x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Reţete vechi de familie

0
Autor: Magda Cristina Ursache 14 Ian 2010 - 00:00
Reţete vechi de familie Tudor Cireş/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto
Ar putea reclădi cu mâinile ei Universul. Frământă aluatul pentru "lemis" şi-l întinde temeinic cu merdeneaua. Apoi îşi mângâie pe creştet feciorul, pe Fatih. Sahrap Girik este prototipul turcoaicei pentru care familia înseamnă TOTUL. Cu majuscule.



"Am fost crescută de o mamă pentru care grija faţă de cei 6 copii nu s-a sfârşit în ziua în care fiecare a ajuns la casa lui. Faptul că ne are pe noi, că îi are pe nepoţii săi şi, mai ales, faptul că a trăit 50 de ani lângă acelaşi om - tatăl meu - toate acestea au dat sens existenţei ei.

Pe mine şi pe sora mea ne-a învăţat cum să ne ţinem casa, cum să ne creştem copiii, cum să ne hrănim rudele şi prietenii. N-a ştiut să stea o clipă locului. Şi acum, când vine la mine, lustruieşte tacâmurile de argint, ne pregăteşte o tavă cu borek sau ne face o cratiţă cu frunze de viţă umplute cu orez şi mentă, care la aspect seamănă cu una dintre mâncărurile din ţara dumneavoastră"...

Aprob. Da, Sahrap Girik face referire la sărmăluţele româneşti, despre care ştie foarte bine că au un alt fel de umplutură şi se mănâncă fierbinţi, cu smântână şi mămăliguţă, în vreme ce "modelul" turcesc se serveşte rece. "Sarmalele noastre răcoresc cerul gurii", spune, întinzându-mi farfuria să gust.

BUCĂŢICA DE LOKUM
Desigur, fiind o ţară întinsă, Turcia are multe reţete tradiţionale regionale. "Sunt infinite reţetele despre care nici eu, care trăiesc aici, nu am auzit. Aş putea să vă spun însă că într-un clasament al gusturilor de neuitat voi pune întotdeauna bucatele pregătite de mâna mamei mele. Toate aromele puternice ale copilăriei mele sunt ascunse într-o frunză de varză umplută cu carne de oaie tocată, într-un blid de pilaf cu spanac, într-o bucăţică de lokum care se topeşte în gură."

Din reţetele de familie, Sahrap Girik ne-a împărtăşit şi nouă câteva, care să ne ducă în uluitoarea lume a savorilor Turciei.


Yuvarlama - Chiftele şi carne de miel cu sos de iaurt
Pentru amestecul de chiftele ai nevoie de două căni cu orez, 250 g de carne tocată (de preferat tocată cu satârul, şi nu cu maşina sau blenderul), o jumătate de kilogram de carne de miel, tăiată în bucăţi, o cană de năut fiert, câte o jumătate de linguriţă de sare şi de piper negru măcinat. Sosul se pregăteşte din o jumătate de kilogram de iaurt foarte gras (minimum 10% grăsime) şi un ou. Mai ai nevoie de două linguri de unt, o lingură de mentă uscată, o jumătate de linguriţă de fulgi de ardei roşu iute şi ulei pentru prăjit.

Curăţă şi spală orezul şi pune-l la umflat în apă pentru o jumătate de oră. Scurge-l, usucă-l, apoi trece-l prin maşina de măcinat. Pune orezul într-un vas adânc. Adaugă carnea tocată, sarea şi piperul. Amestecă. Formează între palme chifteluţe (kofte) foarte mici, de mărimea bobului de năut, pe care le fierbi la foc mic, spumând mereu.

Într-un alt vas pune la fiert bucăţile de carne de miel. Când s-au înmuiat suficient, adaugă chifteluţele şi năutul. Dacă e nevoie, mai pune puţină apă, pentru ca mâncarea să aibă consistenţa unei supe. Pentru sosul de iaurt, bate într-un vas adânc iaurtul cu oul, adaugă o jumătate de polonic de supă fierbinte, iar după ce s-a omogenizat toarnă în fir subţire în cratiţă, amestecând mereu. La sfârşit, presară deasupra menta uscată, fulgii de ardei şi pune untul tăiat în bucăţele.


