x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Revelionul, cu o sută şi încă un an în urmă

1
Autor: Magda Cristina Ursache 22 Dec 2012 - 19:30
Revelionul, cu o sută şi încă un an în urmă Gerapromo/Getty Images/iStockphoto
În urmă cu... nu, nu cu un an, nici cu o sută, ci fix cu 101 ani înapoi... Revelionul tinerilor intelectuali bucureşteni, al literaţilor, al muzicienilor, al studenţilor iubitori de cultură, s-a organizat, ca de obicei, la Clubul Tinerimii Române. Şi tot ca de obicei meniul a fost propus şi servit de Casa Capşa.

Pe final de Belle Epoque, Bucureştiul nu se dezicea de faima ce şi-o câştigase în Europa, de oraş boem, cosmopolit şi mereu gata pentru distracţie, care-i adusese şi renumele de “Micul Paris”. Meniurile revelioanelor se înscriau şi ele pe această linie a bunului gust şi a gustului bun. “Înalta bucătărie” franceză se făcea simţită cu prilejul oricărui eveniment mai de soi, iar de la un revelion girat de unul dintre cele mai stilate restaurante bucureştene nu puteau lipsi caviarul, somonul, curcanul şi şampania fină. Meniul nopţii dintre ani a fost, de altfel, următorul: “Caviar frais (caviar proaspăt)/ Consomme de Volaille (supă de pasăre)/ Saumon du Rhin a la parisienne (somon de Rin în stil parizian)/ Sauce tartar (sos tartar)/ Jambon de Prague a la gelee (jambon de praga în aspic)/ Pate de foie gras de Strasbourg (pateu de ficat de gâscă)/ Agneau a la broche (miel la frigare)/ Dindonneau roti (curcan rotisat)/ Salade (salată)/ Glace Capşa (îngheţată Capşa)/ Gaufrettes (gofrete)/ Bonbons. Pieces montees (bomboane, prăjituri)/ Tortes (torturi)/ Corbeilles de fruits (coşuri de fructe)/ Sherry Vieux/ G.H. Mumm Champagne Gout Americain/ Cafe/ Fine Champagne (lichior/ şampanie/ cafea)”.

Dacă veţi dori să încercaţi, din acest meniu, măcar o reţetă festivă, atunci vă propun – cu ajutorul maestrului bucătar care conducea celebra şcoală “Cordon Bleu” din Paris pe la 1911-1912, H. Pellaprat – să gătiţi miel la frigare, în stil franţuzesc. H. Pellaprat ne arăta, în "Traite de la cuisine familiale", că mielul, ca şi purcelul de lapte, poate fi fript simplu sau umplut. În cazul în care dorim să îl preparăm umplut, se fierb şi se taie ficatul şi plămânul mielului, se amestecă bine cu puţină carne tocată de porc, condimente mărunţite (cimbru, rozmarin, busuioc), ciuperci tăiate, călite în puţin unt şi răcite, sare şi piper. Se umple pieptul mielului, se leagă bine, se pune pe frigare şi se frige timp de o oră şi jumătate.

Dar să lăsăm bucătăreala şi să vedem ce s-a mai întâmplat, în zilele de dinainte şi de după Anul Nou, în Capitală şi în ţară. În ultimele zile ale anului 1911, principele Ferdinand a fost la… vânătoarea organizată de primul ministru P.P. Carp, la Ţibăneşti, în judeţul Vaslui. Vânătoarea a ţinut 3 zile – 30 şi 31 decembrie şi 1 ianuarie – şi, în ciuda viscolului mare, viitorul rege al României şi tovarăşii lui au reuşit să împuşte 3 ţapi, 2 lupi şi 140 de iepuri. Printre invitaţi s-au aflat şi tânărul principe Carol, principele Furstenberg, contele Cernin, maiorul Sturdza, C. Golescu şi dr. Grigore Antipa. Duminică, 1 ianuarie 1912, în sala “Dacia” s-a ţinut balul popular al Cercului cultural “Viitorul” al muncitorilor români din Transilvania şi Ungaria, urmând ca vineri, 6 ianuarie, sub înaltul patronaj al M.S. Regina Elisabeta să se ţină, în sala Liedertafel, o serată dansantă a Societăţii de binefacere Tibişoi, cu orchestră de lăutari şi un prânz pentru care se puteau cumpăra bilete în valoare de 5 lei. Era doar începutul balurilor de iarnă din 1912, care vor învălui Capitala în sunetul valsului, până spre primăvară.


 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Sfaturi utile: Cum puteți economisi energie și reduce factura la încălzire prin câteva metode simple

Sfaturi utile: Cum puteți economisi energie și reduce factura la încălzire prin câteva metode simple
Galerie Foto Încălzirea acoperă un procent important în bugetul de cheltuieli al unei familii în sezonul rece. Termoizolarea pereților reprezintă măsura cu cel mai mare impact în factură, ce poate conduce la economii de...

Ariana Grande, acuzată de plagiat cu o săptămână înainte de premiile Grammy

Ariana Grande, acuzată de plagiat cu o săptămână înainte de premiile Grammy
Împotriva vedetei pop Ariana Grande a fost depus joi un denunţ pentru plagiat, în care se arată că piesa ei de succes ''7 Rings'', nominalizată la înregistrarea anului în cadrul premiilor Grammy, conţine strofe...

