x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Roadele mării, în supe şi ciorbe delicioase

Roadele mării, în supe şi ciorbe delicioase

de Simona Chiriac    |    07 Ian 2010   •   00:00
Roadele mării, în supe şi ciorbe delicioase

Peştele este nelipsit din mai toate dietele alimentare. Supele sau ciorbele de peşte sunt binevenite la orice masă, creând astfel toate condiţiile unui apetit de zile mari. Până şi vegetarienii preferă să gătească din când în când un preparat pe bază de peşte pentru a-şi asigura astfel energia şi proteinele necesare.



În Delta Dunării sau de-a lungul Dunării, peştele este parte integrantă din viaţa culinară. De altfel, se spune că cea mai bună ciorbă de peşte se face chiar acolo, la buza fluviului, din apă curgătoare şi peşte proaspăt prins în năvod, iar ceaunul şi focul de lemne sunt şi ele parte din acest peisaj lacustru. Legumele care se adaugă în ciorbă sunt foarte importante, tocate şi presărate într-un număr cât mai mare ca să fie zeama bogată în arome şi să i se ducă vestea.

Tehnică de specialist

Regula de bază pentru orice preparat din peşte este timpul de pregătire, care trebuie să se adapteze la ... dimensiunile peştelui. Cu cât acesta este mai subţire, cu atât trebuie diminuat timpul de prăjire, înăbuşire sau fierbere. Specialiştii au ajuns chiar la formula de aur: cinci minute pentru fiecare centimetru de zvârlugă înotătoare.

Ciorbă de crap

Ingrediente: doi crapi mari, doi morcovi, o ţelină, doi cartofi, o ceapă, o lămâie, o lingură cu oregano uscat, 100 ml ulei de floarea-soarelui, sare, piper.

Preparare: Morcovii şi ţelina se curăţă de coajă, se spală şi se taie bucăţi potrivite. Ceapa şi cartofii se curăţă, se spală şi se taie bucăţi mici. Se încinge uleiul, se pun legumele şi se călesc până încep să devină aurii. Se fierb doi litri cu apă, se pun legumele, se condimentează şi se fierb 20 de minute. Se pune peştele curăţat şi tăiat bucăţi mici, oregano şi suc de lămâie. Se fierbe ciorba încă 15 minute şi se serveşte când s-a răcit puţin.

Ciorbă cu macrou
Ingrediente: 800 g macrou, 300 g ciuperci, un dovlecel, doi morcovi, un ardei gras, o ceapă, 3 roşii, 50 g orez, 100 ml ulei, 500 ml borş, sare, piper, rozmarin.

Preparare: Ceapa se curăţă şi se taie peştişori, morcovii se curăţă şi se taie cubuleţe. Se încinge uleiul, se pun morcovii şi ceapa, ardeiul, dovlecelul şi ciupercile tăiate bucăţi mici. Se călesc cinci minute, se fierb doi litri de apă şi se pun legumele călite. Se adaugă orezul şi, când totul este aproape fiert, se pun roşiile date pe răzătoare, borşul şi rozmarinul tocat. Se adaugă peştele tăiat bucăţi mici şi se mai fierb zece minute la foc mic.

Ciorbă de peşte cu legume
Ingrediente: 3 păstrăvi, doi morcovi, doi ardei graşi, două cepe, 3 cartofi, o ţelină mică, 300 g fasole mangetout, 100 ml ulei, 4 roşii, 500 ml borş, sare, piper, mărar, pătrunjel.

Preparare: Morcovii, ţelina şi ceapa se curăţă şi se taie cubuleţe; ardeii graşi se curăţă şi se toacă. Cartofii se curăţă de coajă şi se taie cuburi. Se fierb doi litri de apă, se pun legumele tăiate şi călite în uleiul încins, sare şi piper. Se fierb 15 minute, se adaugă roşiile date pe răzătoare, cartofii, borşul, fasolea şi peştele tăiat bucăţi. Se fierb 15 minute, se presară mărar şi pătrunjel tocat şi se serveşte imediat.

Ciorbă de somn
Ingrediente: 800 g somn, doi ardei capia, un morcov, o ţelină, o ceapă, un ardei iute, 4 roşii, 500 ml borş, 100 ml ulei, o frunză de dafin, mărar, sare, piper.

Preparare: Morcovul şi ţelina se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe. Ceapa se curăţă de foi şi se toacă mărunt. Ardeii capia şi ardeiul iute se curăţă de seminţe şi se taie rondele. Se încinge uleiul, se pun legumele şi se călesc cinci minute. Se fierb doi litri de apă, se pun legumele, frunza de dafin şi se fierb zece minute. Se adaugă borşul şi roşiile date pe răzătoare, sare, piper şi peştele. Se fierb 15 minute, se presară mărar şi se serveşte.

Ciorbă de peşte cu rozmarin
Ingrediente: 800 g peşte, un morcov, un fir de praz, o conservă fasole roşie boabe, doi cartofi, 200 g porumb boabe, o ceapă, 400 ml borş, 100 ml ulei, rozmarin, sare, piper.

Preparare: Morcovul, cartofii şi prazul se curăţă, se spală şi se taie bucăţi mici. Se încinge uleiul într-o cratiţă, se pun morcovul şi prazul, se călesc cinci minute şi se toarnă într-o oală unde fierb doi litri de apă. Când sunt pe jumătate fierte se adaugă cartofii, porumbul boabe şi fasolea roşie. Se condimentează, se toarnă borşul, se pune peştele tăiat bucăţi mici şi rozmarin după gust. Se fierbe 15 minute şi se serveşte caldă.

Supă de peşte cu porumb şi usturoi

Ingrediente: 800 g peşte, 3 ardei capia copţi, un morcov, 300 g porumb baby, 150 g arpagic, două roşii, 4 căţei de usturoi, 100 ml ulei, o lămâie, sare, piper, pătrunjel.

Preparare: Morcovul se curăţă de coajă şi se dă pe răzătoare. Se căleşte împreună cu arpagicul curăţat de foi şi se pun la fiert în doi litri de apă. Se adaugă porumbul, se fierbe 20 de minute, se pun roşiile rase, usturoiul feliat, sare şi piper. Se presară ardeii tăiaţi, se adaugă peştele tăiat bucăţi şi se fierb încă 20 de minute. Se presară pătrunjel şi tocat, se toarnă suc de lămâie şi se serveşte.

×
Subiecte în articol: caiet de retete