x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Româncă în elita mondială a ciocolatei

Româncă în elita mondială a ciocolatei

de Maria Belu    |    09 Mar 2011   •   20:56
Româncă în elita mondială a ciocolatei
Sursa foto: Arhiva personală Anda Calinici/

155555-bucate03-12-8.jpgAnda Calinici. Am cunoscut-o la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, etapa Cluj 2010, şi m-a fascinat  bunăvoinţa cu care ne spunea cât de uşor şi simplu se poate pregăti acasă un tort sau o prăjitură.  Ce ingrediente şi arome se utilizează ca să dea dulciurilor textura şi savoarea de care au nevoie ca să-ţi încânte simţurile... Acele deserturi delicioase i-au adus Andei premiul I, la categoria dulciuri amatori.

Este foarte tânără, a terminat... psihologia, meserie pe care o practică şi, în acelaşi timp, este îndrăgostită de ciocolată şi de dulciuri în general. „În momentul de faţă, fiecare activitate îşi are locul şi rolul ei bine stabilit în viaţa mea. Cu organizare şi planificare eficientă, cele două nu se exclud momentan”, mi-a spus Anda. Luna trecută a participat la Campionatul Mondial al Meşterilor Ciocolatei, împreună cu promotorul Florin Bălan, manager la o firmă celebră de praline, care a invitat-o să participe la campionat pentru că „noi colaborăm de doi ani şi această colaborare l-a convins că putem face echipă bună împreună”.

 

Recunoaştere internaţională
Participarea la o competiţie de asemenea anvergură, World Chocolate Masters 2011, n-a speriat-o pentru că „în general provocările nu mă sperie, ci mă mobilizează”, a continuat ea. România s-a clasat pe locul cinci, din cauză că unul dintre deavantajele echipei noastre a fost că a primit invitaţia cu doar trei săptămâni înainte de începerea concursului, iar Anda nu a avut timp să se pregătească. Piesa, Zeul Atzec al Ciocolatei – Quetzalcoatl, nu a fost foarte elaborată „dar ne-am concentrat foarte tare pe praline care au reuşit să primească feedback foarte bun din partea juriului”, mi-a declarat Anda.

Chiar dacă a fost ciocolatierul care a reprezentat România la Eastern Europe Selection of the World Chocolate Masters 2011, Anda spune că „pentru a fi considerat ciocolatier în adevăratul sens al cuvântului este nevoie de multă muncă, de perseververnţă şi de timp. Competiţia mi-a confirmat că ciocolata cere multă pasiune şi răbdare pentru a fi «îmblânzită», dar şi faptul că vreau să depun efort pentru a putea spune peste câţiva ani că sunt ciocolatier”, a conchis Anda Calinici.

×
Subiecte în articol: profesionistii culinar