x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Salata minunata pentru Caesar

Salata minunata pentru Caesar

17 Noi 2004   •   00:00

 

FAST FOOD
 

 

SIMONA CHIRIAC
 

De ce ne plac salatele? In primul rand pentru ca sunt sanatoase, contin multe vitamine, sunt proaspete si mai ales... nu ingrasa. Nu e de mirare ca acum le poti manca, nu numai la tine in bucatarie, pregatite cu manutele tale, ci si la restaurant. De ce nu? Trebuie sa se adapteze si meniul restaurantului la... dieta ta.  

Se pare ca apetitul pentru salate a aparut in Evul Mediu, in urma unei ierni prelungite. Oamenii se saturasera sa tot manance carne sarata (mijlocul cel mai eficient de conservare a alimentelor in acea perioada). Asa ca fiecare tanjea acum dupa ceva proaspat de mancare. Si, daca se poate, sa fie si verde. Cu siguranta ca, in primele saptamani de primavara adevarata, oamenii au mancat numai salate. De altfel, s-a constatat ca in acea vreme, taranii erau mult mai sanatosi decat nobilii. De ce? Cei dintai mancau multa salata, in detrimentul carnii.  

Cele mai des intalnite salate sunt cele verzi. Nu e greu sa-ti dai seama de ce se numesc asa. Toate ingredientele au culoarea verde: spanacul, salata, andivele, papadiile, laptucile. Unele salate sunt... multicolore, folosindu-se si rosii, castraveti, ciuperci, ceapa, morcovi, telina. Mai nou, salatele mai pot contine si: masline, paste, cartofi copti sau fierti, orez, crutoane, carne (in special de pui sau sunca), branza sau peste (ton).  

O salata demna de masa unui cezar este cea numita chiar asa: "Salata lui Caesar". Este considerata chiar regina salatelor si de cele mai multe ori se serveste ca un fel de mancare separat. In ciuda numelui, nu este un fel de mancare antic. Se numeste asa, pentru ca a fost inventata in 1920 de catre Caesar Cardini, bucatar la un restaurant din Tijuano, Mexico. Unii spun ca a fost preparata special pentru un grup de celebritati de la Hollywood, in timpul unei petreceri. Altii spun ca isi datoreaza existenta printului de Wales, nevoit sa ramana in Tijuano pana la indreptarea vremii. In ambele cazuri insa, Caesar a creat aceasta reteta folosindu-se de... ramasitele alimentelor din bucatarie. Evident, era un caz de forta majora. Care erau ingredientele acestei minunatii? Nu o sa va vina sa credeti: laptuci, crutoane, usturoi, suc de lamaie, ulei de masline, branza parmezan, oua, sardele, piper negru, sos Worcestershire. Uneori se mai adauga si mustar, avocado, rosii, sunca.  

Daca aceasta salata nu va trezeste curiozitatea, puteti incerca retetele care urmeaza. Nu se stie de unde sare iepurele sau mai bine spus... salata!  

 

SALATA DE TELINA
  • INGREDIENTE: 3 teline, un morcov, doua mere, 200 gr ulei, o lamaie, patrunjel verde.  

  • PREPARARE: Se spala telina si morcovul, se curata si se taie firisoare. Se presara cu sare si se lasa aproximativ 20 de minute. Se amesteca apoi cu merele rase si patrunjel verde tocat. Se poate amesteca salata si cu un sos de maioneza cu verdeata.  

     

    SALATA ORIENTALA
  • INGREDIENTE: 1 kg de cartofi, 3 cepe, o salata verde, o legatura de ridichi, un castravete verde, ardei rosii, patrunjel verde, 100 gr masline, 100 gr ulei, zeama de lamaie, otet.  

  • PREPARARE: Cartofii se fierb in coaja si se curata cat inca sunt calzi. Cand s-au racit se taie felioare. Celelalte legume (taiate) se amesteca foarte bine cu cartofii. Se toarna deasupra un sos obtinut din otet, ulei, zeama de lamaie si putin mustar.  

     

    SALATA DE SFECLA CU HREAN
  • INGREDIENTE: o sfecla rosie, 3 linguri de ulei, doua linguri de otet, o lingurita de chimen.  

  • PREPARARE: Se spala sfecla si se pune la fiert timp de doua ore. Dupa ce s-a racit se curata, se da pe razatoare si se pune intr-un castron adanc. Hreanul curatat si dat pe razatoare se amesteca cu sfecla. Se stropeste amestecul cu ulei si otet si se sareaza dupa gust. Se lasa la rece inainte de a fi servita.  

     

    SALATA SPECIALA
  • INGREDIENTE: o portocala curatata si taiata bucatele, o telina data prin razatoare, suc de lamaie, sparanghel fiert si taiat bucatele, doua salate verzi tocate mare, sare, piper.  

  • PREPARARE: Toate ingredientele se amesteca cu o maioneza picanta si se asaza in cupe de sticla.  

     

    SALATA DE ROSII
  • INGREDIENTE: 4 rosii proaspete, doua legaturi patrunjel verde tocat, 3 linguri ulei, o lingura otet diluat, o ceapa, sare, piper, doi catei de usturoi.  

  • PREPARARE: Rosiile se inmoaie o secunda in apa calda pentru a li se scoate pielita mai usor. Se taie felii si se aranjeaza intr-o salatiera. Se taie ceapa solzisori foarte subtiri, la fel usturoiul. Intr-un castron se freaca uleiul cu otetul, patrunjelul tocat, sare si piper. Se pun ceapa si usturoiul peste feliile de rosii si se toarna deasupra sosul.  

     

    SALATA DE FRUCTE
  • INGREDIENTE: 1/2 kg de mere, 1/2 kg de pere, 4 portocale, 1 grapefruit, 4 kiwi, o rodie, 4 banane, 100 gr stafide, 2 struguri, o cutie ananas, un pic de coniac sau rom, sirop caramel, frisca.  

    " niciodata insurat " :) incepe cu o minciuna ...pacat ...erai unul din extrem de putinii oameni interesanti PREPARARE: Se taie bucatele toate fructele si se amesteca intr-un castron. Se toarna deasupra siropul de ananas (din cutie) si coniacul. Se prepara un sirop din zahar caramelizat, stins cu putina apa. Se pune in cupe amestecul de fructe si se orneaza cu frisca, peste care se toarna siropul caramel.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul ulei verde salata