x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ritm vegetal

Ritm vegetal

de Simona Lazar    |    10 Ian 2007   •   00:00

Bucate romanesti pe placul vegetarienilor
Din sumar:Reteta de suflet / Recomandarea saptamanii - Bucate cu infinita dragoste / Padurea de argint / Pictura si gastronomia / Garnitura? Muraturi! / Povesti lichide / Cronica de restaurant - Un pranz ""gorjenesc"" / Caiet de retete / Miezul iernii / Milostenia de la Roznov / Ingredient-minune al retetelor inedite / Fructe deghizate in rosii / Lichior dulce-amarui / Pauza de cafea / Meniuri cu timbru / Bucatar de rezerva / Agenda gurmanda / Food world /


Reteta de suflet

editorial de SIMONA LAZAR
Fiecare inceput de ianuarie ar merita sa stea sub pavaza unui vers de Eminescu. Cel putin, eu asta simt, in vreme ce zapezile capata o aura romantica, iar viscolirile sunt rare. Marturii despre latura mai "umana" a geniului eminescian sunt cateva si ele ne vorbesc cateodata si despre lungile discutii de la Bolta Rece, alaturi de Creanga, sau despre chefurile pe care le da, la Bucuresti, tenorul Costache Barcanescu si unde, alaturi de Anton Bacalbasa si Nerva Hodos, Eminescu era oaspete drag. De altfel, acolo i se spunea "stapanul", iar la petreceri, pe langa mancare, bautura si cantecele gazdei, Eminescu obisnuia sa cante si el, spre deliciul tuturor. Daca incercam sa aflam ceva despre ritmul vietii lui Eminescu, iata cateva marturii lasate noua de Titu Maiorescu: "Ceea ce caracterizeaza mai intai de toate personalitatea lui Eminescu, este o asa de covarsitoare inteligenta, ajutata de o memorie careia nimic din cele ce-si intiparise vreodata nu-i mai scapa (nici chiar in epoca alienatiei declarate), incat lumea in care traia el dupa firea lui si fara nici o sila, era aproape exclusiv lumea ideilor generale ce si le insusise si le avea pururea la indemana. In aceeasi proportie tot ce era caz individual, intamplare externa, conventie sociala, avere sau neavere, rang sau nivelare obsteasca si chiar soarta externa a persoanei sale ca persoana, ii erau indiferente. (…) De altminteri si in vremea in care spiritul lui era in vigoare, felul traiului sau facuse pe amici sa se teama de rezultatul final. Viata lui era neregulata; adesea se hranea numai cu narcotice si excitante; abuz de tutun si de cafea, nopti petrecute in citire si scriere, zile intregi petrecute fara mancare, si apoi deodata la vreme neobisnuita, dupa miezul noptii, mancari si bauturi fara alegere si fara masura; asa era viata lui Eminescu".

Repetitie generala

Se zice din batrani ca, pe la vremea asta din an, gerul incepe sa se inmoaie, iar pe ici-pe colo cate un ghiocel rebel ori vreun mugur pe o creanga de alun, amagit de caldura inselatoare, da sa iasa la lumina. La jumatatea iernii incepem a visa cu ochii deschisi la timpul primavaratec pe care il anunta zvacnirile acestea ale naturii si cautam prin piete ori supermarketuri cat mai multe salate si verdeturi, sa "fortam" oarecum, prin aroma lor proaspata, de verde crud, venirea altui anotimp. Primavara e inca departe…, patrunjelul si salata ursului nu cresc in gradini (poate in ghivece, de v-ati gandit din vreme la asta), dar parca merita sa incercam o "repetitie generala" - macar in bucatarie!
  • simona.lazar@jurnalul.ro
  • ×