x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar SĂNĂTATE - Savoarea sfeclei roşii

SĂNĂTATE - Savoarea sfeclei roşii

07 Oct 2008   •   00:00
 SĂNĂTATE - Savoarea sfeclei roşii

Călătoria noastră gastronomică – inspirată de cartea "1001 de reţete culinare" apărută la Editura Litera Internaţional – continuă printre reţete delicioase pe care ni le oferă sfecla roşie.



Călătoria noastră gastronomică – inspirată de cartea "1001 de reţete culinare" apărută la Editura Litera Internaţional – continuă printre reţete delicioase pe care ni le oferă sfecla roşie.

Prima atestare documentară a sfeclei provine din Mesopotamia, din secolul al VIII-lea î.Hr. Avem însă motive să credem că sfecla a fost re­col­ta­tă cu mult timp înainte de oamenii preistorici, deoarece în Olanda, în situl arheologic neolitic din Aartswould, au fost des­co­perite bucăţi de sfeclă carbonizate.

Resturile găsite acolo sunt cu siguranţă bucăţi de sfeclă sălbatică, precursoarea soiurilor pe care le cunoaştem astăzi. În prezent sunt cultivate câteva soiuri de "nap roşu", incluzând sfecla de zahăr, din care se extrage substanţa ce serveşte drept îndulcitor natural, şi mangoldul, o varietate de sfeclă cultivată pentru frunzele ei late, comestibile.

Diversitate
Sfecla este o legumă care poate fi depozitată cu uşurinţă şi, de asemenea, utilizată pentru prepararea diverselor mâncăruri. Borşul, o ciorbă consistentă de sfeclă, răspândită în Europa de Est, este o ciorbă naţională a ucrainenilor, în vreme ce în Australia hamburgerii sunt uneori garnisiţi cu felii de sfeclă.

Culoarea roşie se datorează unei combinaţii de pigmenţi galbeni şi purpurii, iar sfecla pare să "sângereze" atunci când este tăiată. Sfecla fiartă este recomandată pe stomacul gol în cazul bolilor de ficat, al constipaţiilor, al tulburărilor digestive, al obezităţii şi hipertensiunii arteriale. Sucul de sfeclă este un izvor de vitamine. Este folosit şi drept colorant.

REŢETE
Sfeclă marinată

Ingrediente: 18 sfecle mici, curăţate de coajă, 450 ml oţet de vin alb, 250 ml apă, 90 g zahăr, o lingură boabe de coriandru, două linguri coajă de portocală tăiată fâşii, două linguri crenguţe de mărar.
Preparare: Sfeclele se pun într-o cratiţă cu apă clocotită şi se fierb aproximativ 6 minute, până se înmoaie, apoi se scurg şi se curăţă de coajă. Oţetul, apa, boabele de coriandru şi fâşiile de coajă de portocală se pun într-o cratiţă şi se lasă să dea în clocot. Cratiţa se ia de pe foc şi se adaugă sfecla şi mărarul. Amestecul se lasă la răcit. Sfecla se păstrează împreună cu marinata în borcane steri­lizate, la frigider. Sfecla marinată este delicioasă servită cu pâine şi brânză.

Sfeclă cu hrean
Ingrediente: un kg sfeclă roşie, 3 rădăcini mari de hrean, sare de bucătărie neiodată, oţet, zahăr.
Preparare: Sfecla se spală şi se coace în cuptor. După ce se răceşte se rade pe răzătoarea mică şi se amestecă împreună cu hreanul ras. Se adaugă sare şi oţet după gust. Se adaugă zahăr doar dacă sfecla nu este suficient de dulce. Se aşază în borcane şi se serveşte ca garnitură la fripturi sau la omlete.

×
Subiecte în articol: gastronomie sfecla