x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

05 Ian 2005   •   00:00

05 IANUARIE 2005

PREPARATE DIN CARNE

PATE DE PORC

INGREDIENTE:
  • 1/2 kg ficat de porc
  • 1/2 kg carne sau muschi
  • 100 gr slanina
  • un catel de usturoi
  • 100 gr unt
  • 10 ficatei de pasare
  • o lingura cu rom
  • sare
  • piper
  • un prapur sau aluat

    Carnea si ficatul se dau prin masina de tocat, de 3-4 ori, impreuna cu slanina si usturoiul. Apoi se adauga untul, sarea, piperul si romul. Se amesteca bine pana se obtine o pasta buna si gustoasa.

    Prapurul sau o foaie de aluat se asaza intr-o cratita mica, unsa cu unt. Se pune pateul, se inveleste cu foaia si se fierbe acoperit cu capac, la cuptor, timp de doua ore. Apoi se scoate apa din cratita si se introduce din nou in cuptor sa se rumeneasca, tot timp de vreo doua ore.

    SFAT

    Se serveste rece.

    BAUTURA:

    Tuica

    SCROB CU FICATEI DE PASARE

    INGREDIENTE:
  • 6 oua
  • 6 ficatei de pui
  • 25 gr unt
  • doua linguri de ulei
  • sare
  • piper

    Se spala, se curata si se prajesc ficateii in ulei. Dupa ce s-au rumenit, se taie bucatele, se amesteca cu ouale, cu sare, piper si se pun din nou pe foc in tigaia cu unt.

    SFAT

    Se amesteca pana se incheaga totul.

    BAUTURA:

    Vin rosu de buturuga

    BUDINCA DE SUNCA

    INGREDIENTE:
  • 50 gr unt
  • 100 gr faina
  • doua pahare lapte
  • 4 oua
  • sare
  • 150 gr cascaval sau sunca

    Se topeste untul intr-o tigaie, se adauga faina si se incorporeaza faina in unt, fara sa se prajeasca. Apoi se toarna cate putin laptele, amestecand bine pana cand se obtine o ciulama.

    Se ia de pe foc, se pune sunca tocata sau cascavalul si se lasa sa se raceasca. Se adauga galbenusurile si albusurile batute spuma. Se unge o forma cu unt, se toarna compozitia si se coace la cuptor.

    SFAT

    Se serveste calda.

    BAUTURA:

    Feteasca

    ANGHEMAHT DE PUI

    INGREDIENTE:
  • un pui
  • 30 gr unt
  • o lingura faina
  • zeama de lamaie
  • o ceapa

    Se inabusa bucatile de pui intr-o cratita cu unt, pe foc mic, cu ceapa tocata. Apoi se adauga doua pahare cu apa si se inabusa carnea.

    Se face un sos alb din unt si faina cu supa in care a fiert puiul si se toarna deasupra, lasand sa se fiarba pana incepe sa scada.

    SFAT

    Se adauga zeama de lamaie dupa gust.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    GAINA RASOL CU SOS DE CEAPA

    INGREDIENTE:
  • o gaina
  • faina
  • 4-5 cepe
  • 3 ardei grasi
  • 50 gr unt
  • usturoi
  • sare

    Se taie pasarea in bucati care se dau prin faina. Se asaza ceapa taiata felii intr-o cratita, dupa care se adauga ardeii grasi taiati fasii, iar deasupra se pun bucatile de carne.

    Se adauga unt, se acopera cratita cu un capac si se da la cuptor. Din cand in cand se toarna cate putina apa, se sareaza si se fierb.

    SFAT

    Cand carnea este fiarta, se serveste cu mujdei.

    BAUTURA:

    Vin alb de buturuga

    GASCA CU CASTRAVETI

    INGREDIENTE:
  • picioarele si aripile de la o gasca
  • o ceapa
  • o lingurita faina
  • unt
  • boia de ardei (1/2 lingurita)
  • castraveti acri in saramura

    Se rumenesc bucatile de carne cu ceapa si unt intr-o cratita, pe foc mic, acoperita cu capac. Din cand in cand se intorc bucatile de carne si se mai amesteca in sos cu o lingura. Cand a scazut apa lasata de carne, se adauga boia de ardei si faina, se stinge cu apa si se lasa sa fiarba incet pe foc mic.

