x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rossini şi CarÃşme

Rossini şi CarÃşme

de Anna Borca    |    25 Aug 2007   •   00:00
Rossini şi CarÃşme

Rossini, "Marele Bătrăn" al muzicii, autor a peste 40 de opere, a fost un rafinat in ale gastronomiei datorită celebrului bucătar Marie Antoine CarÃşme.   Â



Rossini, "Marele Bătrăn" al muzicii, autor a peste 40 de opere, a fost un rafinat in ale gastronomiei datorită celebrului bucătar Marie Antoine CarÃşme.       Â

Gioacchino Rossini (1792-1868) şi Marie Antoine CarÃşme (1784-1833)... Un renumit compozitor, autorul celebrei opere "Bărbierul din Sevilla" şi un mare bucătar francez, supranumit "bucătarul regilor şi regele bucătarilor". Doi titani pe care destinul i-a făcut nu numai să se intălnească, dar să devină şi buni prieteni. Intălnirea lor a avut loc la Paris, in casa baronului-bancher James Rotschild (1792-1868), cu care Rossini (compozitorul se stabileşte la Paris in anul 1824 şi devine directorul teatrului italian) era foarte bun prieten şi unde, o vreme, CarÃşme a fost bucătar. Aşa a ajuns compozitorul Rossini să devină ucenicul lui CarÃşme in ale gastronomiei. De fiecare dată cănd era invitat la masă, gurmandul Rossini mai intăi trecea pe la bucătarie ca să-l salute pe CarÃşme, care ii sugera ce ar merita in special atenţia şi ii mai dezvăluia din micile-marile secrete ale artei culinare.


POVESTEA FAZANULUI. Ca semn al prieteniei lor, atunci cănd Rossini s-a intors pentru o vreme in Italia, CarÃşme ii trimitea măncarea preferată: fazan umplut cu trufe. De fiecare dată pe pachet nota: "Pentru Rossini de la CarÃşme". Atăt de mult l-a impresionat pe autorul "Semiramidei" acest gest, incăt i-a compus rafinatului gastronom o piesă şi i-a trimis-o la Paris, scriind pe pachet: "Pentru CarÃşme de la Rossini". Această piesă a avut o importanţa deosebită, pentru că Rossini, fiind la o vărstă venerabilă, promisese solemn că după 37 de ani nu o să mai compună nimic.


Iar referitor la măncarea preferată a compozitorului există chiar un calambur. Se spune că Rossini a făcut pariu cu cineva pe un fazan umplut cu trufe şi a căştigat. Doar că perdantul nu s-a ţinut de cuvănt. Compozitorul i-a amintit de pariu, dar i s-a spus că nu este sezonul trufelor. La acest răspuns, Rossini a replicat: "Nu-i credeţi pe cei care spun că nu-i sezonul trufelor. Aceste zvonuri le răspăndesc fazanii care nu doresc să fie umpluţi cu trufe".

×
Subiecte în articol: gastronomie rossini carãşme car