x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Salau in culori de sezon

Salau in culori de sezon

de Cristina Andreea Catana    |    12 Apr 2006   •   00:00
Salau in culori de sezon
GURMANDUL IN BUCATE
Masa de Florii este foarte importanta pentru crestinii ortodocsi. Prin faptul ca este dezlegare la peste, se ofera posibilitatea pregatirii unei mese festive, mai ales ca pestele este considerat unul dintre cele mai fine alimente. O masa cu peste poate fi deopotriva simpla si rafinata. De la bucatele traditionale romanesti — saramura, peste prajit, bors de peste - pana la cele inspirate din eleganta bucatariei frantuzesti, preparatele din peste dau oricarei mese un aer de dinstinctie.

ALEGEREA. Noi v-am pregatit un preparat din salau. Alegerea nu este intamplatoare, pentru ca pescarii cei mai incercati spun ca primavara si toamna salaul are cea mai buna carne si se poate gasi oriunde in Dunare si in baltile ei. Iar daca nu aveti drum pana la apele fluviului, va vindem un pont: salaul se poate pescui si in raurile si in lacurile mari din Romania.

Pentru pescarii incepatori trebuie sa furnizam cateva detalii: salaul este un peste de culoare verde-cenusie pe spate, cu dungi mai inchise ce se pierd spre linia mediana, restul corpului fiind alb-argintiu metalizat. Atinge lungimi de 30-60 cm, cu exceptii de 1 m, si are o greutate de 7-8 kg. Alte motive pentru care am ales drept ingredient principal salaul sunt: are o aroma placuta, carne consistenta si un continut scazut de grasimi.

OPTIUNI. Daca nu sunteti pasionati de pescuit, fiti fara grija: in magazine se poate gasi salau proaspat sau inghetat, intreg sau sub forma de fileuri. Salaul de calitate se poate recunoaste usor. Daca ii presam carnea cu degetul, aceasta revine foarte repede la forma initiala.

Salaul de marimi mici se prepara doar fiert sau sotat, iar cel de dimensiuni mari se poate gati in mult mai multe feluri.

RETETA. Si acum surpriza: Fileuri de salau cu sos de busuioc. Pentru a prepara o portie, aveti nevoie de un salau filetat, fara piele, o jumatate de morcov, o jumatate de telina, o jumatate de cartof, o jumatate de pahar cu vin alb, o foaie de dafin, un pahar cu apa, piper si un praf de sare. Pentru sosul de busuioc ingredientele sunt: ulei de masline si busuioc macinat. Inainte de a va apuca de preparare trebuie sa aveti la indemana trei inele de inox cu diametrul de cinci centimetri.

Pestele se imparte in trei fasii, se sareaza si se pipereaza. Un capat al inelului se acopera cu o foita de staniol, iar pe margini se unge cu ulei de masline. Cu ajutorul unui ac se dau cateva gauri foitei de staniol, pentru a permite aburilor sa patrunda. Apoi se ia o tigaie groasa in care se pun apa, foaia de dafin, vinul alb si deasupra un gratar. Pestele se introduce in inelele de inox, care apoi se pun peste gratar si se acopera cu un capac. Se lasa la foc potrivit pentru 4 minute. Cartoful, telina si morcovul se curata, se spala si se pun la fiert atat cat sa se inmoaie. Se scot, se scurg si se taie in diverse figuri geometrice, dupa imaginatia fiecaruia.

Pentru sos se amesteca uleiul de masline cu busuiocul macinat. Pe o farfurie (de preferinta alba) se asaza mai intai sosul, peste el pestele si apoi legumele. Pentru decor, se mai pot adauga sos si frunze de busuioc proaspat, prajite in ulei de masline timp de doua minute.

Va dorim pofta buna!

ULEIUL DE MASLINE
Uleiul de masline este un ingredient important in bucataria mediteraneana si nu numai. Este folosit si in industria cosmetica, si pentru fabricarea sapunurilor. Grecii si italienii utilizeaza uleiul de masline sub forma de combustibil pentru lampile traditionale. De asemenea, catolicii il folosesc si in biserica, pentru a-i mirui pe copiii care urmeaza a fi botezati.

BUSUIOCUL
Busuiocul este des utilizat in bucataria italienilor, pentru ca acestia il considera un adevarat simbol al iubirii. Cu toate acestea, in Evul Mediu erau popoare care asociau busuiocul cu Satana. Si africanii i-au dat puteri deosebite acestei plante, atribuindu-i meritul de a indeparta scorpionii. Crestinii ortodocsi il folosesc pentru a pregati agheasma.

RETETE GEMENE

1. SALAU CU LAMAIE

  • Ingrediente: 150 g salau, 50 g morcovi, 50 g ardei gras, 50 g rosii, 50 g orez fiert, 15 ml de ulei (de preferat de masline), o lamaie, sare, verdeata.
  • Preparare: Se fierb salaul cu morcovul in putina apa, la foc mic, ca sa nu se sfarame. Ardeiul si rosiile curatate, spalate si taiate felii, se inabusa in apa cu ulei, pana se inmoaie. Se amesteca apoi cu orezul fiert, se sareaza si se lasa pe foc sa scada. Se asaza pe o farfurie alaturi de pestele fiert. Deasupra se toarna zeama de lamaie, putin ulei si se presara verdeata. Se decoreaza cu felii subtiri de lamaie.

    2. SALAU CU CARTOFI

  • Ingrediente: un kg salau, 220 g ciuperci, 3 cepe arpagic, 450 g cartofi, un pahar cu vin alb, putina nucsoara, sare, piper, o foaie de dafin, o lamaie, unt.
  • Preparare: Se curata si se taie salaul in fileuri. Se sareaza si se pipereaza. Se stropesc fileurile cu zeama de lamaie si se tin la rece. Intre timp, se fierb in putina apa oasele, pielita si capul salaului taiate bucatele impreuna cu o ceapa arpagic, foaia de dafin, trei-patru boabe de piper si sare, pana cand ramane o jumatate de ceasca cu zeama. Se inabusa in unt ciupercile cu ceapa taiata marunt, sare si mirodenii. Se adauga zeama scazuta. Se pun fileurile de salau, vinul si se fierb la foc domol 15 minute. Se scot fileurile pe o farfurie, iar sosul se toarna deasupra. Se servesc imediat cu cartofi fierti.
  • ×
    Subiecte în articol: măsline salau salaul