x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ritualuri și rețete de Sfânta Maria Mare

Ritualuri și rețete de Sfânta Maria Mare

15 Aug 2014   •   09:34
Ritualuri și rețete de Sfânta Maria Mare
Sântămaria Mare este ultima zi în care se mai pot culege flori de leac, ce se aşază neapărat sub icoana Maicii Domnului, pentru a se umple de har. Gospodarii încep a umbla pe străzi numai cu capul acoperit de căciulă, şi nu de pălărie, ca şi până acum, în caz contrar fiind "blagosloviţi" cu următoarea urare: "A venit Sântămărie,/ Te-ai... în pălărie!".

La 15 august, atunci când în calendarul ortodox se pomeneşte Adormirea Maicii Domnului, creştinii ies din post, prilej de a se bucura şi de a se înfrupta din bucate de soi. La fel ca la Obrejenie, femeile se duc mai întâi la biserică cu ciorchini de struguri pentru a fi sfinţiţi.
Tot acum se stabilesc pândarii la vie şi se desfăşoară un ritual prin care se leagă simbolic ciocul păsărilor cerului pentru a nu vătăma boabele de struguri. Fructele culese în aceste zile se dau de pomană celor morţi, pentru a se bucura şi ei pe lumea cealaltă.

Sezonul nunţilor
La 15 august începe sezonul nunţilor, întinzându-se până la 15 noiembrie, cât ţin câşlegele de toamnă. Cu ceva vreme în urmă, satele vuiau de chiuiturile nuntaşilor, iar plitele şi cuptoarele nu mai pridideau să facă atâtea mâncăruri. După strânsul câmpului, când bucatele erau multe, petrecerile se ţineau lanţ, nunţile făcute acum aducând spor şi bogăţie.

Băuturi de odinioară 
.............................................................

Citește continuarea pe RevistaFelicia.Ro să afli cum se prepară „BRAHA”.

Vezi și rețetele de

Rulouri de aluat cu cârnaţi
Supă-cremă de știucă
Prăjitură cu fructe

×
Subiecte în articol: felicia retete