Lemis - Turtiţe cu spanac
Pentru aluat ai nevoie de 4 căni cu făină, o cană şi jumătate de apă, o linguriţă de sare, iar pentru umplutură de un kilogram de spanac, trei linguri de unt, trei cepe, o jumătate de linguriţă de sare, o linguriţă de piper negru măcinat. Pune făina într-un vas şi adaugă-i apa puţin câte puţin, amestecând ca să se omogenizeze. Fă din aluat mingiuţe de mărimea unui ou.

Lasă-le să se odihnească o jumătate de oră. În acelaşi timp, spală şi taie spanacul foarte mărunt, taie ceapa şi căleşte-le împreună în unt. Adaugă sare, piper şi mai lasă pe foc 5-6 minute, ca să scadă zeama. Aşază pe rând mingile de aluat pe o placă presărată cu făină şi întinde-le cu merdeneaua până se obţin foi foarte fine. Întinde spanacul pe jumătate din fiecare foaie, apoi acoperă umplutura cu jumătatea rămasă neunsă, luând astfel forma literei "D". Coace pe amândouă părţile, pe plită sau pe dosul tăvii de cuptor, după ce înainte ai uns plita (tava) cu unt. Se servesc fierbinţi.


Etli Firik Pilavi - Pilaf de arpacaş cu miel
Ai nevoie de o cană de năut fiert, o jumătate de kilogram de miel tăiat cubuleţe, 6 cepe de mărime potrivită, o lingură de pastă de tomate, o lingură de pastă de ardei, două căni de arpacaş zdrobit, 4 linguri de unt, trei căni şi jumătate de apă, câte o jumătate de linguriţă de sare şi de piper negru măcinat.

Prăjeşte carnea în puţin unt, amestecând mereu cu o lingură de lemn. Când începe să îşi schimbe culoarea adaugă restul de unt şi ceapa tăiată mărunt. Când ceapa s-a rumenit adaugă pasta de tomate şi pasta de ardei. Amestecă, pe foc mic, 2-3 minute, după care adaugi arpacaşul zdrobit, năutul şi apa. Asezonează cu sare şi piper. Lasă să fiarbă timp de 15-20 de minute, până când pilaful absoarbe suficient lichid. Amestecă bine cu o lingură de lemn, pentru a aera pilaful, apoi serveşte.
Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   turcia,   caiet de retete,   reţete de sărbători

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Revoluţia română pe ecran, în noul număr al revistei „Film”

Revoluţia română pe ecran, în noul număr al revistei „Film”
Numărul 4/2019 al revistei „Film” apare în zilele când se împlinesc 30 de ani de la revoluţia din decembrie 1989, care a schimbat radical evoluţia României. Nimic mai firesc decât includerea în sumarul...

Doliu în lumea filmului. O mare actriță a fost răpusă de cancer

Doliu în lumea filmului. O mare actriță a fost răpusă de cancer
Actriţa Anna Karina, cunoscută mai ales pentru rolurile din filmele lui Jean-Luc Godard, a murit sâmbătă la Paris în urma unu cancer, la vârsta de 79 de ani, a anunţat duminică agentul său, într-un comunicat...

O studentă la psihologie de 23 de ani din Jamaica este noua Miss World 2019

O studentă la psihologie de 23 de ani din Jamaica este noua Miss World 2019
Jamaicana Toni-Ann Singh a fost încoronată Miss World 2019, în cadrul unei ceremonii desfăşurată sâmbătă seară la Londra, relatează AFP. Tânăra jamaicană şi-a devansat colegele din Franţa şi...

Mukinka este câștigătorul sezonului 7 iUmor. Finala iUmor, lider detaşat de audienţã

Mukinka este câștigătorul sezonului 7 iUmor. Finala iUmor, lider detaşat de audienţã
Mukinka a câștigat marea finală a sezonului 7 iUmor, finală în care s-au luptat pentru marele premiu în valoare de 20.000 euro numere de magie, stand-up, trap, rap, glume scurte sau mimă cu sunete. Jurații au...

Mukinka este marele câștigător din sezonul 7 iUmor!

Mukinka este marele câștigător din sezonul 7 iUmor!
Mukinka este marele câștigător din sezonul 7 iUmor! Numărul său a convins atât juriul cât și publicul că merită premiul de 20.000 de euro! Așa cum ne-a obișnuit, concurentul Mukinka a făcut show pe...

Doliu în lumea filmului. Actorul Danny Aiello a murit la vârsta de 86 de ani

Doliu în lumea filmului. Actorul Danny Aiello a murit la vârsta de 86 de ani
Danny Aiello, un mare actor de film și teatru, cunoscut pentru rolurile sale din filmele „Do the Right Thing” al lui Spike Lee şi „The Purple Rose of Cairo” al lui Woody Allen, a murit la un centru medical din...