Ducii de Sussex nu sunt doriți de canadieni. Aceștia nu vor să plătească pentru șederea cuplului regal în țara lor

Ducii de Sussex nu sunt doriți de canadieni. Aceștia nu vor să plătească pentru șederea cuplului regal în țara lor
Cei mai mulţi dintre canadieni nu doresc să plătească cheltuielile de şedere în ţara lor a ducilor de Sussex, prinţul Harry şi Meghan Markle, inclusiv cele privind securitatea cuplului princiar, potrivit unui...

Anamaria Prodan revine la Antena Stars cu reality show-ul Prodanca şi Reghe. Preţul succesului

Anamaria Prodan revine la Antena Stars cu reality show-ul Prodanca şi Reghe. Preţul succesului
Galerie Foto Dupã mini seria Prodanca şi Reghe, viaţa în Dubai, difuzatã în exclusivitate la Antena Stars anul trecut, îndrãgita familie Prodan-Reghecampf revine pe micile ecrane cu un nou reality show – Prodanca şi...

Sibiul va concura pentru cea mai bună destinație turistică din Europa

Sibiul va concura pentru cea mai bună destinație turistică din Europa
Sibiul a fost nominalizat să concureze în acest an pentru cea mai bună destinaţie turistică europeană, după ce în 2007 a fost primul oraş din România cu statutul de Capitală Culturală Europeană şi în 2019...

Sicriul lui Johnny Hallyday, transferat într-un cavou din Antilele franceze

Sicriul lui Johnny Hallyday, transferat într-un cavou din Antilele franceze
Sicriul celebrului rocker francez Johnny Hallyday a fost transferat într-un cavou definitiv din cimitirul Lorient de pe insula Saint-Barthelemy din Antilele franceze, în apropierea mormântului unde a fost înhumat...

In memoriam Cristina Țopescu

In memoriam Cristina Țopescu
Televiziunea Română regretă dispariţia jurnalistei Cristina Țopescu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o ediție specială in memoriam.   Cristina Țopescu  va rămâne veşnic în...

Premierul britanic Boris Johnson vrea să slăbească dar nu poate renunța la brânză

Premierul britanic Boris Johnson vrea să slăbească dar nu poate renunța la brânză
Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat că doreşte să slăbească în 2020, dar nu va lua parte la ''Veganuary'' - o practică populară de a adopta o alimentaţie vegană în luna ianuarie - întrucât ar...

Noi destinaţii turistice în judeţul Sibiu

Noi destinaţii turistice în judeţul Sibiu
Albota este localitatea care atrage un număr din ce în ce mai mare de turişti, în zona Sibiului, după ce aici au fost amenajate, din iniţiativă privată, o păstrăvărie şi locuri de cazare la standarde...

Insula Phuket, cea mai mare destinație turistică din Thailanda

Insula Phuket, cea mai mare destinație turistică din Thailanda
Insula Phuket este cea mai mare din Thailanda, situată în sudul țării, pe coasta de vest a Mării Andaman, din Oceanul Indian, fiind legată de continent prin două poduri. Este una din cele 76 de regiuni sau...

„Alpii Transilvaniei”, pe lista New York Times a celor 52 de locuri de vizitat în 2020. Lista completă a destinațiilor

„Alpii Transilvaniei”, pe lista New York Times a celor 52 de locuri de vizitat în 2020. Lista completă a destinațiilor
Publicația New York Times a realizat o listă cu 52 de locuri care merită vizitate în 2020. În topul țărilor cu destinații care trebuie văzute măcar o dată în viață se află și România, cu „Alpii...

Miliardar japonez caută parteneră să-l urmeze, la propriu, pe Lună

Miliardar japonez caută parteneră să-l urmeze, la propriu, pe Lună
Un miliardar japonez căută o parteneră care să-l urmeze pe Lună şi, deşi pare o propunere romantică, este vorba de o ofertă concretă care implică un periplu real plin de aventuri, relatează...

Serialul Vis de iubire va putea fi urmãrit la Happy Channel

Serialul Vis de iubire va putea fi urmãrit la Happy Channel
Galerie Foto      Din 22 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la 20:00, Happy Channel le aduce telespectatorilor unul dintre cele mai apreciate seriale turceşti ale momentului, Vis de iubire. Protagonistul serie...

Xtra Night Show revine la Antena 1

Xtra Night Show revine la Antena 1
Galerie Foto Emisiunea Xtra Night Show revine pe micul ecran diseară, 13 ianuarie, de la ora 23:30, la Antena 1. Subiectele momentului, invitați interesanți, materiale în exclusivitate sunt, și în acest sezon, ingrediente...

Mukinka, câștigătorul iUmor, a devenit tată pentru prima oară: “Am izbucnit în lacrimi de fericire în plină stradă”

Mukinka, câștigătorul iUmor, a devenit tată pentru prima oară:  “Am izbucnit în lacrimi de fericire în plină stradă”
Galerie Foto             Mukinka, câștigătorul celui de-al şaptelea sezon iUmor, a devenit tată de fată la scurt timp după ce a reușit să încânte o țară întreagă...
Serviciul de email marketing furnizat de