x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Salvaţi baconul!

Salvaţi baconul!

de Carmen Dragan    |    15 Oct 2009   •   00:00
Salvaţi baconul!
Sursa foto: Copyright Editura Curtea Veche/

Save Our Bacon! Iată sloganul sub care Jamie Oliver pledează pentru carnea de porc britanică. El arată că această carne are o calitate superioară celei provenite din alte ţări, pentru că în Marea Britanie standardele de bunăstare a animalelor sunt cele mai ridicate din lume.



Însă acest lucru presupune costuri crescute pentru fermieri, ceea ce face ca produsele din carne de porc englezească să fie mai scumpe în magazine decât cele importate. În alte ţări, mai mulţi porci sunt crescuţi într-un spaţiu mai mic decât în Marea Britanie, şi astfel costul cărnii este mai mic. În jur de 70% din produsele din carne de porc vândute în magazine conţin carnea unor porci care au fost crescuţi în condiţii care ar fi ilegale în Regatul Unit.

PORCUL ENGLEZESC!
Pentru a fi sigur că produsele englezeşti nu vor dispărea din magazine, Jamie le cere trei lucruri concetăţenilor săi. În primul rând, să cumpere porc englezesc. Cumpărătorul trebuie să fie atent la etichetă, iar dacă în acel magazin nu există porc englezesc, trebuie să întrebe de ce nu. În al doilea rând, le sugerează să încerce bucăţile mai ieftine de carne, cum ar fi cele de la burtă şi de la ceafă. "Dacă nu aţi gătit niciodată din aceste bucăţi, nu vă faceţi griji, pentru că eu am scris reţete delicioase pentru a vă ajuta", spune Jamie.

 În al treilea rând, el propune ca etichetarea clară să fie obligatorie şi arată că, în acest moment, e la latitudinea fiecărui producător, şi nu cerut prin lege, ca eticheta să arate din ce parte anume din UE este carnea de porc. "Cum standardele de bunăstare în Marea Britanie sunt mai ridicate decât în Europa, cred că etichetarea trebuie schimbată, ca să vezi clar de unde provine carnea de porc pe care o cumperi", arată faimosul bucătar. O dată ce concetăţenii vor adera la cele trei principii, Jamie speră ca ei să savureze carnea de porc englezească şi să se gândească la faptul că astfel îi ajută pe fermierii autohtoni.

Cine semnează petiţia postată pe propriul site are acces la câteva reţete propuse de Jamie, care au drept ingredient principal carnea de porc, bineînţeles. Aceasta joacă un rol important în meniurile britanice, venind în topul preferinţelor imediat după carnea de pui.

×