    Castravetii se spala bine. Apoi se taie in bucati si se pun peste carne. Se adauga sare dupa gust si se fierbe in continuare pana ce carnea este fiarta si castravetii s-au inmuiat. Se lasa sa scada si se serveste.

    SFAT

    Castravetii mici se taie in doua sau in sferturi, iar cei mari se taie in jumatate si se curata de seminte.

    BAUTURA:

    Cabernet Sauvignon

    FRIGARUI

    INGREDIENTE:
  • 1/2 kg muschi
  • 200 gr slanina
  • sare
  • cartofi
  • ulei
  • legume (ceapa, rosii, ardei, castraveti)

    Muschiul bine curatat de pielite se taie felioare, care se sareaza si se infig in frigare, alternand cu feliute de slanina si cu legumele. Se frig deasupra jarului aprins, intorcand frigarea pe toate partile.

    SFAT

    Cand sunt gata fripte, se servesc cu cartofi pai, prajiti in ulei.

    BAUTURA:

    Vin rosu de buturuga

    CARNE CU CIUPERCI SI CABANOS

    INGREDIENTE:
  • 1/2 kg carne
  • doua cepe
  • 200 gr cabanos
  • 100 gr ciuperci
  • o lingurita faina
  • patrunjel verde tocat
  • o foaie dafin
  • un pahar bulion de rosii
  • sare
  • piper
  • trei linguri ulei
  • 30 gr unt
  • cimbru

    Se taie carnea bucatele, se toaca ceapa si se pun trei linguri de ulei intr-o cratita sa se inabuse, pe foc mic, acoperite cu capac, pana se rumeneste carnea. Apoi se adauga faina, verdeata, dafin, sare, piper, putin cimbru si apa cat sa acopere carnea.

    Se lasa sa fiarba incet, la foc mic. Cand carnea este aproape gata, se toarna bulionul si se fierbe in cuptor. Cabanosul se taie in bucatele de doi cm si se inabusa in unt impreuna cu ciupercile. Apoi se adauga peste carne si se lasa la cuptor sa scada.

    SFAT

    Se serveste cu garnitura de paste.

    BAUTURA:

    Cabernet

    PREPARATE DIN PESTE

    CRAP CU SOS DE CEAPA

    INGREDIENTE:
  • un crap mijlociu
  • 3 cepe mari
  • sare
  • piper boabe
  • sos de rosii
  • o lamaie

    Se curata pestele, se spala si se sareaza. Se lasa sa stea cu sarea pe el o jumatate de ora, timp in care se pregateste sosul. Se taie ceapa pestisori, se asaza pe fundul unei forme de sticla, impreuna cu putin usturoi tocat fin, doua rosii bine coapte, descojite si taiate felii subtiri, jumatate din cantitatea de ulei si putina apa rece.

    Pestele se cresteaza pe spate, se unge cu ulei, se stropeste cu zeama de la o jumatate de lamaie si se pune peste ceapa. Se introduce forma in cuptorul cald si se frige pestele la foc potrivit, o ora. Cand este gata, pestele se scoate pe o farfurie mare si se taie felii. Sosul in care s-a facut se trece prin sita, mai clocoteste cinci minute, adaugandu-i piper boabe si se rastoarna peste feliile de peste.

    SFAT

    Se serveste cald, cu garnitura de cartofi fierti, stropiti cu unt cald.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    PASTRAVI PRAJITI

    INGREDIENTE:
  • 6 pastravi
  • o ceasca de ulei
  • o lamaie
  • sare
  • o lingura de faina
  • piper macinat

    Se curata pestele, se goleste de intestine si se spala in apa rece. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se trece fiecare peste prin faina si se prajeste in ulei fierbinte.

    SFAT

    Se serveste cu garnitura de morcovi tineri si stropiti cu zeama de la o lamaie.

    BAUTURA:

    Vin alb de buturuga

    PASTRAVI CU SMANTANA

    INGREDIENTE:
  • 6 pastravi
  • sare
  • o cana de smantana
  • verdeata tocata
  • doua linguri de unt

    Se curata pastravii, se golesc de intestine si se spala. Se prajesc in unt fierbinte, dupa ce au stat zece minute cu sarea pe ei. Se scot pe o farfurie mare, acoperindu-i cu smantana si cu verdeata tocata.

    SFAT

    Se servesc imediat.

