x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Sacrul, în lemn şi în sticlă

0
Autor: Simona Chiriac 26 Mar 2008 - 00:00

E minunat, aproape magic, cum o bucată de lemn prinde formă şi har prin intermediul unor gesturi fireşti, ce poate nu au, prin mecanica lor, nimic diferit faţă de altele.

E minunat, aproape magic, cum o bucată de lemn prinde formă şi har prin intermediul unor gesturi fireşti, ce poate nu au, prin mecanica lor, nimic diferit faţă de altele. Şi totuşi, mâinile meşterului popular Vasile Moldoveanu creează nu doar obiecte decorative sau funcţionale, ce se pot regăsi în bucătăriile sau odăile oricărei case, ci şi unele rituale, datorită puterii protectoare şi caracterului simbolic pe care îl au.

 

 

 

Moştenire de familie

Vechiul meşteşug al prelucrării lemnului este o moştenire de familie. “Când eram mic stăteam la bunicii din partea mamei, iar bunicul era un dulgher de mare pricepere. Ce ieşea din mâna lui nici astăzi nu am mai văzut. Bunicul prelucra lemnul cu o fineţe formidabilă şi de la el am deprins primele taine ale acestei arte. Am îndrăgit-o încă de la început şi am participat de-a lungul timpului la multe manifestări internaţionale şi naţionale. Cea mai mare mulţumire a mea este că, fiind profesor de artă populară, elevii mei duc mai departe această moştenire lăsată de străbunii noştri.”

 

Modele şi simboluri

Atunci când migăleşte la o sărăriţă sau la o ladă de zestre, meşterul Vasile Moldoveanu respectă pe deplin vechile simboluri populare. Aşa se face că forma sărăriţei diferă în funcţie de zona etnografică din care face parte. Cel mai adesea este ornamentată cu cristalul de sare, simbolul norocului, iar pe capac este desenată calea rătăcită. Prinderea se face în cuie de lemn şi, pentru a se păstra sarea uscată, lemnul este impregnat cu ceară de albine. Lădiţa de zestre, deşi poate fi întâlnită peste tot în Europa, are în România un anumit specific, de cele mai multe ori variind în funcţie de starea socială a fetei. Lădiţa de zestre a fetei sărace are ca simbol turiţa, o plantă asemănătoare scaietelui, căci, nu-i aşa?, “sărăcia se ţine de om ca scaiul”. Fata de condiţie medie are o ladă de zestre împodobită, în mod echilibrat, cu simbolurile soarelui şi al lunii, pe când cea a fetei bogate este caracterizată de un desen antropomorf care are o coroniţă – puterea, bogăţia. “Cu toate acestea, întotdeauna lădiţa de zestre a fetei sărace a fost umplută cu multă trudă şi creativitate, fiind respectată îndeosebi ca simbol.”

 

 

 

Măşti şi joc

Măştile populare din lemn şi blană de oaie sau capră sunt unele dintre cele mai captivante şi neobişnuite obiecte ieşite din mâinile meşterilor populari. Masca este elementul central al unui ritual de purificare în perioada sărbătorilor de Crăciun, dar are şi un scop protector, fiind aşezată, la vedere, chiar la intrarea în casă. “O fac mai urâtă decât urâtul, adică să sperie chiar şi pe Dracul. Fiecare mască are o altă expresie şi o altă personalitate datorate coarnelor de bovină sau de capră. Eu le prelucrez, le finisez şi le încastrez în lemn. În lemn pot să mă exprim cel mai bine atunci când vine vorba despre expresie. Un gest înfiorător al privirii sau forma gurii devin astfel elemente deosebit de importante, definitorii.”

 

 

 

Icoana de vatră

Este unul dintre cele mai puţin întâlnite şi cunoscute obiecte populare. “Icoana de vatră, aşa cum am cercetat eu, are o arie de răspândire etno-geografică foarte mică. Ea se întinde de sub Carpaţi în Oltenia până în Muntenia şi spre Dâmboviţa. Am descoperit-o la Muzeul Ţăranului şi am încercat prin toate puterile să o fac cunoscută şi altora. Interesant este că sunt puţin reprezentate ca tematică. Ţăranul îşi scrijelea un arhanghel, o cruce, un Mântuitor sau un sfânt protector (care de cele mai multe ori era legat de numele unui strămoş). Se ţinea în jurul vetrei ca scut spiritual, să nu intre duhurile rele.” Pentru a le realiza, Vasile Moldoveanu foloseşte lemn de esenţă tare şi culori de apă. În lipsa vetrei, astăzi icoanele pot fi aşezate în bucătărie, considerată a fi unul dintre locurile sacre ale casei. În acest spaţiu se pregăteşte mâncarea şi tot aici creştinii fac semnul crucii înainte de a se aşeza la masă.

