTA CU MAIONEZA

    INGREDIENTE:
  • 20 de bucati de pui de balta
  • 3 linguri de pesmet
  • zeama de lamaie
  • 40 ml ulei
  • 3 oua
  • ienibahar
  • 100 gr maioneza
  • usturoi

    Se spala picioarele de broasca, se sareaza si se condimenteaza, adaugandu-se din belsug zeama de lamaie. Se lasa cateva ore sa se patrunda bine.

    Se ia o tava de teflon sau un vas Jena in care se toarna putin ulei. Se asaza bucatile de carne si se dau la cuptor pentru 15 minute. Se scoate vasul din cuptor si se pregateste un amestec din ouale batute cu condimente.

    Apoi se ia carnea, se da prin ou si pesmet si se prajeste intr-o tava cu ulei bine incins. Se scoate, se asaza pe un platou si se serveste cu sos alb din maioneza.

    SFAT

    Se pot servi cu mujdei.

    BAUTURA:

    Pinot gris

    SALAU CU ROSII

    INGREDIENTE:
  • 1 kg salau
  • 500 gr rosii
  • 100 ml vin
  • 60 ml ulei
  • 50 gr unt
  • patrunjel verde
  • piper
  • usturoi

    Se curata salaul, se taie in felii, se sareaza, se pune intr-o tava si se unge cu ulei. Se presara deasupra usturoi tocat marunt si piper pisat, apoi se introduce in cuptor.

    Cand pestele s-a rumenit, se pune deasupra fiecarei bucati cate o felie de rosie, lasandu-se in cuptor pana ce rosiile se rumenesc. Se stinge apoi cu vin, se mai adauga restul de rosii calite in unt si se presara cu patrunjel verde.

    SFAT

    Se poate servi cu mamaliguta calda.

    BAUTURA:

    Riesling

    CRAP UMPLUT CU CIUPERCI

    INGREDIENTE:
  • doua kg crap
  • 500 gr ceapa
  • 100 ml ulei
  • 400 gr ciuperci
  • 50 gr paine alba
  • un ou
  • patrunjel verde
  • o lingurita bulion
  • zeama de la o lamaie

    Se spala pestele, se usuca cu un servet, se sareaza si se lasa sa stea pana se pregateste umplutura.

    Umplutura se prepara astfel: se toaca marunt ceapa, se inabusa in ulei si cand s-a rumenit se adauga ciupercile si se lasa la prajit cateva minute, dupa care se stinge cu zeama de peste sau de lamaie.

    Se acopera cu un capac si se tine la cuptor cu focul cat mai mic. Ciupercile se inabusa cam 15-20 de minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se amesteca cu miezul de paine inmuiata in lapte si ou. Se umple crapul pregatit cu aceasta pasta, se leaga cu o ata groasa, se unge cu ulei si se pune intr-o tava. Se da la cuptor si in timpul coacerii se unge pestele cu ulei din tava pentru a se rumeni. Cand este gata se scoate ata.

    SFAT

    Se garniseste cu frunze de salata verde si cu sfecla rosie.

    BAUTURA:

    Pinot gris

    SOMN RASOL CU UNT SI CARTOFI

    INGREDIENTE:
  • un kg de somn
  • 50 ml ulei
  • 50 ml otet
  • piper boabe
  • foi de dafin
  • cartofi
  • sare
  • 50 gr unt

    Se taie pestele bucati, care se sareaza si se lasa acoperite doua-trei ore la rece. Se pune apa la fiert impreuna cu cartofii taiati cubulete, foile de dafin si piperul.

    Cand sunt fierti cartofii, se adauga otetul si pestele taiat si se lasa sa fiarba zece minute. Apoi se ia vasul de pe foc si se lasa totul la racit.

    Cand se serveste, se scot bucatile de somn din zeama, se aranjeaza pe un platou si se garnisesc cu catofii fierti, peste care se picura unt topit si se presara verdeata tocata.