    BAUTURA:

    Cabernet Sauvignon

    CRAP CU STAFIDE

    INGREDIENTE:
  • un crap
  • 50 ml ulei
  • 5 cepe
  • 6 catei de usturoi
  • 150 gr stafide
  • doua foi de dafin
  • 500 ml vin alb
  • cimbru
  • piper
  • patrunjel tocat

    Se curata si se spala pestele, iar apoi se taie in bucati. Se pun cepele taiate fasii intr-o cratita cu ulei si se lasa sa se rumeneasca usor. Apoi se adauga usturoiul, cimbrul, frunzele de dafin, iar deasupra se pun feliile de peste, sarate si piperate dupa gust. Se toarna vinul alb indoit cu apa, atat cat sa acopere mancarea.

    Intr-un tifon curat se pun stafidele si se introduc impreuna in mancare. Se acopera cratita si se pune la fiert la foc domol. Cand pestele este fiert, se scoate pe un platou si se acopera cu sosul dat prin sita.

    SFAT

    Se presara pe deasupra patrunjel verde, iar stafidele se aranjeaza in jurul pestelui. Mancarea se serveste rece.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    CRAP CU CASCAVAL

    INGREDIENTE:
  • un kg crap
  • 250 gr cascaval
  • 200 gr unt
  • 100 ml vin alb
  • 50 ml ulei
  • sare
  • piper
  • patrunjel verde

    Se curata si se spala crapul. Se taie in bucatele 100 gr de unt si se rade cascavalul. Se umple burta crapului cu cascaval ras, unt si piper.

    Se introduce intr-o tava si se da la cuptor, sa se rumeneasca crapul. Se unge din cand in cand cu putin vin alb amestecat cu ulei. Se scoate din cuptor cand este bine rumenit.

    SFAT

    Se serveste fierbinte cu bucatele de unt puse deasupra si patrunjel verde tocat fin.

    BAUTURA:

    Sauvignon Blanc

    PESTE OCEANIC CU OREZ

    INGREDIENTE:
  • un kg peste
  • 125 gr slanina afumata
  • 40 gr unt
  • 3 cepe
  • 4 rosii
  • 250 gr orez
  • 20 gr boia de ardei dulce
  • sare
  • piper dupa gust

    Se pune intr-o cratita untul la topit, apoi se adauga slanina taiata bucatele, cepele taiate marunt, boia de ardei dulce. Se lasa sa se rumeneasca, se toarna sosul de unt cald cu lamaie si verdeata, iar apoi se garniseste din loc in loc cu zarzavaturi fierte si se serveste.

    SFAT

    Se orneaza cu zarzavatul fiert si maioneza.

    BAUTURA:

    Traminer

    ZACUSCA DE SALAU

    INGREDIENTE:
  • 500 gr peste
  • un morcov
  • o ceapa
  • 1/2 kg rosii
  • 100 gr masline
  • 100 gr arpagic
  • 1/2 pahar de ulei
  • un paharel de vin alb
  • doua foi de dafin
  • 8 boabe de piper
  • o lamaie
  • faina

    Salaul curatat si spalat se taie bucati, se sareaza, se da prin faina si se prajeste in ulei. Se toaca ceapa si se caleste in ulei, se toarna o cescuta de apa si se lasa sa fiarba. Rosiile se fierb si se trec prin sita, impreuna cu ceapa fiarta. Se pune sosul de rosii intr-o cratita sa fiarba cu maslinele si morcovul fiert si taiat bucatele.

    Arpagicul curatat, fiert si calit in ulei se adauga in vasul cu legume, iar apoi se toarna vinul. Se lasa sa fiarba putin, adaugandu-se apoi salaul prajit. Dupa ce acesta a fiert, se adauga sare, piper, foi de dafin si felii de lamaie fara coaja. Se mai lasa pe foc sa fiarba putin. Cand este gata, se da la o parte si se lasa sa se raceasca. Foile de dafin si feliile de lamaie fara coaja ii vor da un gust placut.

    SFAT

    Se asaza salaul pe platou si se garniseste cu legumele si condimentele fierte.

    BAUTURA:

    Pinot Gris

    GHIVECI DE CRAP

    INGREDIENTE:
  • un kg crap
  • sare, patrunjel
  • doua cepe
  • un morcov
  • fasole verde
  • mazare
  • castravete verde
  • ardei gras
  • varza
  • 3-4 boabe piper
  • 1/2 pahar apa
  • un pahar ulei

    Se curata pestele, se taie bucati, se sareaza si se lasa deoparte. Se curata legumele si se taie in feliute subtiri. Se pun sa fiarba cu apa si uleiul la cuptor.

