x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Sandvis Club cu morun - Culoarea bucatelor si a veselei este importanta

0
Autor: Cristina Andreea Catana 06 Iul 2005 - 00:00
Sandvis Club cu morun - Culoarea bucatelor si a veselei este importanta

GURMANDUL IN BUCATE
Pentru multi, a manca peste este o desfatare a simturilor, pentru ca pestele este poate cea mai delicata mancare. Iar cei care sunt indragostiti de gustul lui au de unde alege.

GURMANDUL IN BUCATE
"Pestele ne-a fost dat pentru a fi unul dintre cele mai mari luxuri care pot fi puse pe masa spre a fi mancate, dar nu neaparat necesare. Insa este indispensabil pentru cinele care au pretentia sa exceleze in moda"
Isabella Beeton (1836-1865) - pianista

Pentru multi, a manca peste este o desfatare a simturilor, pentru ca pestele este poate cea mai delicata mancare. Iar cei care sunt indragostiti de gustul lui au de unde alege.
Apele oceanelor, marilor, raurilor si baltilor ofera omului o mare varietate de pesti, scoici si raci, care ii pot satisface si pe cei mai exigenti gurmanzi. O importanta sursa de proteine, carnea de peste este usor asimilabila, este bogata in minerale si vitamina A si D. Pentru aceste calitati, pentru procentul mare de fosfor, element care hraneste creierul, pestele este recomandat in alimentatia tuturor, dar cu deosebire in cea a copiilor, a tinerilor, a anemicilor si a varstnicilor.

PREGATIREA. Morunul este unul dintre pestii grasi, dar care prin calitatile pe care le are se remarca a fi un peste fin. Are nevoie de legume sau paste care sa ii completeze calitatile si sa atenueze gustul greoi. Si nu in ultimul rand, preparatele din morun cer alaturi un pahar cu vin bun.

Morunul trebuie oparit mai intai in apa clocotita si d-abia apoi se rad solzii cei mari si placile osoase, cu cutitul, pana ce pielea ramane curata. Pentru ca are un miros foarte puternic, morunul trebuie tinut la marinat in vin alb. O alta metoda de a scapa de mirosul neplacut al pestelui este spalarea intr-o saramura concentrata si rece. Atunci cand se soteaza, morunul are tendinta de a se faramita.
Pentru a scapa de aceasta problema, mai inainte se sareaza si se lasa pe un tocator de lemn timp de o ora, pana cand toata sarea este absorbita. Apoi se unge cu lapte, se da prin faina si se prajeste in ulei foarte fierbinte. Daca veti prepara morun congelat, trebuie sa stiti ca nu se pune in apa, ci se expune la aer, intr-un loc racoros. Mai mult, daca este vorba de fileuri, nu se decongeleaza complet, pentru ca se altereaza gustul.

RETETA. Noi va oferim o reteta de morun care arata foarte trendy si este si foarte usor de preparat. Sandvis de file de morun. Pentru a-l prepara aveti nevoie de 130 g de file de morun, doua felii de ciuperci procini, tagliatelle, doua bucati de sparanghel, doua linguri cu ulei de masline, o lingurita cu icre de morun, 3-4 ciuperci, cateva bucati de ardei gras rosu, o lingura cu vin alb. Pentru preparare trebuie sa fierbeti tagliatelle cu apa si cu sare, timp de 6 minute, pana cand devin un pic moi. Cand sunt gata, se strecoara si se tin sub un jet puternic de apa rece. Apoi se lasa la o parte. File-ul de morun se taie in patru medalioane de aproximativ jumatate de centimetru, se sareaza si se pipereaza.
Dupa aceea, se lasa la o parte. Ciupercile procini se taie cubulete mici si se soteaza timp de un minut cu o jumatate de lingurita de ulei de masline, sare si piper. Medalioanele se soteaza si ele cu o lingura cu ulei de masline si vin alb. Aceasta operatiune trebuie facuta foarte repede, pentru ca exista riscul ca morunul sa se arda. Este gata atunci cand capata o nuanta de auriu deschis. Apoi se pune o bucata de medalion pe farfurie, deasupra ei - o lingura de ciuperci, apoi iar un file, si tot asa pana cand se formeaza un turnulet deasupra caruia puneti o lingurita cu icre de morun. Tagliatelle se soteaza in ulei de masline, sare si cubulete de ardei gras rosu. Dupa aceea se pun langa sandvis. Farfuria se decoreaza cu sparanghel si ciuperci procini.

