x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sa stiti ca exista

Sa stiti ca exista

18 Sep 2004   •   00:00

Nu am de gand sa reeditez vechi ampelografii si nici nu tintesc fixarea tuturor denumirilor mai putin uzuale in memoria iubitorilor de vin. Citez, totusi, cateva soiuri dintr-o lucrare de prin ’60, doar pentru un remember de placere in secolul XXI.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

Iordan sau Jardovany in ungureste isi are disputata originea intre Moldova si Ungaria. Irsay Oliver - descris ca soi provenit din Ungaria, cultivat si in zona Baia Mare. O denumire care poate starni zambete este Kis-Mis-ul Alb. Raspandit pe suprafete mici in Turcia (Smirna), in Grecia (Pelopones) si Turkmenistan, Republica Tadjica, Uzbekistan si Iran. Soi fara seminte. Bineinteles, exista si Kis-Mis Negru! In lucrare se face mentiunea ca 1951 s-a facut prima plantatie la Statiunea de la Valea Calugareasca. De Majarca se mai stie si, desi se presupune ca soiul ar fi originar din spatiul iugoslav sau din Banat, exista un sinonim si in Romania care trimite cu gandul la Ungaria: Magyarka. Mustoasa de Maderat, regasita in podgoriile Aradului, se mai numeste Mustafer si Lampor.

Negru Moale sau Vanata, Licinca si Murga - este prezentat ca soi vechi autohton, "cunoscut in cultura la noi in tara cu mult inaintea invaziei filoxerei". Face parte din familia proles-pontica. Posibile culturi in Oltenia, la Dragasani, dar si prin viile taranesti de la Odobesti. Negru Moale nu putea ramane fara un frate: Negru Vartos! Pe numele sau bulgaresc, Mavrud de Varna. Neuburger s-a gasit si pe piata noastra, mai des printre vinurile vechi. Se presupune ca ar fi rezultatul unei incrucisari ale soiurilor Pinot Gris si Sylvaner. Dupa cum suna si numele, face parte din Proles Occidentalis. Plavana, Balana, plavaz sunt sinonimele pentru un soi de care, mai ales cei din zona Moldovei, au auzit cu siguranta: Plavaia. In multe cantece populare exista strigaturi si cuvinte pentru care cu greu mai gasim sensul actual. In dificultate ar putea fi pusi multi parinti la intrebarea copiilor: "Ce este aia «Foaie verde razachie»?" Iata ce scrie Ampelografia noastra: "soiul Razachie ar fi originar din Asia Mica din care s-a selectionat mai tarziu si soiul Afuz-Ali".

Trecem peste faptul ca exista si Razachie rosie si sa vedem de unde vine Rosioara: "Soiul este unul si acelasi cu Pamid, fiind originar din (R.P.) Bulgaria, unde este cunoscut de cateva secole. Cultura acestui soi se pare ca este tot atat de veche si in tara noastra, unde mult timp a fost confundat cu Braghina (!). Face parte din Proles Pontica - Subprolis balcanica".

Cred ca ajunge, deocamdata. M-as bucura sa am puterea de a va transmite ca via, vinul insemnau mai mult decat agricultura si un produs alimentar. Martor al evenimentelor trecutului, vinul poate fi si un profesor de istorie. Dar cum sa intrebi ceva pe un dascal, daca nici nu stii ca el exista?

×
Subiecte în articol: gastronomie