    SFAT

    Se stropeste totul cu zeama de lamaie.

    BAUTURA:

    Mustoasa de Maderat

    BORS DE PESTE PROASPAT

    INGREDIENTE:
  • 750 gr crap proaspat
  • 250 gr ceapa
  • 125 gr albitura
  • 125 gr morcovi
  • 500 gr rosii
  • 50 ml ulei
  • 25 gr bulion
  • 750 ml bors
  • patrunjel
  • leustean

    Se curata legumele, se taie marunt si se pun la fiert in apa sarata. Se infierbanta uleiul, se adauga bulionul, se lasa putin pe foc si se toarna peste legumele puse la fiert. Se adauga apoi borsul, fiert separat, cu leusteanul.

    Intre timp, crapul se curata de branhii si de osul amar, se portioneaza si se lasa sa fiarba 15 minute, impreuna cu borsul si rosiile taiate felii.

    SFAT

    Se pune deasupra patrunjel tocat fin.

    BAUTURA:

    Votca

    CIORBA DE PESTE CONGELAT

    INGREDIENTE:
  • doua kg de peste congelat
  • 400 gr ceapa
  • 250 gr morcovi
  • 500 gr cartofi
  • 500 gr pasta de tomate
  • 100 gr ulei
  • sare de lamaie
  • patrunjel
  • un litru de bors
  • telina
  • sare
  • 200 gr rosii

    Se decongeleaza pestele (stavrid, hering sau macrou), se curata, se spala si se taie in bucati potrivite. In trei litri de apa rece cu sare se fierb legumele (morcovi, cartofi), taiate marunt. Rosiile si ceapa se calesc in ulei si se sting cu putina apa, in care s-a dizolvat bulionul. Se adauga in supa de legume, impreuna cu pestele. Se fierb impreuna 10-15 minute.

    Se acreste cu sare de lamaie sau cu borsul dat in clocot separat. Se adauga si telina, spalata si tocata marunt, fierbandu-se inca 15 minute.

    SFAT

    Se serveste cu smantana.

    BAUTURA:

    Francusa

    PREPARATE DIN LEGUME

    SUPA CREMA DE CARTOFI

    INGREDIENTE:
  • 2 kg cartofi
  • 200 gr ceapa
  • 60 gr faina
  • 100 gr unt
  • 3 galbenusuri
  • 200 gr franzela
  • 200 ml lapte

    Ceapa se caleste cu o parte din unt si, cand este pe jumatate prajita, se adauga faina si se mai lasa la calit, punandu-se apoi in oala in care fierb cartofii curatati.

    Se adauga apa sau zeama de legume atat cat este necesar pentru supa, se potriveste de sare si se pune din nou pe foc, sa dea intr-un clocot.

    Crema obtinuta in urma pasarii legumelor se drege cu galbenus uri de ou batute cu lapte caldut.

    SFAT

    Se serveste cu crutoane.

    BAUTURA:

    -

    SUPA CREMA DE OREZ

    INGREDIENTE:
  • 300 gr orez
  • 100 gr ceapa
  • o telina
  • doua radacini patrunjel
  • 100 gr unt
  • un l lapte
  • doua galbenusuri
  • sare

    In 50 gr unt se inabusa ceapa taiata marunt, se adauga orezul spalat si se stinge cu supa de legume sau apa fierbinte. In restul de unt se calesc telina si patrunjelul curatate, spalate si taiate in felii subtiri. Dupa ce s-au calit putin se toarna peste orez si se fierb impreuna pana se obtine o pasta omogena, apoi se adauga sare si se trece totul prin sita.

    Se adauga laptele caldut si se pune din nou pe foc, amesteca ndu-se pana da in fiert.

    SFAT

    Se drege cu galbenusuri, zeama de lamaie sau smantana acrisoara.

