x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Să descoperim Balcicul la început de septembrie

Să descoperim Balcicul la început de septembrie

de Carmen Dragan    |    17 Sep 2009   •   00:00
Să descoperim Balcicul la început de septembrie
Sursa foto: Carmen Drăgan/Jurnalul Naţional

Dacă ajungeţi pe Coasta de Argint, cum a fost denumită zona cuprinsă între Capul Caliacra şi Golful Balcicului, veţi intra într-o "splendidă aşezare de meditaţie biblică" (cum considera Gala Galaction), într-un "colţ mediteranean, rătăcit şi păstrat în ţinuturi continentale" (după părerea lui Camil Petrescu).



Veţi privi "spectacolul pământesc cu chipuri şi înfăţişări din frumuseţea patriarhală a Vechiului Testament şi înzestrat cu asinii cei mai evanghelici" (dacă îl ascultăm pe Gheorghe Mugur). Vă veţi bucura de Balcic, un tărâm spiritual românesc, prin prezenţa castelului Reginei Maria. Este şi spaţiul ales de pictorii români (Gheorghe Petraşcu, Ion Teodorescu, Nicolae Tonitza, Iosif Iser etc.) pentru a surprinde, sub lumina albă, peisaje incredibile. Şi tot aici era şi destinaţia perfectă în perioada interbelică pentru Nae Ionescu, Petru Comarnescu, Alice Voinescu şi Jeni Acterian.

"Cuibul liniştit"

Regina Maria vedea Balcicul ca pe "un colţ fermecător". Când a ajuns pentru prima oară aici (în 1922) a afirmat: "Avusei senzaţia stranie de a-l fi căutat toată viaţa şi de a-l fi găsit, în sfârşit". Au vrăjit-o "felia de pământ care ascunde o picătură de paradis între stâncile albe ale Balcicului, marea albastră, copacii vechi de secole, florile sălbatice, cascadele vechi...". Aşa că a ales acest loc pentru momentele când voia să se retragă din viaţa prea obositoare. "Sultana", cum îi spuneau localnicii, cu fes şi şalvari, a făcut din Balcic o legendă. Astăzi putem admira cu toţii în grădina palatului terasele aproape italieneşti, pavajul grecesc, arhitectura unor pridvoare ce aduce cu construcţiile oraşelor medievale româneşti şi amprenta slavă, toate create după indicaţiile reginei. Nu trebuie ratată nici zona care imită labirintul cretan, unde materialele de construcţie au fost aduse chiar din Insula Creta.

Parfum de septembrie

Să vezi şi să revezi Balcicul în luna septembrie este un izvor de încântare nesfârşită. De câţiva ani încoace, ELITE ART Club UNESCO, prin firma Ella Traveland, propune în fiecare toamnă o călătorie spirituală la Balcic. Este un prilej pentru iubitorii de cultură, admiratori ai Reginei Maria, de a pătrunde într-un univers încântător. Castelul - cu grădina lui Allah, cu aleile pavate cu piatră din Maroc, cu vila Săgeata Albastră, Colţul "Magnolia", Templul apei, Izvorul Sfânt, Grădina Ghetsemani, Puntea suspiunelor sau Tronul Reginei Maria - pare a fi cu adevărat refugiul ideal. Capela Stella Maris este impresionantă prin tronul sculptat din lemn şi iconostasul aduse din Cipru. Pe pereţii interni, lângă intrare, sunt pictate chipurile reginei Maria şi al prinţesei Ileana.

Aleea vinului
Parfumul strugurilor copţi era o delectare pentru regină. În canalul de apă au fost plantaţi lăstari de viţă-de-vie, care s-au împreunat, creând o adevărată boltă îmbietoare, sub care călătorul se poate plimba în voie. Cu ani în urmă, în gospodăria parcului de la Balcic existau terenuri întinse, cultivate cu diferite soiuri alese de struguri, iar în cramă erau depozitate vinurile. Când regina a văzut pentru prima dată aceste ţinuturi, majoritatea terenurilor erau cultivate cu viţă-de-vie. Mai târziu, după ce a construit complexul regal, aleea vinului a fost creată ca să dovedească frumuseţea acestei plante şi beneficiile strugurilor, pentru că Regina Maria considera vinul o băutură sacră. Îi plăceau strugurii din soiurile Ochiul bivoliţei, Tamianka, Bulgar, Margaghios şi Shaslas. Adora pelinul şi şampania făcute din strugurii din viile proprii. Pe musafiri îi servea şi cu ţuică de cazan. Prefera mierea de salcâm, motiv pentru care a cumpărat 15 stupi pe care îi ţinea la marginea domeniului. Astfel, la Balcic regina şi-a putut manifesta spiritul poetic, dar şi cel practic.

"La Balcic am regăsit întotdeauna o atmosferă de linişte, de relaxare, de calm, de respect, pe care nu le-am întâlnit nicăieri în altă parte"
Andreiana Marinescu, - profesoară

Degustare
În grădina parcului de la Balcic există două locuri unde se pot degusta vinuri. Cu miere sau simplu, sec sau demisec, preferatul reginei sau vinul pentru oaspeţi, toate sortimentele oferite de producători se pot degusta gratuit în fiecare zi. Cine doreşte poate cumpăra o sticlă sau mai multe pentru propria familie sau pentru a le oferi în dar.

×
Subiecte în articol: cultura si piper