x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţete romăneşti

Reţete romăneşti

31 Oct 2007   •   00:00

Să le pregătesc grecilor măncare romănească a fost ultimul lucru la care m-aş fi găndit. Dar curiozitatea, dorinţa de a afla şi de a invăţa ceva nou, dănd "la schimb" ceea ce ştiam, m-au făcut să nu ezit nici o secundă.

Să le pregătesc grecilor măncare romănească a fost ultimul lucru la care m-aş fi găndit. Dar curiozitatea, dorinţa de a afla şi de a invăţa ceva nou, dănd "la schimb" ceea ce ştiam, m-au făcut să nu ezit nici o secundă. Şi bine am făcut, căci mulţumirile şi laudele primite au biruit emoţiile.

Măncarea romănească are parcă un gust şi mai bun cănd e servită in afara ţării. După ce mănănci zi de zi preparate greceşti, oricăt de bune ar fi ele (şi recunosc că sunt!), simţi dorul de ciorba grasă de găină cu ţăiţei de la bunica, de cărnaţii proaspeţi prăjiţi in ulei sau de mămăliga aburindă, pe care-o tăiai cu aţa... - asta dacă ai fost pe la bunici cănd erai mic. Şi leuşteanul... Doamne, ce aromă şi ce gust ii dă măncării...! Dacă stai şi te găndeşti mai mult, incepi să simţi venind de-aiurea un miros puternic de gogoşi... sau cozonac. Şi-ţi doreşti parcă să se termine mai repede vacanţa şi să te intorci in casa ta, la oalele de pămănt şi verdeaţa din grădină.

Ghiveci de legume

Ingrediente: doi dovlecei, o vănătă, doi ardei capia, o ceapă, 3 roşii, 4 căţei de usturoi, mărar, sare, piper, ulei de măsline.

Preparare: Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi şi se toacă mărunt. Dovleceii şi vănăta se spală, se taie in cubuleţe sau in felii subţiri şi se pun intr-un castron impreună cu ardeii curăţaţi de seminţe şi tăiaţi in cubuleţe. Se incinge ulei intr-o cratiţă, se adaugă ceapa şi usturoiul, se călesc timp de două minute, apoi se pune restul de legume. Se prăjesc pănă cănd capătă o culoare maronie, se adaugă roşiile curăţate de pieliţă şi date pe răzătoare, sarea şi piperul după gust. Se mai fierb timp de zece minute, se adaugă mărarul tocat mărunt, se amestecă şi se ia măncarea de pe foc. Se serveşte fierbinte sau rece, cu verdeaţă proaspăt tocată şi mămăliguţă.

Trandafiri dulci

Ingrediente: 3 ouă, un albuş, 300 ml lapte bătut, o lingură de rom sau lichior de cafea, un vărf de cuţit cu sare, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, 60 g zahăr tos, jumătate de linguriţă cu bicarbonat, 500 g făină, ulei pentru prăjit, dulceaţă de vişine, zahăr pudră, smăntănă.

Preparare: Laptele bătut se amestecă bine cu bicarbonatul intr-un vas şi se lasă cinci minute. Se adaugă ouăle, sarea, romul, zahărul vanilinat şi zahărul tos. Se bate cu un tel pănă se dizolvă zahărul şi se adaugă făină treptat pănă rezultă un aluat nelipicios. Se presară masa cu făină, se intinde aluatul şi se decupează rondele cu un pahar. Se crestează fiecare in 4-5 locuri, se ung cu albuş bătut şi se suprapun căte trei rondele. Se presează puţin la mijloc ca să se lipească intre ele, se prăjesc in ulei incins căte 5 minute pe fiecare parte ca să nu se rumenească prea tare, apoi se scot cu o spumieră şi se aşază pe un şervet absorbant. Se presară cu zahăr pudră şi in mijlocul fiecărui trandafir se pune căte o vişină din dulceaţă. Se servesc fierbinţi cu dulceaţă de vişine sau smăntănă.

Papanaşi prăjiţi

Ingrediente: 400 g brănză de vaci, două ouă, un pliculeţ cu zahăr vanilinat, o jumătate de linguriţă cu bicarbonat, o lingură de lapte dulce, 120 g făină, 80 g griş, un vărf de cuţit cu sare, smăntănă, dulceaţă de vişine, ulei pentru prăjit.

Preparare: Se amestecă intr-un vas brănza de vaci, ouăle, zahărul vanilinat, laptele dulce şi bicarbonatul. Se adaugă sarea, făina cernută şi grişul. Se amestecă totul pănă rezultă un aluat puţin lipicios. Se pune făină pe masa de lucru, se iau bucăţi din aluat cu ajutorul unei linguri, se trec prin făină şi se rotunjesc in palme. Se pun pe masa tapetată cu făină şi li se face un gol in mijloc cu ajutorul unui deget introdus din cănd in cănd in făină ca să nu se lipească de aluat. Se incinge uleiul, se prăjesc papanaşii, se scot cu o spumieră şi se pun pe un şervet absorbant. Se servesc cu smăntănă sau dulceaţă de vişine.

Ciorbă de pui cu cartofi

Ingrediente: două piepturi de pui, două cepe, un morcov, 5 cartofi, un ardei gras, 250 ml borş, 4 roşii, două linguri de ulei, sare, leuştean.

Preparare: Cartofii se curăţă, se spală, se taie in cuburi şi se pun intr-un castron cu apă rece. Cepele se curăţă de foi şi se taie peştişori. Morcovul şi ţelina se curăţă de coajă şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari. Se pun trei litri de apă la fiert şi cănd incepe să clocotească se adaugă legumele tocate. Piepturile de pui se taie in cubuleţe şi se ţin la rece intr-un castron. Cănd legumele sunt aproape fierte se adaugă carnea de pui, cuburile de cartofi, uleiul şi sarea. Se lasă să fiarbă timp de 15 minute, se toarnă borşul şi roşiile date pe răzătoare. Se fierbe ciorba incă 15 minute, se opreşte focul şi se presară leuştean tocat. Se serveşte fierbinte, simplă sau cu smăntănă.

"Gastronomia romănească are totuşi originalitatea spectaculoasă ce s-a născut tocmai din intrepătrunderea a trei mari curente culturale (de forţă fluvială) cu băltiri izolate danubiene sau părăiaşele locale carpatine"

Radu Anton Roman

×
Subiecte în articol: cănd ulei făină caiet de retete