x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Şampanie regală pentru o nuntă ca-n poveşti

Şampanie regală pentru o nuntă ca-n poveşti

de Carmen Dragan    |    04 Mai 2011   •   18:34
Şampanie regală pentru o nuntă ca-n poveşti
Sursa foto: Dominic Lipinski/Reuters

Prinţi şi prinţese, duci şi ducese, regi şi regine, dar şi o lume întreagă (prin intermediul televiziunii şi al internetului) au asistat la nunta de basm a Prinţului William cu Catherine Middleton. Şi ca în orice basm au curs râuri, râuri... de şam­panie. Dacă în 1981 Prinţul Charles şi Lady Diana au ales pentru nunta lor şampania Bollinger (o băutură foarte scumpă, care se află pe masa Casei Regale britanice din 1881), 30 de ani mai târziu, la 29 apri­lie, la nunta Prinţului William cu Ca­therine Middleton, Pol Roger a fost şam­pania care a curs în paharele invitaţilor.

 

Fast pe masa regală
După nunta regală, cei 600 de invitaţi ai Reginei Elisabeta a II-a au putut savura peste 10.000 de gustări. Mark Flanagan este bucătarul Casei Regale. El i-a coordonat pe cei 21 de bucătari care şi-au arătat  măsura talentului în pregătirea mesei de nuntă de la Palatul Buckingam. „Tartinele au fost pregătite de echipa mea din cele mai bune produse britanice”, a explicat chef Mark Flanagan. Iată câteva dintre bunătăţile cu care s-au delectat invitaţii: budinci cu friptură de vită şi cremă de hrean, ouă de prepeliţă, somon afumat pe blinii de sfeclă, terină de raţă etc. La desert, invitaţii au fost delectaţi cu pate de fructe, Milk Dark, White Trufe, Blood Orange. Gustările au fost transportate pe tăvi de la subsolul Palatului în aripa de vest, unde a fost aşezată masa cu vedere la grădină.

 

Reţetă preţioasă
Bucătarul Casei Regale a dezvăluit şi reţetele unor preparate. Pentru somonul afumat am putea prepara blinia din 200 ml lapte cald, 100 g unt topit, o linguriţă de drojdie, două ouă, 180 g făină, o sfeclă roşie mică, rasă fin, două linguriţe de boabe de muştar sau puţin hrean proaspăt ras. Apoi mai avem nevoie de 400 g somon afumat tăiat în fâşii, 200 ml smântână şi de mărar proaspăt. Într-un castron se amestecă laptele, untul, ouăle şi drojdia. Se adaugă făina şi o jumătate de linguriţă de sare şi se face un aluat. La final se adaugă sfecla roşie, muştarul sau hrea­nul. Se amestecă şi se lasă la tempe­ratura camerei timp de o oră. Se întinde aluatul şi se taie din el cercuri. Într-o tigaie se încălzeşte untul şi se prăjesc bliniile. La servire se acoperă fiecare blinie cu puţină smântână, apoi se aşază o bucată de somon şi o frunză de mărar.

„Meniul a fost planificat de acum şase luni”, a explicat Edward Griffiths, comandantul adjunct al Casei Regale. Toate felurile de mâncare au fost aprobate personal de Kate şi William, pentru ca şi cei mai pretenţioşi oaspeţi să fie mulţumiţi.

 

În paharele aristocraţiei
Pol Roger este un producător de şampanie cu o lungă istorie pe mesele aristocraţiei britanice.
Belgia, Elveţia, Italia, Germania şi Australia sunt ţări în care se poate găsi această băutură. Sir Winston Churchill a devenit fanul loial al acestei şampanii din 1908, când i-a descoperit gustul, şi până la moartea sa. În 1984, firma a lansat o şampanie în onoarea sa, Cuvée Sir Winston Churchill, un vin robust şi matur. La nunta regală de anul acesta, invitaţii au sorbit din pahare şampania Pol Roger.

Aceasta costă mai puţin de 60 de euro sticla, iar alegerea ei este dovada alinierii Casei Regale la poli­tica de restrângere de buget provocată de recesiunea din Marea Britanie. Românii care vor să bea cot la cot cu aristocraţia britanică pot cumpăra preţioasa şampanie şi de pe piaţa locală.

×
Subiecte în articol: culinar