Preparatul se poate servi cu sos olandez (din galbenus, unt, vin alb, otet si sare) sau cu sos alb de peste cu sofran. Acest peste merge foarte bine cu paste fainoase, pentru ca sunt mult mai usoare decat garnitura de cartofi prajiti sau natur. Pentru a va putea bucura de aceasta delicatesa asa cum trebuie, serviti-o imediat ce l-ati preparat, pentru ca, in caz contrar, isi va pierde aroma. Se poate servi ca fel de baza, cat si ca aperitiv. In cazul din urma, cantitatile trebuie reduse la sfert, pentru ca morunul, fiind un peste gras, nu poate fi mancat in cantitati foarte mari inca de la inceputul mesei.

MODA. Vesela necesara acestui fel de mancare trebuie sa se incadreze in noile tendinte ale modei. Acum este nevoie de farfurii albastre sau in tonuri ale acestei culori. Nu putem sa punem preparate din peste in farfurii cu forme si culori diferite. Trebuie sa optam pentru monocromie. Trebuie sa ne folosim de mici trucuri pentru a crea si o imagine placuta mancarurilor pe care le gatim. De exemplu, in acest caz, s-a apelat la ardei rosu pentru a "sparge" albul pastelor fainoase.

MORUNUL - UN PESTE CARE TRAIESTE UN VEAC
Morunul este o specie de peste cu scheletul cartilaginos. Are o lungime cuprinsa intre 1 si 3 metri si o greutate care variaza de la 150 la 500 de kilograme. Cel mai mare morun prins pe Dunare avea o greutate de 882 kg. Corpul estel masiv, gras, capul relativ mic, iar botul - triunghiular.
Pielea morunului este de culoare inchisa, avand in partea dorsala un numar mare de scuturi osoase. Traieste in Marea Neagra, Marea Azov, Marea Adriatica si Marea Caspica, de unde migreaza primavara in fluvii, pentru reproducere.
In trecut, migra pe Dunare, pentru reproducere, pana la Komarno (DKm 1.768-1.810). De aseamenea, intra in Tisa si afluenti (Cris si Mures). Migratia de primavara incepe in ianuarie (imediat dupa dezghet, la 4-5ÞC) si dureaza pana in mai-iunie, cu o intensitate maxima in martie-aprilie. Migratia de toamna incepe in august si inregistreaza o intensitate maxima in octombrie-noiembrie.
Capturile maxime in Dunare se inregistreaza in lunile mai, septembrie, octombrie si noiembrie.
Poate ajunge la varste foarte inaintate, de aproxmativ 100 de ani. Este foarte apreciat pentru carnea si icrele negre.

ADEVARATUL CAVIAR
Icrele de morun au culori de la gri deschis la negru, nuanta fiind mult mai deschisa la icrele care provin de la pesti mai batrani. Specialistii sunt de parere ca acesta este adevaratul caviar. Si asta, din cauza aromei fine si foarte placute pe care o lasa celui care il gusta. Morunul este pe cale de disparitie, fiind pescuit in cantitati industriale pentru a i se scoate icrele.
La fel ca pestele care le poarta, icrele morunului sunt mult mai mari decat media. Icrele de morun sunt aduse pe piata exact la fel ca atunci cand au fost pescuite, pentru ca orice adaos le poate scadea calitatea si implicit pretul pe piata. In ceea ce priveste modul de servire, icrele de morun respecta aceleasi reguli ca si celelalte tipuri de caviar. Bauturile sunt si ele aceleasi: votca sau sampanie.
Citeşte mai multe despre:   morun,   morunul,   icrele

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

(P) Redecoreaza Craciunul cu oferte pentru casa ta!

(P) Redecoreaza Craciunul cu oferte pentru casa ta!
Galerie Foto Craciunul este la doar doua saptamani distanta asa ca, trebuie sa incepem pregatirile pentru cea mai frumoasa sarbatoare din an. Cu totii adoram sa redecoram in aceasta perioada, probabil si din simplul fapt ca dupa C...

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan – secrete de înfrumusețare din Asia Express

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan – secrete de înfrumusețare din Asia Express
Galerie Foto Când ești un influencer de succes, dar ai doar un 1 Euro pe zi, trebuie să găsești tot felul de soluții pentru a nu renunța la ritualurile de înfrumusețare. Alina Ceușan și Carmen Grebenișan și-au păstrat...

Concurenții Chefi la cuțite, la doi pași de semifinală

Concurenții Chefi la cuțite, la doi pași de semifinală
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, Antena 1 difuzează penultimul battle din sezonul 7 Chefi la cuțite. La doar doi pași de semifinală, concurenții vor primi o nouă provocare din partea Ginei Pistol, iar proba le va testa...