    BAUTURA:

    -

    SUPA CREMA DE CHIMEN

    INGREDIENTE:
  • 100 gr unt
  • 60 gr faina
  • 30 gr chimen
  • sare
  • 300 gr crutoane
  • 3 l supa de legume

    Se prepara mai intai o supa de legume. Separat, intr-o cratita se infierbanta untul, se adauga faina, se lasa sa se rumeneasca putin si se adauga chimenul spalat. Se mai calesc impreuna inca 2-3 minute, dupa care se stinge cu supa de legume sau apa fierbinte cu sare. Se mai fierb 10-15 minute, apoi se strecoara.

    SFAT

    Se serveste cu crutoane de paine prajita.

    BAUTURA:

    -

    SALATA DE CIUPERCI CU USTUROI

    INGREDIENTE:
  • 2 kg ciuperci
  • doua pahare ulei
  • doua pahare vin
  • doua rosii
  • o lingura de patrunjel verde tocat
  • sare
  • piper
  • doua pahare mujdei de usturoi

    Se spala ciupercile si se pun intregi intr-o tava cu ulei, vin, sare, piper, rosii taiate felii si patrunjel tocat. Se introduce apoi tava in cuptor sa fiarba la foc moderat.

    Cand a scazut vinul se toarna zeama de usturoi si se lasa la fiert pana ce scade si ramane numai sosul de ulei. Sunt foarte bune chiar si fara usturoi.

    SFAT

    Se servesc reci.

    SALATA DE FASOLE VERDE

    INGREDIENTE:
  • doua kg pastai de fasole verde
  • doua capatani usturoi
  • 60 ml ulei
  • doua linguri otet
  • marar
  • piper
  • sare

    Fasolea se curata de ate, se spala si se pune la fiert in apa clocotita cu putina sare. Dupa ce s-a fiert si s-a racit, se amesteca cu mujdei de usturoi, ulei, otet, marar tocat marunt. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.

    SFAT

    Se garniseste cu smantana.

    BAUTURA:

    Votca

    OMLETA CU CASCAVAL

    INGREDIENTE:
  • 4 oua
  • 50 gr cascaval
  • doua linguri de lapte sau apa
  • 30 gr unt
  • sare

    Se pune uleiul intr-o tigaie cu fundul gros si se lasa pe foc pana se infierbanta bine, dupa care se pun ouale, care se pregatesc din timp. Se sparg intr-o farfurie adanca, adauga ndu-se la 4 oua o lingura de apa sau doua linguri de lapte rece si sare dupa gust.

    Se bat ouale cu furculita si se toarna in tigaia cu untul incins. Se lasa 2-3 minute sa se prajeasca, dupa care omleta se desprinde de pe margine cu un cutit lat sau cu o paleta si se intoarce pe cealalta parte. Se rade cascavalul. Dupa ce omleta este gata, se umple cu jumatate din cantitatea de cascaval. Se presara cu restul de cascaval ras.

    SFAT

    Se serveste cu salata de rosii si castraveti.

    BAUTURA:

    Tuica

    SUFLEU DE VINETE

    INGREDIENTE:
  • un kg vinete
  • 100 gr unt
  • 5-6 oua
  • 100 gr faina
  • 400 ml lapte
  • sare SOSUL
  • 60 gr faina
  • 400 ml lapte
  • 50 gr unt
  • piper

    Se coc vinetele ca pentru salata, se curata, se lasa la scurs, se toaca si se potrivesc de sare. Sosul Bechamel se prepara astfel: se topeste untul intr-un vas, se adauga faina, se amesteca pana se incinge bine, fara sa se rumeneasca. Se stinge cu lapte caldut, adaugandu-se sare si piper.

    In sos se adauga galbenusurile, vinetele, sara si la urma albusurile batute spuma, dupa care se amesteca usor, numai cat sa se incorporeze albusul in compozitie. Se pune totul intr-o forma unsa cu unt, se da la cuptor si se coace cam 30 de minute.