    Cand legumele sunt aproape gata, se adauga bucatile de peste si se lasa sa se fiarba impreuna.

    SFAT

    Se serveste dupa gust, cald sau rece.

    BAUTURA:

    Pinot Gris

    PREPARATE DIN LEGUME

    SALATA DE VINETE CU MAIONEZA

    INGREDIENTE:
  • un kg de vinete
  • o ceasca de ulei
  • sare
  • un galbenus crud
  • o lingurita cu mustar
  • doua linguri cu smantana

    Se coc vinetele, se curata imediat si se lasa sa se scurga. In acest timp se pregateste maioneza din galbenusul crud amestecat cu mustar si frecat cu uleiul, adaugat treptat. Maioneza se subtiaza cu smantana. Vinetele se toaca cu un cutit de lemn, se pun intr-un castron, se sareaza, se acopera cu maioneza si se amesteca bine. Salata se serveste in aceeasi zi sau se pastreaza la loc racoros, dar nu rece, pana a doua zi.

    SFAT

    Inainte de a fi servita, salata se orneaza cu felii de rosii sau de gogosar crud.

    BAUTURA:

    Gin

    SALATA DE CIUPERCI

    INGREDIENTE:
  • 500 gr ciuperci maruntite
  • o ceasca de ulei
  • sare
  • doua cepe
  • sare
  • piper
  • un galbenus crud
  • doua linguri de smantana

    Se fierb ciupercile in apa cu putina sare timp de 20 de minute, dupa care se taie felii. Ceapa se taie pestisori. Intre timp, se pregateste maioneza din galbenusul crud amestecat cu mustar si frecat cu ulei, adaugat treptat. Maioneza se subtiaza cu smantana. La randul lor, ciupercile se amesteca cu maioneza si se adauga sare dupa gust.

    SFAT

    Se orneaza cu felii de rosii sau cu marar.

    BAUTURA:

    Votca

    SALATA DE CONOPIDA CRUDA

    INGREDIENTE:
  • o conopida
  • o ceapa de apa
  • 200 gr maioneza
  • doua linguri de smantana
  • sare

    Conopida se spala, se desface in buchetele care se dau crude pe razatoare. Ceapa se toaca marunt, se freaca cu sare, se spala cu apa rece si se scurge bine. Se amesteca ceapa si conopida, iar apoi se acopera cu maioneza subtiata cu smantana.

    SFAT

    Salata se serveste in aceeasi zi.

    BAUTURA:

    Coniac

    SUPA DE CEAPA

    INGREDIENTE:
  • 3 cepe
  • doi morcovi
  • o radacina de patrunjel
  • un pastarnac
  • 100 gr telina
  • 50 ml ulei
  • faina
  • sare

    Se curata ceapa, se spala si se taie fasiute. Se caleste in ulei pana devine transparenta. Se adauga faina, amestecand cu o lingura de lemn pentru a nu se forma cocoloase. Zarzavaturile se curata, se spala, se taie in bucatele mici si se fierb in apa cu sare.

    Se strecoara si se toarna cate putin peste ceapa, amestecand mereu. Se mai lasa la foc mic 20 de minute si se potriveste de sare.

    SFAT

    Se serveste fierbinte cu crutoane.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    SUPA DE MERE

    INGREDIENTE:
  • 600 gr mere ionatane
  • o lingura de amidon
  • o lingura de zahar
  • scortisoara
  • 200 gr paine alba

    Se curata merele de coaja, se taie in sferturi si se pun la fiert in apa rece. Se lasa pe foc pana se fierb suficient, incat sa se sfarame cu usurinta. Se scot, se zdrobesc cu furculita si se trec prin sita.

    Piureul obtinut se amesteca cu amidonul, zaharul si se pun in aproximativ doi litri de apa. Se omogenizeaza si se lasa pe foc pana da in clocot.

    SFAT

    Se poate presara deasupra scortisoara.

    BAUTURA:

    Pinot Gris

    SALATA DE PRAZ CU MAIONEZA

    INGREDIENTE:
  • 5-6 fire de praz
  • o lingura de mustar
  • un galbenus crud
  • o ceasca de ulei
  • o lingurita de otet
  • sare

    Se aleg fire subtiri de praz, se curata de foile de deasupra si se taie in bucati mari, de 4-5 cm. Se clocotesc in apa cu sare si se scot dupa zece minute. Se scurg de apa si se pun intr-o salatiera.