 

 

Cruci şi icoane

Crucile de mână erau folosite de preoţii satului cu foarte multă vreme în urmă atunci când mergeau din casă în casă cu botezul. Interesant este că frumuseţea desenului şi a ornamentului sunt rezultatele comunicării dintre preot şi meşterul popular. “De obicei, preotul spunea: «Meştere, fă-mi şi mie o cruce de mână, că s-a rupt cea pe care o aveam, dar de data asta să-mi reprezinţi Sfânta Treime sau un arhanghel». Am descoperit nu mai puţin de 31 de modele de astfel de cruci, care mi-au îmbogăţit semnificativ paleta compoziţională.” Picturile pe sticlă respectă desenul şi coloristica tradiţională, fiind reprezentaţi Adam şi Eva alături de pomul oprit, Sfântul Haralambie (protectorul casei împotriva bolilor), Mântuitorul, Maica Domnului şi Pruncul, dar şi Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Icoanele au ramele realizate din lemn şi sunt casetate cu suport de lemn pe spate.

 

 

 

Cartofi fierţi cu usturoi verde

Ingrediente: un kg cartofi, 4-5 fire de usturoi verde, două linguri de ulei, două linguri de apă minerală, sare, piper.

Preparare: Cartofii se spală bine şi apoi se fierb în coajă. După ce au fiert, cât sunt calzi încă, se curăţă şi se pun deoparte într-un vas termorezistent, acoperit. Usturoiul se curăţă, se spală, se taie mărunt, apoi se pisează şi se freacă puternic cu ulei, apă minerală, sare şi piper după gust. Se toarnă acest mujdei de usturoi peste cartofi, apoi vasul se dă la cuptor câteva minute, pentru ca aromele să se întrepătrundă.

 

Sarmale cu fasole albă

Ingrediente: 300 g fasole albă, o varză mică (murată), un ardei, o ceapă, doi morcovi, 100 g orez, o cană de suc de roşii, o lingură de pastă de roşii, o ramură de cimbru, o legătură mică de mărar, piper, sare, o foaie de dafin.

Preparare: Fasolea se curăţă de pleavă, se spală şi se pune la înmuiat într-un vas cu apă rece de seara până dimineaţa. A doua zi se schimbă în altă apă rece şi se pune la fiert. După ce dă două-trei clocote, se schimbă din nou, de data asta în apă rece, şi se pune să fiarbă până încep boabele să se înmoaie. Se aleg frunzele de varză pentru sarmale şi se ţin în apă rece, să se desăreze puţin. Ardeiul se spală şi se taie cubuleţe, ceapa se toacă mărunt, iar morcovii se dau pe răzătoare. Se pune într-o tigaie o lingură de ulei şi se călesc în ea toate legumele, se adaugă apoi orezul şi 50 ml de apă şi se înăbuşă puţin. Se dă cratiţa deoparte, să se răcească. Între timp s-a scurs şi fasolea şi a fost lăsată să se răcească. Se amestecă orezul cu fasolea, cu pasta de tomate, cimbrul tocat mărunt sau măcinat, mărarul tocat, precum şi cu sare şi piper după gust. Se fac sarmale înfăşurate în foaie de varză. Cotorul verzei şi foile rămase se toacă şi se pun pe fundul oalei, se aşază apoi sarmalele, se toarnă deasupra sucul de roşii şi apă cât să le cuprindă. Se pun şi foile de dafin, rupte în bucăţi mai mici. Se acoperă vasul şi se fierbe la foc mic o oră şi jumătate.

Citeşte mai multe despre:   apă,   lemn

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Bryan Adams în concert la Cluj Napoca

Bryan Adams în concert la Cluj Napoca
Superstarul canadian Bryan Adams a cucerit inimile clujenilor cu vocea și chitara sa. Iar de această dată expresia este foarte departe de a fi doar un clișeu. Anunțat în urmă cu doar două luni, concertul de...

Dorian Popa, moment incredibil pe scena iUmor: “Am stat în sicriu, cu capacul închis, 20 minute!”

Dorian Popa, moment incredibil pe scena iUmor:  “Am stat în sicriu, cu capacul închis, 20 minute!”
Simion Ștefan, mentalistul despre care se spune că poate intra în mintea oricărui om revine în cea mai nouã ediţie iUmor, difuzatã mâine searã, de la 20:00, la Antena 1. Artistul nu vine singur, ci împreunã c...

Oase – probleme mari cu căldura în Asia Express

Oase – probleme mari cu căldura în Asia Express
Galerie Foto Rolul de coprezentator nu este lipsit de “surprize” pentru un proiect ca Asia Express, iar Oase a simțit asta pe propria piele. Una din zilele de filmare a avut loc la celebrul Vulcan Pinatubo, un vulcan activ de pe...

Harry și Megan au publicat o fotografie cu fiul lor, Archie, cu ocazia zilei de naștere a prințului Charles

Harry și Megan au publicat o fotografie  cu fiul lor, Archie, cu ocazia zilei de naștere a prințului Charles
Ducele şi ducesa de Sussex au publicat o nouă fotografie a fiului lor, Archie, împreună cu Harry şi prinţul de Wales, pentru a marca împlinirea vârstei de 71 de ani de către bunicul său, Charles. Fotografia...

