x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar România, la forumul european

România, la forumul european

de Carmen Dragan    |    28 Ian 2009   •   00:00

Douăzeci şi cinci de bucătari-şefi din Europa s-au întrecut în pregătirea celor mai rafinate mâncăruri preparate în… 30 de minute. Timp de cinci zile, Sofia, capitala Bulgariei, a fost gazda întâlnirii Euro-Toques, care a purtat denumirea de "Forumul Culinar Conceptions 2009".



Euro-Toques (Asociaţia Europeană a Bucătarilor) s-a aflat la ce-a de-a doua ediţie. "Abia anul trecut s-a înfiinţat în România această asociaţie. Întâlnirea noastră din Bulgaria a constat într-o demonstraţie culinară de concepţie 2009", ne-a declarat la întoarcerea în ţară reputatul chef Ştefan Bercea.
Ce înseamnă asta? 16-17 bucătari-şefi din Europa, dintre care un francez şi un belgian care lucrează în restaurante cu o stea Michelin, au gătit, în 30 de minute, câte un preparat creaţie proprie. "La Sofia s-au întâlnit numai bucătari profesionişti membri ai Euro-Toques, care este cea mai importantă asociaţie ce militează pentru a se găti numai preparate sănătoase, din ingrediente ecologice", ne-a spus maestrul în arta culinară Ioan Florescu.

HAUTE CUISINE
Delegaţia României la "Forumul Culinar Conceptions 2009" a fost condusă de Dumitru Burtea, preşedintele Asociaţiei Euro-Toques şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism şi a avut în componenţă 12 membri. La demonstraţiile de artă culinară "haute cuisine" au particpat Ioan Florescu şi Ştefan Bercea.

Ştefan Bercea a luat parte la multe competiţii naţionale şi internaţionale individuale şi pe echipe, unde a câştigat numeroase medalii şi trofee. Este finalist al Cupei Internaţionale Culinare de la Kremlin în anul 2005, iar în 2008 a fost liderul echipei României la Olimpiada Culinară de la Erfurt – Germania. Maestrul Bercea demonstrează întotdeauna că bucătăria românească are un loc important alături de cele mai faimoase bucătării din lume. El a pregătit în 30 de minute un preparat inovativ compus din: cappuccino din sparanghel, mousse de foie gras şi file de pangasius cu crustă de ciocolată şi piper, servit cu salată de sparanghel şi căpşune cu dressing de portocale amare.

ISCUSINŢĂ CULINARĂ
Ioan Florescu are masteratul în artă culinară. Este finalist în competiţiile Cupa Culinară Kremlin şi Cupa Mondială Culinară din Luxemburg. A participat ca membru al echipei României la numeroase competiţii internaţionale, precum Cupa Şefilor Bucătari – Erfurt, Concursul internaţional de artă culinară – Salzburg, Concursul internaţional de gastronomie – Italia Marina di Carara şi Olimpiada Culinară – Erfurt. A pregătit meniul pentru dineul oficial dat de Preşedintele României la Summitul NATO 2008. Preparatul reputatului maestru a fost file de căprioară în mantie de pâine picantă cu mousseline de cartofi violeţi şi sos de ciocolată amăruie, servit cu salată caldă de ciuperci de pădure marinate cu dressing balsamic. "Forumul a durat trei zile şi au fost prezenţi numai bucătari profesionişti. Euro-Toques este cea mai puternică organizaţie, care doreşte să îi înveţe mai ales pe copii să mănânce sănătos şi să renunţe la preparatele fast-food", a spus Ioan Florescu.

O NOUĂ EXPERIENŢĂ
Mâncărurile preparate de cei doi iluştri bucătari români i-au impresionat pe toţi cei care au luat parte la conferinţă, dar şi pe cei aproximativ 200 de spectatori.  Fiecare participant la forum a primit câte o diplomă. "A fost o experienţă frumoasă, deoarece am văzut ce fac colegii noştri din Franţa, Belgia etc. M-a amuzat când bucătarul belgian a pregătit un fel de ochiuri româneşti cu o denumire impresionantă", a afirmat maestrul Bercea.
Preşedintele asociaţiei şi organizatorii au propus ca întâlnirea Asociaţiei Europene a Bucătarilor de anul viitor să aibă loc în România.  


Preţuire

"Am apreciat foarte mult acest schimb de experienţă, pentru că au participat maeştri bucătari din întreaga Europă. Printre aceştia s-au aflat şi bucătari de la restaurante distinse cu stele Michelin. Am avut multe lucruri de învăţat", a afirmat Ştefan Bercea.


Stelele Michelin

Bucătarii români au venit în contact cu chefi de la restaurante cu o stea Michelin. Preţul unui meniu şi întreaga reputaţie a unui restaurant se construiesc pe fundaţia acestor steluţe. Pentru omul simplu, o stea înseamnă într-un cuvânt "interesant", două stele se traduc prin "merită să vizitaţi", iar trei stele spun: "porniţi într-o călătorie specială pentru a vizita acest local".

Cappuccino cu sparanghel
Ingrediente: 100 g ficat de raţă, 100 g sparanghel, 5 g trufe, 150 ml bulion de pui, 200 ml smântână,100 ml frişcă, 4 felii subţiri de bacon, sare, piper.
Preparare: Zdrobiţi sparanghelul şi îl fierbeţi în bulion. Adăugaţi smântâna şi amestecaţi. Condimentaţi cu sare şi piper negru. Adăugaţi jumătate din cantitatea de ficat de raţă şi lăsaţi la loc cald. Adăugaţi frişca, trufele măcinate şi restul ficatului de raţă, pe care anterior l-aţi transformat într-un piure fin. Prăjiţi baconul aproximativ 30 minute la 80ÞC până devin crocante. Decoraţi interiorul unei cupe termorezistente cu sparanghel. Turnaţi crema de sparanghel şi acoperiţi cu puţină cremă de frişcă şi trufe. Decoraţi cu puţin sparanghel, cuburi mici de ficat de raţă, trufe şi bacon crocant.

File de căprioară în pâine picantă
Ingrediente: 250 g file de căprioară, 200 g aluat de pâine cu condimente, 100 g cartofi, 100 g cartofi roşii, 50 g unt, 50 g smântână, 50 g ciocolată, 100 g sos negru, 75 g piept de pui, două ouă, 20 ml coniac, unt de arahide, sare şi piper.
Preparare: Se curăţă fileul de căprioară, se sărează şi se piperează. Se dau prin unt de arahide. Se lasă deoparte. Se amestecă carnea de pui cu un ou, 50 g smântână, sare, piper şi coniac până crema devine consistentă. Se prepară un aluat de pâine cu scorţişoară, cuişoare şi anis, apoi se întinde cu un sucitor, iar deasupra se întinde o farsă din piept de pui care se condimentează cu sare şi piper, nucşoară, coniac. Puneţi deasupra fileul de căprioară, rulaţi şi lăsaţi la cuptor pentru 20 minute la 75ÞC. Curăţaţi şi fierbeţi în apă sărată ambele feluri de cartofi. Preparaţi un piure cu unt şi smântână. Îngroşaţi sosul negru, adăugaţi ciocolata, untul, sare şi piper. Puneţi sosul de ciocolată pe marginea unei farfurii, iar piureul la mijloc. Tăiaţi fileul în lungul său şi puneţi-l peste piure.

×
Subiecte în articol: piper culinara profesionistii sparanghel