    Din galbenusul crud, ulei si otet se face o maioneza groasa, care se toarna peste praz. Se amesteca cu atentie si se lasa la rece o ora.

    SFAT

    Pentru a atenua efectul maionezei, se picura zeama de lamaie.

    BAUTURA:

    Merlot

    SALATA TARANEASCA

    INGREDIENTE:
  • 1/2 kg cartofi
  • ceapa verde
  • usturoi
  • sare
  • ulei
  • salata verde
  • doua oua fierte tari
  • otet
  • verdeata

    Cartofii se spala si se pun la fiert in apa cu sare. Cand s-au fiert, se taie felii subtiri si se stropesc cu doua linguri de ulei, dupa care se lasa la rece.

    In acest timp se toaca ceapa, usturoiul si salata si se pun peste cartofi. Restul de ulei se amesteca cu otet, sare si piper macinat, iar sosul obtinut se toarna peste cartofi. Intr-un castron adanc se asaza cateva frunze de salata, sprijinite de peretii vasului.

    SFAT

    Se orneaza cu felii de ou fiert tare si se serveste in aceeasi zi.

    BAUTURA:

    Palinca

    SALATA DE MASLINE

    INGREDIENTE:
  • 200 gr masline
  • 200 gr ulei
  • o lamaie
  • doua felii de franzela
  • o ceapa
  • un gogosar murat

    Maslinele fara samburi se dau in clocot cateva minute, se racesc si se dau prin masina de tocat. O data cu maslinele, se toaca si o ceapa mica. Pasta obtinuta se pune intr-un castron adanc, se amesteca cu miezul de franzela (inmuiat in apa rece si faramitat) si cu ulei. Se lucreaza cu o lingura de lemn, amestecand intr-un singur sens. Compozitia se subtiaza cu zeama de lamaie si se asaza pe o farfurie intinsa.

    SFAT

    Se orneaza cu felii de gogosar murat, iar apoi se serveste.

    BAUTURA:

    Vermut

    PREPARATE DULCI

    CREMA DE CIOCOLATA

    INGREDIENTE:
  • 200 gr unt
  • 200 gr zahar pudra
  • 100 gr ciocolata
  • o ceasca lapte dulce
  • 200 gr frisca

    Se freaca untul cu zaharul, obtinandu-se o crema spumoasa. Se adauga ciocolata topita si ingrosata cu o ceasca de lapte, amestecand repede ca sa nu se taie crema.

    Cand s-a omogenizat, se adauga frisca si se incorporeaza usor. Se tine la rece si se serveste in cupe adanci.

    SFAT

    Se poate servi cu piscoturi pentru sampanie, asezate pe margine.

    BAUTURA:

    Ciocolata calda

    CHEC COLORAT

    INGREDIENTE:
  • 200 ml lapte
  • un ou
  • 100 ml ulei
  • praf de copt
  • doua linguri de cacao
  • 100 gr zahar
  • 1/2 lamaie
  • 300 gr faina
  • zahar vanilinat

    Zaharul se amesteca cu oul intreg si apoi se toarna uleiul treptat. Se pune un pic de sare, coaja de lamaie, se stinge praful de copt cu zeama de lamaie, dupa care se toarna incet laptele. Se amesteca adaugand faina in ploaie.

    Se ung tavile cu unt, se tapeteaza cu faina si se toarna o parte din aluat in fiecare. Restul se amesteca cu doua linguri de cacao, cu zaharul vanilinat si apoi se pune peste aluatul din tavi. Checurile se coc 45 de minute, iar, dupa ce s-au racit, se pudreaza cu zahar.

    SFAT

    Feliile de chec vor fi mai apetisante daca se ung cu ciocolata topita.

    BAUTURA:

    Ceai de fructe

    CHEC DE CACAO CU STAFIDE SI RAHAT

    INGREDIENTE:
  • 6 oua
  • 150 gr zahar
  • 10 nuci tocate
  • 100 gr rahat
  • 50 gr stafide
  • 200 gr faina
  • 1/2 lamaie
  • praf de copt
  • zahar pudra
  • zahar vanilinat

    Se sparg ouale si se separa galbenusurile, apoi se amesteca cu zaharul. Se adauga albusurile batute spuma, se incorporeaza stafidele spalate si curatate (amestecand fara intrerupere), nucile tocate, rahatul taiat bucati mici si faina.