Atenție unde călătoriți. Cod portocaliu de vânt puternic și inundații în Irlanda

Atenție unde călătoriți. Cod portocaliu de vânt puternic și inundații în Irlanda
Coduri portocaliu şi galben de vânt puternic şi inundaţii în Irlanda. Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în...

Facebook, amendată cu 3,6 milioane de euro în Ungaria

Facebook, amendată cu 3,6 milioane de euro în Ungaria
Oficiul Concurenţei din Ungaria (GVH) a amendat vineri reţeaua de socializare Facebook cu 1,2 miliarde de forinţi (3,6 milioane de euro). Este cea mai mare amendă impusă vreodată într-un caz legat de protecţia...

Atenție unde călătoriți. Toate mijloacele de transport sunt perturbate în Franța

Atenție unde călătoriți. Toate mijloacele de transport sunt perturbate în Franța
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Franceză că de la începerea grevei, în data de 5 decembrie 2019, de către Regia...

Sezonul 7 Chefi la cuțite se apropie cu pași repezi de etapele finale

Sezonul 7 Chefi la cuțite se apropie cu pași repezi de etapele finale
Galerie Foto Penultimul și ultimul battle din sezonul 7 Chefi la cuțite, difuzate luni și marți, de la 20:00, pe Antena 1, vor decide soarta bucătarilor rămași în cursă pentru premiul celui mai iubit show culinar. Pe ultima ...

Locuitorii din Mangalița se pregătesc pentru sfârșitul lumii

Locuitorii din Mangalița se pregătesc pentru sfârșitul lumii
Galerie Foto De ziua lui Moș Mihai (Ion Arcudeanu), cel mai vechi angajat al primăriei, orașul Mangalița este amenințat de un fenomen meteo extrem, o tornadă. Vineri, 6 decembrie, de la ora 23:00, în cel mai nou episod al...

A sărutat-o sau nu Mihai Bendeac pe Delia în semifinala iUmor?

A sărutat-o sau nu Mihai Bendeac pe Delia în semifinala iUmor?
Galerie Foto În această seară, de la ora 20:00, în semifinala iUmor, 8 concurenți dintre cei care au primit cele mai multe voturi în aplicația iUmor, dar nu au reușit să se claseze pe primul loc în preferințele...

Una dintre cele mai mari actrițe din lume s-a logodit

Una dintre cele mai mari actrițe din lume s-a logodit
Galerie Foto Actriţa americană Emma Stone s-a logodit cu iubitul ei, producătorul de film Dave McCary, după doi ani de relaţie, informează Press Association. Co-fondator al grupului umoristic Good Neighbour, McCary, care...

Delia, impresionată de Mr Bean în semifinala iUmor: “Momentul acesta este cel mai frumos cadou de Moș Nicolae”

Delia, impresionată de Mr Bean în semifinala iUmor: “Momentul acesta este cel mai frumos cadou de Moș Nicolae”
Mâine seară, de la ora 20:00, la iUmor, 8 concurenți vor urca pe scenă în fața juraților, dar doar unul dintre ei va putea câștiga semifinala și se va alătura celor 11 finaliști în lupta pentru marele...

iUmor surprinde în sezonul 7 și introduce în show semifinala!

iUmor surprinde în sezonul 7 și introduce în show semifinala!
Pentru prima oară în cele șapte sezoane de iUmor, show-ul va avea și o semifinală în care vor participa cei care au primit cele mai multe voturi în aplicația iUmor, dar nu au reușit să se claseze pe primul loc...

Revelion si Craciun - ce fel de incaltaminte purtam acest an?

Revelion si Craciun - ce fel de incaltaminte purtam acest an?
Ziua Craciunului este una dintre cele mai asteptate sarbatori din intregul calendar crestin. Oamenii din intreaga lume asteapta cu nerabdare ziua aceasta si toti incearca sa fie mai buni. Cand ne gandim la Craciun, ne...

Doamna Gina, fostă bucătăreasă a Casei Regale, părăsește competiția

Doamna Gina, fostă bucătăreasă a Casei Regale,  părăsește competiția
Galerie Foto Ediția de marți seară a adus un nou record de audiență pentru emisiunea Chefi la cuțite: show-ul a înregistrat cel mai mare rating pe publicul comercial dar și urban, de la lansarea sezonului 7. 27,8 procente...

Câştigă o mulţime de premii! Nu uita să te abonezi la Jurnalul!

Câştigă o mulţime de premii! Nu uita să te abonezi la Jurnalul!
Atenţie, mai sunt doar câteva zile în care poţi să intri în concurs. Abonează-te la Jurnalul şi poţi câştiga superpremii: televizoare, de genţi din piele naturală, ceasuri de lux, vouchere de cumpărături...
Serviciul de email marketing furnizat de