    SFAT

    Se serveste imediat, in aceeasi forma in care s-a scos din cuptor.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    OCHIURI CU PIURE DE CARTOFI

    INGREDIENTE:
  • 6 oua
  • doua kg cartofi
  • 100 gr unt
  • 3 linguri lapte
  • sare
  • piper

    Din cartofi fierti, unt si sare se prepara piureul, care se asaza intr-un vas termorezistent, care se poate tine in cuptor. Apoi se netezes te piureul, iar deasupra se fac adancituri in care se sparge cate un ou, dupa care se stropesc cu unt topit. Se da vasul la cuptor pana se incheaga albusul.

    SFAT

    Se servesc in vasul in care s-au pregatit.

    BAUTURA:

    Bere neagra

    PREPARATE DULCI

    NAPOLITANE CU CREMA DE CACAO SI NUCI

    INGREDIENTE:
  • 200 gr margarina
  • 250 gr zahar
  • o lingura cacao
  • un pachet foi de napolitane
  • 100 gr miez nuca

    Zaharul se toarna intr-o cratita si se pune la foc mic sa se caramelizeze, dupa care se stinge cu cana de apa, fierbandu-se putin ca sa se dizolve. Nucile se piseaza marunt, amestecandu-se cu margarina, cu cacao si o cana de apa.

    Se toarna acest amestec in oala cu zahar si se pune la fiert pe foc mic pana se ingroasa. Se umplu foile de napolitana cu compozitia obtinuta si se preseaza cu un obiect greu pentru a se aseza uniform umplutura.

    SFAT

    Se taie in bucati doar cand se servesc.

    BAUTURA:

    Lichior

    NUCI

    INGREDIENTE:
  • 250 gr margarina
  • 100 gr zahar
  • 4 lingurite miez de nuca macinat
  • o lingura cacao
  • 14 linguri faina
  • o lamaie
  • esenta rom
  • un plic zahar vanilinat

    Se freaca margarina cu zaharul pana se obtine o spuma. Se adauga miezul de nuca, cacao, faina turnata putin cate putin. Se amesteca bine pana se omogenizeaza, dupa care se framanta bine pana se obtine un aluat moale. Se modeleaza forme de nuci, care se dau la cuptor intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina.

    Crema se prepara din 250 gr margarina, doua linguri de cacao, doua linguri de apa si 5-6 linguri de zahar. Se freaca bine toate, iar cu crema se umplu nucile taiate in doua la mijloc.

    SFAT

    Pentru a capata un aspect cat mai frumos, se adauga zahar vanilinat.

    BAUTURA:

    Sarba de Odobesti

    CENUSAREASA

    INGREDIENTE:
  • 100 gr faina
  • 150 gr zahar pudra
  • 100 gr ciocolata
  • 4 oua
  • 50 gr unt
  • sare

    Se amesteca faina cu 100 gr zahar, jumatate din cantitatea de ciocolata rasa si galbenusurile de la trei oua. Se omogenizeaza si se framanta. Se adauga 3 albusuri batute spuma, se omogenizeaza din nou si se toarna intr-o tava unsa cu unt. Se coace in cuptorul incins la foc potrivit.

    Cand e gata se scoate, se taie in felii late de doua degete si se lipesc doua cate doua cu crema obtinuta din ciocolata si zaharul ramase cu un albus batut spuma.

    SFAT

    Se pudreaza cu nuca de cocos.

    BAUTURA:

    Cadarca de Minis

    PRAJITURA CU STRUGURI

    INGREDIENTE:
  • 200 gr unt
  • 300 gr zahar pudra
  • 300 gr faina
  • 6 oua
  • un pahar cu boabe de struguri

    Se freaca untul cu zaharul pana se obtine o pasta fina. Se adauga unul cate unul galbenusurile, apoi se incorporeaza faina. Separat se freaca spuma albusurile si se adauga. Se omogenizeaza, se framanta bine si se intinde intr-o foaie, in tava unsa cu unt. Deasupra se presara uniform boabele de struguri. Se da la cuptor la foc moderat pana se rumeneste.

    SFAT

    Se poate adauga toping de ciocolata.