    Peste compozitie se adauga un praf de copt stins cu o jumatate de lamaie. Se rade coaja de lamaie si se pune putina sare, dupa gust.

    Totul se toarna intr-o forma de chec si se coace la foc potrivit.

    SFAT

    Se serveste cu zahar pudra deasupra.

    BAUTURA:

    Cappuccino

    PRAJITURA CU CREMA DE CACAO

    INGREDIENTE:

    ALUAT
  • 100 gr unt
  • 100 gr zahar
  • doua oua
  • 300 gr faina
  • jumatate praf de copt
  • o lingura zeama de lamaie

    CREMA
  • 3 linguri de cacao
  • un pahar de zahar
  • vanilie
  • dulceata sau frisca

    Se freaca untul spuma cu un pahar de zahar, adaugand un praf de sare, galbenusurile unul cate unul, albusurile batute spuma, coaja de lamaie si faina. Se amesteca si se adauga praful de copt stins cu zeama de lamaie. Se framanta un aluat tare si se lasa deoparte 30 de minute.

    Intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina se asaza o foaie din jumatate de aluat. Restul se amesteca cu o lingura de cacao si se asaza peste cel din tava. Se coace prajitura 45 de minute. Se prepara o glazura din cacao, sirop de zahar si vanilie. Se toarna dupa ce s-a racit.

    SFAT

    Prajitura se orneaza cu frisca sau fructe din dulceata.

    BAUTURA:

    Cafea cu lapte

    BISCUITI CU CACAO

    INGREDIENTE:
  • 100 gr unt
  • 4 oua
  • 100 gr zahar
  • zahar vanilinat
  • 250 gr faina
  • o lingurita de amoniac
  • o lingura de otet

    Se freaca spuma untul cu zaharul si cu oul intreg. Apoi se adauga cacaua, coaja de lamaie si un praf de sare. Se incorporeaza treptat faina, framantandu-se un aluat tare, care se lasa la rece doua ore.

    Se intinde o foaie groasa de 1 cm si se taie cu un cutit forme diferite. Se asaza pe o tava neunsa si se coc la foc potrivit 30 de minute.

    SFAT

    Sunt excelenti pentru ceai.

    BAUTURA:

    Lapte cald

    PISCOTURI CU VANILIE

    INGREDIENTE:
  • 100 gr unt
  • 100 gr nuci macinate
  • 150 gr faina
  • zahar vanilinat
  • 50 gr zahar
  • sare

    Se amesteca foarte bine untul cu zaharul, timp de cinci minute. Se adauga zaharul, nucile macinate, doua pachete de zahar vanilinat, sare si faina in ploaie. Aluatul framantat se taie in forme variate si se coc intr-o tava neunsa, 20 de minute.

    SFAT

    Se servesc numai dupa ce s-au racit.

    BAUTURA:

    Sampanie

    PRAJITURA CU MARMELADA

    INGREDIENTE:
  • 3 oua
  • 250 gr zahar
  • 200 gr unt
  • praf de copt
  • 3 pahare faina
  • o lingura rom
  • un plic zahar vanilinat
  • nuca
  • marmelada

    Se amesteca ouale cu zaharul, apoi se adauga uleiul, zaharul vanilinat, romul si faina. Trei sferturi din compozitie se asaza intr-o tava si se unge cu marmelada. Deasupra se presara nuca maruntita.

    In restul de compozitie se pune faina si se framanta pana devine o coca groasa. Aceasta se da pe razatoare si se presara peste prajitura. Se introduce in cuptor, la foc potrivit.

    SFAT

    Cand este gata, se poate taia in diferite forme.

    BAUTURA:

    Lichior de fructe exotice

    CARTOFI DE CIOCOLATA

    INGREDIENTE:
  • un pahar zahar pudra
  • un pahar nuca macinata
  • un pahar de ciocolata rasa
  • 10 galbenusuri tari date prin sita
  • 3 linguri cu rom

    Toate ingredientele se amesteca, iar compozitia obtinuta se modeleaza cu mana, in forma de cartofi. Acestia se tavalesc prin ciocolata rasa si apoi se servesc.

    SFAT

    Suplimentar se pot tavali si prin nuca de cocos.

    BAUTURA:

    Ciocolata calda
  • ×