x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţetele saşilor

Reţetele saşilor

25 Iul 2007   •   00:00

Bucătăria săsească a fost dintotdeauna o provocare. Despre saşi (populaţie de origine germană) se ştie că s-au stabilit pe teritoriul ţării noastre pe la mijlocul secolului al XII-lea, in sudul şi in nord-estul Transilvaniei.

Bucătăria săsească a fost dintotdeauna o provocare. Despre saşi (populaţie de origine germană) se ştie că s-au stabilit pe teritoriul ţării noastre pe la mijlocul secolului al XII-lea, in sudul şi in nord-estul Transilvaniei. Ei au ridicat aşezări fortificate, devenite mai tărziu adevărate oraşe in care bucătăria săsească si-a pus amprenta. De la handklich, ciorbă cu găluşte de ficat sau conopidă săseacă gratinată, la deserturile saşilor, cum ar fi prăjitura sau cozonacul specific, nimic nu am refuza!

Desert cu ciocolată

Nici covrigeii cu ciocolată (albă sau neagră) nu sunt de refuzat, mai ales că nici nu este un dulce foarte greu de preparat. Avem nevoie de 180 g făină, 100 g unt, 90 g zahăr, 100 g ciocolată rasă şi de două gălbenuşuri. Pentru glazură, 150 g de zahăr pudră ar fi suficiente, dar şi o lingură de rom şi una de apă. Frămăntăm un aluat fraged şi apoi il punem la rece. Formăm rulouri de grosimea unui creion, le răsucim in formă de covrigei şi le punem la rece. Glazura o obţinem amestecănd puternic zahărul pudră, romul şi apa. Covrigeii ii coacem in tavă tapetată, acoperindu-i cu glazura.

Conopidă săsească gratinată

Se curăţă o jumătate de kilogram de conopidă, se spală, se desface in bucheţele şi se fierbe 8-10 minute in apă cu sare. Se lasă la scurs, apoi se aşază intr-un vas termorezistent, uns cu unt. Se curăţă două cepe şi doi căţei de usturoi, care se toacă mărunt şi se călesc pănă capătă aspect sticlos. Se rumeneşte in aceeaşi tigaie şi şunculiţă tăiată in felii subţiri (500 g). Se toarnă totul peste conopidă. Se presară sare şi piper după gust. Intr-un castronel se amestecă 200 g smăntănă cu două ouă şi 100 g caşcaval ras. Se răstoarnă peste legume şi se dă vasul la cuptor 20-25 minute, pănă se gratinează.

Varză dulce cu sos de roşii şi carne

Se folosesc: o varză dulce mare, căteva roşii foarte bine coapte, 700 g carne de porc (ceafă sau pulpă), două linguri de ulei, o linguriţă de pastă de tomate.

Carnea se curăţă, se spală şi se porţionează. Se pune uleiul pe fundul cratiţei (e de preferat o cratiţă de tuci sau una cu fundul dublu) şi se rumeneşte in el carnea pe toate părţile. Cănd s-a rumenit, se adaugă 250 ml apă, se pune capacul şi se lasă să fiarbă inăbuşit. Varza se curăţă de primele foi şi de cotor, se spală, se taie in sferturi şi apoi se toacă fideluţă. Se presară puţină sare, apoi se frămăntă bine cu ambele măini, să se inmoaie, după care se toarnă peste carne. Roşiile se taie felii şi se aşază peste varză, se pune şi pasta de tomate dizolvată intr-o jumătate de pahar de apă (se poate adăuga şi puţină boia de ardei, facultativ), după care se aşază capacul şi se lasă din nou să fiarbă inăbuşit la foc potrivit. După 45 de minute, se ia capacul, se amestecă totul cu lingura de lemn şi se mai lasă la fiert zece minute.

Se serveşte cu păine de casă cu cartofi sau cu mămăliguţă. In loc de carne de porc, varza se mai poate pregăti cu carne de pasăre, găscă şi raţă, care sunt mai grase, fiind şi cele mai bune alternative.

