x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ridichi de primavara

Ridichi de primavara

05 Apr 2005   •   00:00

  • de SIMONA CHIRIAC
  • DICTIONAR GASTRONOMIC
  • Ridichea este o planta anuala din familia cruciferelor cu radacina rotunda sau conica alungita, carnoasa, cu tulpini inalte de 70-90 de centimetri si frunze mari, adanc crestate. (Dictionar Enciclopedic Roman - Editura Politica, Bucuresti 1966)

    Dragii mei, doua sunt povestile care mi-au fascinat copilaria. Mi le citise doamna educatoare la gradinita si, poate, pentru ca au fost primele, mi-au ramas adanc intiparite in memorie. Una dintre ele era povestea cu turtita, cealalta avea ca personaj principal o ridiche uriasa. Era atat de mare, incat toti membrii familiei s-au chinuit sa o scoata din pamant. Si pentru ca ei nu erau de ajuns, au cerut si ajutorul cainelui, pisicii si soricelului. Cel mai mult ma amuza atunci cand ma gandeam cum tragea cainele de coada pisicii, iar pisica de cea a soricelului. Nu trebuie sa va mai spun, ca am tot cautat, ani la rand, in gradina bunicului, o astfel de ridiche. In cazul in care as fi gasit una, nu cred ca l-as fi tras pe Grivei de coada. Cu siguranta nu ar fi inteles scopul nobil care ma anima, si m-ar fi muscat. Mai bine ca nu a dat o astfel de bucurie si peste mine…

    Si daca tot vorbim despre ridichi, specia cea mai impunatoare creste in Japonia si poarta numele de Daikon. In mod normal are 35 de centimetri in lungime si 10 centimetri in diametru. Asta nu inseamna ca nu sunt si specimene mai mari. Aceasta ridiche poate fi consumata atat cruda, cat si fiarta. Coaja este un pic crocanta, iar gustul este piperat. Poti scapa insa de iuteala daca ii cureti coaja. Cu siguranta japonezii stiu pe propria piele ca nu trebuie sa mananci prea multe ridichi la o masa. Te poti trezi oricand cu urticarie.

    SALATA CU RIDICHI SI SOS DE TARHON
  • INGREDIENTE:
  • 3 andive mai mari, o cana cu rondele de ridichi rosii, 6 feliute de sunca (bacon), o legatura de patrunjel, un ou fiert tare, sos de tarhon (se prepara din 3 linguri cu otet, 3 linguri cu ulei, 2 lingurite cu mustar, un catel de usturoi presat, o jumatate de lingurita cu piper, o lingura cu tarhon tocat)
  • PREPARARE: Andivele se curata, se spala, se usuca si apoi se taie ineluse. Oul se descojeste si se taie feliute. Sunculita se prajeste pana cand devine crocanta, iar patrunjelul se toaca marunt. Se amesteca toate ingredientele intr-un vas si apoi se toarna sosul de tarhon.

    SALATA VERDE
  • INGREDIENTE:
  • 2 legaturi de ridichi, 4 legaturi de ceapa verde, 2 legaturi de usturoi verde, 6 oua, cateva fire de marar, ulei, otet si sare.

  • PREPARARE:
    Ridichile, ceapa, usturoiul si mararul se curata si apoi se toaca marunt. Ouale se fierb si se taie feliute. Intr-un vas se amesteca toate ingredientele si apoi se toarna deasupra un sos preparat din otet, ulei si sare.
  • LEUSTEAN planta erbacee aromata, cu miros patrunzator, din familia umbeliferelor, frunzele acesteia fiind folosite in bucatarie sub forma de condiment, in special in prepararea ciorbelor.

    LICHIOR bautura alcoolica preparata din alcool, sirop de zahar, esente aromatice sau diverse fructe.

    LINZER varietate de placinta cu mere sau branza.

    MARGARINA produs alimentar asemanator cu untul, de culoare galbena, obtinut prin emulsionarea unor grasimi vegetale sau animale cu apa sau cu lapte smantanit.

    MEDALION element folosit pentru decorarea diverselor preparate, avand forma circulara sau ovala.

    Moca cafeaua de calitate superioara, ce are ca origine orasul arab Moka; bautura calda preparata din aceasta cafea.

    Mujdei preparat alimentar din usturoi pisat, piper, sare si apa ce insoteste in special fripturile.
    ×
    Subiecte în articol: ridichi