Antena 1 lanseazã campania Ajut eu

Antena 1 lanseazã campania Ajut eu
La împlinirea a 26 de ani de existenţã pe piaţa media din România, Antena 1 lanseazã campania Ajut eu, un punct de întâlnire al oamenilor care au nevoie de ajutor, cu cei care îl pot acorda. Astfel, pe 29...

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan despre Asia Express: “Tot ce se întâmplă aici e la un alt nivel”

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan despre Asia Express: “Tot ce se întâmplă aici e la un alt nivel”
Galerie Foto Alina Ceușan și Carmen Grebenișan au lăsat lumea digitală și au plecat în aventura vieții lor în cel de-al treilea sezon Asia Express, show ce va începe la Antena 1 în primăvara anului viitor. Deși aveau...

Chef Scãrlãtescu a pierdut încã un concurent din echipa mov. Emisiunea, lider detaşat de audienţã

 Chef Scãrlãtescu a pierdut încã un concurent din echipa mov. Emisiunea, lider detaşat de audienţã
Galerie Foto Cea de-a doua confruntare a show-ului culinar “Chefi la cuțite” a fost marţi seară lider incontestabil de audiență, pe toate segmente de public. Emisiunea prezentată de Gina Pistol a adunat în fața micilor ec...

Neatza transmite live din cel mai mare centru logistic din Sud-Estul Europei

Neatza transmite live din cel mai mare centru logistic din Sud-Estul Europei
Galerie Foto Se cunosc de mai bine de 30 de ani şi tot de atunci îi leagã o frumoasã prietenie. Au acumulat împreunã mii de ore de transmisiuni în direct şi sute de ediţii speciale, au bifat premierã dupã premierã şi...

Robert de Niro, impresionat de tehnologia care l-a întinerit pentru rolul din "The Irishman"

Robert de Niro, impresionat de tehnologia care l-a întinerit pentru rolul din "The Irishman"
Noile tehnologii de modificare facială îl ajută pe Robert De Niro să arate cu zeci de ani mai tânăr în noul film Netflix "The Irishman", însă actorul american recunoaşte că este îngrijorat că îmbătrâneşt...

Nico despre experiența Asia Express: “Am emoții în fiecare zi”

Nico despre experiența Asia Express: “Am emoții în fiecare zi”
Galerie Foto Nico a plecat împreună cu fiica ei, Alexandra, pe Drumul Comorilor în cel de-al treilea sezon Asia Express. Chiar dacă avea o idee despre ce urmează să se întâmple, cursa a luat-o prin surprindere. “E o...

Financial Times va avea o femeie redactor șef, după demisia veteranului Lionel Barber

Financial Times va avea o femeie redactor șef, după demisia veteranului Lionel Barber
Lionel Barber va demisiona în ianuarie 2019 din funcţia de redactor şef al publicaţiei britanice Financial Times (FT), încheind un mandat de 14 ani. Cele mai important evenimente din această perioadă au...

Echipa FreeStay, juraţii celui de-al doilea battle Chefi la cuţite

Echipa FreeStay, juraţii celui de-al doilea battle Chefi la cuţite
Galerie Foto Dupã o primã confruntare pe echipe şi un prim duel în care chef Cãtãlin Scãrlãtescu a pierdut deja primul om din echipa mov, seara de marţi le va aduce celor 20 de concurenţi rãmaşi în lupta pentru marele...

Prima confruntare pe echipe ”Chefi la cuțite”, lider absolut de audiență. Primul concurent eliminat, din echipa lui chef Scãrlãtescu

Prima confruntare pe echipe ”Chefi la cuțite”, lider absolut de audiență. Primul concurent eliminat, din echipa lui chef Scãrlãtescu
Galerie Foto Prima confruntare pe echipe a clasat cel mai iubit show culinar ca lider detașat de piață pe toate categoriile de public, în intervalul 19.59-23.51 în care a fost difuzat. Cei din fața micilor ecrane au urmărit...

Pachete speciale la Bansko, pentru sporturile de iarnă

Pachete speciale la Bansko, pentru sporturile de iarnă
Galerie Foto În timp ce România așteaptă dezvoltarea infrastructurii, Bulgaria urcă, în fiecare an, în topul celor mai bine vândute destinații de iarnă. Pachetele turistice pentru stațiunea Bansko sunt din ce în ce mai...

Valea Prahovei rămâne în topul preferințelor pentru sărbătorile de iarnă

Valea Prahovei rămâne în topul preferințelor pentru sărbătorile de iarnă
Galerie Foto România ar putea fi o țară 100% turistică, însă acest lucru este greu de realizat, mai ales acolo unde autoritățile locale și proprietarii de hoteluri nu vor să se promoveze. Deși pare imposibil, sunt zone...
Serviciul de email marketing furnizat de