Prăjitura saşilor

Se pregăteşte mai intăi un aluat din cinci ouă, 250 g zahăr, 200 g făină albă. Albuşurile se bat spumă cu jumătate din cantitatea de zahăr, in vreme ce gălbenuşurile se freacă pănă se albesc cu cealaltă jumătate. In crema de gălbenuşuri se adaugă făina, lingură cu lingură, incorporăndu-se bine. Spuma de albuşuri se adaugă şi ea, puţin căte puţin, amestecănd lejer.

Se unge o tavă dreptunghiulară pentru cuptor cu unt, se tapetează cu făină şi se toarnă deasupra compoziţia (trebuie să aibă consistenţa celei pentru chec sau pandişpan). Se dă la cuptor 45-50 de minute. Se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească. După ce s-a răcit, jumătate din blat se taie pe lung, se fărămiţează şi se amestecă bine cu următoarele ingrediente: 200 g nuci măcinate (se poate amesteca şi cu 50 g fulgi de nucă de cocos), 100 g unt, 80 ml coniac, coaja rasă şi zeama de la o lămăie, arome (o esenţă mică de rom sau de vanilie). Se amestecă pănă capătă consistenţa unei creme. Restul de blat se unge mai intăi cu un strat de gem (de coacăze, de măceşe sau de corcoduşe galbene, e de preferat un gem mai acrişor, care să dea prăjiturii un gust răcoritor), apoi se pune crema şi se nivelează. Se pregăteşte o glazură de ciocolată din: 3 linguri de apă, 3 linguri de zahăr, 3 linguri de cacao. Ingredientele se pun intr-o crăticioară pe foc şi se lasă pănă se ingroaşă, apoi se trage la o parte şi se pune in ea un cub de unt pentru a-i da strălucire (luciu). Glazura se intinde peste cremă. Se lasă să se răcească, după care se taie in pătrate cu latura de 4-5 cm şi se serveşte.

Ciorbă cu găluşte de ficat

Se pregăteşte mai intăi o supă dintr-un os de vită (se poate şi cu rasol, care ulterior poate fi folosit la alt preparat), albitură (pătrunjel, ţelină, păstărnac) şi un fir de morcov. Se lasă să fiarbă 40-50 de minute, spumăndu-se de căte ori este nevoie, după care se strecoară. Se ia un ficat de vită şi se trece prin blender, după care se amestecă bine cu un ou crud, sare şi piper proaspăt măcinat. Se adaugă două-trei linguri de făină, ca să se lege pasta de ficat.

Supa strecurată se pune din nou la fiert, cu o ceapă intreagă (crestată in patru). Cănd incepe să clocotească, se pun cu lingura, din compoziţia de ficat, mici găluşte. Nu se lasă să fiarbă nici prea mult, nici la foc prea tare, ca să nu se sfărăme. Se acreşte cu zeamă de lămăie şi se drege cu smăntănă. Deasupra poate fi presărat puţin mărar sau tarhon proaspăt tocat.

Cozonac săsesc

La 250 g zahăr se folosesc un pachet de unt, 300 g făină, 6 ouă, 80 g stafide, 50 g nuci tăiate mărunt, o jumătate de linguriţă de scorţişoară măcinată, 50 g zahăr pudră, o lămăie, un pliculeţ cu praf de copt, o linguriţă de sare. Se separă albuşurile, apoi se freacă bine gălbenuşurile cu 100 g zahăr şi sare, se adaugă untul topit şi se amestecă. Separat se bat albuşurile spumă, se adaugă zahărul, stafidele, nucile, coaja de lămăie şi scorţişoara. Se amestecă tot, apoi se pun şi gălbenuşurile. Se pun treptat făina, praful de copt stins cu zeamă de lămăie şi se toarnă in forme de cozonac unse şi tapetate cu făină. După ce se coc, se pudrează cu zahăr praf.

×
Subiecte în articol: zahăr lasa amesteca caiet de retete