x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar REZERVE XX + 2

REZERVE XX + 2

15 Sep 2004   •   00:00

Cand am "mosit" colectia Rezerve XX nu aveam cum sa anticipez evolutia stocurilor intrate in aceasta formula. Anticipasem insa ca aceasta gama va fi una de succes.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

Pe ce mizam acum cativa ani cand faceam afirmatii optimiste in privinta "Rezervelor"? Era la ora aceea singurul brand pentru o vinoteca. Cantitatile din fiecare soi erau declarate si fiecare sticla purta un numar unic. Cu exceptia Riesling-ului care era mai "subtirel" la acea data, toate vinurile intrate in joc erau apropiate ca valoare oenologica. Piata era saturata de falsuri si compromisuri, iar produsele de calitate erau (si sunt in continuare) asteptate. O inflatie de "vinuri vechi" de prin tot felul de "colectii", care mai de care numita "a lui Ceausescu", deteriorase increderea iubitorilor de vin echilibrati. Mai mizam la data respectiva pe greutatea denumirilor de origine, intarite de garantia producatorului: Uricani, Bohotin, Cotnari si Copou. Nu in ultimul rand, creditam succesul unei Tamaioase Romanesti autentice (30.000 de sticle), a unei Busuioace de Bohotin in expresia ei naturala (80.000 de sticle), a Sauvignon-ului Blanc (60.000 de sticle), a Cabernet-ului Sauvignon (50.000 de sticle) impotriva nesfarsitelor valuri de clone, nedemne purtatoare ale acelorasi denumiri.

Asistand la aparitia Rezervelor XX (aluzie fina la secolul in care s-au format aceste vinuri) am ramas atent la evolutia in piata a conceptului. Conform asteptarilor, Tamaioasa si Cabernetul s-au epuizat primele, ramanand loturi scurte doar la cunoscatori. Celelalte se apropie si ele de pragurile de alarma. Pentru a nu ramane totusi colectia fara un desert alb si fara un rosu sec, li s-au adaugat vinurilor veterane un "sortiment" de Cotnari ’87 (denumirea mostenita) si o valoroasa Feteasca Neagra de Uricani ’99 (cate 20.000 de sticle fiecare). Se spera ca in acest fel, Rezerve XX isi va gasi un pasaj de trecere prin cele doua vinuri catre o noua componenta a gamei, completata cu noi milesime-uri remarcabile.

Astfel, nou-venitele vor fi martorele epuizarii ultimelor sticle din vinurile ce formeaza acum echipa, cumparatorul gasind spiritul si notorietatea colectiei preluate de catre cupajul Cotnari si Feteasca Neagra, pentru a fi duse mai departe. In viitor, alte vinuri vor fi selectionate pentru aceasta formula, iar cele pomenite acum vor fi doar istorie.

In ultima instanta, aceasta este una dintre particularitatile vinului: el se naste, creste si… dispare. Ramane amintirea clipelor frumoase petrecute impreuna. Din fericire, Rezerve XX are puterea de a prilejui astfel de clipe. Convingeti-va!

×
Subiecte în articol: gastronomie