x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţetele din cutia de pantofi

Reţetele din cutia de pantofi

18 Iul 2007   •   00:00

Adună reţete de un sfert de secol şi mai bine. De fapt, le "colecţionează". Aşa cum unii colecţionează fluturi, pipe, şerveţele de hărtie sau tablouri. Craioveanca Sabina Motea colecţionează reţete. Ţine foarte mult la acest cuvănt, pentru că ceea ce face ea de atăta vreme nu se aseamănă cu ceea ce fac indeobşte gospodinele, care, incăntate de vreun fel de măncare, işi notează grăbit reţeta pe un petic de hărtie, apoi incearcă să gătească ele insele preparatul cu pricina.

Culegere

Sabina Motea şi-a adunat reţetele de prin tot locul. De la rude, prietene, colege şi vecine, dar şi din cărţi, din reviste. Le-a notat conştiincios pe hărtie, cu scrisul ei ordonat. Apoi, intr-o zi, cănd s-au adunat prea multe, le-a dactilografiat, le-a pus in dosare sau in plicuri strănse in cutii de pantofi. Pe categorii, ca să nu le incurce cei care le vor folosi căndva. Mai mult chiar, pentru fiecare ingredient in parte a cules informaţiile necesare pentru o fişă de produs. Intr-o zi ne-a chemat şi ni le-a oferit, să vi le oferim la răndu-ne dumneavoastră. Dar din dar…

Unt verde

Pentru acest preparat avem două modalităţi de pregătire. La un pachet de 200 g unt se adaugă două linguri de piure de spanac (obţinut din frunze opărite cu apă, scurse şi trecute prin sită). Untul se bate spumă şi apoi se amestecă bine cu piure de spanac, sare şi piper. Pentru cea de-a doua reţetă avem nevoie, la un pachet de 200 g unt, de două linguri de frunze de pătrunjel, zeamă de lămăie (după gust), sare şi piper. Frunzele de pătrunjel se spală şi se macină in piuliţă, după care se amestecă bine cu untul frecat spumă. Se potriveşte gustul cu sare de lămăie, sare şi piper.

Unt negru

Pentru un pachet de 200 g unt se folosesc 200 g măsline negre (fără sămburi) şi zeama de la două lămăi. Măslinele se dau prin maşina de tocat, apoi se pasează prin sită. Untul se bate spumă, adăugăndu-i-se, puţin căte puţin, pasta de măsline şi zeama de lămăie (aceasta, pusă in funcţie de gust). Dacă măslinele nu sunt prea sărate, se mai poate adăuga sare.

Unt galben

La un pachet de 200 g unt se folosesc trei gălbenuşuri de ou fiert, puţin piper şi sare. Se pasează gălbenuşurile şi se adaugă in untul frecat spumă, impreună cu sarea şi piperul. După ce s-a omogenizat bine, se lasă puţin la rece, apoi se mai freacă, inainte de a fi servit.

Tot unt galben se poate prepara folosindu-se doi morcovi mari la un pachet de unt. Morcovii se dau pe răzătoare măruntă şi apoi se prăjesc puţin in 50 g unt topit. Se picură şi puţină apă şi apoi se lasă să fiarbă pănă cănd morcovii devin ca un sos.

Se lasă să se răcească. Se freacă restul untului spumă şi se amestecă in el morcovii (eventual pasaţi), cu sare şi piper.

Iaurt cu cafea

La un borcan de cafea se foloseşte aceeaşi cantitate de cafea preparată la filtru, cu două linguri de zahăr. Se mixează foarte bine compoziţia şi se serveşte cu fursecuri sau cu biscuiţi de ceai. In loc de cafea la filtru se poate folosi ness-cafe. Se mai pot adăuga in compoziţie căteva linguri de smăntănă. Regula este de a pune in frigider preparatul, inainte de a-l servi.

Biscuiţi cu iaurt

Pentru a-i pregăti este nevoie de două pahare de iaurt, patru linguri de ulei, două linguri de zahăr, o jumătate de linguriţă de bicarbonat şi făină căt este nevoie la mănă (aproximativ o cană şi jumătate). Se pregăteşte un aluat folosindu-se ingredientele respective, după care se dă aluatul la rece pentru o jumătate de oră. Se intind foi care se taie cu cuţitul in diferite forme geometrice. Pe fiecare bucată se pun două-trei stafide sau/şi bucăţele de alune sau migdale. Se dă la cuptor.

Sufleu de smăntănă

Pe foc, la bain-marie, se amestecă intr-un vas două căni de smăntănă şi patru linguri de făină, pănă cănd se omogenizează şi se ingroaşă. Se lasă să se răcească şi in acest timp se bat bine şase gălbenuşuri cu o jumătate de pahar de zahăr şi coajă rasă de la o lămăie sau o portocală. Se bat şi albuşurile spumă, apoi se incorporează in gălbenuşuri şi toate impreună in compoziţia pe bază de smăntănă. Se dă la cuptor şi se lasă să se formeze deasupra o crustă rumenă.

Lapte impărătesc

La un litru de lapte aveţi nevoie de 165 g orez, două linguri de rom (sau o esenţă mică de rom), 500 g frişcă, 200 g ciocolată şi fructe din dulceaţă (vişine, cireşe, prune, caise), patru linguri de zahăr şi vanilie (esenţă). Mai intăi se pune la fiert orezul in lapte şi se lasă pănă cănd se umflă bine. Cănd este aproape fiert, se adaugă zahărul, in care s-a turnat in prealabil esenţa de vanilie. Se lasă să se răcească. Se scot fructele din dulceaţă, se toarnă deasupra romul şi se lasă puţin să se pătrundă. Apoi se taie toate fructele mărunt. Se amestecă bine cu orezul, după ce acesta s-a mai răcit. Se amestecă in compoziţie şi jumătate din cantitatea de frişcă. Ciocolata se topeşte la bain-marie şi se amestecă apoi cu restul de frişcă. Orezul se aşază pe un platou in formă de piramidă, iar peste el se toarnă toppingul de frişcă şi ciocolată. Se dă la frigider pentru o oră-două, inainte de a se servi. In loc de fructe din dulceaţă se pot folosi fructe zaharisite, dar se vor lăsa mai mult in rom, să se inmoaie.

×
Subiecte în articol: două sare linguri lasa amesteca