    BAUTURA:

    Busuioc de Pietroasa

    PIURE DE CASTANE

    INGREDIENTE:
  • 40 de castane
  • 300 gr zahar
  • doua linguri de rom
  • 3 foi de gelatina
  • 150 gr frisca

    Se cresteaza coaja castanelor si se pun la fiert cu apa rece. Dupa 15 minute se curata usor de coaja, se fierb, se trec prin masina de tocat, apoi prin sita.

    Se prepara un sirop din zahar si doua pahare de apa, fierbandu-se cu castanele pana se ingroasa. Se adauga romul, frisca si foile de gelatina inmuiate in apa clocotita. Se amesteca, se toarna intr-o forma umezita si se lasa 2-3 ore la congelator.

    SFAT

    Se serveste garnisita cu ciocolata rasa si frisca.

    BAUTURA:

    Merlot

    BRANZOAICE

    INGREDIENTE:
  • 500 gr faina
  • drojdie cat o nuca
  • 200 ml lapte
  • o lamaie
  • 150 gr margarina
  • 3 oua
  • un varf de cutit de sare
  • 150 gr zahar pudra
  • 5 gr scortisoara
  • 200 gr branza de vaci

    Se dizolva drojdia in putin lapte caldut si o lingurita de zahar. Se pune intr-un castron faina si se toarna deasupra drojdia dizolvata. Se amesteca bine si se lasa circa 20 de minute la loc caldut. Coaja de lamaie rasa se amesteca cu 75 gr margarina, lapte, sare si un ou. Se toarna peste amestecul din castron, se framanta pana se obtine un aluat, care se lasa la crescut 20 de minute.

    Se intinde o foaie subtire pe masa, se taie in patrate de circa 10 cm. Fiecare patrat se unge cu margarina. Se bat bine doua oua cu branza de vaci si doua linguri de zahar. O lingura din aceasta compozitie se pune in mijlocul fiecarui patrat, care se pliaza in forma unui plic. Branzoaicele se asaza in tava mare si se da la cuptorul incalzit inainte, lasandu-se circa 30 de minute.

    SFAT

    Cand sunt gata, se scot branzoaicele din cuptor, se toarna o glazura obtinuta din zahar pudra, scortisoara si apa.

    BAUTURA:

    Busuioaca de Bohotin

    COMPOT DE PIERSICI

    INGREDIENTE:
  • 700 gr piersici
  • 250 gr zahar

    Se aleg piersici bine parguite, se oparesc cu apa clocotita, se curata de coaja si se taie in doua parti egale, dupa care se separa de samburi. Se scot si se pun in apa rece.

    Se face un sirop din 150 gr zahar si 250 ml apa. Se fierb piersicile bine, dupa care se lasa la racit si se servesc in boluri.

    SFAT

    Se poate adauga scortisoara.

    BAUTURA:

    -

    SARLOTA CU CIOCOLATA SI NUCI

    INGREDIENTE:
  • 250 gr unt
  • 350 gr zahar
  • 150 gr nuci
  • 150 gr piscoturi de sampanie
  • 250 ml lapte
  • doua galbenusuri
  • 25 ml esenta de trandafir
  • 150 gr ciocolata menaj

    Se amesteca untul cu jumatate din cantitatea de zahar, adauga nd nucile curatate de coaja si pisate. Se pregateste apoi o crema din lapte, galbenusuri, restul de zahar si esenta de trandafiri, dupa care se amesteca cu ingredientele de mai sus. Se alege o forma pentru sarlota si se tapeteaza cu piscoturi.

    Crema de mai sus se rastoarna peste piscoturi si se acopera cu alt strat de piscoturi, insiropate intr-o solutie formata din zahar si apa. Se lasa o zi la rece. Se rastoarna pe un platou si se toarna deasupra un sirop din ciocolata si unt.

    SFAT

    Se orneaza cu ciocolata rasa si miez de nuca intreg.

    BAUTURA:

    Sarba de Odobesti
  • ×