Sacrificiul, lider de audienţã la finalul primului sezon. Povestea continuã în curând, la Antena 1

Sacrificiul, lider de audienţã la finalul primului sezon. Povestea continuã în curând, la Antena 1
Galerie Foto Momentele emoţionante, surprizele şi rãsturnãrile de situaţie din ultimul episod din acest sezon al serialului Sacrificiul, de la Antena 1 i-au adus pe telespectatori în numãr foarte mare în faţa micilor...

Câștigătorul iUmor 2019. 12 concurenți se vor lupta pentru Marele Premiu în valoare de 20.000 de euro

Câștigătorul iUmor 2019. 12 concurenți se vor lupta pentru Marele Premiu în valoare de 20.000 de euro
Cel mai urmărit show de umor din România, a ajuns la marea finală, care va fi difuzată în această seară, de la ora 20:00, la Antena 1, în cadrul căreia 12 concurenți se vor lupta pentru marele premiu în...

Bella Santiago, Diana Matei, Cezar Ouatu & Șerban Copoț si Alex & Monica Anghel se luptă pentru trofeul Te cunosc de undeva!

Bella Santiago, Diana Matei, Cezar Ouatu & Șerban Copoț si Alex & Monica Anghel  se luptă pentru trofeul Te cunosc de undeva!
Galerie Foto Show-ul Te cunosc de undeva! a pregătit pentru seara de 14 decembrie o finală de... gheață a celui de-al 14-lea sezon al transformărilor.  Sâmbătă, de la ora 20:00, la Antena 1, se va alege cel mai bun...

Combinații de vinuri și mâncare cu care nu mergi la noroc, ci la sigur

Combinații de vinuri și mâncare cu care nu mergi la noroc, ci la sigur
În general, dar mai ales în apropierea sărbătorilor, cei care se pregătesc să primească la masa de Crăciun rude și prieteni se întreabă care este felul ideal în care se combină bunătățile atent...

Jurnalul, demers de excepţie: album cu fotografiile celor mai importante evenimente ale ultimelor trei decenii: "România, momente de istorie. 90 de imagini cât 30 de ani"

Jurnalul, demers de excepţie: album cu fotografiile celor mai importante evenimente ale ultimelor trei decenii: "România, momente de istorie. 90 de imagini cât 30 de ani"
*Albumul va fi disponibil la difuzorii de presă începând de vineri, 13 decembrie, împreună cu ziarul Jurnalul   S-a schimbat România în ultimii 30 ani? Trăind cu grijile de zi cu zi, poate nu ne dăm...

Sabina Petre va fi Vicepreședinte în Consiliul de Administrație Antena Group, începând cu 1 ianuarie 2020

Sabina Petre va fi Vicepreședinte în Consiliul de Administrație Antena Group, începând cu 1 ianuarie 2020
Sabina Petre va fi Vicepreședinte al Consiliului de Administrație Antena Group, începând cu 1 ianuarie 2020. În ultimii 13 ani, Sabina Petre a construit şi a coordonat proiecte şi echipe de media, s-a implicat...

O destinație surpriză în topul preferințelor de vacanță ale românilor

O destinație surpriză în topul preferințelor de vacanță ale românilor
Iordania a fost destinaţia de zbor cea mai căutată în anul 2019 de către români pe site-ul momondo.ro, cu o creştere a căutărilor cu 222% faţă de anul 2018, potrivit informaţiilor publicate de motorul de...

Cine sunt cei 12 finaliști iUmor

Cine sunt cei 12 finaliști iUmor
După 11 ediții de audiții și o semifinală, iUmor, cel mai urmărit show de umor din România, a ajuns la marea finală în cadrul căreia 12 concurenți se vor lupta pentru marele premiu în valoare de 20.000 de...

O instanță din SUA a dat câștig de cauză fripturilor fără carne și burgerilor vegetarieni

O instanță din SUA a dat câștig de cauză fripturilor fără carne și burgerilor vegetarieni
Fripturile şi burgerii vegetarieni şi vegani, o nouă tendinţă culinară în Statele Unite, au înregistrat o primă victorie în instanţă în lupta pentru libertatea de a utiliza referinţe la carne pe...
Serviciul de email marketing furnizat de